Ev sahibi olmak ile kafayı bozan arkadaşım!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ev konusunda “elalem” haklı. Bugünlerin yaşlılığı var, kuş kadar emekli maaşlarıyla kira ödemesi var. Ben herkesin bütçesine uygun evi alması gerektiğini düşünüyorum. Alabiliyorsa yaşadığı yerde alamıyorsa da gücünün yettiği yerde kötü günler için bir çatısı olmalı insanın. İlla ki milyonluk olması şart değil, güvence için gücünün yettiği kadarını almalı. Onun borcu bitince satar, daha iyisinin borcuna girer. Aileden zengin değilseniz maaşla 2-3 milyonluk evin peşinatı bile kolayca birikmez.

Benim o benim 😂 çok kızıyordum gelirinin çoook büyük bir kısmını ev kredisine yatırmaya çalışan özellikle yeni evlilere. Bi durun gezin tozun falan diyordum. Finansal okur yazarlığım da iyidir aslında, yatırım fırsatlarını güzel yakalarım ama calla öngöremedim ben ne yalan söyleyeyim. Kendi evimi de piyasa patlamadan hemen önce kıl payı aldım 🙄
Siz ev odaklı olmasanız bile bir şekilde yatırım odaklısınız gibi anladım. Ev olmaz araba olur, tarla olur ya da ne bileyim borsada parası olur insanın. Benim kastettiğim tüm parasını harcayıp, yarın yokmuş gibi yaşamak aslında.
Eşim finansal konularda baya iyidir, yıllardır ev fiyatları dünya ortalamasina göre çok ucuz, patlayacak deyip duruyordu mesela. Bizde evlenirken almıştık bu arada evi 😃 o zaman kredi benim maaşıma yakındı, şimdi site aidatı gibi bişey oldu.

Anlattığınız hikayede iki hata var.
Birincisi faiz getirisini olduğu gibi harcamak,
ikincisi diğer getiri aracını boşta tutmak.
Atıyorum faiz 60 bin tl, bu demek değildir ki 60 kiraya çıkayım, aksine yarısını ya çeker altın döviz borsada ayrıca değerlendirirsiniz ya da anaparaya katarsınız.
Enflasyona elbette yenilecek bu söylediğiniz şekilde.
Film delisi genelde yorumlarınızı beğenirim ama ekonomi konusunda gözümde sınıfta kaldınız:)
Ev satıp parayı faize yatırmak en yumuşak tabirle akıl dışı bir şey. Hele hele tecede yaşıyorsan. Bu ülkede stabil olan tek bir şey yokken ekonomi berbatken,konut fiyatları haftalık yükselirken. Kaç milyonu hangi bankaya yatırıyorsunuz faize? ortalama 70-80 bin aylık getirisi olan faiz 1 yılda olsa olsa 840 bin yapar. Sizin eviniz bir yıl sonrası sadece 840 mı yükselmiş olur yoksa iki ayda bile bu kadar koyabilir mi?ev fiyatları tl bazında düşmez de üstüne koyar mı koyar. yani ev satıp faize koymak şahsen kafama silah dayasalar yapmayacağım bir durum

Kişisel harcamaları ile doğru düzgün birşey kalmıyor ki bu konuda uyarıyorum, lükse kaçmamasını, birikim yapmasını vs ama bunu bile eve bağlıyor. Zaten bir evim olmayacak ne gerek var üç beş kuruş biriktirmemle mi Olacak vs diyerek. Muhtemelen imalı bir mesaj yazmışsınız bana karşı. Doğru olan sizinki elbet ancak bunu takıntı haline getirmiş, şu durumda bir milyon kredi çekse bile ödeyemeyecek derece de borç harç ödeme olan birine ev atmak çok da anlamlı olmazdı galiba. Teşekkürler
Arkadaş da olsa bu kadar karşılaması doğru mu?
İnsanlar kendi kardeşine,ailesine karışamazken

Arkadaş da olsa bu kadar karşılaması doğru mu?
İnsanlar kendi kardeşine,ailesine karışamazken
Karışmak kendi isteğim değil. Dahil edildiğim bir durum. Eden memnun olan memnun. Bu kısmı tartışmaya gerek var mı sahiden

Siz ev odaklı olmasanız bile bir şekilde yatırım odaklısınız gibi anladım. Ev olmaz araba olur, tarla olur ya da ne bileyim borsada parası olur insanın. Benim kastettiğim tüm parasını harcayıp, yarın yokmuş gibi yaşamak aslında.
Eşim finansal konularda baya iyidir, yıllardır ev fiyatları dünya ortalamasina göre çok ucuz, patlayacak deyip duruyordu mesela. Bizde evlenirken almıştık bu arada evi 😃 o zaman kredi benim maaşıma yakındı, şimdi site aidatı gibi bişey oldu.
Ev önceliğimiz değildi açıkçası aile evinde kira ödemeden oturuyorduk. Sadece muhitten memnun değildik ev de eskimeye başlamıştı. Çok yatırım odaklı da değiliz aslında harcamayı seviyoruz biz karı koca. Ama kenara attığımız bir miktar bişeyler vardı tabi. Annem de sağolsun tam zamanında mirasımsı bişey dağıtınca biz bunu yeriz kalk bey krediye girelim dedim de ev aldık 😂 Nasıl bir cengaverlikse eve giren gelirin yaklaşık %75’i kadar da bir kredi borcuna girdik 2 sene önce. Allahtan enflasyon uçtu da iki senede gelirin %10’u oldu kredi taksidi 🙄 Hep diyorum çok akıllıca bir hamle yapmışız tam zamanında borca girmişiz.

Benim arkadaşımın evine 70 80 para girse
Aylik 25 bin kira odemeleri olsa
Gaza getirip ev alırsınız inşallah diye dua ederim her an
"Aman ne evi" Derse git bi yardım al falan derim Puahhashdhh yok yok burası şaka ama full desteklerim kredilerle alakalı haber görsem atarım, güzel küçük uygun fiyatli ev görsem atarım ben de normal değilim sanırım :)
En yakın arkadaşınız dahi olsa ev ilanı falan atmak doğru değil sizden böyle bir şey talep edilirse ilan atılır tabii ki ev almaları için biraz teşvik edilir sonrası en yakın arkadaş bile olsa ters tepiyor.

En yakın arkadaşınız dahi olsa ev ilanı falan atmak doğru değil sizden böyle bir şey talep edilirse ilan atılır tabii ki ev almaları için biraz teşvik edilir sonrası en yakın arkadaş bile olsa ters tepiyor.

Durup dururken atacak halim yok heralde
Muhabbeti geçmiştir yakinligimiz vardır merak etmeyin siz :KK66:

ben de ev almayı çok istiyorum en azından apart 1+1. bakalım ne olacak. seçim öncesi kredi kuzenime çıktı aldı ama i katılım bankasından çekmişti. kiralar günden güne artıyor. şuan 30 bin ödeme çok görünüyor ama aslında değil. 1-2 seneye kira olacak

Film delisi genelde yorumlarınızı beğenirim ama ekonomi konusunda gözümde sınıfta kaldınız:)
Ev satıp parayı faize yatırmak en yumuşak tabirle akıl dışı bir şey. Hele hele tecede yaşıyorsan. Bu ülkede stabil olan tek bir şey yokken ekonomi berbatken,konut fiyatları haftalık yükselirken. Kaç milyonu hangi bankaya yatırıyorsunuz faize? ortalama 70-80 bin aylık getirisi olan faiz 1 yılda olsa olsa 840 bin yapar. Sizin eviniz bir yıl sonrası sadece 840 mı yükselmiş olur yoksa iki ayda bile bu kadar koyabilir mi?ev fiyatları tl bazında düşmez de üstüne koyar mı koyar. yani ev satıp faize koymak şahsen kafama silah dayasalar yapmayacağım bir durum
Ev piyasasından pek haberiniz yok anlaşılan.
Satışlar yerlerde, bankalar kredi vermiyor dolayısıyla arz ile talep buluşamıyor.
Satılık bedeli iki senedir çok az oranda artarken kiralar yükselişte.
Son yılların en kötü dönemleri, keza araçlar da öyle.
Yediemin bekleniyordu piyasa canlılığı için, mümkün olamadı.
Bu durum getiri aracı olarak ev almayı mantıklı hale getiriyor ama kredi çekip borçlanıp ilk evini almayı cazip hale getirmiyor.
Elbette satın bankaya koyun kafası değil, elinizdeki meblağ ile ev alamıyorsanız ve peşinatınız var ise izlenecek yollardan biridir.
Keza ben yine evi satıp, yarısını bankaya koyup diğer yarısıyla aktif al sat yaparak ek gelir oluştururum.
Bu diğer bahsettiğimiz yurtdışı ev, işte ev alma faizle yaşa durumları çok eskilerden konu olan, günümüz durumuna uymayan ama benim hala desteklediğim bir yöntem.
30 40 bin kira vermeyeyim diye kendimi zora sokacağıma bana ev alma imkanı sunan ülkelerde elimdeki para ile bir şey edinir, oradan gelen kirayı burada yerim misal.
Risk severim, ama güvendiğiniz var iken ancak riske girebilirsiniz, onlar konu dışıydı yani, varını yoğunu riske etmek herkese uygun değil:)

Eşiniz haklı yıllardır ev fiyatları dünya ortalamasına göre çok ucuzdu benim bakış açımla evler bildiğin bedavaydı keza araba da öyle sektör tepetaklak oldu ne ev alan var ne araba

Kişisel harcamaları ile doğru düzgün birşey kalmıyor ki bu konuda uyarıyorum, lükse kaçmamasını, birikim yapmasını vs ama bunu bile eve bağlıyor. Zaten bir evim olmayacak ne gerek var üç beş kuruş biriktirmemle mi Olacak vs diyerek. Muhtemelen imalı bir mesaj yazmışsınız bana karşı. Doğru olan sizinki elbet ancak bunu takıntı haline getirmiş, şu durumda bir milyon kredi çekse bile ödeyemeyecek derece de borç harç ödeme olan birine ev atmak çok da anlamlı olmazdı galiba. Teşekkürler

Bir başka insanın, üstelikte evli ve eşiyle ortak bütçe paylaşan bir insanın hayatına bu denli dahil olmanız çok mantıksız. Böyle devam ederseniz, ilerleyen zamanlarda arkadaşınız tarafından çok ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yani o kadar yoğun bir hayatım var ki arkadaşımın derdini dert edinip buraya yazacağım:/ Yani size ne diyeyim geldi.
Gayette alırlar,karı koca devlet memuruyuz,2020 de aldık.
Arkadaşını cesaretlendiren kalırsın ki şu kira artışlarındaki evhamı bence normal

Yani o kadar yoğun bir hayatım var ki arkadaşımın derdini dert edinip buraya yazacağım:/ Yani size ne diyeyim geldi.
Gayette alırlar,karı koca devlet memuruyuz,2020 de aldık.
Arkadaşını cesaretlendiren kalırsın ki şu kira artışlarındaki evhamı bence normal
2020 ve 2023 şartları aynı değil ama sorun burda

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X