Kardeş bence şart. Tek çocuk annesi olarak söylüyorum. Kardeşsiz çocuk bazı şeylerden eksik büyüyor.
Çocuğun eğitimi için yüksek paralar değil, ilgili bir aile gerekli. Ayrıca üç ve daha fazla çocuk için daha fazla masraf olur ama bir çocuk için gerekli parayla, ikinci çocuk için gereken arasında dağlar kadar fark olmaz.
Durumunuzun olumsuz olduğunu düşünmüyorum. Eşiniz uzaktaysa, iki çocuğunuzun olması daha olumlu. Onlar birlikte oynar, sıkılmayı bilmezler ama tek çocukken hep sizden bekleyecek tüm sosyalleşmeyi. Halbuki çocuklar birbirine çok daha iyi oyun arkadaşı ve yoldaş oluyorlar.
Benim çocukluğumda babam hep yurt dışındaydı. 3 ayda bir filan gelirdi. Biz babam gelince çok sevinirdik ama o yokken birbirimize gayet yeter, oyunlarla çok eğlenirdik. Sizinki gibi ananemizde kalırdık. Orada da şen şakrak geçirirdik. Annemin özel olarak bizimle ilgilenmesi gerekmezdi. Yemek, ders, sinema vb. Konularla ilgilenmesi yeterliydi.
Şimdi 9 yaşındaki oğlumla sosyalleşmenin alasını yapıyorum ama yine de her haftasonu kuzenleri gelsin diye can atıyor.
Abinizin hapiste olması bir sıkıntı değil. Doğacak bebek daha fazla neşe bile olabilir.
Daha önce oğlum o yaşlarda kardeş istiyorken yapmamış, hatta bana kardeşi olsun, beraber büyüsünler diyenleri düşman bellemiş biri olarak yaptığımın hata olduğunu görüyorum.
Şu anda kızınız 4 yaşında. Bundan sonra kardeşiyle yavaş yavaş araları açılacak, kuşak farkına doğru gidecek. Tam zamanı bence.
Ayrıca benim kardeşlerim de şu an çok çok büyük destek değil ama bunun en büyük sebebi annemle babamın ayrımcı davranışları, birbirimizden uzaklaşmaya sebep oluyor. Yine de annem hasta, yürüyemiyor, babam yurt dışında, biz üç kardeş birbirimize destek oluyoruz yine annemin hastanesi, doktoruyla ilgili. Çocuklarımızla bir araya toplandığımızda ortam şenleniyor.
Çocukluğumuzda paylaştığımız anılar bile çok güzel. Çocukların keyif aldıkları şeyler bambaşka. Bizim mesela markete gidince arabayı kim sürecek, arabada ortaya kim oturacak şıralarımız vardı. Bir keyifti bizim için. İşte bunlarla bazen kavga edip, bazen oyun oynayarak çok şey öğreniyor çocuk.
Bunlar önemsiz şeyler değil bence.