Hemşirelik

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
8 aydır böyle olmam normal değil değil mi ? Ben de bunun farkına varıyorum. Artık o yüzden yarın yönetimle konuşup istifamı verecem. Bundan sonraki hayatım nasıl olur bilmiyorum.

Yönetimle (veya sorumlunla, müdürle, vs) konuş ama istifa henüz verme bence. Belki de sorununuz özgüven eksikliği filandır. 8 ayda olduğunuz yerde saydığınızı cidden sanmıyorum. Siz kendinizi eziyor olabilirsiniz. Siz böyle olunca etraf da size saygı duymuyor. Problemin üzerine gidin önce bence. Olmazsa istifa vermek 5 dakikalık iş.

Hemşire değilim. Aynı sektördeyiz. Kaç yaşındasın ne kadar süre oldu çalışmaya başlayalı bilmiyorum. Bu şekilde olmanın 2 nedeni var
1) staj zamanı veya ilk işe başladığınra adaptasyon sürecinde sürekli iş arkadaşları sebebiyle eleştirildiğinden kendine güvenin kaybolmuş. Hissettiğim kadarıyla her işe gidişinde ayakların geri geri gidiyor

2) çok uzun yıllar çalıştıysan ve dinlenme gezme tozma olaylarına vakit bulamıyor veya engelleniyorsan bu da bi etken.

Cesaretli ol :)

Nasıl ya, hemşirelik bölümünü okudunuz ve damar yolu bile açamıyor musunuz? Nasıl mezun ettiler sizi peki
Bebek ve çocuklarda herkes damar yolu açamaz çok zor. Yetişkinlerdede bypass,kemoterapi alan ve gömülü damarları bulmak zor

Hele yetişkinlerle ilgili yazdığım kısmı stajyerlere pek vermezler bile. Anca kendine güvenen zibilyon damaryolu açmış biri olcanda öyle vercekler stajda

Yeni mezunmusun cnmm.? İlk yıl biraz sknti oluyor ztn hepimiz yaşamısizdir snnnki biraz daha fazlası ama geçerdir.bnde hemsireydm önceden damar yolu acamamak büyük sknti.(.kendinde dene ailene dene alisirsn. Bn çok severdim açmayı. ama stajerken mesela açamazdm zamanla çok iyi açmaya başlamıştım snnde öyle olur die umuyorum ins

Siz hemşiresiniz sanırım :) başka bişey yapmıyorsunuz halkın gözünde üzgünüm
Hemennn aydınlatayım aklıma gelenleri yazayım.

Acil dahiliye yoğun bakımda staj yapmıştım. Hemşirelerle beraber.
Oral yolla beslenemeyen hastaların mideden delik açılarak beslendiğini biliyorsunuzdur. Ve o deliğin enfekte olmaması için düzenli bakımını yaparlar

Havayoluna kaçan tükrük,kusmuk ları aspire ederler

Doktorların günlük girdiği order'ları birebir saati saatine hastalara ilaçlarını verir/veya uygular. İstisnai durumlarda insiyatif dahilinde ilaç uygularlar

Yatan hastaların alt bezini değiştirirler( hasta yakını bile ögghh mögghh diye midesi bulanır onların bulanmaz

Nazogastrit mama hazırlarlar

Bunlar hemşirelerin genel yaptığı heleki servis servis açacak olursam kardiyoloji falan diye görev sorumlulukları çok daha farklı olur. Bi diyaliz hemşiresi için bile en fazla tansiyon ölçüyo napıyoooo ki diyemezsiniz anladığım kadarıyla hemşirelere karşı ön yargınız oluşmuş

Siz de mi hemşiresiniz? Müfredatı bilir gibi pek bir emin konuşuyorsunuz da.
Orda yaptıklarımı anlatıyım. İlk gidince orderları kontrol edip teslim alıyorum. Hemşire gözlemine geçiriyorum. Bu bugün resmen 25 dakikamı aldı. Sonra ben evham yapmaya başladım. Yetişmicek yine diye. 4 bebeğim vardi. İkisi ağır hasta. Biri hipoglisemi diğeri hidrosefali, menenjit. Diğer ikisi hafifti. 9 olmadan takipleri almam gerekiyordu. Ama 15 dakika kala order yazma işi bitti benim. Diğer hemşireler çoktan tedavilerini yapmaya başlamıştı. Sonra ben de başladım. Önce hipoglisemi olanın kan şekerini ölçüp tedavilerini yapıp takibini aldım. Kan şekerinin bir ilaçtan dolayı dengesiz olacağı söylendi teslim sırasında gece boyu da düşük olmuş Sınırlarda. Ben de o yüzden düşük çıktı doktora söylemedim. Vizit sırasında doktor hemşire yi değiştirin başkası baksın bu hastaya hayati tehlikesi var biliyor musun dedi. Ben çöktüm. Moralim sıfırlandı. 49 du kş. Ama doktor haklı keşke böyle olmasaydı. Ama teslimde öyle dendiği için 2 saat sonra tekrar düşük çıkarsa söyleyim diye düşündüm. Ama anında müdahale gerekiyormuş. Her işimi o an diğer hemşireler yaptı. Azar işittim. O sırada diğer bebeğin kğvözünü değiştirmekle meşguldüm. Anında doktor istediği ve diğer hemşirelerin küvözü değiştir demesi yüzünden. Vizitten sonra değiştirsem nolurdu ki. Yapamadığım için diğer hemşireler çok karışıyor. O yüzden oluyor. Kendi iradem yokmuş gibi. Bi de azarlıyor lar. Canım acıyor. O hastaya bilmediğim ilaçla r başlandı. Mayisi değiştirildi. İki kez. Çok uğraltırdı. Diğer hidrosefali olan durmadan nazal kanülünü çıkardı ateşi yükseldi. Hooda aldım. Doktora söyledim. Kan istedi birçok tetkik için. Almaya çalıştım alamadım. Diğer hemşire aldı. Barkod çıkarmayı unutmuşum. Kan gazı aldıktan Sonra farkettim. Hemşire havaya bakıp of çekti. Parol taktım. Soğuk uygulama yaptım. Diğer hastanın damar yolu gitmiyordu. Onu değiştirdim. Tabi deniyorum açmak için kan geliyor ama şişiyor. Onu da başka hemşire açtı öyle olduğu için. Temizlik personelinden bir şey istiyorum dalga geçiyor. Resmen. Zaten arkamdan anlamıyor diye doktora konuştuğunu duydum. Yeni başlanan ilacın nasıl verileceğini sormak için diğer hemşire eczacıyı aradı. Kaç mg olduğu yazmıyordu. Onu sormak için eczacı Açmayınca ilaçla onu gönderdi. Eczacı yok bugün diye geri geldi bana söyledi. Ben de nasıl verilecek o zaman dedim doktora sor doktor bilir dedi sormuştum halbuki kesip vereceksin dedi ama doz kaybı oldu tekrar istedim ilaç tekrar geldi. Doktora tekrar sormaya gittim tam çıkarken işte arkamdan doktorun odasına girip anlamıyor falan dedi. Neyse. 3 saatte bir beslenme saati. Bebekleri besledim. O sırada altlarının bezini değiştirip takip alıyorum. Tedavisi varsa onu yapıyorum. Ama dışarıdan bakan hemşire mesela diyor ki ondan ona atlıyorsun o yüzden işin bitmiyor. Birinin her işini yap çık. Ama gerçekten böyle yapmaya çalışıyorum zaten. Ama olmuyor demek ki. Arada tedavi kodladım. İlaç çektim. Ama sadece bu kadar. 3 te bakımlarını yaptım. Banyo falan yaptırdım ama yine yetişmediği için 4 de teslim verip çıkmam gerekirken 4 den 40 dakika sonra çıktım. Yarım teslim verip yetiştiremediğimi söyleyip bir hatanın takibini ve banyosunu teslimden sonra yaptım. Durumum böyle stresten ağlamaklı gezdim. Arkamdan çok saf diyorlar. Yüzüme de diyorlar. Ben bıktım artık.

Yenidoğan zor cnm bn yenidogani sevemiyordm mesela ama daha sonraki çalıştığm yerlerde iyiydim.bnce farklı bolumleri deneyebilirsin. Hemşire hep işten ise atlioki ztn order geciriosun o çağırıo bu cagirio biraz hızlan pratik tmm. Damaryoluda ailene kendine aç tmmdr.herseinde ara doktoru bilgi ver. Hemsirelkte anlatcn şunu yaptım bunu yaptım die bol bol çekinme.

Nasıl ya, hemşirelik bölümünü okudunuz ve damar yolu bile açamıyor musunuz? Nasıl mezun ettiler sizi peki
Hanım efendi bize okulda erişkinde öğretiyorlar ve bende eğitim hemşireliği yaptım asla yeni mezun birini yeni doğmuş bir bebeğe damar yolu açtırmayız bunu yapabilmesi için o hemşire arkadaşın en az 2 yıl hem erişkinde hem küçük çocukta çalışması gerekir bu 1. Si
Sizin seni nasıl mezun ettiler diye bir laf konuşmaya hakkınız yok öğrencilerin ve bizim nasıl sınavlardan geçtiğimizi bilmiyorsunuz ben bu lafı hakaret alırım çünkü siz doğuştan yemek yapmayı bilmiyorsunuzdur belki ama anneniz size yıllarca gösteriyor hamuru böyle açacaksın diye yapabiliyor muyuz hayır.
Siz yeni mezun birinin hevesini böyle kırmaya hakkınız yok. Ben yeni doğan sorumlu hemşiresiyim bakıyorum damara ben bunu açmam diyorum falanca hemşire gelsin baksın diyorum adam tek seferde bulabiliyor. Ayrıca küvözde yatan bebeklerin vücut direnci düşmesi çok fazla ilaca maruz kalması ateş ishal gibi durumlarda damarlar kaybolur doktorlar bile göbek katateri açmakta zorlanırlar ki ben açamayan bir sürü doktor biliyorum onlarada siz tıp fakültesinden nasıl mezun oldunuz mu diyeceksiniz. Evet herkes işini içen iyi şekilde yapmak ve hizmet almak ister ama bunun yolu yöntemi bu tarz davranış değil. Ayrıca yeni doğancı olabilmek için 4 ay eğitim alması bu sürede hiç bir bebeğe dokunmaması gerekir çünkü prosedür budur o hastanenin suçu

Erişkin yoğun bakımda hastaların günlük bakımını ağız bağı değişimi silinmesi alt değişimi kilolu kilolu hatalar. Çürümüş hastalar. Her hastanın akan dışa çıkan sümüğünü silmek, ağız bakımı, kateter bakımı, trakeostomi, peg bakımı bunlar günlük işlerdi haftada bir sedyede banyo yaptırıyordum saatlik takibi. Fenalaşan hastaya cpr yapma. Santral kateter açılacak, trakeostomi açılacak doktor senden malzeme bekliyor onları hazırlamak zaten hastanede hiçbir şey yok resmen malzeme bulmak ölüm gibi. Bir yandan bakım yapman gerekiyor bir yandan bunlar oluyor. Hepsi birbirine giriyordu. Banyo gününde trakeostomi açılıyordu. Ordan oraya bin parçaya bölünüyorsun. İşini bilen biri için bunlar kolay. İşini yapıp oturuyor. Dinleniyor. Her şeyi organize ediyor. Yetiştiriyor. Ben hem yetiştiremeyip hem benim hastamı başka hemşire doktoru asistle ediyordu. O derece yani. Çok kötü durumdayım. Buraya geçtim. Burda da aynıyım.

Anladım.
Sizin orda baskı var anlaşılan. Senin küvezinin değişiminden berikine ne mesela? O kadar işim olsa küvöz değiştirmekle filan uğraşmam, bir Allahın kuluna da sen hipglisemili, ateşli bebekleri bırak da küvöz değiştir dedirtmem. Zaten böyle mantıksız bir şeyle kimse bana gelmez. Önem sıralamasını yapmalısın. O bebek küvözü bir gün geç değişti veya banyosunu yapmadı diye ölmez ama ateşli veya hipoglisemili çocuğu bekletemezsin. Ben yerinde olsam 49u görür görmez doktora söylerdim. Aşırı düşük değil ama haberin olsun bu çocuğun şekeri geceden beri düşük seyrediyor derdim yani.

Bana küvöz değiştir diyeni bi kovalardım zaten, kibarca. :)

Ateşli, düşük oksijenli olanla zaten ilgilenmişsin.

Kan testi konusunda dikkatli olmalısın. Barkod, doğru barkodlama önemli. Bunları her sefer unutamazsın. Gerekirse not defteri tut, oraya unutabileceğin şeylerin listesini yap. Bu işler karşına çıkınca göz gezdir. Kan testi değil ama ben çok nadir yaptığım işler ve taburcu etmek gibi uzun, bol kağıtlı işler için not defteri tutarım. Ne lazım yazarım, ki her seferinde birine sorma veya arama sıkıntısı çekmeyeyim.

Senin çalıştığın yeri gözüm tutmadı. Benim iş yerimde beklenmedik iş çıkınca herkes seferber olur, dört dönerler etrafında yardım etmek için. Yetişemediğin bebeği başkası besler, biri kan alamazsa sırada yardım için bekleyen bir düzine insan bulursun. Doktorlarımız da şeker gibi. Hademelerimiz gelir, temizlik yaparken birbirimize hal hatır sorarız. Mesleği ne olursa olsun, biri diğerini azarlamaya kalksa ortalık ayağı kalkar, olamaz öyle bir şey. İş yerinin kültürü bu. Hep destek. Amerikan hemşirelerinin gözünü seveyim. :)

İş yerinde böyle bir kültür olsaydı kendini ezilmiş hissetmezdin. İstersen daha iyi bir ortamı olan hastane bak.

Canım sende sakın hevesini kırma yeni doğan çok yoğun ve kargaşalı bir bölümdür istifa etmeden önce git bi başhemşirenle görüş uygun bi servise alabiliyorlarsa alsınlar seni ya da acile geçmeyi talep et orda ister istemez elin hızlanır. Yeni bir iş bulmadan da çıkma

Sen surekli 2 saat sonra yaosamki nolur modundasin malesef orasi saglik sagligin oldugu alanda 8 ayda yol katedemediysen kendine baska careler bul 49 a dusmus sekeri disardan birini cagirsan dr soyle der ben saglikta titz ve is bilen insanlarin calismasindan yanayim

Heyyyy noluyo, ne istifası, okulu bitirecek kapadiyedeysen bu idi yaparsın onu ni gec. Ben ilk işe başlayınca millet saatte 2 iş yaparsa ben 6 saattes1 is yaparfim ve zamanla öğreniyordum. Biraz özgüven. Yapanların fazlası mi varmış ,özgüvenini tazeledi! İstifa yok yılmak yok, acilen toparla kendini vazgecmek yok.

Bak ben ve hemşire arkadaşların yazdıklarına odaklan. İstifa etme. Servisini değiştirebilirsen değiştir. Tecrübe hemen kazanılan birşey değil

Ben orda da aynı olurum ya çok kötü durumdayım her gittiğim yerde aynıyım

Ama 8 ay oldu bu zamana kadar çoktan öğrenmiş olmalıydım.

Bak ben ve hemşire arkadaşların yazdıklarına odaklan. İstifa etme. Servisini değiştirebilirsen değiştir. Tecrübe hemen kazanılan birşey değil
Bak çok doğru söylüyor ilk zamanlar birimde burnumuzdan getiriyorlardı sonra o burnumuzdan getirenler ayrıldı işten. İnan biz ne hemşirelere neler öğrettik görseydin derdin sizde ne sabır varmış bak şöylede birşey var nereye gidersen git kimse gel sana şunu göstereyim demez sen soracaksın ısrarlarla belliki eğitim hemşireniz Yok millete baka baka yapmaya çalış ne yapıyorsunuz de bende yapayım de verirler kimse terslemez seni çekinme sadece birazcık zorla kendini girişken ol

Bana ilk başladığımda erişkindeyken 40 yaşlarında hemşire bu tabiatla acilde çalışamazsın demişti. İlk gördüğü gün. Yoğun bakım da seni zorlar. 6 ay sonra yine böyle ha, hı devam edersen durumun vahim faln demişti.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…