16 Mart akşamına kadar petshop denen ölüm tacirlerinin kafeslerin de gördüğüm zavallı yavru kedi-köpek evcillere çok üzülür içim yanar, şu kafeste hapsedildiği için kimbilir ne kadar üzgün der ve kurtarmak için çeşitli yollar arardım.
Sanırım insanlar değildir öğreten biz sadece öğreneniz hemde hayvanlardan. Benim bebeklerimden çok önemli bir şey öğrendim ben.
O kafese girip bir yuva beklemek için hapsoldukların da gerçekten ne hissettiklerini öğrendim.
Şimdi Çaki ve Mercan bebektiler sadece annelerini koku yolu ile tanıyorlardı. Gözleri açıldı hayatlarında ilk gördükleri nesne benim evimdeki nesneler duydukları ilk insan kokusu bendim.
Ayaklandılar... İlk oynadıkları bendim, ilk mama yiyip ilk sularını ben yanlarındayken tükettiler.
İşte o zaman düşündüm, anne sütünün kesilişinden itibaren petshoplara acımazsızca verenler, verilen yavrular sadece hapsolmuyor bir evi bir anneyi bir sevgiyi kaybediyor doğumlarından itibaren hiç yaşamadıkları bir duyguyu yaşıyorlar YALNIZLIK...
Çaki de Mercan da evin her köşesini biliyor yatağın altında ne var, mutfak dolaplarının her birinde neler var, çikolatalar hangi çekmecede. Annelerinin süt verme zamanı geldi mi, -anneleri ya salonda ya odamda- arıyorlar buluyorlar.
Düşündüm bir an, ya bende o insan parçacıklarından olsaydım ya petshopa verseydim. Bunca öğrenip bildikleri tek sevgiden sadece bir dakika da kopup bir boşluğa atılacaklardı.
Düşünce daha iyi anladım. Artık o kafeslerin arkasında ki yavruların sadece bir yuva değil arkalarında neler bırakıp oraya geldiklerini daha iyi anladım. Ve daha bir sinirle küfrettim bu dengeye, insan eşitliğine.
Neden yazdım bunları kimbilir, aklımdakini sizinle paylaşmak olsa gerek.
Düşündükçe çıldırdım çünkü öfkeme sahip olamadım. Bunca şeyin ilkini senin elinde yaşamış olan bir minik meleği nasıl bir kafese koyup satabilirsin anlam veremedim. Veremem de...
Off off, hepsini alsakya kurtarsak ya...
güzel bir yazıolmuş tabiki bütün kedi ve köpek yavruları seninkiler kadar şanslı olamıyorlar
ama şöyle derinlemesine düşününce hayvanlar yavruları ergenliğe eriştikten sonra onu yavrusu yavrularda anne ve babaları gibi göremiyorlar öyle olsaydı birbirleriyle çiftleşmezlerdi
geçenlerde benimkilerin yavrularınından birini verdiğim çok yakın bir arkadaşıma uğradım yanımda gizmoda vardı yani arkadaşımın köpeğinin annesi ona feci şekilde saldırdı ve mani olmasaydık ısıracaktı annesini tanımadı düşünün artık
bizde nazlıcanı bir petshoptan satın aldık ama inanılmaz güzel bakılıp sevgi görüyor onun için o kafeslerdeki yavrucukları satın alacak olanların gerçek hayvanseverler olması için dua etmek gerekiyor
birde şu var onlar sıcacık evlerde yaşayacaklar esas üzülünecek durumda olanlar sokaklarda aç bilaç yaşayan hayvanlar
(içimden de bi'ses "ajanbaşı" demekle abartmamışsın diyor)
kihkihkih gördüğün gibi herşeyden haberim var tabiki bu sevdiğim insanlar için geçerli :1hug:
güzel bir yazıolmuş tabiki bütün kedi ve köpek yavruları seninkiler kadar şanslı olamıyorlar
ama şöyle derinlemesine düşününce hayvanlar yavruları ergenliğe eriştikten sonra onu yavrusu yavrularda anne ve babaları gibi göremiyorlar öyle olsaydı birbirleriyle çiftleşmezlerdi
geçenlerde benimkilerin yavrularınından birini verdiğim çok yakın bir arkadaşıma uğradım yanımda gizmoda vardı yani arkadaşımın köpeğinin annesi ona feci şekilde saldırdı ve mani olmasaydık ısıracaktı annesini tanımadı düşünün artık
bizde nazlıcanı bir petshoptan satın aldık ama inanılmaz güzel bakılıp sevgi görüyor onun için o kafeslerdeki yavrucukları satın alacak olanların gerçek hayvanseverler olması için dua etmek gerekiyor
birde şu var onlar sıcacık evlerde yaşayacaklar esas üzülünecek durumda olanlar sokaklarda aç bilaç yaşayan hayvanlar
(içimden de bi'ses "ajanbaşı" demekle abartmamışsın diyor)
kihkihkih gördüğün gibi herşeyden haberim var tabiki bu sevdiğim insanlar için geçerli :1hug:
Panter Emel bu konuya el atmıştı bir zamanlar.. Nüfus sayımında her evdeki evcilde sayılsın.. Sonra da kontrol edilsin, ne oldu diye..Ablacım biraz olsun içimi rahatlattın ama keşke petshoplarda hayvan ticareti yasaklansa ozaman sokakta da hayvan kalmazdı işte:çok üzgünüm:
:1hug: Önce ilgili satır için bir sarılayım.. sonra da derdimi izah edeyim..
En güzel çözüm.. pet shoplarda sadece mama, aksesuar, oyuncak vs. satılması..
Canlı satışı için o kafesler, o mikrobik ortam hiç uygun değil..
Hayvanlar mutlaka hayvan üretme çiftliklerinde satılmalı.. her şehirde belediyelere bağlı çiftlikler kurulabilir.. Barınaklarla aynı çatı altında tutulabilir hatta..
Benim karşı çıkışımı körükleyen konu o uyduruk, üç karışlık dükkanlarda "canlı" satılıyor olması..
Hele bir de o yavrucak daha vaktini doldurmamışken anne ve kardeşlerinden ayrıldıysa vay haline.. :çok üzgünüm:
Panter Emel bu konuya el atmıştı bir zamanlar.. Nüfus sayımında her evdeki evcilde sayılsın.. Sonra da kontrol edilsin, ne oldu diye..
Tabii devenin eğriliği misali bunlara sıra gelemiyor maalesef.. Çok üzgünüm çoook
Çankaya Belediyesi evcilleri kayıt altında tutmak için bir işleme başlamış olsa da sonunda neyi denetleyecekler bilemiyorum..
Adam sıkılır sokağa atar, kontrol için geldiklerinde de öldü der..
Bu konuyu hep merak ediyorum.. Çok değil ama bir kaç kez yurt dışına çıktım.. Ne sokak köpeği gördüm ne de sokak kedisi.. En kötüsü bile bir dilencinin köpeği..
Bunu nasıl başardılar.. bilemiyorum.
Ya da diğer her şey gibi bu da kültür meselesi..
Doğru bakabilmek için illaki hayvansever olmak gerekmiyor belki de.. Kültürlü olmak, gerekli bilinç seviyesine ulaşmış olmak yeterli..
Çok doğru diyorsun püskütüm.
Bana da veterinerimiz bahsetti bir konudan. Tüm hayvanlara mikro çip takılması projesi. Hatta pilot bölgeler de başlanmış denenmeye.
Amacını sordum?
Artık öyle bir heves hayvan alıp sokağa salamayacaklar dedi. Sokakta bir hayvan bulundumu çipinden tüm bilgileri alınacak. Ve sahibine büyük para cezası gelecek. Bunda ki amaç da caydırıcı olmak heveslilere aldırmamak dedi.
Tahminimde çok güzel bir uygulama olsada ülkemizde tam olarak uygulanması kaç sene sonra olur kim bilir
Başarılırsa güzel bir uygulama.. alkisalkisalkis
Aslında veterinerler odası bu işi istese kotarabilir.. Her kim köpek ki, ilk aşı, kontrol vs için veterinere getirildi.. hemen yap çip kontolünü.. yoksa da tak.. Tabii bunun makul ücretlerle düzenlenmesi gerek..
Sokak köpeklerinden ziyade bir de köpeği güya sahiplenip bahçesine bağlayan / balkonunda yaşatan nicesi var.. Burada da hukuk sisteminin devreye girmesi gerek..
Hiç kimse bizim yaptığımız gibi koynunda beslemek zorunda değil hayvanını.. Ama o zaman beslemeyecek..
Bir meta gibi alınıp-satılmasına karşıyız burası tamam.. Ama kural ve kanunlarla desteklenmedikçe bu canlılar "meta" olarak kalmaya da devam eder..
Hayvan edinmek de, çocuk doğurmak da bu kadar kolay olmamalı.. Bu işi becerecek, layıkiyle yapacak olanlar gerekli ehliyete sahip olabilmeli..
Ayyy yine ütopyam tuttu.. Koşa koşa dağa çıkıp geleyim ben.. :roflol:
Ben de çok kötü şeylere tanık oldum Barçmanım.. :çok üzgünüm:hakikaten çok ütopik düşünceler olmuş tabiki siz benim gibi 20 köpeğin küçücük bir kafese tıkıldığını bir parça ekmek için birbirlerini kan içinde bıraktıkları bir ortamda olmadınız
Ne yazık ki.. Sırada çok fazla şey var.. Hangisi hangisinden değerli geyiğine asla girmem, ama düzeltilecek ne yazık ki çok fazla şey var..Yurtdışına baktığımız da hiç ütopya değil sadece devletin daha insana önem vermediği ülkede hayvana önem beklediğimiz için ütopya diyoruz aslında.
Yurtdışına baktığımız da hiç ütopya değil sadece devletin daha insana önem vermediği ülkede hayvana önem beklediğimiz için ütopya diyoruz aslında.
Yalnız bi'şi dicem.. aramızda kalsın.. sakın Cindy kıza çaktırma..
Videoda da öyleydi.. Şimdi fotoğraflarda da.. (zaten videodan hüplenmiş fotolar sanırım)
Badem'e annelik pek bi' yakışıyor..:asigim:
Erkeklerin pervasız sevgisi çökmüş üzerine.. ana yüreği öyle mi..? Cindy kız ne yapsam da korusam.. gelen sen neyin nesi? bebelerime bi'şey olmasın... aman gözü dört açayım derken şefkati unutuveriyor..
Badem kebap tabe.. dert yok, tasa yok.. rahat rahat sevsin o.. :asigim:
Büyüdüler büyümesine ama bunlar direk anneyi kopya ettikleri için başım belada sanırım.
Cindy dün akşamdan beri devamlı hırlıyor tıslıyor( Hırlaması da yılan gibi ağzı açık fena bişi) bebeklerde daha bilmiyor ya oyun ettiler şimdi birbirleriyle oynarken birbirlerine tıslıyorlar. Ben kucağıma alıyorum tıslıyolar. İyi bişey sandılar annede gördükleri için. Nasıl vazgeçiricem bilmiyorum. Zaten cindy beni de yanına yanaştırmıyo banada tıslıyor bademle ben nerdeyse saldırmaya kalkıyoroff offf
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?