Hıdırellez

İnsanlar dileklerini isteklerini kağıtlara çizip gülün dibine filan gömüyorlar ama bu bana nedense doğru gelmiyor. Yani bunu yaptığımı düşündüğümde yanlış yaparmışım gibi hissediyorum. Dileğimi isteğimi duayla rabbimden istiyorum. Araya aracı koymaya, böyle şekli şeyler yapmaya gerek var mı bilmiyorum, ki bence yok. O yüzden benim diğer günlerim nasıl geçiyorsa bugünümde öyle geçiyor:) bi hareketlilik yok.

Evet oyle oluyor arkdasim.
Agaca kagit asmak neden? direkt Allaha elini acip dua etmk varken. Agac aracimi olucak saniyosun Allahla araniza? Yaradandan istemek varken dolambacli yollar neden anlatirmisin?

Darkmore o paraları harcamican kuşum, cüzdanda tutacan bütün sene. Hepsini koymayaydın.
Zaten bozukluklarimdan baska param yok kuzumbu ay sefilleri oynuyorum harcamicam bak senden ogrendim ya cuzdanda gezcekler

Ilk defa bu sene yapiyorum isteklerimi cizdim tazdim gul agacinin dibine gomdum ins. Olur
Cam onune parada koyucam
He bir bardak suyun icine yuzukte koydum sabh suyu gul agacinin dibine dokecegim ama yuzugu napicam bilmiyorum

Çocukluğum aklıma geldi . .
Gece gülün dibine gömerdik,
Ordan sabaha karşı denize atardık . .
Hey gidi günler be . .

Bilgilendirdigin icin teskkurler sephora. Ama suna aciklik getireyim kendi adima.
Ben bu neymis be peh! Demedim. Olabilir kurandada gece bilir. Tipki turbelerimizde yatan mubarek kisiler gibi. Her hangi bi camiide. Hidizellezde mubarek bi anlami olabilir. Ama benim anlmadigim neden dolambacli yollardan dua edildigi.
Allaha ellerini acmak varken, bi turbeyi/ bi kagit parcasini/ cam i pencereyi araci etmek neden Allahla senin arana?

Agaca kagit asmak neden? direkt Allaha elini acip dua etmk varken. Agac aracimi olucak saniyosun Allahla araniza? Yaradandan istemek varken dolambacli yollar neden anlatirmisin?
Cnm neden konuyu bu kadar abarttın anlam veremedim bu bi gelenek haline gelmiş birşey herkez dua ediyo nerden nereye satırdan konuyu

Ben de şunu merak ediyorum. İnancımıza güvenmiyor muyuz da sürekli her şeyden ters anlam arıyoruz?

Yüzyıllardan beri yapılan baharın gelişinin kutlandığı bir kutlama bu.
Bana gayet masum geliyor.
Dua yine edilir engel değil ki.
Ama dilek dilemenin nesi kötü olabilir ki?
Ben kalkıp ağaca tapmıyorum ki?
Sadece çevreme, arkadaşlarıma kendime dilekler asıyorum yada yazıyorum yada çiziyorum. Bana baharın gelişinde bu tip sevimli eski adetlerimizi yapmak gayet normal geliyor. İnancım da azalmıyor başka şeylere de tapmıyorum. Sadece baharın gelişine güzel duygular ve dileklerle başlıyorum.
Mesela bugün dileklerime hiç tanımadığım halde instagramda gördüğüm bir anne de girdi. Üçüncü kez kansere yakalanan güçlü bir anne daha bebeği iki aylık. Onu kızına bağla Allahım dedim. Bunu nereye yazdığım yada nasıl istediğimin önemli olduğunu sanmıyorum, yada birine dilek dilemenin kötü olacağını.
Yani iyi niyetten kötülük çıkacağını sanmıyorum.
Bazı sevimli insana ufak mutluluklar veren adetlerimiz de kalsın lütfen hemen kötü niyet bulaştırmayalım bence.

Belki biz allahla aramıza aracı koymayı seviyoruzdur.
Şaka bir yana, eski türk geleneğidir hıdrellez. Yüzyıllardır böyle kutlanır böyle yapılır. Ben değiştirmeyi düşünmüyorum. Seviyorum, bana anlamlı geliyor, keyif veriyor, umut veriyor. Dini katı kurallara göre yaşayan bir insan değilim. O yasak bu günah şu şirk diye bakmıyorum olaya. Allah sırf bu yüzden cehenneme atacaksa beni ya da dualarımı kabul etmeyecekse problem değil. Ne diyeyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…