- 4 Ağustos 2010
- 10.681
- 14.340
- 498
Yarım kitaplarımı okuyorum ben de sofienin dünyası ve Afrikalı leo
II. Bayezid Külliyesi - Amasya
II. Bayezid Külliyesi 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Eldeki mevcut 1496 tarihli vakfiyede belirtildiği üzere külliye birimleri; cami, medrese, imaret, mektep ve köprüden ibarettir. Külliyenin bir birimi olarak sözü edilen köprü ise Çorum’un Osmancık İlçesinde Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. Külliye birimlerinden olan cami, medrese ve imaret mevcut olup külliyenin doğusunda olduğu ifade edilen mektep ise günümüze ulaşamamıştır. Ayrıca sonradan külliyeye Şehzade Osman Çelebi Türbesi ile Muvakkithane eklenmiştir. Külliye birimleri hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi arşivindeki bir belgede; imaret olarak bilinen yapının, mut’ime-hâne (yemekhane), matbah (mutfak), kiler, fırın ve ahır olmak üzere beş ayrı birimden oluştuğu anlatılmaktadır.
Cami
Yan mekânlı ya da zaviyeli cami mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan cami, ortada büyük bir kemerle ayrılan iki kare mekânla, doğu ve batı yanlarda üçer kubbeli yan mekânlardan oluşur. Orta mekânı, sekizgen kasnaklarında 16’şar pencere bulunan iki büyük kubbe örter. Kubbe içi ve pencere kemerlerinin üzeri zengin kalem işleri ile süslenmiştir. Ahşap pencere kanatları 15'inci yüzyıl ahşap kündekârî tekniğinin güzel örneklerindendir. Kuzeydeki son cemaat yeri, beş sivri kemerin taşıdığı beş kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerindeki pencere üstleri mavi beyaz çini panolarla süslenmiştir. Buranın iki ucunda yükselen tek şerefeli iki minareden doğudakinin gövdesi dikine yivli, batıdakinin gövdesi ise zikzak taş dekorludur. Caminin mukarnas süslemeli, ihtişamlı taç kapısı üzerindeki üç satırlık mermer kitabe Hattat Ali bin Mezid’in eseridir. Avlu ortasında yer alan 12 kenarlı şadırvan, 12 sütunun taşıdığı, 12 yüzlü sivri piramit bir çatıyla örtülüdür.
Medrese
Caminin batı yanında U planlı medrese bulunur. Külliyeyi çevreleyen avlunun batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiş olan medrese, ortada genişçe bir avlu, avlunun etrafında kubbeli revaklar ve bunların arkasındaki öğrenci hücrelerinden oluşur. Kuzeydeki giriş kapısının karşısında, sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülü, kare planlı dersane bölümü vardır.
İmaret
L planlı İmaret caminin doğusundadır. İmaret’in dikdörtgen olan mekânlarının üzeri tonozlarla örtülüdür. Bu mekânların önünde, İmaret’in camiye bakan yüzlerinde küçük kubbelerle örtülü revak kısmı bulunur.
Türbe
1513 tarihli olan türbe kare planlı ve tek kubbelidir. Özgün inşa kitabesi bulunan türbe, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Türbe Şehzade Ahmed’in oğlu Şehzade Osman Çelebi için yapılmıştır.
Muvakkithane
Caminin kuzeybatısında, medreseye yakın bir yerde bulunan tek katlı, kare planlı küçük yapı ise namaz vakitlerinin belirlendiği muvakkithanedir. İç mekân duvarları ve tavanı kalem işi bezemelerle süslü olan Muvakkithane, 1842 yılında Kapancı-zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Yeni Bir Haftadan Herkese Günaydınlar
Kimler neler okuyor bir yoklama alalım
Ben Kapak Kızı'nı okuyorum. Hafta sonu yoğun geçtiği için dün akşam başlayabildim
Eleadora
Life light
C Capanin Gururu Teyom
Levaiz
Mrsay
Natsume
U UcanSupurge
Kukrim
Irmak000
K Kitapkontesi
Disipline Girmis BirKadin
yet07
Keira-
Arrietty_
ummhnisa
Bonus
Jawlensky
O Orangegreysky
Limonsuzzcay
Alp_BuRc
HAbibte
Mavi Mucize
fesang
L LADY VEGA
nemesis
mimesis
sudem34
bir civciv annesi
A Atalanteda
M MrsDelfino
MelodiminEsi
Gelincik78
E Etkili Eleman
Homer Simpson
pylz
Istenmeyentuyy
kgokce
Less-is-More
X xnobodyx
Boncobo
hande_buse
koza16
peki bunu yazdıktan sonra fark etmemSenin de baş harfin C artık
Ayy ben hala Sırça Fanus’u okuyorum
II. Bayezid Külliyesi 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Eldeki mevcut 1496 tarihli vakfiyede belirtildiği üzere külliye birimleri; cami, medrese, imaret, mektep ve köprüden ibarettir. Külliyenin bir birimi olarak sözü edilen köprü ise Çorum’un Osmancık İlçesinde Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. Külliye birimlerinden olan cami, medrese ve imaret mevcut olup külliyenin doğusunda olduğu ifade edilen mektep ise günümüze ulaşamamıştır. Ayrıca sonradan külliyeye Şehzade Osman Çelebi Türbesi ile Muvakkithane eklenmiştir. Külliye birimleri hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi arşivindeki bir belgede; imaret olarak bilinen yapının, mut’ime-hâne (yemekhane), matbah (mutfak), kiler, fırın ve ahır olmak üzere beş ayrı birimden oluştuğu anlatılmaktadır.
Cami
Yan mekânlı ya da zaviyeli cami mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan cami, ortada büyük bir kemerle ayrılan iki kare mekânla, doğu ve batı yanlarda üçer kubbeli yan mekânlardan oluşur. Orta mekânı, sekizgen kasnaklarında 16’şar pencere bulunan iki büyük kubbe örter. Kubbe içi ve pencere kemerlerinin üzeri zengin kalem işleri ile süslenmiştir. Ahşap pencere kanatları 15'inci yüzyıl ahşap kündekârî tekniğinin güzel örneklerindendir. Kuzeydeki son cemaat yeri, beş sivri kemerin taşıdığı beş kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerindeki pencere üstleri mavi beyaz çini panolarla süslenmiştir. Buranın iki ucunda yükselen tek şerefeli iki minareden doğudakinin gövdesi dikine yivli, batıdakinin gövdesi ise zikzak taş dekorludur. Caminin mukarnas süslemeli, ihtişamlı taç kapısı üzerindeki üç satırlık mermer kitabe Hattat Ali bin Mezid’in eseridir. Avlu ortasında yer alan 12 kenarlı şadırvan, 12 sütunun taşıdığı, 12 yüzlü sivri piramit bir çatıyla örtülüdür.
Medrese
Caminin batı yanında U planlı medrese bulunur. Külliyeyi çevreleyen avlunun batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiş olan medrese, ortada genişçe bir avlu, avlunun etrafında kubbeli revaklar ve bunların arkasındaki öğrenci hücrelerinden oluşur. Kuzeydeki giriş kapısının karşısında, sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülü, kare planlı dersane bölümü vardır.
İmaret
L planlı İmaret caminin doğusundadır. İmaret’in dikdörtgen olan mekânlarının üzeri tonozlarla örtülüdür. Bu mekânların önünde, İmaret’in camiye bakan yüzlerinde küçük kubbelerle örtülü revak kısmı bulunur.
Türbe
1513 tarihli olan türbe kare planlı ve tek kubbelidir. Özgün inşa kitabesi bulunan türbe, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Türbe Şehzade Ahmed’in oğlu Şehzade Osman Çelebi için yapılmıştır.
Muvakkithane
Caminin kuzeybatısında, medreseye yakın bir yerde bulunan tek katlı, kare planlı küçük yapı ise namaz vakitlerinin belirlendiği muvakkithanedir. İç mekân duvarları ve tavanı kalem işi bezemelerle süslü olan Muvakkithane, 1842 yılında Kapancı-zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Ben Kapak Kızı'nı okuyorum. Hafta sonu yoğun geçtiği için dün akşam başlayabildim
Eleadora
Life light
C Capanin Gururu Teyom
Levaiz
Mrsay
Natsume
U UcanSupurge
Kukrim
Irmak000
K Kitapkontesi
yet07
Keira-
Arrietty_
ummhnisa
Bonus
Jawlensky
O Orangegreysky
Limonsuzzcay
Alp_BuRc
HAbibte
Mavi Mucize
fesang
L LADY VEGA
nemesis
mimesis
sudem34
bir civciv annesi
A Atalanteda
M MrsDelfino
MelodiminEsi
Gelincik78
E Etkili Eleman
Homer Simpson
pylz
Istenmeyentuyy
kgokce
Less-is-More
X xnobodyx
Boncobo
hande_buse
koza16
Sen hep T sin T kalacaksınpeki bunu yazdıktan sonra fark etmem
Merhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırım
Cami
Medrese
İmaret
Türbe
Muvakkithane
Eleadora
Life light
C Capanin Gururu Teyom
Levaiz
Mrsay
Natsume
U UcanSupurge
Kukrim
Irmak000
K Kitapkontesi
yet07
Keira-
Arrietty_
ummhnisa
Bonus
Jawlensky
O Orangegreysky
Limonsuzzcay
Alp_BuRc
HAbibte
Mavi Mucize
fesang
L LADY VEGA
nemesis
mimesis
sudem34
bir civciv annesi
A Atalanteda
M MrsDelfino
MelodiminEsi
Gelincik78
E Etkili Eleman
Homer Simpson
pylz
Istenmeyentuyy
kgokce
Less-is-More
X xnobodyx
Boncobo
hande_buse
koza16
Desteklediğim kampanyaSen hep T sin T kalacaksın
Çok geçmiş olsun çok üzüldüm ve birkaç kez benzer şeyler yaşamış biri olarak çok iyi anlıyorum. Okumak bana hep iyi gelmiştir. İyi bir kitap kafa dağıtma konusunda birebirdirMerhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırımenerji dua bekliyorum öpücük
İçimi ferahlattı bu mesajınSen hep T sin T kalacaksın
Rabbim zor işini kolay kılsın, içini ferahlatsın inşallahMerhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırımenerji dua bekliyorum öpücük
Çok geçmiş olsun Allah kolaylık versin. İyi dileklerim dualarım seninle.Merhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırımenerji dua bekliyorum öpücük
Dualarımız seninleMerhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırımenerji dua bekliyorum öpücük
İlk etapta çok güzel başladı aslında ama şuan karakterin çocukluğuyla devam ediyor, biraz sıkıldım açıkçası. Ama yine de okutturuyor kendisini Orwell sonuçtaBoğulmak için nasıl?
Bu ay bir Goergo Orwell okumak istiyorum, Bir idam okurum belki diyorum ama sen Boğulmamak için için iyi şeyler söylersen fikrim değişir
Aldım aslında ama iş kültür sağ olsun bana kazık attı
Var varİlk etapta çok güzel başladı aslında ama şuan karakterin çocukluğuyla devam ediyor, biraz sıkıldım açıkçası. Ama yine de okutturuyor kendisini Orwell sonuçta
Elinde başka hangi kitapları var? Aspidistra var mı mesela. Çok sevmiştim onu.
Aspidistra yı okudum ben de çok sevmiştimİlk etapta çok güzel başladı aslında ama şuan karakterin çocukluğuyla devam ediyor, biraz sıkıldım açıkçası. Ama yine de okutturuyor kendisini Orwell sonuçta
Elinde başka hangi kitapları var? Aspidistra var mı mesela. Çok sevmiştim onu.
Papazın Kızı ve Wigan iskelesi bende de var. İkisine de çok yanlış zamanda başlamış ortasında bırakmıştım. Yeniden okuyacağım bir gün inanıyorumAspidistra yı okudum ben de çok sevmiştim
Papazın kızı, Bir idam ve Wigan iskelesi var. Bir idamı okuyayım madem.
Çok geçmiş olsun.Merhaba herkese ben hiçbir şey okuyamıyorum bu ara içimden gelmiyo yarın gebeliğimi sonlandırmak üzere doktora gideceğim. Bugün olsun istemedim evde psikolojik olarak hazır olmaya çalışıyorum. Bu ikinci olacak. O sebeple detaylı testler falan filan yapılacak. Neden yazdım bilmiyorum ama iyi enerjilere ihtiyacım var sanırımenerji dua bekliyorum öpücük
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?