İçimdeki iyi niyeti nasıl bitiririm

iyilik yap denize at, Halik bilmezse balık bilir.. en sevdiğim sozdur .. akrabaların, özellikle bizi isi düşünce kullananlarına karsi yaptiklarimizin mükafatı yaradanda saklı olacak... zaten merhamet duygusu icimizden sokup atabileceğimiz bir sey degil maalesef, bugun en büyük kötülüğü görsek yarin bize ihtiyac olsa yine unutup , koşuyoruz. temiz kalp herkese nasip olmuyor, o yüzden icinizden geliyorsa yapın, yoksa da bosverin...

Aynen öyle Allah biliyor ya içimizi gerisi pekte önemli değil . Yorum için teşekkürler

Ben karşılık bekleyeceğim yardımları mümkün mertebe yapmam. Karşılık derken manevi anlamda beklentiye girecek kadar bir emek sarf etmem. Kendimi böyle korumaya aldım hayal kırıklığı yaşamamak için.

Doğru olanda bu zatten üzülüp kırılmaktansa böyle davranmak daha mantıklı. Yorum için teşekkürler

İyilik yapmakla kendini kullandırmak arasında fark var iyi ol ama kendini kullandırma dozunu aşma .Mesela hasta bi çocuğa maddi yardım etmek iyilik ama arkadaşına borç verip tatile gitmesini sağlamak enayiliktir.Ve dini kitaplarda da geçer insanın kendini böyle kullandırması insanlar tarafından kötü davranılmaya izin vermesi de günahmış.

Evet insanın kendi kul hakkına girmesi günah bunu biliyorum.Bu huyumu biraz törpülesem çok iyi olacak. Yorumunuz için teşekkür ederim

Çok haklısınız bazen iyilik olsun diye yaptığımız şeyler bizim görevimiz gibi görülmeye başlanıyor ve üzerimize yapışıyor. Bir adım atılmazsa bu durum muhtemelen böyle devam edecektir ancak yazdıklarınızdan ben sizi gayet olgun, içgörü ve farkındalık sahibi gördüm, üstelik yaşınız da henüz çok genç:) dolayısıyla doğru birkaç ufak adımla hoşlanmadığınız bu durumu dengeleyebileceğinize inanıyorum. Eğer ilginizi çekiyorsa sınır çizme konusunda okumalar yapabilir videolar izleyebilirsiniz (uzmanlardan tabii), yardımı olacaktır. Eğer isterseniz size özelden bir iki kaynak önerebilirim:)

Aslında kaynak önerirseniz çok iyi olur. Gerçekten fazla fedakarlık yapmaktan yoruldum. Ne yaparsam yapayım insanları memnu edemiyorum. Özelden de yazabilirsini.İyi hissetmek kitabını okumaya başladım ama bi süre sonra ağır geldi ve bıraktım. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Ben içimdeki iyi niyeti bitirmedim sadece iyilik yapacağım insanları seçmeye başladım.

Mesela, bana zararı dokunmuş, arkamdan kuyumu kazmış, beni yarı yolda bırakmış birine iyilik yapmam. Bana kötülük yapan birine iyilik yapmamayı seçiyorum. Çünkü böyle insanlar çıkarcıdır, o iyiliğin vefası onlar için yoktur. Senden çıkarları biterse senden kötüsü olmaz. Böyle insanlar için artık kılımı kıpırdatmam. Eskiden farklı düşünüyordum, ama insan hayatta en yakını dediklerinden kazık yedikçe artık sadece bana iyi olana iyiyim diyor.

Aksi şekilde ne olursa olsun iyilik yapmaya devam edenler de var ama bence öyle insanlar hayatta çok yıpranıyorlar. Bence o kadar yıpranmaya gerek yok. İyilik yapacağın insanları iyi seçeceksin. Herkes iyilikle davranılmayı bence hak etmez; çocuklar ve hayvanlar hariç tabi ki.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kazıklar boy boy olunca, insanın kaba etinde de envai numaralı ayak izleri çıkınca "hayır" demeyi öğreniyorsunuz.
Ha o zaman da etrafınızda çok az insan kalıyor ayrı mesele.
Ben Allah rızası için yapıyorum diyorum içimden bir şey yapacağım zaman. En azından zihnen rahatlıyorum böyle olunca.

Bende bazen tamam artık eskisi gibi olmuycam hayır demesini bilicem diyorum ama olmuyor. Bu seferde içim içimi yiyor ya gerçekten bana ihtiyacı varsa diye düşünüyorum. Evet bazı şeyleri yapmak zorunda değilim yapmayınca da kendimi kötü hissediyorum.

O yavaş yavaş oluyor. Kişisel sınırlar ile ilgili çok güzel kitaplar, videolar vs var. Bir anda çok büyük sınırlar koymaya başlarsanız yapamayıp bırakırsınız. Çünkü bir davranış kalıbınız var onun değişmesi lazım, davranış kalıplarının değişimi de zamanla oluyor.

Sizin yerinizde olsam yavaş yavaş başlardım. Mesela birine iyilik yaptınız ama o size onun karşılığında vefasızlıkla mı karşılık verdi, ilk başta onunla o konuyu konuşurdum. Sonra ona aynalama yapıp aynı onun bana davrandığı gibi vefasız şekilde davranırdım sonra da umursamazlık kısmı gelirdi, o kişiye bir daha ne iyilik yapardım ne de onu önemserdim. Bu kısım için iradeniz çok sağlam olmalı, çünkü umursamazlık kısmı çok ciddi irade gücü ister. Kademe kademe sürekli verici olmaktan kurtulurdum.

Bence her insan iyi olmali ama kendini kullandirtmamali. Babam ayni sizin gibi artik o
Kadar iyi kalpli o kadar merhametli ki sonunda kendi üzülüyor asla kiyamiyorum canim babam . Babama defalarca söyledim yine ayni umarim siz kendinizi törpülersiniz bazi insanlar gercekten haketmiyor çünkü.

enerjinizi kendinize harcayın, kimse ne de güzel bizimle ilgilendi demez. Bir kere işlerini yapmadığınız an yapmadığınızdan gerisini anmazlar.
Kimsenin yenidoğanının sorumluluğunu üstlenmeyin. Başına bir iş gelirse senden kötüsü olmaz. Anası babası götürsün bir zahmet işitme testine.

sınırları koruyamamak iyi niyetten değil, çocukken her şeye boyun eğmek zorunda kalmaktan ve buna alışmaktan kaynaklanır. Amcanın elini öp, o tabağı bitir, şu mutfağı topla, sus her şeye ağlama derken bakmışsın başkalarının sesi içses olmuş. Yardıma gel, tamam. Benimle konuş, tamam. Seninle konuşamam işim var, tamam.
zor ama yavaş yavaş itiraz etmek lazım. İstemiyorum demek çok keyifli oluyor ama istemediğini fark etmek için biraz çaba göstermelisin.

Söylediklerinizi yapıcam dediğiniz gibi yavaş yavaş sindire sindire hareket etmeye çalışıcam. Yorum için teşekkürler

Bi süre sonra dediğiniz gibi iyi niyet değilde kendini kulandırtma oluyor. İnşallah bunu önüne geçebilirim. Teşekkürler yorum için

Gerçekten buna dikkat etmek gerekiyor. Dün baktımda yardıma gittiğim kuzenim beni her yerden engelemiş. İnanın neden engelediğini bile anlamadım. İşitme testine götürmemin sebebi kuzenim ayağa kalakacak durumda değildi. Eşininde işi çıkmıştı. Dediğiniz gibi bebeğin başına bişey gelebilirdi.Bu tarz şeylere dikkat edip gerektiğinde hayır demeyi öğrenmem gerekiyor. Çocukkende kimseye hayır diyebilen biri değilim. Evet zor ama imkansız değil bunu yapmak. Yorumunuz için teşekkür ederim

Manevi manada yeterince tokatlanmamişdiniz demekki. O evreye gelince iyi niyetin son kullanma tarihi kendinden bitiyor zaten ben böyle şeylerin bilinçle yapıldığını düşünmüyorum. Belki biraz farkindalikla sizin için sizin kadar emek vermeyen insanlardan kendinizi çekerek başlayabilirsiniz gibi

Son sorduğunuz sorunun cevabıni vereyim çünkü reddetmeyeceğinizi biliyorlar

Sınır koyma konusunda da şu öneride bulunayım biz genelde sınir cizmeye basladığımizda hemen hayir hayir diyerek redderej sinir koymayi ogrenmeye calisiyoruz ama bi teklifle karsi karsiya kalınca once icinizden bi düşünun ben bunu kabul etmek istiyor muyum istemiyor muyum
Inançlı bir insan için Allah rızası önemli fakat Allah rizasini dusunurken kendinize de haksizlikta bulunmayin bence

Bende çabalıyorum iyi bir tokat yemeden kendimi geri çekmem gerekiyordur belkide. Teşekkür ederim yorum için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…