Evlat Edinme Evlat Edinenler Lütfen Duygularınızı Bizimle Paylaşın

Evlat edinen annelerin paylaşım alanı. Prosedürler neler ? Neler yaşadık ? Neler yaşıyoruz ?
8. Rıza Şartı
a)Evlat Edinilenin Rızası : Medeni Kanunun 308. maddesine göre, "ayırt etme gücüne sahip olan, rızası olmadıkça evlatlığa alınamaz.
Ana ve Babanın Rızası : Evlat edinilen ayırt etme gücüne sahip olmakla birlikte, velayet altında ise, anne ve babasının rızası aynen gereklidir. Bu rıza küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir. Rıza verilebilmesi için evlat edinenlerin adlarının belirtilmiş olması veya evlat edinenlerin belirlenmiş olması gerekmez. Ana ve babanın rızası doğumdan sonraki ilk 6 hafta geçtikten sonra verilebilir. Rızanın tutanağa geçirilmesinden sonraki 6 hafta içinde aynı usulle geri alınabilir. Geri almadan sonra yeniden rıza verilirse bu rızadan geri dönülemez Eğer ana ve babadan birinin kim olduğu bilinmiyor veya uzun süreden beridir nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa ya da küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa bu rıza aranmaz. Son durum için rızanın aranmaması kararı ilgiliye yazılı olarak bildirilir. ( M.K. 310, 311, 312) .Evlat edinilecek kişi vesayet altında ise, ayırt etme gücüne sahip olup olmamasına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilebilir.

b) Evlat Edinenin rızası: Evlat edinme sahsa siki surette bağlı bir hak olduğundan, evlat edinmenin temyiz kudretine sahip olması gerekir. Eğer evlat edinmek isteyen kimse mümeyyiz bir kısıtlı ise, vasinin ve Ayrıca Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gereklidir.

c) Eşin rızası: Evlat edinilen evliyse, eşinin de rızasının bulunması gereklidir. (M.K.313)

» 4) Sıra nasıl ilerliyor? Terk Bebek/Yasal işlemi devam eden Bebek ne demek ?bir evlat edindik biz

Terk Bebek/Yasal işlemi devam eden Bebek ne demek ?
Terk Bebek demek, hakkında hiçbir bilgi olmayan ve ebebeynleri belli olmayan bebek demek. Genelde sokakta bulunmuş bebekler oluyorlar. Gözlemlediğim kadarıyla aileler genelde bu bebekleri istiyorlar. Ancak diğer taraftan insanlar artık bebekleri eskisi kadar sokağa terk etmiyorlar. Bebek sayısı az talep çok. Bu nedenlerle bu bebeklerin sırası çok fazla ve bekleme süreleri çok uzun.

Kişisel fikrim: Bebeklerin anne ya da babasının bilinmemesi olmadıkları anlamına gelmiyor. Günün birinde pişman olup aramayacaklarının garantisi yok.

Yasal İşlemi devam eden bebek demek , en azından annesi belli ve bebeği istemediği için evlat edindirilmek üzere kuruma terk etmiş demek. Ancak Anne’nin yazılı izni yasal olarak yeterli olmuyor. Mahkeme kararı gerekiyor. Kurum burada devreye girip aile adına dava açıyor. Bu dava ortalama 1 yıl kadar sürüyor. Davanın sonuçlanması beklenirse bebekler 1 yaşını geçmiş oluyorlar. Aileler büyük ölçüde bebek istedikleri için, kurum eğer aile kabul etmiş ise mahkeme süreci devam ederken bebeği ailenin yanına yerleştiriyor. 1 yıllık bakım süresi devam ederken diğer taraftan mahkeme devam ediyor.

Kişisel fikrim: En azından bebeğin geçmişi hakkında bir miktar bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Hamilelik süreci hakkında fikriniz oluyor. Anne uyuşturucu kullanmış mı?, Anne de bir zihinsel özür var mı ? Akli dengesi yerinde mi? gibi direkt bebeğin geleceğini etkileyecek bir çok konuda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Anne’nin geri dönme ya da vazgeçme riski her iki durum içinde geçerli ve bence aynı oranda geçerli.

Biz yasal işlemi devam eden bebek kabul ettik. Kızımızı evimize getirmememizin üzerinden 1 yıl geçti. Bu güne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadık, bundan sonra yaşayacağımızı da hiç sanmıyorum. Dahası, her hangi bir sıkıntı yaşayan kimseyi de duymadım :)

damlaumut nasılsın uzun süredir karşılaşmıyorduk
ben işteyim ve sabahtan beri çalışıyorum bugün çok yogun omzum sökülüyor sanki

Uzmanimiz prosedür geregi oldugunu rahat olmamizi soyledi ama insanin aklina hersey geliyor. İlden ile prosedurler degisebiliyor. Umarim sadece evham yaptigimla kalir. Dedigin gibi hayirlisi..

Uzmanimiz prosedür geregi oldugunu rahat olmamizi soyledi ama insanin aklina hersey geliyor. İlden ile prosedurler degisebiliyor. Umarim sadece evham yaptigimla kalir. Dedigin gibi hayirlisi..

amin kardeşim amin çok üzüldüm ilk defa duydum polisin gelip araştırdığını acaba damlaumutun dediği gibi densizin biri şikayet mi etti ondan mı geldiler gönlünü ferah tut inşallah bişey çıkmıcak

Bir sorum olacak vaktini almak da istemiyorum :) 14 ayda kavuştuk demişsin, hukuki işlemi devam eden bebek miydi kızın, yoksa hukuki işlemi tamamlanmış olanda mı 14 ay sürdü? Teşekkür ederim şimdiden.

Canım bizim kızımızın hukuksal işlemleri devam ediyor başvurmamızdan itibaren 14 ay sonra kızımıza kavuştuk canım uzmanımızın bize dediği içiniz rahat olsun mahkemede hiç bir sorun çıkmaz dedi zaten kızımızın mahkemesinin tamamlanmasınada az kalmış sonucu bize bildirecekler....

Herkese mrb arkadaşlar terk riza konusuna cok takilmayin cunku ikiside ayni risk soyleki soyleyim bir tanidigimiz terk bebek almisti ve annesi ortaya cikti ben birakmadim annem birskmis diye sonuc ne oldu bilmiyorum halbuki riza bana gore daha iyi cunku dosyamiza baktigimizda kizimizin butun bilgileri sagligindan tutu annenin akli dengesine kadar yazıyor du esimle 1 saat okumustuk ve kararimizi egri dogru neyse tartisip oyle vermistik hatta bizim okadar temiz bir dosyadiki hemen kizimizi gormek istedik allah hetkedin gonlune göre versin bu arada terk soradi istanbulda en az 5 yil bekleniyor 6 7 seneyi bile bulabiliyor ben rizada 16 ay bekledim gerisini siz düşünün

bu terk rıza konusu seferoğullarıyla tellioğullarına benzedi bencede terk nufüs kaydında sonuçta belli olucak belki ben bencil davranıyorum kızabilirsiniz ama anne-babasının bulma ihtimali çok yüksek ben çöpsüz üzüm olsun istedim hep anlatırım xablam diye biri var onunda kızı terk ve hiç bir sıkıntı yaşamadı kızı şimdi ilkokula gidiyor neyse bacılar Rabbim hayırlı evlat etsin tez günde kucağımızı doldursunda ha öyle ha böyle ne fark eder.

Ben bundan sonra asla fikrimi soyleyip bir daha bu topige yazmicam isteyen terk secip 6 sene bekler isteyen riza secer umrum bile degil kimsenin kafasini karıştırmak istemem ne zaman bu konuyla ilgili fikir beyan etsem hemen ters mudahalede bulunuluyor herkesin hakkinda hayirlisi olsun sağlıcakla kalin

Merhaba,

Evlat edinenler başlığı altında toplanan herkesin bilgi ve yaşantılarını bu denli samimiyetle paylaşıyor olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyorum.

Başvuruda bulunan, bulunmak isteyen veya evlat edinme prosedürlerini sonlandırmış kişilerin konuya ilişkin bilgi dağarcığının da bu şekilde geniş olması ve konuya hakimiyetiniz eksik bilgilerimizin tamamlanması, yanlışlarımızın da düzeltilmesi yolunda eğitici ve öğretici bir boyut kazandırıyor.

Herkese teşekkürler...

canım bence beklemenin zorluğundan dolayıbiraz hassaslaşmıssın sanırım.Bence sorularına cevap gelmiyorsa kendine yakın bulduğun bir arkadaşa özel mesaj atabilirsin.Bizler aslında yoğun yazıyorduk ama bebeklerimize kavuşunca fırsat bulamıyoruz genelde okuyup beğenmek kısıtlı zamanda daha pratik oluyor.Cevapyazamasak da aklımız arkadaşlarımızda kalıyor ve ne durumda olduklarını merak ettiğimiz için fırsat bulunca zamanım anca okumaya yetiyor.sorularına cevap vermeyi kendim açımdan söylersem genelde ben nadir girdiğim için sıra bekleme aşamasında olan arkadaşlar daha çok girdikleri için daha rahat değerlendirirler diye ben elimi onlara verdim.
Canım ne güzelanlatmışsın çocuklarımı alıp tatile çıkasım geldi ama bize daha erken biz yarın memlekete yolcu:))
Allah sabır versin okurken bile sinir oldum
İlk defa duydum ya çok ilginç bana sanki biri sizi şikayet etmiş gibi geldi.Sanki bebek kaçırma zannedip.Ayrıntılı bilgi almak gerek..

Arkadaşlar terk bebekde bebeğin ailesi ilk 5 yıl içinde ortaya çıkarsa bebeği o 5 yıl içinde haklı gerekçeyle dava açıp alma hakkına sahipmiş.Ama Rıza ile bırakmada mahkemede hakim aileye bakma konusunda ikna etme gibi sözler söyleyebiliyor ve ilk 40 gün mahkeme açılana kadar alma hakkını kullanma süresini vermiş.Eğer mahkemede hala vermeye rıza gösteriyorsa kişi mahkemeden 15 gün için de vazgeçme hakkına gidiyor gene arkasını aramaz sa o 15 günden sonrada 6 hafta içinde bebeğini geri almak için vazgeçme davası açabiliyor.Hala oralı olmaz hiç bir hakkını kullanmazsa o zaman bebeğin mahkemesinden 15 gün+6 hafta yani mahkemeden 2 ay sonrayı atlattınız mı bebek tamamen devletin yasal olarak( 1 yıl sonra da mahkemeyle sizin nufusa geçiyor.Bu terk bebekte de aynı ama ailenin bir anda ortaya çıkıp bebeğini arama hakkı var ilk 5 yıl) ve o yüzden rızalarda 5 yıl içinde bırakan ailenin geri almak için dava açma hakkı yokmuş bu terk bebekler için geçerliymiş , geri almak için bir dava açarlar mı diye diken üzerinde olunmuyormuş.O yüzden bebeğinizin mahkeme süreci yuvada iken görülmüşse ve rıza ise sonradan ortaya çıkasa bile geri dava açma hakkı olmuyormuş .Bu hakkını kaybediyormuş.Terk de anne baba bilinmemesi güzel yanı; bunda da kötü taraf ilk 5 yıl içinde ortaya çıkıp dava açabilmeleri , yani bize bunu kurumun müdür.Yrd.cısı açıklamıştı.

Son düzenleme:

Tum yazdiklarinizi zevkle okudum. Ben ters bir tepki gormedim. Bence siz biraz alingan olabilirsiniz bugun. sakin benim yazdiklarimi da oyle alfilamayin. yazdiklarini dikkatle okudugum nadir uyelerdensiniz. :) iyi aksamlar...

Arkadaşlar mrb

Ben uzun zamandır iş yoğunluğundan siteye uğrayamadım bebeğine kavuşan anneleri canı gönülden tebrik ediyorum..
Darısı bekleyen hepimizin başına olsun, Allah tez vakitte hepimizi kavuştursun inş...
Listeye baktığımda bizden bir kaç ay önce başvuru yapan arkadaşların sıraları yaklaşmışken biz hala sıramızı öğrenemedik.
Çünkü hala raporumuz yazılmamış,yoğunluk varmış....
Herkesin böyle mi?

ANNELER BAŞVURU İL TERCİH MELEĞİ MELEĞİNE KAVUŞTU
Ogultoprak 30.12.2010 Ankara terk erkek .05.2012
Umut59 07.01.2011 kız-erkek .01.2012
Ecem14 25.03.2011 İzmir terk-rıza kız .06.2012
Lee26 06.2009 kız-erkek .06.2012
Merer 05.10.2011 Ankara terk-rıza kız-erkek .07.2012
Herdemk . 03.2012 erkek .08.2012
cindy74 .08.2012 kız
Pırılım .09.2011 kız .09.2012
HeidiAnkara 21.11.2011 Ankara terk erkek .10.2012
pare55 Samsun 11.2012
esma16 13.09.2012 Bursa terk-rıza erkek .12.2012
kukusum Ankara 16.09.2011 kız .09.2012
Sermuh 23.12.2011 istanbul terk-rıza kız .02.2013
koz13 Ankara kız :.03.2012
Malibu52 16.01.2012 istanbul terk-rıza kız .03.2013
destina0706 01.2012 kız .04.2013
gerçek19 27.11.2012 Çorum-kız-.04.2013
fillo 01.2013 İstanbul Terk-rıza erkek-.04.2013
ozlemrahdeniz 12.06.2012 İstanbul erkek .05.2013
Ayaz84 08.02.2012 istanbul terk-rıza kız(ikiz) 05.2013
cvcv 31.01.2012 Edirne kız-erkek 06.2013
melihanur 08.11.2012 Kayseri erkek 06.2013:emir_bebek
duruay 30.05.2012 Kastamonu erkek 06.2013

ADAYLARIMIZ BAŞVURU İL TERCİH MELEĞİ EV ZİYARETİ MELEĞİNEKAVUŞTU

Otuznisan 21.10.2011 Adana kız :18:
eskrymar İstanbul erkek :18::18::18:
5059 01.04.2012 izmir terk-rıza kız
gcs 02.04.2012 istanbul terk-rıza kız :18:
DamlaUmut 13.09.2012 istanbul terk-rıza erkek:18:
aysberk01 28.09.2012 İstanbul erkek :18:
Betus11 25.09.2012 kız-erkek(ikiz)
gazıduz 09.2012 Mersin
hasel06 01.10.2012 Ankara Terk-rıza kız erkek
effsa 30.10.2012 Denizli Terk-rıza Kız-erkek
limony 16.11.2012 İzmir Terk-rıza kız
minapia 20.11.2012 Antalya kız
gamzeli77 23.11.2012 İstanbul
hayalimmm84 14.12.2012 terk-rıza kız
zaman 04.01.2013 İstanbul Terk kız
tu-runcu 18.01.2013 İstanbul
LVNY 01.02.2013 İstanbul
kedicik2 02.2013 İstanbul
eslu 07.03.2013 erkek
Hazan72 11.03.2013
cansunida 18.03.2013 İstanbul kız(ikiz)
sudenazaz 11.04.2013
babiesrus 06.05.2013 İstanbul kız
BLUDENİZ 13.06.2013

canımcım epey olmuş senin başvurun. bugün İstanbul da sıralar güncellenecekti. bugün ara bence.
öğleden sonra... hayırlısı olsun.senin tercihin kız mı erkek miydi....?

canımcım epey olmuş senin başvurun. bugün İstanbul da sıralar güncellenecekti. bugün ara bence.

Bizim tercihimiz terk/rıza kız-ikiz demiştik.
Uzmanımız cuma günü güncelleme olacağını söylemişti ama bizim dosyamız yetişmeyebilirmiş
İnşallah başka arkadaşların güzel haberlerini alırız. :18: :18: :18:

günaydın okuyunca gözlerim fal taşı gibi açıldı ben bunu bilmiyordum demek bugün sıralar güncelleniyor öğleden sonra arıcam bakarsınız sıramızı söyler çok heyecanlandım öğleden sonra olsun hemencecik

okuyunca üzüldüm acaba banamı kırıldın? bence terk bebek dediğim için eğer öyleyse seni kırmak gibi bir niyetim yoktu

bizimde öyle merak etme geçen hafta aradığım da hala rapor aşamasında denildi sadece sözle olumsuz bişey yok onaylandı gibi denildi iş yoğunluğu çokmuş nerdeyse her hafta arıyorum 2 ay olucak daha rapor aşamasındayız

Zamancım merhaba;

aramızda 26 gün var ve bize hala ev ziyaretine gelmediler size geldilermi acaba? geldilerse ne kadar süre sonra geldiler Haziran yada Temmuzda gelicem demişti uzmanımız ama şimdilik ses seda yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…