Cixin Liu - Ölümün Sonu eserini bitirdim. Bilim kurgu serisinin üçüncü ve son kitabı. Öncelikle kitap çok akıcı olsa da ben bazı yerlerinde zorlandım, anlamaya çalışsam da hiç anlamadığım yerleri oldu. Ama bunun sorunu benim fizikten çok az bilgimin olması. Okul yıllarında öğrendiklerimi de unuttum zaten. Seride ilk kitapta Dünyada başlamış sorunlar son kitapla tüm evrene yayılıyor. Bazen karakterler öyle seçimler yapıyorlardı ki çok kızıyordum ama ben olsam napardım? Herhalde korkup geri çekilir, sorumluluktan kaçardım. Çok konuya değiniliyor hangisinden bahs etsem ki. Bir nevi vatanımız Dünya, Güneş sistemi deniliyor ve bunu korumalıyız, birlik olup yıldızlara yol açmalı özgürlüğü tatmalıyız, insani vahşiliyimizi, savaş sevgimizi, yıkıcılığımızı bırakmalıyız. Son ana kadar umudu yitirmemek, sevgimizi korumak ve sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Çok çok kederlendiğim olaylar oldu bu kitapta, bir insan için yaşanan keder değil de olmuş ve olabilecekler için yaşanan keder. Biz napıyoruz??? Aslında çok keyifle okunan kitap olmasa da içimizde bir şeylerin farkına varmak için okunmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.