• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelin alışverişi ve kv

Kocadan değil babadan görme olacaksın. Babanın doyuramadığını koca doyuramıyor valla :KK43: ahh ceycey baba evinde bir gömlek alamayan zengin koca bulunca bana ne dedi biliyomusun? Balayına gidemedik biz ayy 5 bin de mi ayıramıyorsunuz o kadarda mı elinizde yok :KK42:
Babasının evinde günübirlik okul gezisine gidemeyen sümüklüler balayını öğreniyorlar töbe töbe ahah. Bi tane başımızda vardı, neyse bizim oğlan o kadar da akılsız değilmiş, yolladı anasının kucağına.

Yalnız hanimlar tebrik ederim sizi. Pes etmeden yazıyorsunuz. Konu sahibi sadece konuyu açtığı gün birkaç mesaj yazdı. Ara ara konusunu okuyor ama cevap vermiyor. Buna rağmen benim bu mesajla birlikte konuda 400 yorum var. 👏

belki kışlık alışverişine çıkmışlardır.
bizim bi iş arkadaşının eşi de her sene kocasıyla alışverişe çıkardı böyle. kendisi geliri iyi bir işte olduğu halde yazlık ve kışlık giyim alışverişini hep kocası öderdi.
bir gün demiş bitmedi alışveriş. adam şaşırmış, ctesi-pazar her yere girip çıkıp baya yüklü alışveriş yapmışlar çünkü.
kışlık takılarımı almadım demiş kadın
dfglşfkgşdf

Arkadaşlar özellikle Doğu'da bu tarz adetler vardır. İstemeden önce gelin alışverişe çıkarılır. Sandık alınır ve içi doldurulur. Makyaj malzemeleri, parfüm, gecelik takımı, topuklu terlik, seccade takımı, nevresim takımı ve geline birkaç parça kıyafet.
Aynı şekilde kız tarafı da erkeğe bohça hazırlar. Tıraş takımı, kemer cüzdan takımı, gömlek, ev terliği, saat vs. Yine aynı şekilde kayınvalide, kayınbabaya, görümcelere hediye alınır.

Çoğu aile, nişanlılık dönemi herhangi bir bayrama denk gelirse, geline bayram kıyafeti ve takı da alır. Kurban bayramına denk gelirse koç götürenler de olur.

Yani bunlar gelinin ihtiyacı olduğu için değil, gelenek görenek olarak yapılır. Nişanlılık döneminde harçlık verenler dahi var.

Anladığım kadarıyla konu sahibesinin yaşadığı çevre de bu tarz geleneklerin olduğu bir çevre, özenmiş belli ki karşı taraftan hiçbir adım olmayınca. Ha mont biraz abartı kaçmış, onu nişanlının tarafı değil belki nişanlın düşünüp hadi gel sana yeni bir tane alalım derse ne ala, ama bana mont almadılar tribi biraz fazla. Belki mont ihtiyacın olduğunu bile bilmiyordur. Herşeyi karşı taraftan bekleme, kendi ihtiyaçlarını kendin halletmelisin.
Ha onlar düşünür yaparsa ne güzel olur ama yapmazlarsa da zora sokulmaz
Gelenek görenek adı altında milleti yolunmuş kaza çeviriyorlar. Hayır nişanlım niye gelip bana hadi sana mont alalım desin gariban mı sevindiriyor? Hayır herrrrr şeyi geçtim kadınlar bunları kendilerine nasıl yediriyor? Kayınvalide çıkıp sana bayramlık alalım diyince utanma falan olmuyor mu? Bana en son bayramlığı ailem ben üniversiteye gitmeden almıştı. Bir de kaynanam alacak 😆 yüzsüzlük başka birşey değil.

bizim bi iş arkadaşının eşi de her sene kocasıyla alışverişe çıkardı böyle. kendisi geliri iyi bir işte olduğu halde yazlık ve kışlık giyim alışverişini hep kocası öderdi.
bir gün demiş bitmedi alışveriş. adam şaşırmış, ctesi-pazar her yere girip çıkıp baya yüklü alışveriş yapmışlar çünkü.
dfglşfkgşdf
Evliyken mi nişanlıyken mi bunu yapıyorlardı? Kadın da ortak giderlere harcıyordur, parası kalmamıştır diye düşünsem çok mu saf olmuş olurum 😁

Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Seni üzen sana değer vermemeleri ama evlenince değerli olmak isterler o zamanda sen her geldiklerinde önlerine makarna koyup pişir pintiye böyle muamele edeceksin

Evliyken mi nişanlıyken mi bunu yapıyorlardı? Kadın da ortak giderlere harcıyordur, parası kalmamıştır diye düşünsem çok mu saf olmuş olurum 😁

evliyken :)
yoo çoğu gideri erkek karşılıyordu. evleri vs vardı zaten, kira da yoktu.
kendi parasını kendisine biriktirmek istiyordu.

Arkadaşlar özellikle Doğu'da bu tarz adetler vardır. İstemeden önce gelin alışverişe çıkarılır. Sandık alınır ve içi doldurulur. Makyaj malzemeleri, parfüm, gecelik takımı, topuklu terlik, seccade takımı, nevresim takımı ve geline birkaç parça kıyafet.
Aynı şekilde kız tarafı da erkeğe bohça hazırlar. Tıraş takımı, kemer cüzdan takımı, gömlek, ev terliği, saat vs. Yine aynı şekilde kayınvalide, kayınbabaya, görümcelere hediye alınır.

Çoğu aile, nişanlılık dönemi herhangi bir bayrama denk gelirse, geline bayram kıyafeti ve takı da alır. Kurban bayramına denk gelirse koç götürenler de olur.

Yani bunlar gelinin ihtiyacı olduğu için değil, gelenek görenek olarak yapılır. Nişanlılık döneminde harçlık verenler dahi var.

Anladığım kadarıyla konu sahibesinin yaşadığı çevre de bu tarz geleneklerin olduğu bir çevre, özenmiş belli ki karşı taraftan hiçbir adım olmayınca. Ha mont biraz abartı kaçmış, onu nişanlının tarafı değil belki nişanlın düşünüp hadi gel sana yeni bir tane alalım derse ne ala, ama bana mont almadılar tribi biraz fazla. Belki mont ihtiyacın olduğunu bile bilmiyordur. Herşeyi karşı taraftan bekleme, kendi ihtiyaçlarını kendin halletmelisin.
Ha onlar düşünür yaparsa ne güzel olur ama yapmazlarsa da zora sokulmaz

iyi de bu adetler bir kez yapılır. çarşıya çıkılır aileler karşılıklı alır ve sözde yada nişanda verilir.
ama her mevsim duruma uygun kıyafet vs almak gibi bir adet yok. ha aileler zengindir alır eder içinden gelip o başka.
hele ki kız tarafı erkeğe bu kadar çok yapamıyorsa erkek ailesinden beklemek bence görgüsüzlüktür.

dfglşfkgşdf
Karı koca arasında ödeme ödetme mevzusu yok bence ya. Eşiz artık yani, gelen ortak giden ortak.

Karı koca arasında ödeme ödetme mevzusu yok bence ya. Eşiz artık yani, gelen ortak giden ortak.

bir taraf parasını tutup ortak giderlere çok çok az katılıyorsa bence bu durumda da haksızlık.
kendi adına hesabında biriktirip senede iki kez 10binlerce tl lik alışverişi eşe yaptırtmak da ayrı cinfikirlilik bence

evliyken :)
yoo çoğu gideri erkek karşılıyordu. evleri vs vardı zaten, kira da yoktu.
kendi parasını kendisine biriktirmek istiyordu.
O da iyiymiş :) Karşılıklı rıza varsa aklım almasa dahi sorun yok o halde deyip geçiyorum. Bu konuda da mesela eğer karşı taraf da aynı konu sahibi gibi gelenek gelenek deyip tutturan birileriyse sorun yok, tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Ama karşı taraf gelenek diye tutturmayan makul kişilerse Allah yardımcıları olsun diyorum..

Konuda bazı mesajları şaşırarak okuyorum. Hadi kız tarafı bunları istiyor da karşısındaki erkek veya ailesi neden kabul ediyor.. Bence bu şekilde yok süt parası vs diye karşı taraftan maddi beklentisi olanlar evlendirdikten sonra kızlarını görmemeliler. Sonuçta mal satar gibi kızlarını satıyorlar. Satış işlemi yani evlilik gerçekleştikten sonra sattıkları kızlarının üzerinde bir hakları da olmamalı bence..

bir taraf parasını tutup ortak giderlere çok çok az katılıyorsa bence bu durumda da haksızlık.
kendi adına hesabında biriktirip senede iki kez 10binlerce tl lik alışverişi eşe yaptırtmak da ayrı cinfikirlilik bence
Yok ben ortak gider derken maaşların bir olmasından bahsetmiştim. Benim evlilik anlayışımda ayrı gayrı yok o yüzden bir tarafın maaşını saklayıp diğerine çöreklendiği durumlar bana göre evlilik değil😅

Evli değilim ama başta ben olmak üzere Allah kimseye bu bahsettiğin eş gibi akıl tutulması yaşatmasın..

O da iyiymiş :) Karşılıklı rıza varsa aklım almasa dahi sorun yok o halde deyip geçiyorum. Bu konuda da mesela eğer karşı taraf da aynı konu sahibi gibi gelenek gelenek deyip tutturan birileriyse sorun yok, tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Ama karşı taraf gelenek diye tutturmayan makul kişilerse Allah yardımcıları olsun diyorum..

Konuda bazı mesajları şaşırarak okuyorum. Hadi kız tarafı bunları istiyor da karşısındaki erkek veya ailesi neden kabul ediyor.. Bence bu şekilde yok süt parası vs diye karşı taraftan maddi beklentisi olanlar evlendirdikten sonra kızlarını görmemeliler. Sonuçta mal satar gibi kızlarını satıyorlar. Satış işlemi yani evlilik gerçekleştikten sonra sattıkları kızlarının üzerinde bir hakları da olmamalı bence..

ya çook eskiden kadınlar eğitimsiz ve çalışmazken kötü ihtimaller düşünüp güven akçesi gibi talep ediliyormuş bildiğim kadarıyla.
ama artık bütün bunları tek tek yapabilmek standart vatandaş için çok zor. ki kadınlar da çalışıyor artık.
yani günümüzde bu pahalılıkta bunca şey istemek mantıksız.
ha isteyen kız ailesinin de aynı değerde şeyleri damada yapması gerekir bana göre.

Yok ben ortak gider derken maaşların bir olmasından bahsetmiştim. Benim evlilik anlayışımda ayrı gayrı yok o yüzden bir tarafın maaşını saklayıp diğerine çöreklendiği durumlar bana göre evlilik değil😅

evet işte olması gereken o. ortak harcamaları yapar sonra kalanla istediğini alırsın. yeri gelir eşler birbirine de alır tabi ki. nolacak.
ama bir taraf maaşını sürekli kenara atıp habire eşe harcatıyorsa hoş değil.

batılı olduğunuzdan değil eğer bu kadar çok şey yapmayı tuhaf bulduğunuzu belli ettiyseniz bunlar harcama yapmaz diyerek istememişlerdir.
çook eskilerde kadınların evlenirken aldıkları altınlar güvenceleri oluyormuş. çalışmadıkları için, bir ayrılık falan halinde kullansınlar diye.
ama bu devirde zaten bugün aldığımız yarın pul ve garantisi yok.
bana kendi çocuğunu satmak gibi geliyor bu kadar uç istekler.
Yok tuhaf bulmadıkda gene bellı seyler yapılırdı. İnanın tanımaya gıttıgımızde bize direk şu kadar altın ıstıyorum, şunu ıstıyorum. Yapabıleceksenız isteyen dedıler.Zaten altın parasıyla araba aldılar direk.Onların tabıkı ıstedıgım yapabılır.Bana sacma gelen bunlar alınmazsa biter denmesi.

Yok tuhaf bulmadıkda gene bellı seyler yapılırdı. İnanın tanımaya gıttıgımızde bize direk şu kadar altın ıstıyorum, şunu ıstıyorum. Yapabıleceksenız isteyen dedıler.Zaten altın parasıyla araba aldılar direk.Onların tabıkı ıstedıgım yapabılır.Bana sacma gelen bunlar alınmazsa biter denmesi.

kendileri ne yaptı peki ?

Babasının evinde günübirlik okul gezisine gidemeyen sümüklüler balayını öğreniyorlar töbe töbe ahah. Bi tane başımızda vardı, neyse bizim oğlan o kadar da akılsız değilmiş, yolladı anasının kucağına.
Aynen öyle valla neler gördü bu gözler. Tm bekarken durumu olmayabilir zengin biriyle de evlenilebilir ama sonra insanlara tepeden bakmak herşeyi küçümsemekte olmaz karakter meselesi işte :)

Back
X