Geçinemiyorum.

benim dışımda herkes aynı şeyi yaptı, benden sonra işe başlayanlar arabasını çoktan aldı. ama onlar ailesiyle yaşıyor ben buna bağlıyorum
Ya şimdi bu mesajı görünce yazmadan edemeyeceğim. Amacım kesinlikle hava atmak değil, sadece ne kadar gereksiz harcama yaptığını göstermek.

Ben yaklaşık 5 yıldır çalışıyorum , öğretmenim. İlk 4 yılın bir kısmında tek başıma, bir kısmında 1 kişiyle kalıyordum. Evin tüm masrafları bana aitti, şu anda da öyle.

Ben de senin gibi küçük yerde çalışıyorum. Gidecek bir kafe bile yok, sadece marketler var.

Geçen sene her maaş günü yatırım hesaplarına her ay 10-12 bin civarı bir meblağ koyuyordum. Önceki yılların miktarını tam hatırlamıyorum. Bu şekilde ailemin tek kuruş yardımı olmadan 4 yıllık yatırımımla kendime sıfır araç aldım.

Yani mal mülk sahibi olmak için illa aileyle yaşamak veya aile desteği gerekmiyor.

İnternet 400 tl bence fazla degil, cevremdekiler daha fazla ödüyor. Digiturke gelince futbol maçı izlemek benim hobim ve hobime aylik para ayirmak bana gereksiz gelmiyor. Ama diger yazdiklarinizda haklisiniz tabiki.

Sizi yargılamak için yazmıyorum lütfen yanlış da anlamayın ama bekar şekilde ayda elime 40 k para geçse geçinmeyi bırakın arttırır gram alırım. Biryerlerde bir sorun var gibi geliyor bana ..Mesela benim kızımda fiyat algısı yok 100 k da alsa sıkışır gibi geliyor bana :) Bu yüzden çalışmaya başladığında onun iyiliği ve geleceği için müdahale etmem gerekecek gibi ona da söyledim bunu zaten. "Güvendiğim marka" gibi kavramları hayatınızdan çıkarmanızı öneririm bununla baş edilmez çünkü. Gözlüğe, sağlığa, spora ve eğitime verilen paraya acımam asla ama kozmetik, giyim veya yüzlerce muadili olan kalemlerde dikkatli olmakta fayda var.
Mesela ham maddesi cam veya porselen olan bir üründe markaya gitmeyi saçma buluyorum. Tekstilde de öyle, jean kumaşın maliyeti bellidir en iyisi bile 2-3 bin etmez. Gibi ....

Son düzenleme:
O sırada asgari ücretle geçinmeye çalışan ben:)

Her haftasonu aile yanına gitmeyin, ailenize söyleyin faturaları kendileri ödesinler buradan yapacağınız tasarrufla hem borç erken biter hem tatil yapabilirsiniz.

gereksiz harcama kalemleriniz 15 haziran parfüm + 16 haziran youtube premium+ 17 haziran dışarda yenen makarna ve migrostan sushi bence..

Market harcamaların çok fazla. 2 güne 1 1500 tl ne demek!? 30 günde 1 asgari ücret eder.
üstelik zaten h.sonları ailesinin yanına gidiyormuş anlamadım yani haftada 4-5 gün evde zaten (cuma akşam gidip pazar akşam geliyorsa) tek kişi ne kadar yiyor olabilir?

not: tekim. ben yemeği sadece makarna ya da ekmek arası geçiştirmem baya et tavuk balık her hafta hepsini yapıyorum yanına salata sebze de yapıyorum. ama şunu yapıyorum, 1 gün 3-4 çeşit pişiriyorum, porsiyonlayıp kaldırıyorum mesela, hem ekonomik hem pratik oluyor çünkü sürekli herşeyi 1 kişilik pişirmek zor. alışverişi de buna uygun olarak genelde toplu yaparım tek tek almam.

şimdi
hem h.içi 2 güne bir markete gider, düzensiz spontane şekilde sürekli bişeyler alırsan- belki en büyük kalem bu olabilir.

hem .sonu aile yanında olur onlara da alırsan/fatura ödersen (ben de ailemin yanına gidince mutlaka onlara bişeyler alıyorum ama her h.sonu gitmiyorum)

hem de daha bekarken TSM'de çalışırsan -genelde sağlıkçılar bekarken yoğun birimde çalışıyor, nöbetli birimde çalışıyor, evli çocuklu ablaların nöbetlerini tutup sonra onlara nöbetlerini tutturup kendi tatillerini izin almadan çoğaltıyor --> böyle yapınca sezonda dğeil de ucuz zamanlarda daha sakin ve ucuz gezebiliyorsun. (yani, bizim zamanımızda böyleydi, bilemedim)

bişeylerden vazgeçmeden
zor yani bütçeyi toplamak.

Kaç yaşındasınız merak ettim.

Ben de 5 yıldır çalışıyorum memurum. Bana da bir taktik verin lütfen. Araç için kredi mi kullandınız yoksa 12 blnden 144 ediyor 150 desek bile 600 ediyor 4 yılda sıfır araçlar 1.5 milyon civarında bildiğim kadarıyla

Bütün ödemeler harici elde kalan mı 28 ?
Allah daha çok versin
Geçinemiyorsanız sizde bir sıkıntı var bence. Yani her ay kendinize bu paradan alışveriş yapıyor musunuz ki
Tamam bir ay pantolon aldınız diyelim ikinci ay ayakkabı aldınız diyelim 3.ay da almayıverin mesela. Basit bir örnek

Size önerim (kendim uyguladıklarım) kendinize bir kredi kartı çıkarmanız, limiti düşük olacak şekilde tüm harcamalarınızı buradan takip edebilirsiniz. Elinizdeki nakiti diye boş yere markete veriyorsunuz ki? Günlük faize atsanız bile 100-200 bir şey gelir üzerine. Bir de siz borç öder psikolojisine sokun kendinizi ve ayda sanki farazi konuşuyorum 3 gr borcunuz varmış gibi altın vs alın kenara koyun kendinize borç ödeyin kısaca hesap kitap çok önemli testi akarken doldurmak lazım ytd.

Kredi kartı kullanmasını bilmeyene aşırı sıkıntılı ki konu sahibi de onlardan biri. Zaten maaşı hacizli, ödeyemedi kartları vs var. Kredi kartı onun için bir seçenek değil yani. Yapacağı en iyi şey gereksiz harcamadan kaçınmak, daha sağlıklı beslenmek, alışverişi bırakmak. Başka yolu yok ne yazık ki.

Ben geçen yaz 1 milyon küsüre almıştım. Kredi en fazla 300 bin veriliyordu, o kadar çekmiş oldum, tabii geri ödemesi 500 bini geçecek.

Dışarıda yeme içme , sinemaya vb yerlere gitme durumum olmuyor ne yazık ki, çünkü küçük bir ilçedeyim. Ama bugüne kadar market alışverişimden hiç kısmadım. Çünkü marketten sadece yiyecek içecek alıyorum ve çok yiyip içen biri değilim.

İhtiyacım olunca internetten alışveriş yaparım, bu konuda kendimi kısıtlamam. Çünkü sadece ihtiyacım olanı alırım. Ve sadece ihtiyacım olanı aldığım için ayrıca bir indirim kovalamam , çünkü o an ihtiyacım olan şeyi alacağımdır ve bu bana epey uzun süre gidecektir. :)

Tuvalet kağdı, peçete, ıslak mendil, deodorant vb şeyleri fazla fazla alırım, çünkü ürünlere sürekli zam geliyor ve bunlar bozulan şeyler değil.

Marka takıntım yoktur, çok fazla kıyafetim, çantam, ayakkabım yoktur, hepsi ihtiyacım kadardır.

Ayrıca geçen sene kenara her ay attığım 10-12 bin haricinde o 4 senede birkaç kez farklı bankalardan kredi çekip yatırım hesaplarına, fon hesaplarına yatırmıştım. Kredilerin toplam miktarı 100 bin bile değildir ama ona yakındır.

En önemlisi de maaşımı alır almaz her ay bir miktar parayı yatırıma ayırırdım, şu an araba taksidi ödediğim için bunu yapamıyorum.

Bende maaşımı aldığım gün bitirenlerdendim. En sonunda babam bu işe bir dur dedi artık dayanamadı. Maaşımı aldığım gün beni işten alır kuyumcuya götürürdü direk altın aldırıyordu bana. Canım babam iyi ki böyle yapmış 26 yaşında ev sahibi oldum bu sayede. Tabi o zamanlar çok sinir oluyordum sürekli kavga ediyorduk kendisiyle. Siz de böyle yapabilirsiniz. Maaşı aldığınız gibi altın almak ya da farklı bir yatırım yapmak mantıklı olabilir.

Kızlar finansal okuryazarlık eğitimi alın. E devletten ücretsiz. Ayrıca tüm yorumları okuyamadım ev almak içinse oturmayacaksan eğer yatırım aracı değil bence. Elinde toplu para olanlar eurobondu araştırsın derim.

Meselenin geçinmek değil hayatı yaşamak olduğunu düşündüğümden, bana kalırsa geçinememeniz normal.
İnsan kendine şampuanın ucuzunu aramamalı, en ucuz ürün diye market market gezmemeli lakin ülke durumu, yapacak bir şey yok.

Günlüğünüz bin tl, bu harcama sınırında kalırsanız geçinebilirsiniz gibi görünüyor.
Kredi kartı yerine banka kartı tavsiye ederim takip açısınsan, insan nakiti cebine koyunca sanki biri gelip uçuruyor.
Örneğin market alışverişi yaptınız 4 bin tuttu, diğer 8 güne harcamanız için 500 tl kaldı.
Diğer gün bin tl yerine hiç para harcamadınız, onu hemen kumbaranıza atın, ertesi gün 2 bin var olarak görmeyin.
Kısaca borcu yani ödemeleri diğer günlerden kısıtlarken artanı dokunulmaz bir yere atmalısınız.
Muhtemelen ay sonu elinizde en az 4 5 bin bandında bir fazlalık kaldığını göreceksiniz.
Bu da gram altın yapar.
Böyle bir sistemle her sene tatil paranızı hayli hayli çıkarır, 1 haftalık tatilinizi yapar gelirsiniz.
Ben birikim yanlısı bir insan değilim, elde toplu para yoksa ve olamayacaksa uzun yıllar boyunca, kendinize yatırım yapmalısınız, eğitim sosyalleşme ve lüks addedilen tatili yapabileceğinizi öngörüyorum hatta yurtdışı seyahatleri için bile bu kumbarayı fon şeklinde açıp değerlendirebilirsiniz.

Anneniz ve kardeşleriniz platform aboneliklerini, dışarda yemelerini vs. size ödetip sonra da neden birikim yapamadığınızı mı soruyorlar?

Bence öncelikle bu üyelikleri iptal edip onların parasıyla birikim yapın. Hiçbirini siz kullanmıyormuşsunuz zaten.

Tek kişiyim demişsiniz ama üç kedi, üç dört insanın çeşitli masraflarına harcama yapıyorsunuz. Zaten para yönetiminiz de kötü.

Son düzenleme:
Dilediğince yaşamak herkesin hakkı ama siz şu anki halinizden rahatsızsanız yapabileceğiniz şeyler belli:

Ücretli abonelikleri bir süreliğine bırakın.
Market alışverişini toplu ve önceden liste hazırlayarak yapın.
Dışardan yeme içmeyi azaltın.

Bir de borçlarınız bu şekilde icradan ödenirken hem üstüne her geçen gün faiz ekleniyor hem de avukatlık ücreti ödüyorsunuz. Yani borç büyüdükçe büyüyor, aklınızda olsun. Maaşınızdan kesilmesi kolayınıza gelmiş ama biraz takip etseydiniz belki borç bitmişti bile.

Zamanında maddi anlamda size çok mu ket vuruldu?
Benim eski sevgilim maddi anlamda bana çok karışırdı, tüm paramı ona harcamamı beklerdi. Benim kendi param üzerinde kontrolüm yoktu bile. Ondan kurtulduğumdan beri para biriktirmeyi beceremediğimi fark ettim, param üzerinde kontrolüm var duygusu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…