Evlilikte kültür farklılığı problemi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tüm yazı orada mı geçiriyorsunuz. Aynı memleketten olsanız bile tüm yazı aile evinde geçirmek saçmalık.

Yaşanılabilecek kültür farklılıklarını bu tür bir evlilik yapmadan önce düşünmeniz gerekiyordu. Sizi bir şeye zorlamıyorlarsa, genel olarak tavırları iyiyse bu kadar dert etmeyin. Ben doğu illerinde yıllarca çalıştım. Anadil Türkçe olmayınca, eğitimde az olunca doğal olarak daha kolay olan Kürtçe'ye geçiyor insanlar. Genç nesil öyle değil ama yaşlıların büyük bir kısmı ilkokul eğitimini tamamlayamamış, bulunduğu yerden hiç çıkmamış. Türkçeyi çok iyi anlayan ama konuşamayan, yanında çocuğunu, torununu tercüman getiren çok hastam oldu. Dışlanmış gibi hissedebilirsiniz ama olayın bu boyutu da var. Bu anlamda iş biraz size de düşüyor, kolay diyalog kurulan insanlarsa biraz çabalayın yada uygun gördüğünüz birini seçip sizde onla sohbet edin. Bir yerde bambaşka kültürlerle evlenen insanlar da var, arada sıkıntılı durumlar yoksa kasmamak lazım.

Aynen, benim kendi ailem böyle ve tahammül edemiyorum; tek konu su surdan su yazligi almis. Bana ne yani mal mülk para. Entellektüel kültürel hicbir sohbet yok.
Gecenlerde teyzeme " yazik bu sözde gencler tüm gün starbucks'ta oturup zaman öldürüyolar" demistim . O da "ee baska ne yapacaklar" dedi.
Ne mi yapacaklar ??? Spor, hobi, sanat doga gezi kültür...

Son düzenleme:
Evlenirken başka bir etnik kökene mi sahipti bu adam? Bana çok saçma geliyor böyle şeyler ya, neyse ki çocuk yok ortada.

Ben de diğer yorum yazanlardan pek farklı bir şey yazmayacağım, eşinizin etnik kökenini bilerek evlendiniz kültür farklılığının problem olacağını tahmin etmeniz gerekirdi, bekarken çevrenizde hiç Kürt aile yok muydu? Gelenekleri görenekleri aile bağları ya da kendi ana dillerinde konuştukları hakkında hiç mi araştırma yapmadınız?

Kültür farklılığı sadece Kürt insanlarımızla alakalı bir şey değil ayrıca, 72 milletiz diyoruz Lazlar var, Çerkezler var Muhacirler var, Zazalar, Araplar, ki hepsinin kendine has örf ananeleri var, bir araya geldiklerinde de genelde kendi dillerinde konuşurlar, siz evlenmeden önce ailesi yanınızda hiç mi Kürtçe konuşmadı?

Kürtçe öğrenin o halde ne diyim

Sizin kültür sorunu türklük kürtlük italyanlık değil. Eşiniz sizi görmüyor. Ben de yurtdışında yaşıyorum, yakın arkadaşlarım hep ben varsam ingilizce konuşur mesela kendi dillerini değil. En basitinden. İki türk aile arasında da olursu sizin yaşadığınız. Dil değil sorun sizi görmemesi, önemsememesi. Kendisi türkçe cevap verse millet anlar zaten türkçeye dönülür. Kültür farkı problemleri daha büyük problemin sonucu olmuş.

yorumlar için teşekkürler konuyu kapatıyorum herkes için hayırlısı olsun

Kültür farkı büyük sıkıntı ona hiç lafım yok da ikinizde çok öyle kültürlü vizyonlu tipler değilsiniz belli ki yazı köyde memlekette geçirmek ne onun adı tatil mi aileye dönemsel hizmet yani gidin tatile gidemiyosanız oturun evde kendi şehrinizde gezin tozun

Bu konunun çözümü gerçekten dil öğrenmek mi ? Hani karşı taraf senin dilini bilmese öğren bunda bir şey yok da bildiği halde bunu yapıyorsa bunun adı saygısızlık sana sen kimsin ki demek senin varlığını kaale almamak şunu bile ayırt edemiyor musunuz da birde üstüne dil öğrenmek sizin için seçenek oluyor ? Bana da öğret diyene kadar hiç gururunuz kırılmıyor mu annen baban ailen her kimse benim anlamadığımı bildiği halde neden böyle yapıyor ayıp değil mi bir daha gelmiyorum diye tavır koymak falan hiç yok mu öyle şeyler gelmiyor mu aklınıza ?

Tayin gereği bir çok il ve farklı kültür gördük. Kendimiz doğulu değiliz ama doğuya üçüncü gelişimiz. Normalde 2 kere zorunlu ama Hatay'da depremde ev yıkılınca üçüncü bir hak tanındı tekrar doğuya ve en son tayin olduğumuz ile tekrar geldik.

Önce Hatay'dan örnek vereyim. Onlarda kalabalık yaşamayı ve misafiri severler (Arap kesim) ilk gittiğimde yaz ayı olunca komşular kavga ediyor sanıyordum. Aşırı yüksek volüm konuşmaları var ve ne dediklerini hiç anlamıyordum. Kaldığım süre boyunca çok olmasa bile Arapça öğrendim çünkü yaşlı nesil Türkçe tam konuşamıyordu bir de personel hep kendi arasında arapçaya dönerdi insan merak ediyor övüyorlar mı? Sövüyorlar mı? Diye.

Doğuya gelince benzer şeyler yaşadım yine Kürtçe öğrendim. Konuşmam akıcı değil o gırtlak yok ama %70 anlıyorum. Eşimin mesleği gereği bizden nefret edeni ve seveni var.

Genel olarak insanlıkları hiç bir kültürde yok. Yedirip içirmeyi ve paylaşmayı çok severler, çok sıcak yardımsever insanlar.

Aile bağları çok kuvvetli ve kalabalık yaşıyorlar. Sadece bir bayram sabahı veya bir yemek davetinde evde düğün var sanırsın. Yaşlıları Türkçe bilmez genç nesil biliyor. Ana dilleri Kürtçe olunca bir araya gelince kürtçe konuşurlar.

Konu sahibi evlenirken hiç mi araştırmadın? Hadi ben yabancıyım, aile kurmayacağım bize zorunlu ama senin kocan Kürt ve kültürü en çok bilinen bir millet bunları hiç düşünmedin mi?

Ayrıca insan 6 yıldır hiç mi dil öğrenmez? Bir bağın yoktur öğrenmezsin ama senin kocan Kürt. Kocan Alman olsa yine mi anlamıyorum diyecektin? Hangi dil olduğu farketmeksizin dil bilmek iyidir hele bu koca ise. Bunun ailesi var ve özellikle yaşlı kesim Türkçe bilmez. Genç nesil ise seninle bireysel Türkçe konuşur ama toplanınca en rahat konuştukları ana dillerine geçerler. Çünkü toplantıları kalabalık olur ve aile büyükleri Türkçe anlamıyor. Sadece gençler varsa senin için Türkçe konuşurlar.

Nişanlıyken hiç mi ayıkmadın? Davetler, toplantılar nasıl kalabalık? Birinci derece olmasa bile yakınlarına "Bu benim amcam, bu dayım, bu yeğenim" dediklerini duymadın mı? Evlenince orta yol bulursun ama ya aile? Bir de doğulu koca bir aileyi nasıl değiştireceksin? Evlenince ailelerde evleniyor. Şimdi yakınıyorsun ama aşk her şeyi çözmüyor değil mi?

Benim eşim Türk ama farklı kültürden. Evlenmek için o kadar gözlemledim ki artık babam bile isyan etti abartma diye. Fakat yabancı bir aileye katılacaktım ve yapabilir miyim? Catışır mıyız? Vs. Bunları iyice gözlemledim çünkü Oğlu tamam ama armut dibine düşer. Aileni sil diyecek halim ve haddim olmayacağı için tanışma, nişan evresini çok dikkatli geçirdim şükür bir sorun yaşamadık çünkü mantığım ve kalbim önce eşime sonra ailesine onay verince evlendim.

Ben de lazım. Eşim gelince annemler Lazca konuşmuyor kimse konuşmuyor ben bilmiyorum zaten bana öğretmediler.

Bize yeri gelince hamsi kafa diyenlerin bu kadar minnoş takılması gözlerimi yaşarttı

Konu sahibi eşinle konuş ilk bu durumu, zorla köye gitmek zorunda değilsin

Sen nerelisin? Eşin kürt ve sen Türksün ve bunun problem olacağını düşünmedin mi? Neyi düşündün peki sadece gelinliğini falan mı?

Daha önemlisi çocuğun da öyle konuşacak, öyle düşünecek çünkü sana çocuğunu kendine göre yetiştirmen için pek özgürlük tanınacağını sanmıyorum. Ben tahammül edemezdim.
Konu bu ırk olunca herkes bi ılıklaşıyor, saçma sapan tavizler bişeyler bin yıllık mağdur edebiyatları tiksiniyorum artık gerçekten. Ben bu konuya gönlümden geçe geçe yorum yaparsam banlanmayı geçtim tutuklanırım.

Artık değişmeez. Bir evlilikte kültür din mezhep ayrılıkları olacaksa bunlar evlenmeden önce konuşulur. Eşinin en başta ailesiyle ve akrabalarıyla görüşmek zorunda olmadığını kabul etmresi gerekiyordu. Bizim de ailelerimiz siyah ve beyaz kadar farklı ikimizde mecbur değiliz ben kendi ailemle akrabalarımla görüşmek isterdem görüşürüm o da öyle. Ben niye yılda 1 hafta olan tatili onun akrabalarıyla geçireyim ki banane? Ayrıca doğulularda boşanmaya da pek sıcak bakılmaz diye biliyorum

Gerçekten davul bile dengi dengine derler ya sadece maddiyat olarak değil yaşam tarzı, düşünce yapısı her konuda böyle. dengini bulmak zor üstüne bi de denginin ailesi de denk olacak falan evlilik zor müessese
Tam da böyle düşünerek evlendim. Her şey dört dörtlük olmaz idare edilir bazı şeyler dedim, 14 yıldır insanlara alışamadım üstelik biz hemşeriyiz.

Valla konu benim için ırk da değil hangi ırk olduğu önemli de değil ha benim yanımda herkes gözümün içine baka baka kulaktan kulağa konuşmuş ha inatla anlamayacağımı bildiği bir dilde konuşmuş aynı şey isterse kuş dili konuşsun fark etmez ortak bir dil varken bunun arı düpedüz saygısızlık yok sayılmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
`