Gaza gelmeye ihtiyacım var (Akademik)

Yeterlilik için gerçekten bir kaç ay yeterli mi alanın her yerinden soru geliyor deniyor. Siz nasıl neye çalıştınız ya da çalışıyorsunuz

Yapamıyorum ki ya. Kaygı bozukluğu var galiba bende. Halbuki doktora gittim ilaç da kullanıyorum.

Bende kadro bulamam diye özel düşünüyorum. Geçende uzaktan bir arkadaşım aynı alandayiz doktorasını bitirdi özel unide kadroya girdi haftada üç gün sadece ders yükü varmış. Başka da idari falan görev yuklememisler. Yani özel üniversiteler de korkulacak yerler değil bence iş yükü bakımından

Sizin gibi düşünüyorum şuan ve bırakmayı istiyorum, kafam hiçbir zaman rahatlamayacak diye. Tamamen farklı bir alana yönelsem mi diye düşünüyorum ama konfor alanı dediğimiz şey beni sıkı sıkıya tutuyor.
Ve dediğiniz gibi torpil, üstlerin angarya baskısı, bir ton gereksiz iş, kadro sorunları.
Yıldırıyor insanı.
Devam etme gücü ve isteği bırakmıyor.
Doçent olana kadar rahat yok gibi gözüküyor.

Öyle ama yukarda yazmislar başka alanlarda da başka baskılar sorunlar var hem de belki daha çok.

kendi bölümüm için konuşuyorum bizde 2 ayda yeterlilik filan veremez. kişiyi tanıdığımdan değil, kimse veremez.

bizde mesela SQL, R, python full bilmen lazım (ki bilgisayar mühendisi değilim, alan multidisipliner) + alanın sabit konuları/dersleri ne derseniz artık, ki mesela en basiti istatistik, tamamından sorumluyuz, sonra 5 hocadan 15 makale üstüne 2 tane de diğer disiplinden kişiye özel verilen konu oluyor. sınav 2 gün (her seans 4-5er saat) oluyor..1 gün sadece yazılı + uygulamalı 1 gün sadece sözlü sınav. tüm format bu herkes de bunu bilir. siz de okulun formatını biliyorsunuzdur. bizim eski sınavlarımızın da hepsine erişim sağlanıyor. çünkü herkes bu formatta sınava girdi şimdiye kadar. 2 ayda verilememesinin sebebi tek tek bunlara çalışmak değil- hadi bunların hepsini biliyor olsun, sebebi bizde kümülatif olarak hepsini içeren şeyler sorulması. konuları tek tek öğrenmek kafi gelmiyor. özellikle de alanda hali hazırda çalışmayan insanların bunları birleştirmesi zor oluyor.

tamam bazı okulların çok rahat oluyor bizim aynı okulun multidipliner olmayan, dersleri de Türkçe olan başka anabilim dallarında mesela günde 1 saat çalışsan rahat rahat geçersin...böyle de bir durum var mesela.
ama rahat geçilmeyen bir okulsa ve geçemezse bu sefer 2.de mutlak geçmem lazım diye iyice strese girecek. ha rahat geçilen okulsa - ki sadece okunacak yerler var dediğine göre herhalde daha sözel bir alan- hocaların ne sorduklarını neye önem verdiklerini biraz biliyorsa da zaten stres olacak bir şey yok o zaman?
Oh ya rahatlatacaksın diyen biri bu umutla yaşıyorum galiba tünelin sonu yakın ümarim yani
yalnız..
bu arkadaş sanırım doktor ve sanırım PhD yapılan bilimlerde doktora yapmış...(biyokimya farma filan neyse)
o tabi ki rahatlar her gün normal mesai yapıp üstüne doktorayı süresi içinde bitirmek kolay değil.
şunu belirteyim ki. bizde de en kasıp bitirenler hep bir yandan çalışıp bir yandan akademiyi severek, isteyerek doktora yapanlar ya da direkt ar gör olup doktora yapanlar. ne yapacağı konusunda kafası karışıklar genelde bıraktı. bizde sektörde çalışan akdemide çalışandan fazla kazanıyor. devlette olmayan bir iş.

Bir akademisyen olarak doktora bitince hiç öyle yan gelip yatmıyorsunuz. Okumayı, araştırmayı ve yazmayı hayat biçimi haline getirmeniz lazım.
eskiden ar gör'ler bile hep kadroluydu...
isterse hiç birşey de yapmasa bile kimse kimsenin kadrosunu alamıyordu...
şimdi dr öğr gör olanlar bile sözleşmeli. okul puan toplamazsan atarım diyebilir. rektör beğenmez uzatmayabilir... şimdiye kadar hep sözleşmeler uzadığı için atılamaz sanıyorlar da bunun bir garantisi de yok ki. herkes kendi zamanındaki gibi sanıyor.
prof'lardan filan hala var yatanlar ama çoğu yerde hocalar yükselebilmek için birşeyler yapmaya çalışıyor.

o kadroya girmek değil... işe girmek. özelde hiçbir yerde kadroya giremezsiniz her yer sözleşmeli.
arkadaşınızın yaptığı şey devletteki öğretim görevlisi kadrosundaki dr. öğretim görevlisi (ama devlette bu kişiler kadrolu), haftada 12 saat ders karşılığı maaşını hak eder. fazlasına ek ders alır.

Öyle ama yukarda yazmislar başka alanlarda da başka baskılar sorunlar var hem de belki daha çok.

Yurtdışı için kasacağım, sıfırdan Almanca öğrenmeye başladım. En azından orda emeklerimin çalıştığımda misliyle karşılığını alırım, burda bizim meslek bitmiş durumda.

sevmediğiniz bir şey yapınca, angarya gibi mesela, onu sürdürmek mümkün değil. İnsan ancak sevdiği bir şeyi sürdürebilir. Araştırmayı ve okumayı seven bunu yaşam biçimi haline getirebilir. Yoksa angarya olur. Sağlıklı beslenme de öyle, sevdiğiniz sağlıklı yemekler seçerseniz, o zaman sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirebilirsiniz. Spor da öyle, sevdiğiniz bir spor dalı...
Siz belki de şu anda zorlandığınız için, zamanla yarıştığınız için (önünüzde bir sınav var ve yetiştirmek zorunda olduğunuz okumalar var) rahat değilsiniz, bakmak zorunda olduğunuz bir evladınız, ilgilenmek zorunda olduğunuz ve aksayan başka işler var, bunalmış olmanız normal. Ancak alanınızı seviyorsanız, araştırmayı okumayı seviyorsanız bu sizin için angarya olmaz. Ne var ki ülkemizde akademi ortam da öyle gül pembe değil maalesef; siz araştırmak istiyorsunuz, verimli çalışmalar yapmak istiyorsunuz ama önünüzde hep anlamsız engeller çıkıyor maalesef. Ne var ki her alanda böyle mücadele gerekiyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Detaylı açıklamanız için çok teşekkür ediyorum. Özelde ise girmek de cazip geliyor bana kendi alanım icin. Devletteki öğretim görevlisi kadrolarına girebilmem çok zor.

Doktorayi 2019da bitirdim. Uzerimden dunyanin yuku kalkti. 202de kadrom geldi. Ondan beri prenses modunda yasiyorum cok mutluyum. Her sey cok ama cok guzel.
Ama doktora boyunca haftada 4 5 gun gunde 12 saat calisirdim. Inanilmaz bir seydi. Konusmayi unutmustum. O derece. Ama kendimi hep yemek ve tatli ismarlayarak motive ediyordum. Misal dersten once tatli ismarliyordum kendime eve gidip onu hakedecek kadar calisiyordum sonra. Bu esnada da tabi arastirma gorevlisiyim surekli ders de veriyordum.
Ama 4 donemde bu kendimi onceden odullendirme sistemiyle bitirdim doktorayi.
En sevdiginiz sey ne ise onunla kendinizi motive edin. Disaridan gelmez o motivasyon. Ben kendimi surekli simartirdim ve doktora boyunca da hep cok mutluydum.

R biliyor musunuz bana cok lazim oluyor SPSS bizim alanda gecmiyor maalesef. AYEUM egitimlerine katildim ama pek cozemedim cok karmasik is. Sizin cevrenizde disariya bu hizmeti saglayan var mi?

Alanınızı çok sevmeniz lazım. Bir de akademisyenliği sevmeniz lazım. Bunlar da yetmiyor, çok planlı olmanız lazım. Alanınız ne bilmiyorum ama ben iki ayda yeterliliği veremezdim çünkü bütün alana hakim olmanız lazım. Yeterlilik konusunda tez danışmanınız ile sürekli irtibat halinde olun derim. Sürekli bilgi verin ve bilgi alın. İletişiminizi sağlam tutun. Bir de bazı alanlarda olmazsa olmazlar vardır. Onları es geçmeyin. Hatta onlara önceden çalışmaya başlayın derim.

Siz sağlıkçı mısınız? Eğer o alandaysanız bol sabır diliyorum. Hemşirelik bölümünde hem çalışıp hem akademik kariyer yapan arkadaşım vardı. Nöbetlerde çok zorlanıyordu.

Katılıyorum. Hukukçu arkadaşım günde 12 saat çalışarak bitirdi. Benim de benzer süreçti. Benim avantajım şu oldu; ben o zaman devlet memuruydum. Yani halihazırda bir işim vardı. Psikolojik olarak rahattım. Fakat ar. gör. olan arkadaşlar çok zorlandı.

Yeterlilikten sonra bir de tezi var. TİK'i var. Kadro bulması var. Kadro için makalelerden puan toplaması var... kısaca uzunca bir süre zihnin boşalmayacak, rahatlamayacaksin. Nerden mi biliyorum? kendimden

R biliyor musunuz bana cok lazim oluyor SPSS bizim alanda gecmiyor maalesef. AYEUM egitimlerine katildim ama pek cozemedim cok karmasik is. Sizin cevrenizde disariya bu hizmeti saglayan var mi?
bizim istatistik vb. derslerimiz R ile veriliyor o yüzden mecburi olarak öğreniyoruz.
bizim okulun paralı programlarla ders/proje yapmama gibi bir ilkesi var bütün işlerimizi açık kodlu/ücretsiz programlarla yapıyoruz o yüzden mecburi yapa yapa öğreniyoruz. ben de bir projeyi R ile yapınca hatırlıyorum geçince unutuyorum. sonra tekrar hatırlıyorum..böyle gidiyor.
ders anlatan öyle dışarıya hizmet şeklinde ben duymadım- ama benim programımda hemen herkes bir yandan çalışıyor...yani vakti yok kimsenin kurs düzenlemek için. güzel fikir aslında.

R iyi ya lim4 baglantisi var bizim alanda hep o kullaniliyor ama neden o kullaniliyor anlamadim hic.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…