Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

Genelleme yapmak doğru değildir şahıs kendini bireysel olarak geliştirip bunları aşmış olabilir tanıyın birbirinizi.

Biliyorum o yuzden israrla geleneksel degilim dedim yani laz geleneklerine cok uygunum diyemem laz da degilim zaten. Genel olarak toplumumuzun kulturunu de begenmedigim icin bana biraz bu geleneklerden siyrilmis biri olmali. Sag olun yine de.

Fikirleriniz icin hepinize tesekkur ederim arkadaslar. Basta da dedigim gibi tanimak lazim vesselam ☺

benim amacım siyasi tartışmaya girmek değil... siz de sanki her kürt teröristmiş gibi söylüyorsunuz ben de bir kürt olarak bunu kabul etmiyorum diyorum... hiç bir siyasi ya da ırksal baskı terörizmi açıklamaz ve ona dayanak olamaz... ben dışlanmadım demiyorum ki çok dışlandım ama kendimi kelimelerimle ifade edebildim... ve benim gibi olan bi dünya kürt vardır... sizin dediğiniz teröristlere uydurulmuş kılıf insanlar gayet kendini ifade ederek de anlatabilirim...

eşim fotoğrafçı sanatsal, kültürlü, oturup kalkmasını bilir konuşacağı susacağı yeri bilir nazik ağırbaşlı beyfendi biri. ardahanlı. ve ben nişandan sonra çok şaşırmıştım evin içinde tam bir ataerkil gelin görümce olayları olsun ailesine karşı benden beklentileri olsun 'sen kadınsın sen susacaksın' söylemleri olsun öyle şeyler gördüm ki. hatta söyledim bikez 'bir insanın kültürlü olması zeki bir insan olduğu anlamına gelmiyormuş bunu da sende gördüm' demiştim. tabiki bizim yöremiz bizim töremiz diye yaptığı baskılar yüzünden kullandım bu cümleyi çünkü gayet akıllıdır normalde. bi süre sonra insan insana benziyor ben biraz ona benzemeye başladım o da biraz bana derken dengeyi bulduk çok şükür ama bir insan ne kadar modern olsada aileden, ailesinin çevresinden yetiştiği evden illaki birçok şeyi alıyor. o sebeple yöreye göre bakış akışına inanıyorum ben. yani ailesini tanıyın özellikle babayı. erkek çocuğu babayla her ne kadar çelişe çelişe büyüsede belli bir yaştan sonra babasına benziyor

sen anlamamak da ısrar ediyorsun...benim sana anlatacağım bişey yok... batıya saldıran da yok... ben gördüklerimi yazdım ve arkasındayım... siz önyargılı bir insansınız... ki atomu parçalamayı tercih ederim...

o zaman canım tanı bence ailen de anlayışlı insanlarmış neticede... kimse evladının mutsuz olmasını istemez... hakkınızda hayırlısı inşallah...

Ay ben bir yıldır Konyadayım, Allah sabır versin derim. Benim mahallem mi böyledir bilmiyorum pek memnun kalmadım insanından

Ya bu konuda iç anadolu mu acaba daha sorunlu diye düşünüyorum şu an? Ozellikle konya yi çok duydum acaba tesadüf mu ki?
Haha:)) bana ithafen yazildi bu yorum sanirim.evet konyadayim.esim konyali.ama esim Allaha bin sukur bu zihniyette degil.kendini gelistirmis biri.aileside ayni sekilde.kulturlu insanlar.konya aile yapisinda istisnalardan biriyim.tek bir konu haric.evlenirken esim dugun yaparken esime maddi manevi cok yordular esimi.esim bi yandan bizim evle ilgilenirken gorumcemler ehliyet araba mevzusunu cikardilar.dugunden sonra sanki kacacakti abileri:) esimin ailesi ev tasittirdilar esime.veaddi yuk hep esimin omuzlarina bindi.evlendik hala borc oduyoruz.maddi konuda cok dusuncesiz olsalarda alistim.ha su var.severler beni.zahmetsizler.is guc beklemezler.ailem geldiginde ilgilenirler.hastaysam bakarlar falan.dogruya dogru.ama konyada etrafimda gordugum cogu gelinin durumu cok vahim.benim hayatima cok imrenen var .

Aynen ben bir senedir buradayım hiç sevemedim.
2+1 ev buradaki evler, ama hemen herkes kayınvalideyle oturuyor. Karşıdaki teyze bize neden ayrı ev tuttunuz diye şaşırdı falan. Daha tuhafı maddi nedenlerle üst üste yaşamıyorlar burada. Bir alt apartmandaki adam satın aldı bu evi, ama yine geliniyle oturacakmış yatırım için almışlar. Üst üste yaşıyorlar, harcamadan, hayatlarını yaşamadan sürekli para istifliyor buradakiler.
Erkekleri çok kaba. Alt kattaki adam sabah akşam karısıyla kavga dövüş ağlama zırlama. Erkek çocuklar bile kaba saba. Kapıya eliyle vurmuyor tekmeliyor mesela, ne babaanne ne anne bir şey demiyor üstelik.
Benim haftaiçi eşim yokken ki saatte 14.00 de yaptığım süpürge için kapıma dayanma hakkını kendinde bulan komşum eşim gitse kıyameti koparır mesela. Kapıcı ev satılık ilanını asmak için kırk kere dediğimiz halde akşam gelio nolcak yaa diyecek kadar gevşek. Özel hayata saygı sıfır.
Elimde bavulum var diye dolmuşa alınmadığım da oldu mesela.
Bilmiyorum çok kabalar. Kadına da hiç değer vermiyorlar

Doğulusu kurdu turku lazi yok bu işin, bu tamamen aile yapisiyla ve kulturuyle alakali.
Esimin ailesi ic anadolulu, tamamen ataerkil yapidalar, hala gelinler kaynanalariyla yasiyor, kayinvalidem nerdeyse 60 yaşındaydı hala kayinpederiyle ayni sofrada oturamazdi. Aglayarak anlatir cocuklarimi bir kere sevemedim öpüp sarilamadim diye, ayiplarlarmis çünkü. Kadina insan muamelesi yapmiyorlar resmen.

Ay ben bir yıldır Konyadayım, Allah sabır versin derim. Benim mahallem mi böyledir bilmiyorum pek memnun kalmadım insanından
Onlar çok uzun senelerdir istanbulda yasamislar. Zaten kendi de istanbulda doğmuş, okumuş, universiteyi de başka bir şehirde okumuş. Ailesi tekrar geri dönüş yapmış konyaya ama kendisi Istanbulda ama yazları falan gidiyor memleketine. Bende arada ağzını arıyorum. Mesela ağabeyi var istanbulda yani kendi ailesinden falan uzakta. Bakalım...zaten evlilik düşünmüyorum su anda. Ilerisi için hayırlısı ne diyeyim ;-)

İşte ben de hep bu tür ornekler duyuyorum. Doğu değil ama Iç Anadolu sanki daha ataerkil gibi geliyor bana. O yüzden sordum önyargı mi yoksa gerçeklik payı var mı diye.

ya bu kişiye gore degisir ama benim gordugum ornekler, genelde doguda erkekler once elalemi düşünüyor ki benim hic sevmedigim bir düşünce... mesela çoook alakasiz bir kişi için bile eşlerini kırabilirler...

Ben de doğuluyum eşim de, ağrının örfünü adetini bilmem ama ne eşim de ne bende kadını küçük görmek söz konusu değil. Ama eşimin ailesi maalesef bahsettiğin gibi, kaynanam evde neye koşacağını bilmez kayınpeder bir bardak suyu kalkıp almaz.
Eşimse kendi ütüsünü kendi yapar yemek yoksa kalkar hazırlar arkadaşıma görüştüğüme daha bir kere karışmamıştır.
Aynı ailenin içinde bile bu kadar fark varken bir şehrin içini genelleyerek yola çıkman imkansız. Tanıyıp anlayacaksın.

Valla ben bir Arap ile evliyim hatta Suriyeli. Ona kalsa evlenirken onun soy adını almam bile saçmalık en son nikah memuru ile kavga ediyordu zor ikna ettim. Çalışıyorum kendi arkadaşlarım ve ya komşular ile görüşmem için eşim zorlar. Hatta ilk iki üç çocuğumuz kız olsa diye dua eder. Evet çok çocuk istiyor ama kültürel bir sebep değil yani evlenmeden önce olsa inanmazdım böyle birine bir yılı geçti ve değişmedi. Ufak tefek takıntıları elbette var ama genelleme yapmak çok yanlış bence. Bu arada kendisi de iki kardeş. Uc örnek olsun diye yazdım kimseyi tanımadan bilemezsin derim ben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…