Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

ben evliliklerde uyum saglanmasi gereken en önemli kültür öğesinin din kültürü olduğunu düşünüyorum. Eğer aileler muhafazakarlik anlayışları bakimindan, dünya görüşleri bakımından ve bu temeldeki yaşantı kriterleri bakimindan uyumluysa bir cok kismi aşmış oluyorlar..

Sence bunlar doğu da mı var yoksa batı dediğiniz yerde mi yazık çok yazik

Ay ben bir yıldır Konyadayım, Allah sabır versin derim. Benim mahallem mi böyledir bilmiyorum pek memnun kalmadım insanından
Ben de konyliyim üç kız kardeşiz üçümüz de okuduk okuyoruz dedem ilk torun kız olsa diye yıllarca dua etmiş babam bizimle gurur duyar hala okumamız için emek para harcar liseden itibaren şehir dışında okuma imkanı verir hatta Konya dışında farklı yerler görmemiz için konyada okumayın dedi hep. Tamamen ailede bitiyor. Bizde erkekler okumasa keyfi bilir ama kızlar okumalı mantığı var. Yaşa göre bir hiyerarşi var. Mesela erkek kuzenlerim benim dediğimi yapar küs olanlar bile. Kız kuzenler birsey istese koşa koşa yapar erkekler gibi

Ne güzel...
Burada ben cidden daraldım. Sanıyorum semtimiz kötü. Eşimin görevli olduğu ilçeye yakın biraz kıyıda köşede bir ilçedeyiz ondan mıdır nedir çok daraldım insanından.
Sizin gibi insanlar varsa mutlu olurum gerçekten

sen de Karadenizlisin , sana göre Doğu kültürü farklı ama ona göre de Karadeniz kültürü farklı. Onun da Karadeniz kültüründen korktuğu şeyler olabilir. Bir olaya bakarken bence tek taraflı olunmamali. Dışarıdan anlatıldığına bakılırsa ben Karadeniz kültüründen daha çok cekinirim. Genellemeyle olmaz bu işler, tanı ve ona buna uygun mu değil kendi görüşüne yasantina uygun mu diye bak

Ata erkil yapı Doğulu Karadenizli Egeli fark etmiyor canım. Maalesef Türk toplumunun iliklerine kadar işlemiş. Aile kültürü önemli. Onu da tanıdıkça anlarsın. Dil önemli kullandığı kalıplar, benzetmeler falan. O da ancak tanıdıkça anlarsın. Nice solcuyum, modernim veya hatta feministim diye geçinen adam ağır ata erkil. Yapacak bişey yok maalesef.

Elbette mahalle önemli. Mesela benim asıl memleketim olan ilçede neredeyse okuyan hep kızlar oldu. Ve hep aileleri baş tacı etti. Babam elbette oğlu da olsun istemiştir aynen üç oğlu olan amcamın kız evlat istediği gibi. Ya da ne bileyim babaannem gelinlerini kızından çok sever ve tutar hatta bunu halamın yüzüne söyler dedem önce torunlarım sonra gelinlerim en son oğullarım gelir der. Ama evde hizmeti kadınlar yapar ama bu da eziyet değil mesela babam hemen sofra ister yapıda biri ama amcam saatlerce bekler. Mesela babam eşimin teklifini ilk duyduğu zaman baya düşündü ama olmaz demedi sürekli sorun olabilecek şeyleri söyledi ve uyardı. Cevapları duyunca ikna oldu ve tam destek devam ediyoruz

Birde burdaki kayinvalide adaylarinin favorisi ogretmen gelin:)) neden cunku hem evinin kolesi olsun hem eve para getirsin..ben burda okudum.staj yaptigim okula kac kez gelip bekarmisin diye soran oldu.bi arkadasimi ucak muhendisi ogullarina istediler okulda.sonra kadrosunun olmadigini stajyer oldugunu duyunca vazgectilercapraz bir komsum var.allah var kadin bol bol yiyecek yollar bana.sever.ama ogluna ogretmen gelin aldi.ust katina ev dosedi.gelini. kizi oldu.adini koydurttu.bi gorsen kizla iki kelam edeyim dedim.kizi konusturtmadi bile.kiza soru soruyorum kayinvalide cevap veriyor.buna boyun egende ogretmen gelin
En garibine geliyorum.yine unv sinif arkadasim vardi.oda evlendi.hamile karni burnunda birde son sinif ogrencisi dusun.pazar gunu cok yogunum dedi.ne oldu dedim.kayinvalideme temizlige gidicem fedi.been soook.
Neymis gelenekmis.saba o halde temizlik yaptiran ese ne diyim ben.yaziklar olsun.
Valla birde evli gorumcem var.onun cektikleri destan olur.10 yil kayinvalideyle yasadi.bir suru kavga kiyamet.daha yeni ayri eve cikabildi kiz.ilk evlendigimde esimin arkadaslari geliyordu hayirli olsuna.esleri nasil imreniyordu.ya ne guzel ayri evin var.nasil kabul ettirdin diye.birde unv mezunu bunlar.yani normal olani bu dedim.bana esiminden yada esimin ailesinden boyle bir teklif hic gelmedi.gelemezde zaten.ama ayri eve cikinca cok soylenen oldu " gelini niye yanina almadin" diye.allahtan o zihniyette degil bizimkiler.yani garipler.cozemiyorum burdakileri.ama ben gibi ististanalar da var tabi.sen gibi..ama cogu boyle.gelin kole muamelesi goruyor

Olay Ağrı'lı yada doğulu olması değil bence ikinizin farklı kültürden olması...
Her yörenin kendine ait gelenek görenekleri var uygulamasa bile ananelerinden öyle görmüşlerdir...
Ağrılılar kadına saygı duyarlar duymasına ama siz karadeniz insanı olarak o kültüre alışabilecek misiniz ?
Örnğin karadenizli biri egeli bi kızla evlendiğinde de farklılıklar ortaya çıkar... Çünkü adet, gelenek, görenekleri çok farklı olur

Buradakilerin hiç biri yaşamıyor ya.
Hele çocukların hepsi kabus gibi.
Kaba sabalar yani.
Geçen markete gideceğim denk geldi karşı komşumun oğluna. Elinde boş şişe su almaya gidecek kardeşine güya şaka bam güm vuruyor, kızcağız da abi vurma diyor. Ama annesi de hiiç görmezliğe geldi, sinir oldum. İnsan oğlum kardeşine vurma demez mi? Bir okuldan geliyor tam bi ayı. Kapıya hem tekme hem eliyle vuruyor hem de annnaaaa diye höykürüyor. Annesi de norma açıyor geç oğlum diyor. Hani azıcık bir yontma eğilimi yok.
Alt kat komşum zaten psikolojimi bozdu. Polise şikayet edeyim dedim polis çıktı, kapıcıya dedik bu adam karısını dövüyor resmen diye aman ellemeyin ona dedi. Ben mecbur muyum sürekli dayak sesi dinlemeye can mı dayanır sinir mi dayanır?
Hele evimiz satılığa çıkarıldığında kafayı yedirdiler bana. Emlakçı ve kapıcı anlaşıp akşam onbuçukta kapıma dayanıp evime gelme hakkını buluyor. Belki müsait değilim. İnsan önceden arar.
Hele pazar sabahı evi görcez diye dışardan ilan görüp gelene hayret ettim. İnsan emlakçıyı dahi aramadan kapıya dayanır mı yaa..
Densizler, dağlı olsa bu kadar pervasız dayanmaz. Kaç kişiyi en az bir saat önce haber vermeden gelmeyin evsahibi ve kapıcıya da tembihledik diyorum. Bir mutfağı görsem yeter diyor hala. Katil edeceklerdi beni.

Canım senin durum bedevi hikayesi olmuş maalesef Allah sabır versin. Ama dediğim gibi evet Konya biraz garip ama genelleme yapılamaz bence. Özelden yazsana neredesin istersen yardımcı olmaya çalışırım

Ay öyleymiş cidden ama.
Ben ilk indim gardan ev tutucağız.
Aman dedim ne muhteşem şehir, geniş yollar, bakımlı yollar, tramvay falan. Amma önyargılılarmış dedim.
Evi tuttuk üç gün elektriği bağlayamadım bazı sorunlardan, karşıdakiler selam vermedi bırak çayı. Sırf işime yaramamak için.
Ama sonra biz evi hallettik yerleştik, elektrik geldi. Sizi taşımaya niye anneleriniz gelmedi, senin annen niye burda değil, siz ikiniz niye yalnız yaşıyorsunuz? Meğer evli miyiz onu mu soruyormuş. Nasıl delirdim biliyormusun? Namus meselesini merak edip geliyor da bir gıdım yardım edemiyor.
Hele bizim yalnız oturmamız nasıl batıyor karşıdaki teyzeye. Duruyor duruyor neden kayınvaliden gelmiyor. E diyorum onun oğlu var kocası var neden bize gelsin. O kadar kanıksamışlar.
Ben zaten nasıl sığıyorlar anlamıyorum 2+1 ev bir dede bir babaanne, gelin damat, iki de çocuk. Özel hayat kalmaz, rahat huzur kalmaz.
Hepsi öyle ama bu mahallede.

Bu arada Konya nin dağlı ovali muhabbetini biliyor musun ? Mesela biz de dağlıyiz ama bekarken bile babam aramadan bana gelmezdi ya da kimse kendi odalarımıza kapı çalmadan girmez bizde

Bu arada Konya nin dağlı ovali muhabbetini biliyor musun ? Mesela biz de dağlıyiz ama bekarken bile babam aramadan bana gelmezdi ya da kimse kendi odalarımıza kapı çalmadan girmez bizde

Yok ben bildiğimden demedim
Benim Konyayla hiç alakam yok. Tamamen medeniyetsiz olsa bu kadar olmazı kastettim
Ya ben size mesaj atamıyorum bu arada haberiniz olsun. Yetkiniz yok dedi nedense

Bende sivasliyim :)ama böyle bişey bizde yok genelleme yapmak yanlış heryerin iyisi kötüsü vardir

K.marasliyim Erzurum'a gelin geldim soylediklerinizin hiçbiri yok eskide kaldı onlar artık ..şimdi doğusu da batısı da aynı düşüncede genelleme yapmak çok yanlış. . Emin olun Doğunun erkekleri karısına fazlasiyla düşkün ve sadık. . Önyargılı olmamak lazım kaldı ki dogululari da otekilestirip kucultmek olur boylesi

Genelleme yapmak yanlis olur fakat benim esimde dogulu ve ailesiyle birlikte bana resmen cehennemi yasatiyorlar hamilelikten de hayattan da zevk alamiyorum ölsem de kurtulsam modundayim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…