Hamileler, emziren anneler, gebelik planlayanlar ve HAMİLELER COVİD-19 aşısı olmalı mı? BioNTech mi, Sinovac mı?

Ben de emzirirken aşı oldum. Aşı ilk çıktığında çok fazla şüphe vardı kafamda ve çok mecbur kalmadıkça aşı olmamaya karar vermiştim. Bunu düşünürken vakalar azalıyordu. Çok fazla doktor dinledim aşı karşıtı doktorların söylediklerini hep daha mantıklı buldum. Aslında hala öyle düşünüyorum. Buna rağmen oldum neden? Çünkü ben de yukarıda yazılan yorumda belirtildiği gibi covidin aşıdan çok daha riskli ve tehlikeli bir hastalık olduğunu düşünüyorum. Aşının ilerde ne gibi etkileri çıkar bilmiyoruz. Ama covidin çok daha kötü etkilerinin olacağı kesin. Arkadaşlar bu hastalık maalesef bitmiyor ve bitmeyecek. Grip gibi hep aramızda olacak ve sürekli şekil değiştirecek. Aşı olmayın diyen doktorlar bunu da söylüyorlar aslında ve aşının koruması böyle bi durumda geçici oluyor. Ama en azından hasta sayısında ki düşüş kendimizi daha rahat korumamıza olanak sağlayabilir. Ben covid olmaktan daha çok korkuyorum. Aranızda ben asla covide yakalanmam diyen biri varsa aşı olmasın. Ben böyle bişey diyemedim. böyle diyemiyorsanız aşı hem sizi hem de emzirenler için söyleyim en azından bebeğinizi kandan süte geçen antikorlar sayesinde korur. Bu da benim emzirme sürecinde aşı olmayı tercih etme sebeplerimden bir tanesi. Hamile olanlar için de şunu söyleyim. Çok güvendiğim ünlü bir doktor hamileliğin ilk üç ayını atlatınca(organlar ilk 3 ayda oluştuğu için) aşı olmanızı öneririm demişti. Ben aşı olmadım diye bebeğim covide yakalansaydı ki bu an meselesi çok daha büyük bi vicdan azabı duyardım. Eninde sonunda Allah a teslim olup aşımı oldum çünkü asıl bizi koruyan o. Herkese sağlıklı günler dilerim. umarım verdiğiniz kararlardan pişman olmazsınız.
 
GEBELERDE VE EMZİREN ANNELERDE COVID-19 AŞILARI İLE İLGİLİ TÜRKİYE MATERNAL FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ GÖRÜŞÜ
(19.06.2021)
COVID-19, “2019 Koronavirus Hastalığı” anlamına gelir. COVID-19 etkeni (SARS-CoV2) hayvan kaynaklı bir virustur. İnsandan insana damlacık enfeksiyonu, temas ve bazı durumlarda havada asılı kalan partiküller yolu ile bulaşır. SARS CoV-2 ile enfekte olan gebelerin büyük çoğunluğunun hafif ya da orta derecede soğuk algınlığı/grip benzeri hastalık geçirmesi beklenmektedir. Ancak gebeler, gebelik sırasında meydana gelen, azalmış akciğer kapasitesi, artmış oksijen tüketimi yanı sıra, bağışıklık sisteminde meydana gelen fizyolojik değişiklikler nedeni ile komplikasyon riski açısından yüksek risk altındadır.

Mevcut bilgiler ışığında, COVID-19’un, gebelerde düşük veya teratojenite riskini arttırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Vertikal geçiş olasılığı ve ayrıca muhtemelen annedeki hastalığa yönelik tıbbi müdahalelerin bir sonucu olarak üçüncü üç ay içerisindeki erken doğum sıklığında yaklaşık olarak 3 kat bir artış vardır. Gebe kadınlarda COVID-19 nedeni ile ölüm oranları %0,4 ile %2 arasında değişmektedir. Bu oran gebe olmayan kadınlara göre %70 daha yüksektir. Bununla birlikte, COVID-19 nedeni ile hastaneye yatırılan gebe kadınların, enfeksiyonu olan ve gebe olmayan kadınlara oranla yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilme olasılığı daha yüksektir.

Tüm dünyada sağlık otoriteleri, COVID19 aşıları ile ilgili olarak aşı üretimini, diğer yaygın olarak kullanılan tüm aşılardan farklı olarak onay süreçlerinin dışında tutarak benzeri şimdiye dek görülmemiş bir biçimde ve hızda aşı geliştirilmesinin yolunu açmışlardır. Geliştirilen aşılar mRNA aşıları; İnaktif aşılar, Rekombinant alt unite aşıları ve Adenovirus vektör aşıları olmak üzere farklı tiplerde yapılmıştır. Tüm Dünyada 4 farklı tipte; 2’si mRNA, 3’ü Viral Vektör, 2’si İnaktif Virus ve bir adet de Rekombinant antijen aşıları olmak üzere toplam 8 aşı, Faz 3 çalışmalarını tamamlayarak bir kısmı üretildikleri ülkelerde, bir kısmı da Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) tarafından ACİL KULLANIM İZNİ almıştır.

ACİL KULLANIM İZNİ: Bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılacak olan ve aşının ruhsatlandırılması için gerekli veriler sağlanıncaya kadar sorumlu kurum tarafından verilen ve süresi belli olan geçici bir izindir.

Şimdiye dek acil çeşitli kuruluşlar tarafından acil kullanım izni verilen aşılar aşağıda görülmektedir.

Eki Görüntüle 2909791

Çeşitli kuruluşlar tarafından Acil Kullanım İzni verilen COVID-19 Aşıları.
FDA: Food&Drug Administration, DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü, EMA: European Medicines Agency.​

Farklı COVID-19 aşılarının hastalığa yakalanmayı ne ölçüde önlediği veya bulaşmayı ne ölçüde sınırladığı belirsiz olmasına karşılık, ilk elde edilen veriler aşıların, bir kişinin enfekte olması durumunda hastalığın süresinde ve şiddetinde azalma olduğunu göstermiştir. Bu aşılardan mRNA aşıları Amerika’da 20.000 gebeye uygulanmıştır. CDC aşı güvenliği izleme programındaki V-safe veritabanında, 19 Şubat 2021 itibariyle 275 tamamlanmış gebelik dahil olmak üzere 1.815 gebe kadınının sonuçları yayınlanmıştır.

Bugüne kadar, gebelik sırasında uygulanan mRNA COVID-19 (Moderna ve Pfizer BioNTech) aşıları ile ilgili gestasyonel DM, preeklampsi, IUGR, düşük oranları, ölü doğum oranları, erken doğum ve yeni doğan ölümleri yönünden beklenmedik bir sonuç gözlemlenmemiştir (Şekil 1).

Gebelik sırasında tüm aşılamalar doğal olarak isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Ancak bu konuda bilgi aktarırken, gebelerin COVID-19’a yakalanma riskleri ve mevcut aşıların yararlı etkileri ve olası yan etkileri hakkındaki bilgiler temelinde bilgilendirme yapılmalıdır.


Şekil 1. Gebelikte COVID-19 aşısı uygulanmayan gebeler ile V-safe veri tabanı, 19 Şubat 2021 itibariyle 232 canlı doğum da dahil olmak üzere 275 tamamlanmış hamileliği olan1.815 gebe kadınına ait sonuçlar.

Farklı COVID19 aşılarının özellikleri Tablo 2 de özetlenmiştir. Bu aşılardan mRNA aşılarının, inaktif virüs aşılarının ve recombinant RNA aşılarının gebelikte uygulanmalarında en azından teorik olarak ve kısıtlı klinik veriler çerçevesinde bir sakınca görülmemektedir (Tablo 2).

Eki Görüntüle 2909794

Tablo 2.
Farklı COVID 19 aşılarının özellikleri ve gebelikte kullanımları.

1. mRNA Aşıları (mRNA1273 MODERNA ve BNT162b2 PFIZER-BIONTECH):
mRNA aşıları daha önce bu amaç ile uygulanmamış olsa da, bunlar yeni bir teknoloji ile üretilen aşılar değildir. mRNA aşıları canlı bir virüs içermez ve aşı etkinliğini artırmak için bir adjuvan kullanmaz. Aşılardaki mRNA hücre çekirdeğine girmez ve insan genomunu değiştiremez. Gebe sıçanlar üzerinde mRNA1273 aşısı ile yapılan bir çalışmadan elde edilen veriler malformasyonlar ve embriyotoksisite ile ilgili bir güvenlik endişesi olmadığını göstermiştir (FDA Briefing Document, 17. December. 2020).

3. İnaktif Virus Aşıları:
Çin'den iki inaktive virüs aşısı CoronaVac (Sinovac Life Sciences, Beijing, Çin) ve BBIBP-CorV (Beijing Institute of Biological Products, Beijing, Çin), Hindistan'dan bir COVAXIN (Bharat Biotech, Hyderabad, Hindistan) adı altında üç inaktif virüs aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar ile ilgili, semptomatik enfeksiyonun önlenmesi için bildirilen, değişen etkinlik oranları mevcuttur. Şiddetli COVID-19 ve ölüme karşı mRNA aşıları gibi benzer şekilde yüksek korumaya sahiptirler. Bu aşılarda kullanılan alüminyum hidroksit adjuvanları, veri eksikliğinden dolayı, belirlenmiş bir FDA güvenlik kategorisine sahip olmasa da, inaktive virüs aşıları hamilelikte güvenli kabul edilir. Bununla birlikte adjuvan olarak kullanılan aluminyum tuzları, hepatit B, TDaP (tetanoz, difteri ve boğmaca) ve insan papilloma virüsü (HPV) dahil olmak üzere birçok aşıda kullanılmaktadır. Hamilelik sırasında HPV aşıları ile bilinmeden yapılan aşılama, herhangi bir güvenlik endişesi ile ilişkilendirilmemiştir. Adjuvan olarak aluminyum tuzlarını kullanan respiratuar sinsityal virüs aşısında da benzer bir güvenlik profili gözlenmiştir. Risk faktörü taşıyan gebelere önerilmektedir.

• Özel risk grubunda olan;
o Sağlık çalışanı olan gebeler
o Marketlerde, restoranlarda, alışveriş merkezlerinde çalışan gebeler
o Öğretmenler
o Diğer çalışanlar ile 1,5 m. den daha yakın mesafede çalışmak zorunda olan gebeler
o Sigara içen gebeler
o Obez olan, diyabeti olan, kalp hastalığı olan, astım’ı olan ve hipertansiyonu olan gebeler daha fazla risk altındadır.
• COVID-19 aşısı yapılmadan önce gebelik testi yapılmasına gerek yoktur.
• TDaP aşıları ile birlikte yapılabilirler.
• Rh Uyuşmazlığı olgularında Anti D İmmun globulin ile birlikte yapılabilirler.

COVID-19 Aşılarının Yan Etkileri:
Özellikle mRNA aşılarına ait yan etkileri;


SONUÇ:
COVID-19 aşılarının, yararları ve riskleri hakkında yeterince bilgilendirildikten sonra tüm hamile kadınlara aşılama imkânı sunulmalıdır.

Sağlık Bakanlığımız da web sitesindeki sağlık personeline yönelik bilgi notlarında “gebelikte, inaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin veri bulunmadığını, ANCAK COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere uygulanabileceğini bildirmektedir.

TMFTP Derneği de, YÜKSEK RİSK TAŞIYAN GEBELERE (sağlık personeli AVM, restoran çalışanları, öğretmenler, vb) kendi istekleri halinde sağlık bakanlığımız tarafından düzenlenen “Aşı Uygulanacak Gruplar” listesindeki yaş gruplarına göre sırası gelen gebelere mRNA (Pfizer, BioNTech) ve inaktif virüs aşıllarının (Sinovac) uygulanabileceğini, Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmamasının tercih edildiğini ve Emzirme döneminde, COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini önermektedir.

kaynak : Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği | Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği
Acikcasi ben ilk basta gelen aşıya güvenmedim yan etkisi olur diye. Hamileyim suanda doguma az kaldi dogumdan sonra biraz toparlaninca olmayi dusunuyorum. Bu 9 ay boyunca izole yasadim hickimseye gitmeden temas kurmadan surekli maske mesafe kurallarina uyarak gecirdim. Yan etkisi olmasindan korktum bu kadar huzursuz olacagima vurulmadim bekledim. Cunku ilac igne kullanimi hamilelikte sınırlıyken birden ard arda covid aşısının bebegime zarar verme dusuncesi beni cok huzursuz ederdi psikolojik olarak hic kaldirabilecegim birsey degil.
 
Bende o kadar direndikten sonra dayanamadım gittim geçen hafta Sinovac ilk dozumu oldum :olamaz:

Kendi doktorum dışında farklı 3 doktorla daha görüştüm, bu doktorlardan bir tanesi sağlık bakanlığında filyasyon ekibinde çalışıyor. Beklediğin her gün hata, mutlaka aşını bir an önce ol, korona aşıdan çok daha riskli dedi. Emzirme döneminde çok önermiyoruz, anne sütünden bebeğe ne geçiyor tam bilinmiyor, en azından hamilelikte plasenta sayesinde sadece bebeğe antikor geçişi oluyor dedi. Doktorların çoğu Biontech önerde ama içime sinmedi Sinovac oldum. İkinci dozum bittikten sonrada 22 haftayı bitirmiş olucam tetanoz aşısı bekliyor birde.
Hepimiz için sağlıkla sıkıntısız geçer inşallah bu süreç...
 
Bende o kadar direndikten sonra dayanamadım gittim geçen hafta Sinovac ilk dozumu oldum :olamaz:

Kendi doktorum dışında farklı 3 doktorla daha görüştüm, bu doktorlardan bir tanesi sağlık bakanlığında filyasyon ekibinde çalışıyor. Beklediğin her gün hata, mutlaka aşını bir an önce ol, korona aşıdan çok daha riskli dedi. Emzirme döneminde çok önermiyoruz, anne sütünden bebeğe ne geçiyor tam bilinmiyor, en azından hamilelikte plasenta sayesinde sadece bebeğe antikor geçişi oluyor dedi. Doktorların çoğu Biontech önerde ama içime sinmedi Sinovac oldum. İkinci dozum bittikten sonrada 22 haftayı bitirmiş olucam tetanoz aşısı bekliyor birde.
Hepimiz için sağlıkla sıkıntısız geçer inşallah bu süreç...
Ben biontech oldum hamileliğimde bebğimde antikor oluştu hiç bir sıkıntı yaşamadık. Bebeğim 2 aylık oldu benimle birlikte de bi çok arkadaşım aşı oldu onlarda bi sorun yaşamadılar
 
Ben biontech oldum hamileliğimde bebğimde antikor oluştu hiç bir sıkıntı yaşamadık. Bebeğim 2 aylık oldu benimle birlikte de bi çok arkadaşım aşı oldu onlarda bi sorun yaşamadılar
oh gözünüz aydın. hepimizin kaygısı doğum sonrası da bebeklerimiz sağlıklı olur mu diye.. çok mutlu oldum okuyunca. allah bağışlasın
 
Ben de 18. haftaya girdim , yarın için biontech aşı randevumu aldım . Fakat gerçekten içim hiç rahat değil , istemeye istemeye olacağım . Kendi doktorum ve sormasını rica ettiğim arkadaşımın doktoru olunması gerektiğini söyledi .
 
Ben de 18. haftaya girdim , yarın için biontech aşı randevumu aldım . Fakat gerçekten içim hiç rahat değil , istemeye istemeye olacağım . Kendi doktorum ve sormasını rica ettiğim arkadaşımın doktoru olunması gerektiğiniheoimiz söyledi .
Hepimiz öyle.. Ne yapalım yoğun bakımları gebe dolu..Allah korusun kaparsak bebeğimi göremem dedim son aylarda.. içine nasıl siniyorsa onu yap. Ben doktorumu dinledim ve diğer doktorları. Bu da bizim imtihanimizmiş. Allah bize bağışlasın
 
Bende emziriyorum şuan bebeğim 3 aylık doğumdan 10 gün sonra hemen biontech aşımı oldum iki doz çok şükür ne bana nede bebeğime bir zararı olmadı
 
Ben de 18. haftaya girdim , yarın için biontech aşı randevumu aldım . Fakat gerçekten içim hiç rahat değil , istemeye istemeye olacağım . Kendi doktorum ve sormasını rica ettiğim arkadaşımın doktoru olunması gerektiğini söyledi .
Rahat olun sıkıntı yapmayın ben oldum hiç bi sorun yaşamaıdm
 
Oldum bugün korka korka , umarım bebek sorun yaşamaz ileride :KK43:
Bütün doktorlar oluyor bilimle uğraşan insanlar oluyorsa bizde kulaktan dolma bilgilerle hareket etmememiz lazım hem bebeğim de de antikor oluştu. İnanın doğduktan sonra büyük rahatlık. Allah korusun virüsten dolayı birşey olsa büyük pişmanlık yaşar insan. Üzerine düşeni yapmışsın bebeğin de de antikor oluşursa çok rahat edersin
 
7 aylık hamileyim. Doktorum mrna aşılarının bebek üzerindeki etkileri ile ilgili yeterli veri bulunmadığını, inaktif aşının ise bilinen geleneksel bir yöntem olduğunu, sinovac olabileceğimi söyledi. Ben de 5. ayımdan itibaren iki doz inaktif aşımı yaptırdım. Doğumdan hemen sonra üçüncü doz aşımı biontech olarak yaptırmayı planlıyorum. Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmadım. Bebeğimin gelişimiyle ilgili de herhangi olumsuz bir gelişme yaşanmadı.

Benim fikrim hamileyken covide yakalanmanın riski aşının yan etkisi göz önüne alındığında çok daha yüksek. Ya bebeği, ya kendi canınızı kaybetme riski varken aşının yan etkisini düşünüp çekimser kalmak ve aşı olmamak çok ciddi cesaret bence. Sonuçta annesiz kalabilecek bir bebeğe ya da bebeksiz kalabilecek bir anneye neden olabilir covid.

Bu arada doktor görüşü subjektiftir. Biontech olan onbinlerce hamile var. Ve çoğunlukla ciddi bir yan etki yaşamamışlar. Bununla ilgili araştırma sonuçlarını da okudum. Hangi aşıyı olacağı kişinin kendisine kalmıştır ama aşı olmamak çok ciddi risktir diye düşünüyorum.
İki snovac deltaya karsı koruyor mu axaba, ben de ıkı snovac oldum ama tedirgınım
 
bazı doktorlar bu hastalıgın fazla abartıldıgını söylüyorlar. kalp krizinden gripten ölenlerin sayısı covidden ölenlerden daha fazla diyorlar.
bu hastalıgı abartma sebeplerinin temelinde de bu aşıyı yapmak oldugunu söylüyorlar.
aşıyı bize kabullendirebilmelerinin en önemli yolu bu asının bizi ölümden koruyacagı. hal böyle olunca herkes güvenip olma eğiliminde.
altında cok farklı planlar yatıyor, dünyayı yönetenlerin 1980lerden beri yaptıgı planlar..
keşke her şey gösterildiği gibi masum olsa.
daha büyük felaketler olmaz inşallah
 
X