Herkes araba kullanabilir mi?

Bende aynı sizin gibiydim. Yıllar önce ehliyeti manuel araçla aldım ama kullanmaya hiç cesaret edemedim. Eşimle bir kaç kötü denemem de oldu çünkü.

Ama pandemi dönemi 3 aylık kapanmadan sonra işe dönmem gerekiyordu. İşim evime çok uzak, gün içinde 4 tane kalabalık toplu taşıma kullanma zorundaydım. Virüs korkusu araba kullanma korkusunu yendi diyelim.

2-3 hafta içinde arabayı aldım yakın bir şehirden. Arabayı almaya dahi otobüsle gitmek zorundayız diye biz gitmedik, eşimin galerici bir arkadaşının elemanını gönderdik vekalet verip, o alıp geldi. Araba akşamüstü geldi, inip bakmadım eşim hadi bir kullan der diye.

Ertesi gün eşim hadi inelim arabaya bak, kullanmaya başla, işe başlamana 1 hafta var, pratik yapman lazım diyor, ben oyalanıyorum, hiç o koltuğa oturmak istemiyorum. Kalbim küt küt ama bir yandan da mecburum, toplu taşıma kullanamam, virüsten de çok korkuyorum. İstemeye istemeye indim aşağı.

İlk bir kaç gün eşimle yakınlarda trafiğe çıkmadan 1-2 saat çalıştık. Sonra hafiften trafiğe çıkmaya başladık. İlk 1,5 ay falan kayınpederim yanımda işe gidip geldim. Çok stresliydi o günler, bir sürü hata da yaptım ama sonunda oldu. Şehir dışına bile gittim kaç kez yalnız.

Kullanmaya çok ara vermemek lazım, kullana kullana gelişiyor. Zaten otomatik vites çok kolay. Sürücü kursunda da ilk dersten trafiğe çıkartıyorlar zaten. Öyle boş alanda falan çalıştırmıyorlar.

Şu an yaşadığım şehrin trafiğinin en yoğun olduğu yerlerde en yoğun saatlerde kullanıyorum. Yani ben yaptıysam sizde yaparsınız. Azcık cesaret ve kendine güven.

Yani mantıklı düşünürsek
Minibüs otobüs şoförlerine bir bakın,adamların suratlarındaki ifadeyi kastediyorum,hiç sağlıklı insan bakışı değil onlarınki,ama koskoca araçları kullanabiliyorlar. Her gün trafikte bir sürü ruh hastasıyla denk geliyoruz. Onlar yapıyorsa herkes yapar. Kendinize güvenin.

Yeni ehliyet almış ve araba sevdası olmayan biri olarak. Araba kullanmanın yüzde ellisi bilgi ve deneyim, yüzde ellisi ise özgüven. Eşim benim özgüvenimi zedeliyor mesela. Ne zaman anahtarı istesem vermek istemiyor. Bu da beni yolda hata yapmama sebep oluyordu. Çünkü güvenilmediğini hissettiriyordu. Ben de ver anahtarı kendim binicem dedim. Tek başıma aynı gün 3 kez farklı yerlere gittim. Az kalsın bi park alanında bi araca sürtüyordum. Ama deneye deneye kurtardım o tehlikeli durumdan kendimi. Sonra gece tek başıma kullandım. Hem de 4 yaşındaki çocuğumu yanıma alarak. Üstesinden de geldim. Her şey kademe kademe. Şu an mesela bu deneyimle yoğun şehir içi trafiğine girmem. Az daha deneyimle orada da sürebileceğimi düşünüyorum. Bu arada manuel araç kullanıyorum. Otomatik olsa şu an şehir içine de girmiştim. Manuelde vites kontrolü ve dur kalk olayı daha zor çünkü. Manuelde bile benzin-dizel ayrımı var. Dizel olsa onu da daha rahat kullanırdım. Şu an tüplü bi araba kullanıyorum. Yani özetle şartlara ve özgüvene göre öğrenme süresi değişir. Pes etmemek lazım.

dunyadaki milyarlarca kisinin araba kullandigini goz onunde bulundurdugunda ve herkesin de ustun yetenekli/zekali olmadigi ve yapilan eylemin yeme-icme gibi herhangi bir eylem oldugu dusunuldugunde, korkularinin gereksiz oldugunu farkedeceksin.

Ne burada ne baska yerde, kimse senden ustun yetenekli de degil. Bir sekilde gereksiz endise yapmissin. Kursa git, sonra bol pratik.

Eşten ve babadan araba öğrenilmez ki maalesef
Kursa gidin
Ve bu işin tek yolu var o da cidden kullanmak ve pratik
Ehliyet aldıktan sonra her defasında daha uzak bir yere gide gide kullanmaya başladım ama hala gidemedigim yerler var bu arada otomatik olduğu için kullanıyorum
Ehliyetim Manuel ama kullanmadım manueli

Bazen insan zorunda kalmayınca ne yapabileceğinin farkına varmıyor. Ben de sizin gibi idim kullanmayı biliyor ancak trafiğe çıkamıyordum. Bir gece eşim şehir dışında kızım ateşlendi, o gece ne olmuştu hatırlamıyorum hatlar kilitlendi ve telefonlar asla arama yapmıyor taksi çağırmıyorum kapının önünde araba baktım başka çare yok bindim arabaya ve gittim hastaneye gece yarısı sonra anladım ki gözümde çok büyütmüşüm ay dedim neden yapmamışım ben bunu şimdiye kadar.

Ben de böyle düşünüyorum. Kadın şoför diye eleştirip duruyorlar ama bunun sebebi kadınların yeteneksizliği değil. Erkeklere çocuk yaştan itibaren babaları öğretiyor motor becerileri gelişiyor. Çoğu kadın 20li yaşlarda anca tanışıyor direksiyonla.

Konu sahibi gayet kolay bir iş ama bol pratik yapman gerekiyor. Kesinlikle bir hocadan öğren. Sonra tenha yollarda yavaş yavaş sağdan git. Zamanla gelişiyor zaten. Benim kadınlara önerim bir de trafikte “kadın arabası” denilen küçük arabalar yerine büyük arabaları tercih etmeleri. Sürücünün kadın olduğunu farkedince çok sıkıştıran oluyor. Ben geçtiğimiz ay arabamı değiştirdim tiguan aldım. Büyük araba olduğu için kimse üstüme üstüme gelemiyor. Büyük arabadan uzak durmaya çalışıyorlar onu farkettim.
Onun dışında da kaza bu yapılır olabilir. Yeterki cana gelmesin. Zaten hız sınırlarına uyarsan ve olabildiğince sağdan gidersen sıkıntı olacak bir durum yok. Kaza yapmak da dünyanın sonu değil. Usta şoförler de kaza yapabiliyor.
Manuel araçla uğraşma otomatik büyük rahatlık.

Ehliyetimi alalı 15 yıl oldu ve bir kez bile araba kullanmamıştım..asla bi hevesim ,isteğim yoktu…yaz başında eşim arabasını değiştirmek istedi ve eski arabasını getirdi kullanırsan senin olsun dedi..bu arada araba jeep tarzı bayana göre oldukça büyük..ilk gün oturdum ve asla kullanamam dedim..bikaç hafta sonra bir hoca buldum ve onunla hala çalışıyorum..haftada 3-4 gün trafiğe çıktık,günde 2-3 saat çalıştık..hocam sayesinde tüm korkularım bitti,artık tek başıma şehiriçinde rahatça kullanabiliyorum…yalnız ben bu işe bayağı zaman ve para harcadım,iyice olana dek sizi bırakmayacağım dedim,hala haftada 1 uzunyol,gece sürüşü falan çalışıyoruz…pratik yapmadan kesinlikle olmazmış ben hergün çıka çıka korkularımı aştım,büyük özgürlükmüş şimdiye kadar niye yapmadım diyorum

Ehliyeti alıp kenara koyar ,araç kullanmaz,pratik yapmazsanız acil bir durumda da çıkmazsınız ki ,çıkamazsınız yani.
Nasıl panik yapmayacaksınız ki o zaman.
Ehliyet beraberinde, insana cesaret,sakinlik veya müthiş bir eğitim getirmiyor ki.
Zorlu değil sınavlar. Ben park etmeyi bile kurstan öğrenmeden almıştım düsünun. Arabayi kaldır, az ilerde göbekten dön,ilerle sağa çek,geri git ,aracı aldığın yere bırak şeklinde idi sınav. Şimdi geciyorum sınav yapılan yerden bazen,bakıyorum ek olarak park var iki duba arasına. Ama yeterli mi bence gerçekten değil.
Bu sebeple ehliyetinizi tabi ki alın,sonra araştirın çevrenizde ,size kendi aracınızla ders verecek eğitmen bulun. Onunla çalısıp sonra kendinize güvenince ufak ufak çıkarsınız zaten. Zamanla kendinize güveniniz de artar.

O anı hic bir sekilde hatirlamiyorum
Soğukkanlı olmayan, yeterince deneyimli olmayan ve özellikle bu cümleyi kurabilen biri araç kullanmamalı. Bir kazada hayatını kaybeden birileri olduğunda bu cümle hiç bir şeye yaramaz. Hatırlamıyorum ne demek yani ne oluyor da hatırlamıyorsun

Ay büyük arabayı kullanabilen alsın ya.
Acemiler asla kullanmasın cinsiyetinden bağımsız. Sonra otoparklarda,okul önünde vs trafiğin anasını aglatıyorlar park edemeyip.
Geçen gün avm'de tam 10 dakika bekledim park edebilsin diye o kocaman aracını ,kadının biri daha da beklerdik zira bekleyenler çoğaldıkça panikledi,panikledikçe yapamadı ama basıp gitmiyor da neyse , en son dayanamayıp indim,isterseniz park edebilirim diye indi de park ettim,geçebildik. Okulun önünde de benzer sorunlar oluyor,kocaman arabaları park edemeyen acemilerden biri bugün baya hakaret duydu yoldan geçemeyen diğer sürucülerden gayet haklılardı.
Manevra yapamayan acemi biri ,acemi görünmemek için o tip bir araca bindiğinde daha fazla tacize maruz kalır zira trafikte atak olmak gerekli. Olmazsanız kimse altınızdaki arabaya yada cinsiyetinize bakıp korna çalip çalmamayı değerlendirmez ki. Yeşil ışıkta kalkmazsanız yada park edemez yolu kapatır ,insanları bekletirseniz zaten her türlü size bulaşacak sinirli biri illaki.

Kullananlar çok mu becerikli veya zeki sanıyorsun?
Motivasyonun bunlar bile yapabiliyorsa ben kesin yaparım olsun..

Ben sürücü kursunda eğitim aldığım sıralarda pratik yapmak için eşim ve babamla sürüş denemesi yapmak istedim. Hayatımın hatasıymış meğer. Haftasonu akıcı trafikte 1 saat sürüş yapan ben, bomboş sanayi sitesinde kitlendim. Birinin eli viteste, ötekinin el frenindeydi

Sürücü belgesini aldıktan sonra eşim yanımdayken sürmeye başladım. Ama zaman zaman tartışırdık. En sonunda kısa mesafeleri tek gitmeyle başladım. Tek başıma park etmeyi deneyerek alıştırdım kendimi..

Ehliyet almadan kursa gitmeden direksiyona gecerek hata yapmissiniz hic bilmeden bu sekilde baslarsaniz panik olmaniz normal cunku bir insana da carpabilirdiniz oradan gecen. Araba surerken dikkatli olmali ve reflekslerinizin iyi olmasi gerekir ama siz zaten daha ehliyet almamissiniz bile panik olmayi birakin direksiyonda gozunuz kararip bayilabilirdiniz bile. Yasadiginiz sey cok normal araba kullanirken korkmak zaten iyidir yavas ve dikkatli kullanirsiniz. Kursa yazilip ehliyet alin gerekirse ustune birkac saat direksiyon dersi alin. Yapabilirsiniz herkesin verdigi tepki zaten sizinkiyle ayni

Onumuzdeki ay surucu kursuna yazilcam. Gidisata bakarak panigim ayni sekilde devam ederse psikolojik destek alicam. Eger panigim devam etmezse ogrenmeye cabalicam. Yazan herkese tesekkur ederim beni destekleyenlere de herkes araba kullanmamali diyenlere de bende ayni fikirdeyim. Durumuma gore kullanip kullanmamaya karar vericem.

Ne alakası var? Asıl manueli öğrenmesi daha zor
Cok alakası var. Evet otomatik daha kolay,manuel alan her türlü otomatik kullanır. Paniği olan biri otomatikle daha kolay kaza yapar. Otomatik araç gaz vermeseniz de gider.Gaza bastığınız an da hız yükselir. Manuelde öyle değil,manuelde vites dusukse istediğin kadar gaza bas,araç hızlanmayacaktır. Manuel kaza anında,gaza basmazsanız durur.Otomatik durmaz,frene basman lazım.Paniği olan biri için bu öneride bulunuyor. Diğer kullanıcılar için geçerli değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…