HEMŞİRE ARKADAŞLAR VE DİĞERLERİ

ykkbri

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
6
Puanlar
1
Arkadaşlar çok uzun olacak fakat ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Ben yeni atanmış daha 2 aylık hemşireyim. Servisimdeki bazı kişilerin davranışları beni rahatsız ediyor fakat nasıl davranmam gerek emin olamıyorum. Olayları anlatıyorum. X adındaki benden yaklaşık 6 yaş büyük kıdemli bir hemşirenin bugünkü davranışını anlatıcam. Olay şu acilden aynı anda bizim servise iki hasta yattı birini ben birini de benimle aynı zamanda başlayan bir arkadaşım (ayşe) alıcaktı. Ayşe ortada yoktu ve iki hasta da geldi. Ben hemşire odasının az ilerisinde oturuyordum hemşire odasında da o X kişisi ile başka hemşireler oturuyorlardı. Ben de seslendim 2 kere ayşe nerde biliyor musunuz diye kimse cevap vermedi. En son da beni duymuyor musunuz ayşe nerde dedim ama ne kızarak ne ciddi bir şekilde. Sonra X kişisi bana bildiğiniz bağırdı ayağa kalktı burda bir şey konuşuyoruz ne sorup duruyorsun biz ayşenin bekçisi miyiz allah allah görmüyor musun ayşenin burda olmadığını diye bildiğiniz bağırdı. Kızmak falan da değil bağırmak. Ben de seslendim cevap vermediniz hasta geldi biliyorsunuzdur belki diye sakince cevap verdim. Bu olaydan 3 gün önce de başka hemşire yine bağırdı ben de yine kızmadan bağırmadan cevap verdim açıklama yaptım. Benden kötüsü yok şuan. Neymiş ben yeni başlamışım sakin olmalıymışım. Ama sesimi bile yükseltmedim. Onlar biz yeni başladık diye bize istedikleei gibi bağırma hakkına sahip olduklarını düşünüyorlar ve bizim her denilene susup tamam dememizi beklediklerinden ben de karşıt bir cümle kurunca ben sakin değilim oluyor. Sırf bu cümleyi tekrarlatmamak için bugün haksız yere bana bağıran o hemşireye sesimi çıkaramadım çok zoruma gitti. Ben haksızlığa veya böyle ottan boktan sebepten azarlanmaya gelebilcek bir insan değilim. Hakkımı savunurum fakat göze batıyor gibi olduğumdan susmaya çalılşıyorum

Bana işle ilgili bir yanlışım olur yine düzgün bir üslupla çıkışsa tolere edebilirim bir yerde hak da veririm fakat seslenip ayşe nerde diye sordum diye bu denli bağırması bizi yeniyiz diye hor görmesinden kaynaklı. Size sorum yeni başladığım için alttan mı almalıyım yoksa hakkımı sonuna kadar savunmalı mıyım bugünkü gibi olay yaşanırsa ben de ona sen kime bağırıyorsun gibisinden konuşmalı mıyım. Bu sefer beni geçinemiyor gibi göstercekler diye veya farklı zorbalıklar yapcaklar diye çekiniyorum

Ayşenin orada olup olmamasının senin işine etkisi yok. İki kez sorup ardından azarlandıktan sonra imalı imalı hasta geldi ayşe yok demene gerek yok. Sen kendi işine kendi hastana bakacaksın.

Kıdemli birinin altındaki kişiyle nasıl konuşmasını bekliyorsun? Sağlık bölümlerinde tıp-diş hekimliği dahil alt üst ilişkisi vardır, hiçbir arkadaşım ne öğrenciliklerinde ne iş başı yaptıklarında üstümüz bizi ayardı bize kızdı bize bunu bunu dedi diye "azarlanmaya gelemem" diye bir cümle duymadım.

Ki diş hekimliğinde okuyan iki arkadaşım okurken neler çektiler asistan abla-abilerinden.

Staj yaptırmıyorlar mı size. Çok ilginç bu duruma iş başı yapınca şahit olman.

Eşit şartlar altında çalışıyorsunuz ve kimsenin kıdemli diye bağırıp çağırmaya hakkı yok. Herkes haddini bilsin ama zamanla siz de hastahane ortamındaki hiyerarşik yapıya alışırsınız tahminimce.

seslendim 2 kere ayşe nerde biliyor musunuz diye kimse cevap vermedi. En son da beni duymuyor musunuz ayşe nerde dedim
Tavrınıza göre tavırla karşılaşmışsınız

2 kez seslenip cevap almayıp üstüne bide orda olmadığını gördüğünüz halde hesap sorarsanız lafı ağzınıza tıkarlar , üslup cok önemli . Bagırmadıysanız bile mizacınız sert üslubunuz yanlış

Hakkınızı savunmak istiyorsanız üslubunuzu düzeltin

işle ilgili bir yanlışım olur yine düzgün bir üslupla çıkışsa tolere edebilirim

İşte sağlık sektöründe hata olmaması için böyle bağırırlar, sert uyarırlar çünkü o hatalar çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Çok ciddi sonuçlarda insanların canıyla hastalığıyla ilgili.

Senin çalıştığın ortamla ilgili bakış açın çok yanlış. Bir yanlışın olursa düzgün üslupla uyarı mı bekleyeceksin, yine bağrırlar düzgün iş yap diye.

Bu sektörde bunu mobing diye kabul etmezler.

Kıdemli hemşirelere üslubunuzu bozmadan ama aynı zamanda sizi ezmelerine izin vermeden konuşmalısınız. Siz kendi hastanızı alıp onunla ilgilenseniz zaten Ayşe geldiğinde kendi hastasıyla ilgilenir sorun hallolur. Göreviniz keskin bir şekilde belliyse diğer hemşirelerle ortak bir işiniz yoksa o sıra Ayşenin ortada olup olmaması çok önemli olmamalı bence. Ve 2 ay aslında çok kısa bir süre ekip arkadaşlarınızı henüz tanımıyorsunuz. Bir süre sonra herkesi tanıyıp kiminle ne şekilde ne kadar iletişiminiz olması gerektiğini de ayrımsayacaksınız. Benim tavsiyem çok sivrilmeden net ve sakin bir üslupla çalışmanız.
Ben de 3 yıl önce atandım benim de canımı sıkan hemşireler oluyordu kıdemlilerden. Ama sınır çizip profesyonel yaklaşınca benimle kendi dillerinden konuşamadıkları için onların canı sıkılıyor:)

Sağlıkcı olmayan şu ortamı bilemez yaa mıç ağızlarına tatlım :) sesini çıkarmazsan itilip kakılan sen olursun üsluplu had bildirmek nedir? kendini bu konuda eğit tatlı tatlı mıç az önce ne oldu öyle yaa desinler baktın çok hadsizleşti ben sakinliğimi koruyorum bana bu şekilde davranamazsınız deyip tutanağını tut

Bi özel çalışanı olarak mutlu olmadığın yerde çalışamazsın yeni başla veya başlama iş arkadaşların senin çalışmanı bile etkiler yol yakınken Supervizor ile görüş başka bölüme geç gerekirse başhemşire ile görüş o tipler özel kamu yaş farketmeksizin her yerde var Allah yardımcın olsun ben dayanamadım ayrılmak zorunda kaldım

Alt üst falan yok ikisi de hemşire.biri müdür biri çalışan değil.özel sektör olsa yine bir nebze ama kamu burası.kaldı ki kimsenin kimseye bağırmaya hakkı yok.mevcut durum olması gerekeni yansıtmaz.ben çektim başkaları da çeksin diyorsunuz resmen.

Ne hatası arkadaş? Hatalık bir durum yok ki burada?

Bunun karşılığı bu mi olmalı yani? Eee yok dedik duyduk tamam diyebilir.ne var bunda? İyice zorba sevici olmuş herkes.duyduklarini belli etmemişler yani demek ki.

bulunduğunuz birimde sorumlu hemşire yok mu yani anlayamadım diğer hemşirelerin baktığı hastaları da mı onlar olmayınca siz bakıyorsunuz?
Eğer sizin bakmanız gerekiyorsa Ayşe giderken size bilgi vermesi gerekmiyor muydu?
hemşire değilim ama kliniklerde koordinasyonu sorumlu hemşireler sağlar o yönden bir eksiklik var gibi geldi bana

Bunun karşılığı bu mi olmalı yani? Eee yok dedik duyduk tamam diyebilir.ne var bunda? İyice zorba sevici olmuş herkes.duyduklarini belli etmemişler yani demek ki.
üslub bu mu olmalıydı ? Üslubu böyle sert mizaçlı birini kimse sevmez kusura bakmayın. Evet bagırmak hoş olmamış ama hesap sorar gibi bi uslub takınılması da hoş olmamış .
Ayşe ortada yoksa sorumluluğunun farkında değilse bunun tepkisini diğerleri nie alsın ki

Kuruma dilekçe ile olayı yazın ortamda kim varsa, hastalar dahil isimlerini yazın.Bilginize sunarım diye bitirin.Resmi kayıt yaptırın tarih numara verilsin.Bir örneğini mobbing delili olarak saklayın.Bir daha yapmazlar sanıyorum.Susmanız bu hareketleri bitirmez.

İmalı bir şekilde söylemedim. Hasta gelmiş ve ayşenin hastayı alcağından haberi yok gelip teslim alması lazım. İki kere sordum bilmiyorlarsa da nerde olduğunu bilmiyorum diyip cevap vermek zor değil tek kelime sadece. Ne üslubumu bozdum ne de sivri bir şekilde konuştum. Gayet düzgün cevap verdim

Üslubumda ne var bilmiyorum diyebilirler hiç cevap vermediler ben de bir cevap bekliyorum. Duymuyor musunuz diye sorunca da sert dille sormadım dümdüz sakince sordum. Üslubumda sıkıntı yok yani

Ortada hatalık bir mesela yok olay sadece sorduğum soruya tek kelime cevap vermekten gocunup üstüne sordum diye bağırılıp çağırılması biraz empati yapın lütfen. Ağzımı açıp bir şey dememişim

Arkadaşlar anlamadınız sanırım. Hepiniz takmışsınız bir üslup ben sinirlenerek duymuyor musunuz falan demedim. İki kere sordum bir cevap alamadım duymalarına rağmen. Biri bana bir şey sorsa cevap veririm ben de acaba duymuyorlar mı diye duymuyor musunuz beni dedim ki gülümseyerek söyledim gayet sakin ses tonuyla hesap sorar gibi değil ama karşılaştığım tepki çok saçma ve gereksiz sert bir tepkiydi. Hesap sormalık bir durum yok ortada

`