Herkes Hak Ettiği Hayatı Mi Yaşıyor ?

Ben senerenelerce kpss çalış diye öneri vermedim.ama tek kurtuluşu memur olarak atanmak.maddi imkanlar yüzünden liseyi bıraktım spot mağazaya ise girdim.sinif arkadaşlarımın önünde eğilip paça ölçüsü aldım.dershaneden çıkıp yanıma geldikleri için.nefsime dokunuyordu.ugrastim açıktan liseyi bitirdim 2 yıllık bir bölüm okudum.ki.istedigim bölüm degildi ailem başka şehri aklından cikar ya bu şehir ya başka şehir olmaz dedi..sonrasinda uğraştım 4 yıllık bir bölüm okudum.ama ne zorluklarla.arkadaslarim sadece bir gün çalışır vizeden finalden yüksek alır ben sabahlarim, yine de anca geçer not alırım.agnoyu tutturmak için anam ağladı.hic unutmam vize sınavım var calisiyirum annem süpürgeyi önüme attı onlar karın doyurmuyor ben yaşlı halimle ev süpürecem sen oturacakmisin dedi.simdi pişman ama kaynak gibi işin var der.okudugum iki bolumlede alakasız bir işe girdim.Allah yardım etti KHK ile kadro aldım.iyi de maaşım var açıkçası.ama aile ortamım iyi olsa idi destekleselerdi hayalimdeki mesleği yapardim.oyle zaman oldu ki yol param bile olmadı çok sukurki üniversite evime yakındı.o yüzden diyorum kimse kimsenin hayatını bilmeden ahkam kesmesin
Tamam işte siz çalışıp çabalayıp tırnaklarınızla kazıyıp ailenize rağmen bir şeyler elde etmişsiniz. Konu sahibi sürekli başkalarını suçluyor hayatta elde edemediği şeyler için. Bir yerde kendi hatasını kabul etmesi gerek. Ya hatasını kabul edip aksiyon alacak ya da aynı hayatı yaşamaya devam edecek. Bizim yumuşak “sini inliyirim” tarzında yorum yapmamız bu kadının bir işine yaramaz. Gerçekler suratına çarpmalı ki içine girdiği çukurdan çıkabilsin.

Şu an çalıştığım kurumda bir kızcağız var. Doğunun bir dağ köyünden gelmiş. Hayatını yazsa roman olur. 6 yaşında çobanlık yapmaya başlamış, çalıştırılmış, dövülmüş, hırpalanmış. Buna rağmen bir şekilde okumuş öğretmen olmuş ama nasıl okuduğunu neler yaşadığını hayal edemezsiniz. Kpss kazanayım diye de beklememiş. Özelde asgari ücretten hallice maaşa çalışıyor. Kirasını da ödüyor kardeşlerini de yanına almış okutuyor. Ben çektim onlar çekmesin diyor.

Ben şanslı kesimdendim. Ailem okumamı hep destekledi. Maddi manevi yanımda oldular öğrenciliğim boyunca. Buna rağmen ben nasıl olsa para geliyor diye yan gelip yatmadım. Özel ders verdim, garsonluk yaptım, kuaförde bile çalıştım. Üstten ders alarak 3.5 senede bitirdim okulu. Yalnız yaşadığım bir evim vardı. Hedefim mezun olur olmaz araba almaktı. Hem gezdim, hem okudum, hem çalıştım. Mezun olunca da arabamı aldım. Ailemin imkanları bu kadarını yapmaya yetmezdi, birinden biri eksik kalırdı. Evim olmazdı yurtta kalırdım, dilediğim gibi gezemezdim vs. Bu ülkede hele hele bu devirde çalışmayana ekmek yok. Çalışana bile zor varken çalışmayana hiç yok. Konu sahibi çalışmıyor, çabalamıyor. Bilmemkaç kere sınava girip kıytırık bir bölüm okumak çalışmak değildir, üzgünüm. Bu sadece hayatı ertelemek, başka bir şey değil.

Ben güneydoğulu değilim ama gerçekten olmayınca olmuyor zorbalaninca olmuyor.konun sahibinin aile dinamiği ne derecedir bilmem ama çok zor bir aileden çıktım.babam çok zalimdi maaşımizi kendimize harcayamazdik kardeslerine yedirirdi.nenhastalik süresince ne yoğun bakım syrecinde nede cenazesinde o kardesleri gelmedi.niye elden ayaktan düştü para yediremedi.simdi hergun duş a girdiğimde bekar iken babamın banyo yapmamiza engel olduğu için kirli saçlarla koktugumu hatırlarım su mu yakıyor hergun banyo yapıyorsunuz diye.haftada bir banyo birkez de saç yikardim.emekleyerek mesleğimi elime aldım.ne olursa olsun param olmalıydı.o yüzden o meslek bu meslek dusunemiyorsun.cok bağnaz da değildir alilem böyle aşiret doğulu falan.bem evlendim hayatı değişti yaşım yolun yarısında iken.cocugumamhersey yapıyorum harcadikca harciyorum.annem acısını mi cikariyorsunnder farkindalar ama iş işten geçti.Allaha şükür evliliğim yolunda çünkü kaçış yolu olarak evlendim hayatıma kumar oynadım
İşte sorun sizde paran var ailen paranın borusunu öttürüyor çalışıyorsun duş alamıyorsun burda sorun yine sende. Her şeye tmm dersen bu olur ya da herkesi suçlarsan. Evde oturup millete hasetlenip durur 1 adım da ileri gidemez benim bi arkadaşım vardı kız tarih okudu engelli ama engeli yüksek değil 1 gözü kör kardeşi kalem sokmuş kız göz nakli oldu kpss çalıştı atanması zor bölümden atandı bunların canı yok mu mesela düşünsene evde 30 yaşında kızın var çalışmıyor sadece seni suçluyor ve paranı yiyor

İşte sorun sizde paran var ailen paranın borusunu öttürüyor çalışıyorsun duş alamıyorsun burda sorun yine sende. Her şeye tmm dersen bu olur ya da herkesi suçlarsan
Şimdi benim ailem üzerinden değilde buarada cok bahsettigim bir arkadaşımın eşinden örnek vereyim.kiz hamile iken parmağını kırmıştı aralarında bir problem oldu mezarlığa götürüp kafasına silah dayamis.bende hep yargiladim akıl verdim yol gösterdim ama bilmediğin şeyler var dedi.bende kapadım çenemi oturdum aşağı.ustteki yorumumda ahkam kesiyor dedim.bazi arkadaşlara ayıp oldu.yargilamak deseydim keşke diye dusundum daha yumuşak olurdu.amaaa sizin yorumlara bakıyorum da çok önyargılı fazlaca büyük laflar fazlaca kendinden emin acımasızca. o yorumum size tam oturuyor.iki evilikten örnek vereyim ikisindede aldatma var şiddet var maddi sıkıntı var adamların ikiside pislik.kadin boşanmak istiyor adamın biri çekip vuruyor, otekide başka kadınla evlenip hayatina bakiyor.ama.ikiside evlilkte aynı siddeti yaşatıyor.simdi siz demissinizki İstanbul'da büyüdum ama g.doguluyum.bende çok şey yaşadım.demekki sizin aileniz bir yerde yine kırmış bazı davranışları.benim ailemde konu sahibin ailesi gibi zorbalik yaptı calisitim didindim kendi hayatımı kurdum.aka kalkip konu sahibine hakaret etme aşılama zorbalama gibi bir yorum yapamam kimbilir nasıl bir kırılma noktası vardır.simdi banyo yapıyorum diye beni eleştiren bi babaya genç kız halimle cinimm bibicim siz çok yanlış düşünüyorsunuz diye edebiyat yapsam yada hadi lan oradan sen kimsin diye yukselsem anlarmi.yorum yaparken biraz mantık çerçevesinde yapinki insanlar da sizi ciddiye alsin

Şimdi benim ailem üzerinden değilde buarada cok bahsettigim bir arkadaşımın eşinden örnek vereyim.kiz hamile iken parmağını kırmıştı aralarında bir problem oldu mezarlığa götürüp kafasına silah dayamis.bende hep yargiladim akıl verdim yol gösterdim ama bilmediğin şeyler var dedi.bende kapadım çenemi oturdum aşağı.ustteki yorumumda ahkam kesiyor dedim.bazi arkadaşlara ayıp oldu.yargilamak deseydim keşke diye dusundum daha yumuşak olurdu.amaaa sizin yorumlara bakıyorum da çok önyargılı fazlaca büyük laflar fazlaca kendinden emin acımasızca. o yorumum size tam oturuyor.iki evilikten örnek vereyim ikisindede aldatma var şiddet var maddi sıkıntı var adamların ikiside pislik.kadin boşanmak istiyor adamın biri çekip vuruyor, otekide başka kadınla evlenip hayatina bakiyor.ama.ikiside evlilkte aynı siddeti yaşatıyor.simdi siz demissinizki İstanbul'da büyüdum ama g.doguluyum.bende çok şey yaşadım.demekki sizin aileniz bir yerde yine kırmış bazı davranışları.benim ailemde konu sahibin ailesi gibi zorbalik yaptı calisitim didindim kendi hayatımı kurdum.aka kalkip konu sahibine hakaret etme aşılama zorbalama gibi bir yorum yapamam kimbilir nasıl bir kırılma noktası vardır.simdi banyo yapıyorum diye beni eleştiren bi babaya genç kız halimle cinimm bibicim siz çok yanlış düşünüyorsunuz diye edebiyat yapsam yada hadi lan oradan sen kimsin diye yukselsem anlarmi.yorum yaparken biraz mantık çerçevesinde yapinki insanlar da sizi ciddiye alsin
Evden gidebilirdin canım babacım yerine pardon da ben neden yıkanmıyorum diyebilirdin hem paranı yedirip hem de laf mı yedin

Hayat tecrübesi denen bir şey var. Konularda anlatılan ailelerin az çok neler yapacağını, nelere izin vereceğini, nelere karşı çıkacağını anlıyoruz satır aralarından.

Şimdi konuda bahsi geçen baba koskoca beş sene sınava girmesine izin vermiş, inşaat gibi bir bölümü kabul edip başka bir şehirde dört sene okutmuş. Bu kız hemşirelik, öğretmenlik vs ataması, iş bulması kolay bir bölüm kazansaydı ya da lise kpss ile atansaydı bu adamın okumasına ya da çalışmasına izin vermeyeceğine inanıyor musunuz gerçekten?

İşte sorun sizde paran var ailen paranın borusunu öttürüyor çalışıyorsun duş alamıyorsun burda sorun yine sende. Her şeye tmm dersen bu olur ya da herkesi suçlarsan
Evden gidebilirdin canım babacım yerine pardon da ben neden yıkanmıyorum diyebilirdin hem paranı yedirip hem de laf mı yedin
Herkesin babasida senin baban gibi zaten.al prenses kızım evin anahtarı istediğin zalam got istediğin zmaan gel kapı açık sana diyor.sevgilide yap ohh biz arkandayiz olaki hata yaptın bagrimiza da basariz

Hayat tecrübesi denen bir şey var. Konularda anlatılan ailelerin az çok neler yapacağını, nelere izin vereceğini, nelere karşı çıkacağını anlıyoruz satır aralarından.

Şimdi konuda bahsi geçen baba koskoca beş sene sınava girmesine izin vermiş, inşaat gibi bir bölümü kabul edip başka bir şehirde dört sene okutmuş. Bu kız hemşirelik, öğretmenlik vs ataması, iş bulması kolay bir bölüm kazansaydı ya da lise kpss ile atansaydı bu adamın okumasına ya da çalışmasına izin vermeyeceğine inanıyor musunuz gerçekten?
İnsaaat gibi bı bölüm demişsiniz.size göre gibiii çünkü atama iş yok siz biliyorsunuz ama bakalım baba biliyormu.benim kizim mühendis hanım olacak diye gurulanmistir kesin.belkide bilmiyor.uzaktan vayyy denilen bir meslek işin içine girince bumu yani diye düşündürür.diye konuda var mesela eşi asker istifa etmek istiyor.disaridan herkes ne para kazaniyorlar şimdi dusunuyor halbuki işin ici başka.kimse kimseyi bilemez.biz burada örneklerle ihtimalle ele kendimize göre yorum yapiyoruz ama bakalım aile içinde durum nasıl.disaridan çok güzel bir evliliği olan insanlar bile bakıyorsun bosanmislar.eee evlendikleri zaman böyle olacağını tahmin etmemişlerdi demek istediğim biz yüzeysel bakariz ama eseleyince kimbilir neler çıkar.haa konun sahibi kurtarsın kendini ne diyim

Herkesin babasida senin baban gibi zaten.al prenses kızım evin anahtarı istediğin zalam got istediğin zmaan gel kapı açık sana diyor.sevgilide yap ohh biz arkandayiz olaki hata yaptın bagrimiza da basariz
Benim babam da böyle bi adam değil ama alıştı her şeye ben yokum ama liseden sonra açıktan okuyan çalışıp ayrı eve çıkan arkadaşlarım var baya bildiğin mağazada çalışıp ayrı eve çıktılar şimdi de biri mağaza müdürü biri marka müdürü biri bölge müdürü vs yani hayat herkese aynı değil ama ne yaşadığın senin elinde 34 yaşına kadar bu hayatı çektiysen baş suçlu sensin bir yerde hayata müdahale var ben evden resti çektim daha yeni dedim gidiyorum ne haliniz varsa görün ister benimle konuşma ister bana hakkını helal etme ne oldu benden çok elalem korkusundan gitmeme engel oldu

Konu açmışsınız ama bulunduğunuz durumu o coğrafyada yaşamayan birine anlatmanız anlatabilmeniz imkansız,iş bulamadınızmı,ailenize karşı çıksaydınız,kendi kararlarınızı kendiniz verseydiniz vs vs birsürü soru soracaklar ama bunların hepsinin yaşadığınız kültürde ütopik olduğunu sadece siz anlayacaksınız,ya memur olup gidebilirsiniz yada evlenip gidebilirsiniz onun dışında evden uzakta bir yerde işe girip tek başına yaşamak vs orada hayal,var bazı insanlar bunu dışına çıkmış aileler ama bazıları cidden dışarı çok kapalı,tek çözüm atanmak bunu sizde biliyorsunuz,yaşınız genç atanmak için uğraşın.
yorum yapmadan önce bir insanların nasıl eleştiri yağmuruna tutup ön yargılı olduklarına bakayım dedim aralarından %100 doğru noktaya değinen bir siz olmuşsunuz gerçekten tebrik ederim. insanlar empati yaparken ne kadarda güçlü ben olsam böyle, ben olsam şöyle yapardım diyor. ucu kendine dokunmadığı için konuşmak ve yorum yapmak çok sıradanlaşıyor. çokça hak verdim size :)

İnsaaat gibi bı bölüm demişsiniz.size göre gibiii çünkü atama iş yok siz biliyorsunuz ama bakalım baba biliyormu.benim kizim mühendis hanım olacak diye gurulanmistir kesin.belkide bilmiyor.uzaktan vayyy denilen bir meslek işin içine girince bumu yani diye düşündürür.diye konuda var mesela eşi asker istifa etmek istiyor.disaridan herkes ne para kazaniyorlar şimdi dusunuyor halbuki işin ici başka.kimse kimseyi bilemez.biz burada örneklerle ihtimalle ele kendimize göre yorum yapiyoruz ama bakalım aile içinde durum nasıl.disaridan çok güzel bir evliliği olan insanlar bile bakıyorsun bosanmislar.eee evlendikleri zaman böyle olacağını tahmin etmemişlerdi demek istediğim biz yüzeysel bakariz ama eseleyince kimbilir neler çıkar.haa konun sahibi kurtarsın kendini ne diyim
Hadi işsiz kalma ihtimalini bilmiyor diyelim, erkek yoğun bir bölüm olduğunu da mı bilmiyor bu adam? Mağarada yaşasa bilir bunu herkes. İnşaat makine gibi bölümlerde numunelik kız öğrenciler olur. Bu adam o kadar erkeğin arasına, başka bir şehire kızını gönderir ama mesela hemşirelik kazansa asla okumasına izin vermez. Aklınız alıyor mu gerçekten bunu?

Konu sahibi umarım kendini kurtarır da işte başkalarını suçlamaktan vazgeçerse kurtarır. Aldığı kötü puan için üç sene önce geçirdiği panik atağı sebep göstermezse kurtarır. Kendi hatalarını kabullenirse belki kurtarır.

yorum yapmadan önce bir insanların nasıl eleştiri yağmuruna tutup ön yargılı olduklarına bakayım dedim aralarından %100 doğru noktaya değinen bir siz olmuşsunuz gerçekten tebrik ederim. insanlar empati yaparken ne kadarda güçlü ben olsam böyle, ben olsam şöyle yapardım diyor. ucu kendine dokunmadığı için konuşmak ve yorum yapmak çok sıradanlaşıyor. çokça hak verdim size :)
Burada empati yapmak gibi bir zorunluluğumuz yok ki. Psikolog ya da psikiyatr da değiliz insanların ruh haline göre yorum yapalım. Burası genelde yalın, gerçeklerin çat çat yüze vurulduğu bir sitedir. Ki bence böyle olması güzel olan zaten. Gerçek hayatta çevrenizdeki insanların sizi kırmamak, üzmemek için söylemedikleri yazılır burada. Bazı insanların işine gelmez tabi bu. Gerçekle yüzleşmek zordur çünkü.

Burada empati yapmak gibi bir zorunluluğumuz yok ki. Psikolog ya da psikiyatr da değiliz insanların ruh haline göre yorum yapalım. Burası genelde yalın, gerçeklerin çat çat yüze vurulduğu bir sitedir. Ki bence böyle olması güzel olan zaten. Gerçek hayatta çevrenizdeki insanların sizi kırmamak, üzmemek için söylemedikleri yazılır burada. Bazı insanların işine gelmez tabi bu. Gerçekle yüzleşmek zordur çünkü.
çoğu konuda yapıcı olmaya çalışıyorum,açılan konularda eğer kendi tecrübeleri yoksa gelişigüzel kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak yorum yapanları anlamıyorum,eleştirilecek bir konu varsa bile can acıtarak zaten canı sıkılmış buhran geçiren bir insana nasıl olsa sanal ortamda diye gerçek bir insan değilmiş gibi allah ne verdiyse yardırmak birde üstüne ben şunu yaptım ben böyle yaptım diye kendi hayatlarıyla yaşantılarıyla alakasız bir yaşam üzerine üst perdeden konuşmak sadece ego tatmini,oysaki gelmişini geçmişini deşip kendi yaşam standartlarından örnekler verip yapıcı olduklarını söylüyorlar,bu konuda şunu anlamak istememiş kimse,konu para değil konu akademik başarısızlık değil kendi başarılarından bahsederken şunu unutuyorlar sizin aileniz sizin başarılarınızın önüne set çekmediler belkide destek oldular,burada yaşamla savaşırken birde aile ile savaşan bir genç kız var,doğu burada neden konunun ana temeli biliyormusunuz,doğudaki iller küçük akraba çok fazla ve iç içe,aileler akrabalar tanıdıklar vs derken elalem ne der yaşamınızın temelini oluşturuyor,anne ve baba genel olarak bu temel üzerinden kararlar veriyor,ben şuanda hadi ben dışarı çıkıyorum deyip evden çıkamıyorum mesela öyle bir lüksüm hiç olmadı yada sevgilimle elazığda sokakta el ele gezme olayım hiç olmadı kimseninde olmamıştır,ben iş buldum gidiyorum diye evden çıkmak cidden mümkün değil,5 sene sınava hazırlanmak size çok gelebilir ama bu ailenin kızlarını oyalama şekli aslında konu sahibi şartları zorlamış ama eğer memur olarak atanamadıysa yada evlenmediyse evine dönecek ben kendi ayaklarımın üstünde duracam gibi bir lüksü yok,yani cidden benmi farklı bir ülkede yaşıyorum sizmi anlamadım zaten genel olarak türk aile yapısı buna uygun değilmi,şaşılacak ne var bunda,bu arada burada millete sallayıp allah ne verdiyse acımadan yazan bir üye geçenlerde konu açmıştı biliyorum acımasız yorum yapacaksınız vs diye yazıp durmuştu çünki şunun farkında başkasına sallarken sıkıntı yok ama kendi gerçekleriyle yüzleşmek eleştri almak hiçte kolay değil,herkes kendisi gibi insan herkesin canı acıyor,sonra dayanamadı yoruma kapattırdı konuyu,empati burada devreye giriyor evet eleştri makul derecede iyi derste verir ama gerisi zorbalık oluyor.

Arkadaşlar iyi günler ben 28 yaşındayim Bingöl'de yaşıyorum ben küçük yaştan beri en büyük hayalim bu şehirden gitmekti ama eşek kadar oldum hiçbir hayalimi gerceklestiremedim ne bir şehir gezdim ne denizde havuzda yüzdüm ne üniversite hayatı yaşadım ne iş bulup calisabildim her konuda önüm çok kapalıydı üniversiteye bile babam yüzünden 23 yasinda başladım.Dusunuyorumda neden yaşıyorum ki hiçbir hayalim gerçek olmadi bir sürü sağlık sorunu yaşadım ve arkadaşlarım iş sahibi oldu çoğu evlendi evlenmeyenlerde gezip egleniyor tatil beldelerinde görüyorum benim hayatım o kadar hayale ve çabaya rağmen bomboş geçti çok canım yanıyor demekki hak ediyorum aile evinde surunmeyi parasızlıği açlıkla büyümeyi hiç bir şehir gezmemeyi akranlarim ise 20 lerinden bu yana çoğu dolu dolu geçirdi ben eşek kadar 28 yaşında hiçbir hayali gerçek olmayan biriyim
Hayır herkes hak ettiği hayatı o yada bu sebepten yaşamayın. Ama siz elinizden geleni yapın, unutmayın ki kader gayrete aşıktır.

çoğu konuda yapıcı olmaya çalışıyorum,açılan konularda eğer kendi tecrübeleri yoksa gelişigüzel kendi hayat tecrübelerinden yola çıkarak yorum yapanları anlamıyorum,eleştirilecek bir konu varsa bile can acıtarak zaten canı sıkılmış buhran geçiren bir insana nasıl olsa sanal ortamda diye gerçek bir insan değilmiş gibi allah ne verdiyse yardırmak birde üstüne ben şunu yaptım ben böyle yaptım diye kendi hayatlarıyla yaşantılarıyla alakasız bir yaşam üzerine üst perdeden konuşmak sadece ego tatmini,oysaki gelmişini geçmişini deşip kendi yaşam standartlarından örnekler verip yapıcı olduklarını söylüyorlar,bu konuda şunu anlamak istememiş kimse,konu para değil konu akademik başarısızlık değil kendi başarılarından bahsederken şunu unutuyorlar sizin aileniz sizin başarılarınızın önüne set çekmediler belkide destek oldular,burada yaşamla savaşırken birde aile ile savaşan bir genç kız var,doğu burada neden konunun ana temeli biliyormusunuz,doğudaki iller küçük akraba çok fazla ve iç içe,aileler akrabalar tanıdıklar vs derken elalem ne der yaşamınızın temelini oluşturuyor,anne ve baba genel olarak bu temel üzerinden kararlar veriyor,ben şuanda hadi ben dışarı çıkıyorum deyip evden çıkamıyorum mesela öyle bir lüksüm hiç olmadı yada sevgilimle elazığda sokakta el ele gezme olayım hiç olmadı kimseninde olmamıştır,ben iş buldum gidiyorum diye evden çıkmak cidden mümkün değil,5 sene sınava hazırlanmak size çok gelebilir ama bu ailenin kızlarını oyalama şekli aslında konu sahibi şartları zorlamış ama eğer memur olarak atanamadıysa yada evlenmediyse evine dönecek ben kendi ayaklarımın üstünde duracam gibi bir lüksü yok,yani cidden benmi farklı bir ülkede yaşıyorum sizmi anlamadım zaten genel olarak türk aile yapısı buna uygun değilmi,şaşılacak ne var bunda,bu arada burada millete sallayıp allah ne verdiyse acımadan yazan bir üye geçenlerde konu açmıştı biliyorum acımasız yorum yapacaksınız vs diye yazıp durmuştu çünki şunun farkında başkasına sallarken sıkıntı yok ama kendi gerçekleriyle yüzleşmek eleştri almak hiçte kolay değil,herkes kendisi gibi insan herkesin canı acıyor,sonra dayanamadı yoruma kapattırdı konuyu,empati burada devreye giriyor evet eleştri makul derecede iyi derste verir ama gerisi zorbalık oluyor.
Yapan nasıl yapıyor? Yukarda bir yerlerde hayata dağ köyünde çobanlık yaparak başlayan kızın örneğini verdim. Onun ailesi mü destekti sizce?

Hadi yapab nasıl yapıyoru da bırakalım, insan yaşadığı hayattan mutsuzsa değiştirmek için bazı şeylere katlanır, bazı şeylerden vazgeçer. Mesela konu sahibi bu kadar mutsuzsa sevmediğim mesleği mi yapayım deme lüksü yok. En kolay yoldan, en kısa sürede hayatını kuracağı yolu seçmeliydi. Gerekirse sevmediği, nefret ettiği işi yaparak. Beş sene sınava hazırlanırken, 4 sene okul okurken bunları düşünmesi gerekiyordu. Ben bu hayatı yaşamak istemiyorum, ailem bana istediğim hayatı vermeyecek kabullenmesini geçip aksiyon alması gerekiyordu. 9 sene boyunca yakınma dışında bununla ilgili bir şey yapmamış. Bence bundan sonra da yapmaz. Birkaç seneye kısmeti çıkar evlenir bu kez yaşayamadığı hayat için ailenin yanında kocasını suçlamaya başlar, çocukları olur biraz büyüdüklerinde onları suçlamaya başlar. Kendisi ipli kuklaymış da çevresindekiler onu hareket ettiriyormuş gibi hayatında olan herkesi suçlar.

Yapan nasıl yapıyor? Yukarda bir yerlerde hayata dağ köyünde çobanlık yaparak başlayan kızın örneğini verdim. Onun ailesi mü destekti sizce?

Hadi yapab nasıl yapıyoru da bırakalım, insan yaşadığı hayattan mutsuzsa değiştirmek için bazı şeylere katlanır, bazı şeylerden vazgeçer. Mesela konu sahibi bu kadar mutsuzsa sevmediğim mesleği mi yapayım deme lüksü yok. En kolay yoldan, en kısa sürede hayatını kuracağı yolu seçmeliydi. Gerekirse sevmediği, nefret ettiği işi yaparak. Beş sene sınava hazırlanırken, 4 sene okul okurken bunları düşünmesi gerekiyordu. Ben bu hayatı yaşamak istemiyorum, ailem bana istediğim hayatı vermeyecek kabullenmesini geçip aksiyon alması gerekiyordu. 9 sene boyunca yakınma dışında bununla ilgili bir şey yapmamış. Bence bundan sonra da yapmaz. Birkaç seneye kısmeti çıkar evlenir bu kez yaşayamadığı hayat için ailenin yanında kocasını suçlamaya başlar, çocukları olur biraz büyüdüklerinde onları suçlamaya başlar. Kendisi ipli kuklaymış da çevresindekiler onu hareket ettiriyormuş gibi hayatında olan herkesi suçlar.
İstemediği bir bölümüde okusaydı farketmezdi,konu baştan sona aile yapısı yaşadığı yer,aile destek olmayınca çoğu şey olamıyor malesef,çobanlıkta yapsan temizlikçide olsan ben şunu yapacam dediğinde buna engel bir evdeysen yapamazsın.

İstemediği bir bölümüde okusaydı farketmezdi,konu baştan sona aile yapısı yaşadığı yer,aile destek olmayınca çoğu şey olamıyor malesef,çobanlıkta yapsan temizlikçide olsan ben şunu yapacam dediğinde buna engel bir evdeysen yapamazsın.
O zaman yapacak bir şey yok. Yaşadığı hayatı kabullensin. Ne diyelim başka?

O zaman yapacak bir şey yok. Yaşadığı hayatı kabullensin. Ne diyelim başka?
Olacağı o zaten bende en başından bunu söylüyorum,bulunduğu yerde kendi mesleği dışında çalışıp çevre edinip enazından düzgün bir hayat kuracak,kendi evine gelip gidebilir diye çalışmasına karşı çıkmazlar heralde.

Olacağı o zaten bende en başından bunu söylüyorum,bulunduğu yerde kendi mesleği dışında çalışıp çevre edinip enazından düzgün bir hayat kuracak,kendi evine gelip gidebilir diye çalışmasına karşı çıkmazlar heralde.
Yok ona da izin vermezler sizin bakış açınızla. En güzeli yaşadığın hayatı kabullen, karşına ilk çıkan kısmetle evlenip annenin babanın yaşadığı gibi bir hayat ve evlilik yaşa. Ömür dediğin zaten 75 yıl, kaldı ortalama 50 sene. Sabret kardeş bitecek diyelim. En mantıklısı bu.

Okumazdim ama öyle başlayıp başka bölüm okuyabilirdiniz. Nereden haberi olacakti ki? Heralde o zamanlar düşünemediniz. Şimdi önlisan bölümü düşünebilirsiniz.çabucak biter.
Mesela kolay atanmak için hangi önlisans bölümü öneriyorsunuz çabucak bitse ne olacak ? Alım mı cok , mezun mu az bir zamanlar önlisanstan da atanmak kolaydı

"Neden ben, ben bunları mı hak ettim?" sorgusu, sadece vakit kaybı olmaktan öte gitmiyor.

Elinizi kolunuzu bağlayan ciddi bir sağlık sorunu yaşamadığınız müddetçe, bir şeyleri yoluna koymanız için fırsatlarınız daima olacak. 28 yaşında, tüm hayatınız bitmiş gibi davranmayı bırakırsanız belki hayalleriniz için kapılar açılmaya başlar. Geçmişe dövünerek bir 5 sene daha kaybetmemenizi, başkalarının hayatlarını kendi hayatınızla mukayese ederek enerjinizi düşürmemenizi, önünüze bakmanızı ve bundan sonrası için neler yapabileceğinize odaklanmanızı tavsiye ederim.

Back
X