• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik kader midir

Kaderin bi kendi elimizde olan kısmı birde olmayan kısmı var. Anne babamızı seçme hakkımız yok mesela ama eşimizi seçme hakkımız var.
Ve bu hakkın sonuçları kaderimizde yazılı.
Yani bi adamla evlenip o benim kaderimde yazıyordu diyemeyiz.
İstersek son anda birinden vazgeçip başkasıyla evleniriz ve anlarızki kaderimiz oymuş.
Bence bu konuya kafa yormaya gerek yok, kimi istiyorsan onla evlen zaten o durumda anlarsın kaderin mi değil mi

biz seçiyoruz evet ama karşımıza çıkanlardan seçiyoruz yani tepsi içinde insanlar sunulmuyor .bazı tesadfüler bazı olaylar sonucu karşılaşıyorsun .o ayet farklı bir şeyi anlatıyor bence .yani yaptığın kötülükler ve iyilikler kendi iradendir demek isteniyor evlilik konusunda olduğunu sanmıyorum .

karşına çıkanlardan seçmen senin iraden sonuçta..karşına birçok insan çıkıyor ve sen biribi seçiyorsun buna tamamen kader diyemeyiz..senin kararın var burda..kader tamamen insanın iradesinde olan bişey değil ama kısmen elinde..yani senin karşına iyiside çıkıyor kötüsüde hangisini seçeceğine sen karar veriyorsun..senin iraden önemli...evlilik tamamen kader değildir.. yukarıda yazdığım ayet dediğin gibi iyilik ve kötülüğe de yorulabilir..yada hayatta ne olacağın mesleğin eşin yaşantın kişiliğin herşey için geçerli olabilir.tek bir anlam çıkarmak doğru olmaz..

Evleneceğimiz eş yazılı ise kaderimizde, hiçbir şekilde hayal kurmayalım, istek belirtmeyelim, dua etmeyelim, kriter koymayalım.
Nasılsa ne yapsam boş, ne desem nafile diyip bekleyelim.
Böyle düşününce evleneceğimiz insanın alın yazımız olduğuna inanasım gelmiyor.
Çünkü bir sürü insan var "tam da hayalimdeki gibi biriyle evlendim" diyen.
Baştan belli olsa bu durum,dileklerimizin bir önemi olmazdı ki. Saçma.
Hayatımız bizim düşüncelerimiz ve dilediklerimize göre şekil alır.
Düşüncelerimiz eyleme dönüşür. Ha neyi düşüneceğimiz de kaderde yazılmışsa bilemem tabi. :p

yanlıs bılıyor olabılırım arkadaslar yanlıssam dogrusunu ogrenmek ısterım

evlilik kader değildir, fakat Allahın bilgisi çok büyük olduğundan kiminle evleneceğimizi bilir elbette. fakat belirlenmiş sonsuza kadar mecburi olan bi şey değildir. öyle bi şey olsa peygamber hadislerinde bi kadın 4 şeyi için seçilir siz imanı için seçin gibi önerilerde bulunmazdı. demek ki irade söz konusu. ayrıca kader olsa boşanmak olmazdı islamda

bu konular çok karışık kızlar ama ben şöyle biliyorum ve bunları bir mutasavvıf olan cemalnur sargut.tan dinledim belki yardımı dokunur:

kader dediğimiz bizim seçtiğimiz kararların da içinde yazılı olduğu bir şey. önümüze bir konuda bir çok yol çıktığını düşünelim ki zaten öyleymiş, bu yollardan bizim kendi irademizle hangisini seçtiğimiz kaderimiz oluyor ve ona yöneldiğimizi allah zaten bir bu kararı vermeden biliyor, bizim önceden yazılmış kaderimiz zaten.

ve evlilik ile ilgili şöyle demişti, unuttuğum bir şey varsa affoluna nacizane hatırladıklarımı ve anladıklarımı yazıyorum

allah hayatımız boyunca karşımıza bize denk insanlar çıkarırmış ve biz bu insanlardan birini seçip evlenirmişiz. tabii ki allah bizim hangisini seçeceğimizi en baştan bildiği için bir bakıma kaderimizde bir kişi yazılı diyebiliriz. umarım anlatabilmişimdir :)

bir de ekstra bir şey söyleyeyim kaderimizin iki türlü kısmı varmış. biri bizim irademizle yönlendirdiğimiz biri ne olursa olsun değişmeyecek kısımlarmış. evlilik hangisinde yer alıyor inanın şu an hatırlamıyorum. ama şunu biliyorum. bu kaderin değişmeyen kısmı için de allah hepimize bir çeşit vade vermiş. bu şu demek oluyor bir örnekle açıklayayım ki yine hikayede bahsettiğim kişilerin kim olduğunu hatırlamıyorum uyduruyor olmayayım bunu da cemalnur srguttan dinledim ancak tam hatırlamıyorum kim olduğunu peygamberimiz de olabilir başka bir alim de. olayın özünü anlamanız açısından anlatacağım yanlışım eksiğim varsa affola arkadaşlar...

çok önemli bir alim varmış zamanında, allahın çok sevgili kuluymuş ve istiareye yatıp rüyasında sorulan soruların cevaplarını öğrenir insanlara yardım edermiş. çocuğu olmayan bir adam gidip bu alimden istareye yatmasını istemiş o da bir sonraki gün adama cevaben demiş ki, senin kaderinde çocuğun olmayacağı yazılı bouşna kendini yorma allh ne isterse o olur.
çocuğu olmayan adam çok teşekkür etmiş ama yine de ben dua edeceğim olsun diye demiş. ve adamın bir süre sonra çocuğu olmuş. alim bu duruma çok şaşırmış ve bu nasıl böyle oluyor allahım hani bu değişmeyen kadere dahildi nasıl oldu da değişti demiş. allah da ben herkese kaderinde dualarla gönülden iman ve istekle değiştirebileceği şanslar veririm, yeter ki kulum bana sonsuz bir güven ve duayla gelsin demiş.
böyle arkadaşlar..bu kaderimizin değişebilecek kısmı da karanlıkmış orasını allah bilirmiş.. umarım yardımcı olabilmişimdir..

bu konularda kesın ve net konusmamak gerek . cunku cok derın bır konu. bılmedıgımız cok sey var

bu konular çok karışık kızlar ama ben şöyle biliyorum ve bunları bir mutasavvıf olan cemalnur sargut.tan dinledim belki yardımı dokunur:

kader dediğimiz bizim seçtiğimiz kararların da içinde yazılı olduğu bir şey. önümüze bir konuda bir çok yol çıktığını düşünelim ki zaten öyleymiş, bu yollardan bizim kendi irademizle hangisini seçtiğimiz kaderimiz oluyor ve ona yöneldiğimizi allah zaten bir bu kararı vermeden biliyor, bizim önceden yazılmış kaderimiz zaten.

ve evlilik ile ilgili şöyle demişti, unuttuğum bir şey varsa affoluna nacizane hatırladıklarımı ve anladıklarımı yazıyorum

allah hayatımız boyunca karşımıza bize denk insanlar çıkarırmış ve biz bu insanlardan birini seçip evlenirmişiz. tabii ki allah bizim hangisini seçeceğimizi en baştan bildiği için bir bakıma kaderimizde bir kişi yazılı diyebiliriz. umarım anlatabilmişimdir :)

bir de ekstra bir şey söyleyeyim kaderimizin iki türlü kısmı varmış. biri bizim irademizle yönlendirdiğimiz biri ne olursa olsun değişmeyecek kısımlarmış. evlilik hangisinde yer alıyor inanın şu an hatırlamıyorum. ama şunu biliyorum. bu kaderin değişmeyen kısmı için de allah hepimize bir çeşit vade vermiş. bu şu demek oluyor bir örnekle açıklayayım ki yine hikayede bahsettiğim kişilerin kim olduğunu hatırlamıyorum uyduruyor olmayayım bunu da cemalnur srguttan dinledim ancak tam hatırlamıyorum kim olduğunu peygamberimiz de olabilir başka bir alim de. olayın özünü anlamanız açısından anlatacağım yanlışım eksiğim varsa affola arkadaşlar...

çok önemli bir alim varmış zamanında, allahın çok sevgili kuluymuş ve istiareye yatıp rüyasında sorulan soruların cevaplarını öğrenir insanlara yardım edermiş. çocuğu olmayan bir adam gidip bu alimden istareye yatmasını istemiş o da bir sonraki gün adama cevaben demiş ki, senin kaderinde çocuğun olmayacağı yazılı bouşna kendini yorma allh ne isterse o olur.
çocuğu olmayan adam çok teşekkür etmiş ama yine de ben dua edeceğim olsun diye demiş. ve adamın bir süre sonra çocuğu olmuş. alim bu duruma çok şaşırmış ve bu nasıl böyle oluyor allahım hani bu değişmeyen kadere dahildi nasıl oldu da değişti demiş. allah da ben herkese kaderinde dualarla gönülden iman ve istekle değiştirebileceği şanslar veririm, yeter ki kulum bana sonsuz bir güven ve duayla gelsin demiş.
böyle arkadaşlar..bu kaderimizin değişebilecek kısmı da karanlıkmış orasını allah bilirmiş.. umarım yardımcı olabilmişimdir..

cok teskkurler canım.

Evleneceğimiz eş yazılı ise kaderimizde, hiçbir şekilde hayal kurmayalım, istek belirtmeyelim, dua etmeyelim, kriter koymayalım.
Nasılsa ne yapsam boş, ne desem nafile diyip bekleyelim.
Böyle düşününce evleneceğimiz insanın alın yazımız olduğuna inanasım gelmiyor.
Çünkü bir sürü insan var "tam da hayalimdeki gibi biriyle evlendim" diyen.
Baştan belli olsa bu durum,dileklerimizin bir önemi olmazdı ki. Saçma.
Hayatımız bizim düşüncelerimiz ve dilediklerimize göre şekil alır.
Düşüncelerimiz eyleme dönüşür. Ha neyi düşüneceğimiz de kaderde yazılmışsa bilemem tabi. :p

krriterlere uymuyor çoğu zaman evlendiğin kişi .ben isteyerek severek evlendim ama öyle çocukken hayalini kurduğum gibi biri değil sonuçta .kaere yazılı bence .zaten tanışmamda çok tasadüfi oldu film gibi .yani tanışmamız bile kader sonuçta .

Kızlar evlilik kader mıdır ? Değişmez mı yoksa kendimiz mı seceriz? Bu konuya son günlerde çok takıldım. Eğer kendimiz seçiyorsak birbirini çok seven kisi ailesinden dolayı kavuşmuyor istemediği insanla evleniyor. Bilgisi olan varsa beni aydinlatabilir mi

hadisi şerif: peygamber efendimize bir kadın geliyor YA RASÜLÜLLAH dua edin sevdiğim kişi ile evleneyim diyor,peygamber efendimiz ben,arş,kürs,kalem,4 büyük melek dua etsede sen kaderindeki kişiden başkası ile evlenemezsin diyor...

ölüm,ve nikah değişmez ,ancak dua ile evleneceğin kişinin kötü huyu varsa dua ile değişir,birde mesela kazada değilde yatakta öleyim diye dua edersin ölüm şeklin değişir..

kendi ablam eniştemle ilk görüştüklerinde hayır diyeceğim o kadar çok şey var ama diyemiyorum dedi ve aradığı özelliklerin dışında biri ile evlendi,yine kuzenim görüştüğü biri vardı ,bir komşusu eşi için görüşürmüsün diye söylüyor oda öylesine görüşeyim diyor,görüştükten sonra kendi dedi ben sağ tarafa gitmek isterken( görüştüğü biri vardı)kader beni sola götürdü dedi ve öylesine görüştüğü kişi ile evlendi ....

karşına çıkanlardan seçmen senin iraden sonuçta..karşına birçok insan çıkıyor ve sen biribi seçiyorsun buna tamamen kader diyemeyiz..senin kararın var burda..kader tamamen insanın iradesinde olan bişey değil ama kısmen elinde..yani senin karşına iyiside çıkıyor kötüsüde hangisini seçeceğine sen karar veriyorsun..senin iraden önemli...evlilik tamamen kader değildir.. yukarıda yazdığım ayet dediğin gibi iyilik ve kötülüğe de yorulabilir..yada hayatta ne olacağın mesleğin eşin yaşantın kişiliğin herşey için geçerli olabilir.tek bir anlam çıkarmak doğru olmaz..

müslüman inancına göre evlilik kader arakadaşım fıkıh kitaplarına bakabilirsin .nikahın tarihi şaşmaz .tabi bu islam inancına göre başka şeylere inanılıyorsa o başka .

Canım yardımcı oldun çok sağol

Back
X