GELİNLERE SORUM VAR

valla yöreye göre değişir mi bilmem, artık çiftler herşeyini kendi yapıyor haliyle krediydi taksitti bol oluyor, zaten kimse hesabını sormamalı takıların, güvendiğin birine emanet etmende de sakınca yok kime ne ki, gelinle damat razı olduktan sonra

Ablamin düğün gecesi ablami apar topar kendi evlerine getirip kendi kömür paralarini bize gelen tatli paralarini kendi kira paralarini harcliklaria kadar alan dünürler sen sonra benim gözüm korktu.. Taki sonraki odaya babam kayınpeder rahmetli kayinvalidem geldi hersey yazildi. Aksam bize gidildiğinde kpederim 7bn TL aldi ben.hicbisey demedim

1.Düğünde takılan altınların üstünde herhangi birinin hak iddia etmesi doğru mudur?
CEVAP: Doğru değildir, ne kız tarafının ne erkek tarafının, onlar gelin ve damadındır.
2.Kayınvalideniz altınlarınızı isterse ne yaparsınız?
CEVAP: Ben benim kayınvalideme veririm çünkü isteyecek duruma gelmişse durum ciddidir. İhtiyacı vardır.
3.Eşinize takılan altınların da size ait olduğunu kibarca nasıl söylersiniz kendisine?
CEVAP: Altınlar sadece gelinin değildir bence onlar gelin ve damat için takılır ve ikisinin kullanımında olur. Kanun gereği de bu böyledir boşanma durumunda eşit olarak pay edilir.
4.Gelin,törenden sonra kocasını alıp gelin odasına gitse her şeyi bir çantaya koyup annesine verse olur mu?Ya da kendi alsa?
CEVAP: Annesine verse olmaz. Kayınvalideye vermek istemiyorsa kendi alsın. Ben kayınvalideme vermiştim, hala da onda duruyorlar benim evime hiç gelmediler. Altınlarımı ev almak için kullanacağız ailede herkes bunu biliyor sıkıntı yok :)
5.Damada takılan takıların kendisine ait olduğu iddia eden kayınvalideye ne söylemeli?
CEVAP: Damada takılan takılar da geline takılan takılarda damat ve gelinin ortak malıdır, ikisi istediği şekilde kullanır denilir. Ha şu var eğer düğün masrafları gelin damada yıkılmayıp damadın ailesi tarafından yapılmışsa bence altınlar ihtiyaçları varsa damadın ailesine verilmeli. Bilezik falan değilde çeyrektir tam aldındır falan onlar verilmeli. Ama yok masraflar damadın kendisi tarafından karşılanmış hatta borca girilmişse kimseye de altın verilmez.
6.Gelinin çeyiz,iç çamaşırı alışverişine kayınvalide gelmese olur mu?
CEVAP: Çokta mühim bişey değil, önceden eşinle gider alırsın kayınvalideye de biz aldık dersin. Hem gelse ne olacak ki.

Nisanimda teyzem bizimle geldi ama daha once hic konusulmadi yani kayinvalidem hic sormamistir ne takildi noldu kizim diye ben yinde soyledim kiz tarafinindir demedim esimle benim onlar dedim dugundede kayinvalidem geldi yine kizkardesim ve teyzemle toplayip al kizim dediler sizin kimse bunu biz aliyoruz bunu siz demedi kaldiki bu konusmanin bi degisigi olmustu esimin babannesi nisanda kime ait ona gore takalim demis mesela alcakmisiniz siz diye ben orda acikca beyan ettim ne nisanda nede dugunde takilan hic birseyi ne kendi aileme nede size veririm onlar bize takilmis oluyor cok isteyen yeniden dugun yapip taki toplasin dedim bu konuda netim icimde birakmam hic kirilcaklarmi dusunemezdim

Nisan alisverisimi esimle 2 saat bile surmemisti yapmistik, kimsenin haberi de olmamisti. Sonradan ogrenmislerdi. Hani su kiyafetler cantalar ayakkabilar falan filan hah onlari işte.
Altinlarimin hesabini sormadim. Ceyrek falan filan ve paralari kaynanam aldi. Pek de takmadim. Anneme vermedim, eşime ayip olurdu. Zaten dediğim gibi pek de takmadim.
Bileziklerim falan duruyor. Onlar benim.
Yani herkese göre farklilik gosterir bu...

1) Hayır hak iddia edilmemeli, hatta bence bu konuda beklentiye dahi girilmemesi gerektiği erkek ve kız ailelerince açıkça konuşulmalı.
2)Altınlarımı vermezdim borç olarak bile olsa çünkü ben etrafımdan giden altının geldiğini hiç görmedim.
3)Söylememe gerek kalmadı. Toplamda 160 gr. bileziğim vardı onlar bana ait. Ama takılan diğer altın ve paralarla araba aldık.
4)Benim annem olmadığı için bunu yapamadım, altınları ve paraları görümcem hemen yanımıza gelip aldı bileziklerim hariç. Sonra akşamına geri verdi ama içinden almış da olabilirler bilemiyorum. Salonun parasını ödemek için.ya da başka şey için bilemiyorum. Bence takı altın meselesine kimse karışmamalı.Gelinin annesi de almamalı. Gelinde kalmalı hepsi.
5) Geline ait olduğu söylenmeli ve gelin derhal altınlarını bileziklerini bankalardaki altın hesaplarından birine yatırmalı. Çünkü elinizdn alabilirler çok örneklerini gördük. Elinizden alındığında hak iddia da edemezsiniz.
6) Gelmese daha iyi olur.

Valla tek tek cevaplamıcam ama anneniz madem biz tok gözlü insanlarız falan dior da daha şimdiden takulcak altınların yerini düşünür olmuşsunuz ben bilemm. 2 sene nişanlı kaldım ben. Hiç ama hiç konuşmadık böyle şeyler. Düğün gecesi kaynanam halam ben eşim odaya gittik boynumdan kurdelayı çıkardım poşete koyduk eşiminkinide ağzını bağladım kayınvalideme verdim anne sana emanet dedim. Çantasına koydu.Düğün bitiminde dini nikah için evimize geldiğimizde kayınvalidem çantasından çıkarıp öylece verdi. Hatta ertesi gün ödemelerimizi yaptık bir miktar eşimin ailesine bir ktarda bizmkilerin borçlarına ayırdık kalan çeyrekleri bilezik yaptım parayıda hesabıma yatırdım. Hatta balayına giderken bile kayınvalideme emanet ettim annem sormadı bile nabtınız die. Dönüştede aldım götürdüm bankada hesabıma yatırdım. Paralar benim diyemem onlar EŞIMLE BENİM. Kayınvalidem istesin yinede veririm zoe durumdadır demekki. Daha şimdiden altındı hesaptı işleri çok yanlış gelior banaaa....

Düğündetakilan altinlar yeni kurulacak ailenin yani sizin ve esinizindir.
Düğünde altinlari KV sakladi gece giderkede verdi hatta düğün sonrasi katılamayan amanaltin getiren tanidiklarin yaklasik 5000 TL değerindeki altinlarida verdi balayi sonrası .anlayacaginiz İnsaniyet ve görgü ile alakali bir durum bu.

merhaba
eşimin ailesinin durumu orta halli yani kendi yağında kavrulan insanlar düğünümüzü evimizin eşyalarını hep onlar aldı tabi ki benim ailemde ne yapılması gerekiyorsa fazlasıyla yaptı söz nişan düğün derken toplam eşim ve benim harcadığım ancak 4000 falan olmuştur düğün günümüz takı töreninden sonra teyzem ve kayınvalidem ile gelin odasına girdik takılan herşeyi çıkardık kutuya koyduk saymadım bile kaç tane ne var diye kayınvalidem ile aramızda bunun konuşması bir kere bile geçmedi eşimle bile konuşmadık altın olayını sadece altınları çıkardım ve annesine emanaet ettim anne al bunlar sende kalsın borca girdiniz ihtiyacın varsa bunlar hepimizin dedim (kendi anneme emanet edemezdim yakışık almazdı) o gece direk balayına gittik dönüşte eşimin ailesine gittik kayınvalidem altınları getirdi direk alın ne yapcaksanız kullanın dedi ben anne ihtiyacın varsa al dedim o da bana hayır bu altınlar sizin dedi ihtiyacınız olur bunlar size takıldı dedi ama isteseydi de verirdim sonuçta ihtiyaçları var demekki istiyorlar onlar borç içinde sürünürken nasıl benrahat ederim ama istemedi sağolsun ama ben hiç bir zaman o altınlar gelinindir diye düşünmedim düşünemem bence sizde düşünmeyin takılan altınlar size yeni kuracağınız yuvanızda yardım içindir. sadece geline değildir yani kendinizi güvence altına almak istiyorsanız dini nikahta o istediğiniz altınları mihir olarak isteyin bence

Ben sadece merak etmiştim yahu ayrıca zamanında annemi ezdiler,iki kuruş parasını bileziğini elinden alıp zorla sattırdılar o yüzden benim hakkım yensin istemez,ona göre hep gelinin hakkıdır. biraz daha dikkat lütfen..

Açıklamak adına yazıyorum:
1.Benim gözüm altında parada değil,HAKKIMIN YENMEMESİNDE.
2.Ayrıca ben bunları sadece merak ettiğimden sordum,gelinle damada hayatlarını kursunlar diye verilir ama damadın altın bilezik takıp gezecek hali yok o yüzden gelin gelin deyip duruyorum,hem bizde erkeğe altın haramdır,benim babam alyansını bile altın takmaz.
3.Eğer kayınvalidem bana,gerçekten çok ihtiyaçları olduğunu söylerse ben seve seve veririm.Zor gününde elbette yardım edilir,gelin de onun kızı sayılır.AMA,sırf kendi zevki,rahatı,cimriliği için istiyorsa tabii ki tavrımı koyarım.
4.Benim annem hep ezildi,elinde avcunda ne varsa alındı.Yerini doldurmak için takılanlar bile sonradan tekrar tekrar alındı.İncecik bileziği bile kalmadı.Sadece bana da aynısı olursa ne yaparım bilmek istedim.
5.Boşanıp giden bir gelinimiz var,ona taktıklarımızda hak iddia etmedik.Helali hoş olsun deriz biz.

Lütfen bunu okuyup öyle yazın cevaplarınızı.Paragöz,altın derdinde,takı avcısı gibi laflar duymak istemiyorum. burada söz konusu olan bir gelinin hakkının yenmemesi.

Canim ayrıca bu aç gözlülük degilki İslam bu hakkı kadina vermiş kadini korumak için. Dünya hali ne olacagi belli olmaz elinde bir miktar paran olsun. Hakkini yedirme

1- Düğünde takılan takılarda herhangibirinin hak iddia etmesi doğru değildir, sonuçta yeni evlendiğiniz için size takılmış hediyedir sen hediyeni başkasıyla paylaşır mısın? Ben ortalığı yıkarım şahsen özel hakkıma tecavüz bana büyük saygısızlık olarak görürüm.
2- Kayınvalidem altınları isterse, a"ltınları millet bana hediye olarak taktı sizin almanız gerekseydi size takarlardı benim olan şeyi benim iznim olmadan alamazsınız bende izin vermiyorum" derdim.
3- Eşime takılan bütün takıların ikimizin olduğunu, birlikte yeni yuvamız için kullanacağımızı ilerde lazım olacağını söyler güzel hayaller kurmasını sağlardım. Çoğu erkek bunu ikiniz için yaptıgınızı bilirse sorun çıkartmaz.
4- gelin odasına gidip daha önceden hazırladığınız keseye takıları koyup anneme vermem en doğrusu diye düşünüyorum.

Dugun erkek tarafina aittir. Nasil oluyorda dugununde takilan altinlari paralari kendi annenize vermeye cesaret ediyorsunuz. Sonradan geri alinmak uzere bile kendi annenize veremezsiniz. Ben anneme laf soylenmesini onlemek icin asla ve asla annemin eline verdirmezdim.

Benim dugunumde takilan altinlarin ve paralarin hepsi esime ve bana kaldi. Hic kimse hak talep etmedi, zaten esim izinde vermezdi. Bu konuda onun annesiyle babasinin bu konuyu konusabilecegi tek kisi esimdir, bana laf soylemek dusmez, ayrica yakismazda. Esimde benimle konusup bu konuyu anlasti zaten, dolayli yoldan benim istedigim zaten oldu yani. Akilli olun, yuz goz olmayin kaynana ve kayinbabayla. Esinizle bu konuda ayni fikirde olun yeter.
Ama; ailesinin durumu kotuyse, dugunu borc harc yapmislarsa, takilan paranin hepsini onlara verdirirdim (altinlari degil ama). Bu birazda vicdaninizla alakali.

Bizde nikah ayrı,düğün ayrı oldu.Çok şükür takımız boldu.
Nikahın da düğünün de sonunda kocam kendi ve benim üzerimdeki takıları çıkarıp benim annemle babama teslim etti.
Balayı dönüşü de gidip geri aldık benim ailemden.
Hiç kimse karışmadı da konuşmadı da kocamın kendi kararıydı bu.

1. gelenekten geleneğe değişir.

benim nikah-düğün farklı şehirlerde oldu. nikahta takılanlar ailemde kaldı (karadenizliyiz bizde kınada kız tarafı için takı olur kızın ailesine kalır onu yapmadım) ki nikahın masraflarını da erkek tarafı karşılaması gerekirken tüm masrafları babam karşıladı (tutulan davul zurnacıya kadar), takılan para masraflara bile yetmedi. altınları da bozup kapatabilirlerdi ama annem saklıyor altınlarımı.
düğünde de balayına gidecektik ve takıları bize benim ailem teslim edebilecekti balayı dönüşü o yüzden düğün salonunun parasını ayırdıktan sonra kalan parayı biz aldık kartları kapatmak için, altınlar ailemde kaldı, balayı dönüşü aldık onlardan.

gaziantep'te gelenek farklıymış mesela yeni öğrendim. kız tarafına erkek tarafına ayrı takı olurmuş. kız tarafının taktığı kızın ailesine erkek tarafının taktığı erkeğin ailesine kalırmış. gelin damada sadece kendi anne babalarının taktıkları kalırmış. yani kardeşin bilezik bile taksa ailene kalacak o sana değil. para da sadece harçlık olarak bir miktar ayrılırmış o kadar. çok garip gelmişti duyduğumda.

2. öyle bir şey istemez zaten ama isteyemez de! dinen de o altınların hepsi gelinindir.

3. altın gelinindir parayı da ikiniz için nasıl istiyorsanız harcarsınız.

4. (1)de söylemiştim. babama yolladım ben keseyi, daha önceden konuştuğum halde bozuldu kv.

5. dediğim gibi gelenek farkı onların geleneğinde öyleyse bizde de böyle diyebilirsin sadece. bir de işin dini boyutunu katabilirsin.

6. olur, çekiniyorsunuz sanırım.
biz ayrı şehirlerdeydik, gecelik takımını sen al zevkine güveniyorum ben dedim gönlü olsun diye, kendi akrabalarına da havası oldu gelinim benim zevkime güveniyor diye. istesem kendim beğenip alırdım, parasını da yollardı gerçi ama onun da gönlü olsun

Benim takılarım düğün gecesi kayınpedere teslim edildi. Bozdurup getirmesini istedik. Bozdurmuş kendi borçlarını vermiş. Kalanı zaten bizim oturacağımız kayınpedere ait evin tadilatına verdik. Sonra yetmedi düğünde verdiği yemeğin parasını istedi. Beş kuruş harcamadı desem yerdir. Ben kendimin düğün için yaptığım borçlarımı annemden bir sürü cumhuriyet alarak ödedim. Daha sonra anneme bu borcu çalıştığım için yine kendim ödedim. Verdiklerini misliyle geri aldılar. Düğünde takılan takılar kanunen ve dinen kadının sayılır. Ziynet sınıfına giriyor. Evlilik içinde dahi eşinize kayınpederinize kaynananıza yada her kime gittiyse altınlarınız dava açabiliyorsunuz ve genelde kadına iadesi yönünde kararlar verildiğini okumuştum. O yüzden altınlarınıza sahip çıkın arkadaşlar.

Bence tüm takılar ve paralar gelin ve damadındır. Çünkü onlar yeni bir yuva kuruyorlar ve o parada evlenenlere bir destektir.. bizde geline kalır takılar .. fakat ben evlendim 1 yıl kaynanamla oturmak şartıyla.nikahta takılan çeyrek para vs aldı..sadece bilezik ve yüzüklerim kaldı.. şimdi eve çukmaya kalksak eşyalara para lazım. Almaya kalksak ödeyecek para yok. Taksilere baglasak borçkardan geçinmek imkansızlaşacak... sen sen ol kimseye bi şeyini verme tatlum

Bizim adetler biraz farklı ve enteresan bizde düğünde takılan paralar çeyrekler vs. kayinvalide alır geline takilanida oğluna takilanida farketmiyor.... Kiz tarafinin akrabalari komşulari düğünde para takmaz gelinin annesinin eline giderken verirler.. Benim düğünümde böyle oldu kız kardeşimin düğününde de bu şekilde oldu.. Yani salonda taksalar kayinvalide alacak o yüzden gelinin annesine verirler

Şunuda belirteyim geline düğün öncesinde belli bi miktar altın alınır buna mehir denir bu altına kimse dokunamaz o gelinindir.. Bizde böyle adetler işte kızlar her yörenin farklı

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…