- 24 Haziran 2025
- 48
- 12
- 3
- Konu Sahibi lololoyine
-
Kardeşim tek yaşıyor. Maaşı 60bin Kirası 20bin. Tatile de gidiyor, kredi kartı limiti 15bin daha fazla yükseltmez. Sigarası falan yok. 10 yıldır çalışıyor, 1 ev aldı geçen sene, hem de biriktirdiği parayla borçsuz. Sürekli altın ve dolar aldı maaşından az az. Sizin de hesabınızı kitabınızı iyi yapmanız lazım. Mesela kendinize şart koşun, bir ev almadan ya da bir araba almadan dışarıda yemek yiyip içmeyeceğim diye. Her ay düzenli dolar alın. Ya da altın. Sizin belli ki dışarıda yeme içmeye gidiyor.
kardeşinizi takdir ettim doğrusu ben 6 yıldır çalışıyorum elimde 1 kuruş yokİcranın sebebi ne peki?
Kimseye kazancınızın hesabını vermek zorunda değilsiniz icraya düşünce ekstra avukat parası falan çıkmıştır neden borçlarınızı öncesinde yapılandırmadınız ki yada şahıs ise alacaklı kişiyle anlaşmadınızevet doğalgaz faturası konusunda 4 ay falan rahatim ama oraya verilecek para da bir şekilde uçup gidiyor. 30a bir şekilde geçinirim (geçinmesem ne yapacagim, mecbur) ama ailem evim arabam olmadığından paramın nereye gittigini cok sorguluyorlar yuksek meblaglarda para istiyorlar veremiyorum cunku icra durumumu bilmiyorlar tabiki. söyleyemem..
%80 ödüyorum valla ne yalan söyleyeyim şimdiSizin meslek ne? Yani küçücük yer ne alıyosunuz da yetişmiyor? Acaba milletin hesaplarını mı ödüyorsunuz?
Ay pes! Başkasının hesabını siz niye ödüyosunuz? Bir an önce bu huyunuzdan vazgeçin ve ay çok borcum var artık pek dışarıdan yemeyeceğim deyin arada bir. Yazık emeğinize. Benim kardeşimin artısı şu oldu. Altın ve dolar euro aldı hep kalan parasıyla her ay. E altının dolarının fiyatı da son 10 yıldır ne kadar arttı biliyorsunuz. Tl biriktirmek değer kaybettiriyor.%80 ödüyorum valla ne yalan söyleyeyim şimdi
sağlık çalışanıyım
28 mi
arttırıyorum sadece kirayı ödedikten sonra bana kalan 15 bin
mutfak fatura yol hastane gezme tozma vs hiç biri yok yani
üstelik kızım özel yurtta başka şehirde okuyor
hadi ateyizler bunu da açıklasın
trendyoldan almıştımBacım diğerlerini bilmem ama altında kazık yemişsin resmen altının gramı 4300 civarı 0.10u nasıl 750ye aldın
yukarıda faturalarımı açıklamıştım elektrik 350 su 50 tlf fat 1200 internet 400 doğalgaz 3000 digiturk 500 annemin, kardesimin tlf faturası derken 7 8 oluyor.sizin hesaplarda bir gariplik var
bir günde
"400tl kardesimle ortak makarna yedik disaridan
550 migrostan sushi istemis,almisim"
e burası 1000 TL zaten, tek 1 gün.
+ sosyalleşme için kahve içmeye haftada 400 demişsiniz bir kahve bir tatlı bu kadar zaten 400*4 1600 yapıyor
ablacım burası 2600 yaptı bile.
nasıl ayda 2 bin dışardan yemek olsun bu şekilde? belli ki çok daha fazla harcıyorsunuz dışarda yeme içmeye? farkında değilsiniz.
+ muhtemelen bakkaldan marketten abur cubur ne biliyim cips kola gofret vs. bunlara günlük harcıyorsunuz ne harcadığınızı fark etmiyorsunuz
fatura kısmına ben de katılıyorum
tekim
elektrik 200-250 su 350 doğalgaz 150 filan geliyor şu anda
kışın 3 ay bin liraya yakın, 2 ay da 1.5-2bin gibi gelir ama çünkü ben hep evdeyim hep yakıyorum evim de herkesten daha sıcak oluyor home-office çalışıyorum. mesela alt katımda işçiler kalıyor hiç yakmıyorlar.
siz de soğuk yerdesiniz aynıya çıkar diyelim. ortalama diyelim hadi 1000 ayda olsun.
cep telefonumun interneti düşük (çünkü hep evdeyim ev internetime bağlı, dışardayken de ben telefona bakmam) 220 filan
ev internetim 360
yani 2 bin küsür bişeyler yapıyor burası. benim online platform vs. aboneliklerim yok ama annemlerin elektriği filan da ödüyorum. sizin abonelikler var, mobil şeyler var az az sanırım.
hadi 3 bin olsun.
6-7 fatura olacak kadar ne harcıyorsunuz?
hep evde yemek yaparım. dışarda anca evde yapamadıklarımı yerim ben -makarna yemem mesela
airfryer günlük çalışıyor, fırın haftalık çalışıyor (fırına atılacak herşeyi aynı gün yaparım peşpeşe atarım) ütü aylık yaparım ama az benim ütüm. çamaşır mak bulaşık makinesi 3-4 kere çalışıyor haftada. elektronik eşyamı 0 aldım genelde tasarruflu. TV yok mesela bende ama laptop hiç kapanmaz kettle yok, ama kahve makinesi günde 2-3 çalışır. yani ortalamada hemen her bekar evi kadardır diye düşünüyorum. ben yarı boşken makine asla çalıştırmam ama süpürge sık sık açarım mesela, dışarda çalışan birine göre daha fazla temizlik yapıyorum gördüğüm kadarıyla. ve ortalama arkdaşlardan biliyorum ki bu civarlarda geliyor faturalar.
sizin ya hesap yanlış ya kaçak maçak bişey var.
Konu ilerledikçe evdeki sakin sayısı artıyoryengenc senin yorumlarını her zaman sevmisimdir, yeni olduguma bakma 7 8 senedir forumda misafir olarak geziniyorum:) teşekkür ederim cvp yazdığın için. ytube premium aile üyeliğim oldugundan kullaniyorum evdekiler reklamsiz izlemek istiyor benim de isime geliyor acikcasi.
faturalara gelince elekt 350 su 50 tlf fat 1200 internet 400 doğalgaz 3000 digiturk 500 annemin, kardesimin tlf faturası derken 7 8 oluyor işte.
diğer önerilerin için sağol, hepinizi dinleyeceğim. bu yüzden buradayim.
sadece bazı faturalarını ödüyorum haftasonları yanlarına gittiğimde evin eksiklerini alıyorum pek geçindiriyor sayılmam.sen aileni geçindiriyorsun, ben ve yorum yapanlar tek başınasın sanıyorduk
Allah iyiliğinizi versin e bakmıyor musunuz hiç altının gramı ne kadar arada ne kadar fark var diye? Memur milleti eli sıkı olur aslında ama siz istisnasınız herhaldetrendyoldan almıştım
Ama harcama yapıyorsunuz işte. Konunuzu güncelleyin bence. Herkes tek başınıza yetiremiyorsunuz sandısadece bazı faturalarını ödüyorum haftasonları yanlarına gittiğimde evin eksiklerini alıyorum pek geçindiriyor sayılmam.
hava almaya çıkmak markete pazara gidip masrafla çıkmakla sonuçlanıyor,nefret ettim hayattanTüm giderleri çıkınca elinize 28 bin kalıyor, bekarsınız o paranın sizi geçindiriyor olması lazım aslında.
Canınız sıkılınca gereksiz para harcaması yapmak yerine evde de yapabileceginiz hobiler bulun.
Bunalınca çıkıp bir hava alın gelin zaten yapacak başka bir şey yokmus yasadiginiz sehirde.
kendi geçimim. ailem zor durumda olduğumu bilseler 1 kuruşuma tahammül etmezler deBu hiçbir şeye yetişemem kısmına ailenin telefon faturaları falan dahil mi, yoksa sadece kendi geçiminden mi bahsediyorsun?
ailem benden 1.5 saat uzaklıkta başka ilçede yaşıyor ben her cuma iş çıkışı gidiyorum yanlarına :)Konu ilerledikçe evdeki sakin sayısı artıyorönce 3 kedi çıktı şimdi anneyle kız kardeş. Tek yaşıyorsun nasıl yetmiyor diyenleri neden düzeltmediniz? Evde 3 yetişkin 3 kedi var nasıl yetsin zaten.
evet her şey çok pahalı haklısınızonlar nasıl yapıyor bilmiyorum ki. çok takdir ediyorum gerçekten.
bugün markete gittim tavuk göğsü, aburcubur, soğuk kahve (kahveyi de kolay kolay almam evde yaparım) süt vs aldım gitti 1500. ve bu iki günde bir gidiyor.
sadece bazı faturalarını ödüyorum haftasonları yanlarına gittiğimde evin eksiklerini alıyorum pek geçindiriyor sayılmam.
akıllandım artıkAy pes! Başkasının hesabını siz niye ödüyosunuz? Bir an önce bu huyunuzdan vazgeçin ve ay çok borcum var artık pek dışarıdan yemeyeceğim deyin arada bir. Yazık emeğinize. Benim kardeşimin artısı şu oldu. Altın ve dolar euro aldı hep kalan parasıyla her ay. E altının dolarının fiyatı da son 10 yıldır ne kadar arttı biliyorsunuz. Tl biriktirmek değer kaybettiriyor.
tek bir bankaya değil ki hangi birisi ile anlaşacağım böyle olunca kafam daha rahat, icra sırası gelen alıyor.Kimseye kazancınızın hesabını vermek zorunda değilsiniz icraya düşünce ekstra avukat parası falan çıkmıştır neden borçlarınızı öncesinde yapılandırmadınız ki yada şahıs ise alacaklı kişiyle anlaşmadınız
onu da denedim bir yerden sonra ipin ucunu kaciriyorum takip edemiyorum.evet her şey çok pahalı haklısınız
Ama metropolde yaşamıyorsunuz
Küçük bir ilçede iyi bir bütçe planlamasıyla idare edebilir hatta küçük birikimler bile yapabilirsiniz.
Bununla ilgili programlar var hatta
Nereye ne kadar para harcıyorsun diye
Yükleyin onu kalem kalem bakın
Nerede ne hata yapıyorsunuz.
teşekkür ederim cevabınız için.1200 telefon faturası çok değil mi? Neden ailenizin faturalarını ödüyorsunuz? Param yok diyin ödemeyin, o miktarı birikime harcayın. Ailesini sırtlanan insanları anlamıyorum. Aileniz büyüyünce paranızı alabilmek için mi dünyaya getirmiş sizi?
Bir de “artan” ile birikim olmuyor, her ay belli bir miktarı önden ayırıp kalanı ile geçinmek gerekiyor. Başka türlü birikmez ne yazık ki. Kredi kartı, eksi hesap falan bunlar hep insanı dibe çeken şeyler.
Benim eşim de pek tutumlu değildir, eve alışveriş yapmayı sever, markete gider poşet poşet doldurur getirir. Yakın zamanda yurt dışına yerleştik. Bir süredir almamaya özen gösteriyordu. Ona rağmen bıraktıklarımızla 2-3 ev rahat aylarca doyardı yani (ki eşe dosta bıraktık). Bana sorarsan gereksiz, boşa gitmiş para. Şimdi daha dikkatli olmaya çalışıyoruz. Artık para biriktirmemiz lazım. Borç sarmalına girmek istemiyoruz. Benim planım maaş gelir gelmez bir miktarını ayrı tutmaktan yana. Bakalım yapabiliriz diye düşünüyorum.
Siz de ailenizin faturalarını yüklenmeyi bırakır, beslenmenize daha çok dikkat eder ve gereksiz bonkörlükten vazgeçerseniz bence daha rahat geçinirsiniz.
İş arkadaşımın maaşı 50.000 kadar, şu anda 25.000 inini kiraya veriyor. Kalanı ile geçiniyor ki arada ailesine de yardım ediyor. Buna rağmen kenara para atıyor. İş biraz kişinin kendisine bitiyor yani.
Madem almayı seviyorsunuz, markette şöyle düşünün “buna gerçekten ihtiyacım var mı?”. Diyelim ki normalde bir girişinizde 500 harcıyordunuz, bu şekilde düşündünüz ve birçok şeyi almadınız, marketten 300 tl ile çıktınız. Aradaki 200 tl yi ayırın, haftalık bu şekilde biriktirerek her hafta gidin altın alın, Euro alın. Ne kadar çok para ayırdığınızı görünce şaşıracaksınız emin olun. Biz yeni evliyken bankamatiklerden gelen gıcır paralara dokunmaz kenara koyardık. Öyle güzel para birikirdi ki, baktığında hepsi 5 TL, 10 TL idi ama büyür büyür dağ olurdu. Denemenizi tavsiye ederim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?