Hıdırellez

Hıdrellez çok güzel ve çok anlamlı bir Türk geleneğidir. Baharın gelişi, şenliklerle, şölenlerle ve iyi dileklerle kutlanır.
Camınızı açmayı, bir kap su ve kuşlar için bulgur koymayı, camınızın önüne ya da bir gül ağacının dibine para koymayı unutmayın.
Kalbinizden geçen tüm iyi şeyleri gönderin. 1 yıl sonra da o parayı alın bir çocuğa verin, sizin iyi dilekleriniz onun da bir parçası olsun.
Güzel bir adettir, Hıdrellez, sevginin, dileklerin, paylaşımın, eğlencenin olduğu çok anlamlı bir bayramdır.

İslam her şeyi kötülüyormuş gibi gösteriyorlar. Herşey yasak her şey günah. Şu kadar masum, eğlenceli yüzyıllardır süren bir gelenek bile tü kaka oldu baksana. Geerçek islam bu değil diyerek noktayı koyayım bari.

ben çok severim Hıdırellezleri
dileğimi de dilerim yaptığımda da yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum

yalnız bir şey soracağım gece gece gül dalı bulamayacağım dileği bekletecek başka yer olur mu

Liste halinde neler yapmamiz gerekiyor biri yazsa?
Pencereye ne kadar para koyalim çoğalsin diye 200 TL banknot koysak sabaha kadar o da giderse gelin şunu 1 TL yapalım :işsiz:

Bi' konuda da görev bilip fetva vermeyin, tebliğ etmeyin yahu.
Yapmayın, yapana da ahkam kesmeyin.
Herkes her şeye sizin gibi inanmak zorunda sanki.
Kocaman bi' kültürden bahsediyoruz burada. Duyan da din yaymaya çalışılıyor sanacak.

Ayni soruyu size sormak isterdim ama cekindim kalp kirmaktan. Sormak istiyorum; inanciniza guvnmiyomusunzda baska seyleri araci ediyosunz?
Kagida yazmak yerine 2 rekat namaz kilin acin ellerini dua edin. Kulun Allaha en yakin oldugu yer rukudur denilir. Altini cizelim en yakin oldugu yer.. dolambacli yolu secmek neden?Size garanti verebilirim; secdede icten edilen her duayi kabul eder Allah. Bana agaca bez baglamayi, kagida dilek yazmayi savunmayin. Bakin ben size kotu insan oldugunuzu soylemiyorum. Sizi tanimam bilmem. Ama hurafe tum bunlar hurafe!

İnançtan ziyade yılın bir günü de olsa elimde kalem düşünüyorum kime ne dilesem diye. Normalde dua ederken biraz daha bencilim aklıma geleni söyler geçerim. Ama hıdırellezde hususi kimseyi atlamamalıyım diye düşünüyorum. Kimin ne ihtiyacı vardı. Arkadaşım bebek istiyor diğeri atanmak öbürü de evlenmek istiyor gibi. Burada aracı koymuyorum bence sadece baharın gelişine mutlu giriyorum, gece hazırlıklar yapmak hoşuma gidiyor.
Hurafe elbette ben kesin oluyor demiyorum olacağı vardır oluyordur. Ama teyzem bahçeli ev resmi kesip dala iple bağlarken eğleniyoruz mesela yada kızlarla elimizde kalem güle oynaya çizdiğimiz devlet daireleri, kalpler veya tektaşlar da bir gecemizi eğlenceyle geçirmemizi sağlıyor. Yada yağmura rağmen ıslansak da taşla sopayla burası iş burda arabam var diye çizmek çok güzel oluyor.
Yılda bir gece bu tip bir eğlence kulağıma güzel geliyor.
Aracı koymak değil de hayatıma renk katmak hayatı güzel yaşamak olarak bakıyorum. Bu arada güzel dileklerim varsa başka insanlara ve bir şekilde o dileklerim olursa o insanların dilekleri olursa da mutlu oluyorum. Mutlu olmanın da hiç bir şekilde günah olacağına inanmıyorum.

Bi' konuda da görev bilip fetva vermeyin, tebliğ etmeyin yahu.
Yapmayın, yapana da ahkam kesmeyin.
Herkes her şeye sizin gibi inanmak zorunda sanki.
Kocaman bi' kültürden bahsediyoruz burada. Duyan da din yaymaya çalışılıyor sanacak.
Konuyu kapattırcaklar ondan korkuyorum begüzel seyler oğreniyoruz surda.

Liste halinde neler yapmamiz gerekiyor biri yazsa?
Pencereye ne kadar para koyalim çoğalsin diye 200 TL banknot koysak sabaha kadar o da giderse gelin şunu 1 TL yapalım :işsiz:

Ahaha, bozuklukları koy ayol. 25 kr 10 kr falan ne varsa topla koy.
Sonra onları cüzdanına koy ama harcama. Ben alüminyum folyoya sarıyorum karışmasın diye.
Dileği de sabah al, sonra bir ara suya at.
Sabah ezanında kalkarsan namaz da kılabilirsin. Camları açmayı unutma.

Biz kibrit copleriyle araba ev falan ciziyoruz.

16 yasindayken demislerdi ki dileklerini yazip bir keseye koyup gul dalina asarsan dilegin olur. Sacma sapan bir suru dilek yazmistim yakisikli bir es falan. Sonra o kese baskalarinin eline gecmisti de cok pis rezil olmustum :D

Konuyu kapattırcaklar ondan korkuyorum begüzel seyler oğreniyoruz surda.
Hakikaten.
Konunun başında bilmeye ne çok kişi vardı.
Oysa ne güzel bir kültür.
Üstelik, bir sembol olduğu, bolluğu bereketi temsil ettiği açıklandı.
Yok ama illa kesilecek o ahkam.

amaaaan en ufak şeyler için gene birbirine düşmüş insanlar

ben metafizik olan hiçbir şeye inanmıyorum diye agaca çaput bağlayıp dilek dileyemeyecek miyim?
ya da şeker bayramını ya da en sevdiğim bayram olan paskalyayı kutlayamayacak mıyım? olaylara kültür çeşitliliği olarak bakarsanız bi sorun kalmaz.
niyet iyi çünkü.
başka birine zarar veren bişey değil ki hıdırellez

Biz kibrit copleriyle araba ev falan ciziyoruz.

16 yasindayken demislerdi ki dileklerini yazip bir keseye koyup gul dalina asarsan dilegin olur. Sacma sapan bir suru dilek yazmistim yakisikli bir es falan. Sonra o kese baskalarinin eline gecmisti de cok pis rezil olmustum :KK70:
ben de 13 yaşındayken keanu reeves le evlenmek yazmıştım bir kağıda gül dalına adamın gazeten fotoğrafını da bir keseye asmıştım :oops::KK70:

Back
X