ihtiyac duydugun kadar tuket

İnşallah,yapabilirim.gurbetteyim zaten eşim yanımda değil. O kadar zorluk çek para kazan sonra gereksiz yere savur,düşününce çok koyuyor.

Mesela bak şöyle yapabilirsin.kredi kartınınlimiti yğksekse düşür.
elinde 400 tl var diyelim
350 sini eve bırak kalanla çarşıya çık.böylece harcayacak paran kalmax.0 350 yi de orada yokmuş gibi yaşa....yada illa onu da harcarım diyorsan git 2 çeyrek al.Düşünsenize her ay 2 çeyrek.bütçeni sarsmadan 3 5 her ay attığını düşğn.yapabilirsiniz bence

Çok tesekkur ederim fikirleriniz için. Bir adım olarak almak istediklerimi ve biriktirebilirsem birikimlerimi buraya yazmayı düşündüm.mesela bir fikir istiyorum sizden. Ben su an kendi memleketimde değilim,dolayısıyla bütün kıyafetlerim yanımda değil.ve bu yıl öğretmenlik yapıyorum öncesinde daha çok spor giyiniyordum.şimdi buna taktım ayakkabı bakıyorum deli gibi ama 2-3 tane alasim var.sizce bu gerekli mi su an yoksa gereksiz mi? Geçen gün 3 tane birden pantolon aldım mesela ama aldiklarimin ikisi daha çok yazlık.böyle şeyler işte...

Benim sana tavsiyem borca gir bi yatirim yap..sadece bu yolla para birikiyor..bende senin gibiydim..esim ve bnm maaslarimizla hatri sayilir bi rakam girior yıllardir evimize ama bu kadar yıldır tek kurus koyamadik maalesef..gecen yil ev aldik..ayda 2500 taksidimiz var..ve harcamalardan once bu para yatiyor..geri kalaniyla gecinioruz..simdi düşünüyorum bu parayi biz nereye harciyoduk aklim almiyor... illaki kistigimiz harcamlar var ama yeme icmeden kistigimiz yok.. borcsuz bisey sahibi olunmuyor..

Ya daha bugün kartimi kapattirdim daha önce limitimi düsürdüm tekrar arayip yükselttim bir arkadasin dedigi gibi madde bagimlisi gibiyim o kadar gereksiz ve beni asan harcamalar yapmisim ki durup düsündüm ben minicik evladimi birakip ise gidicem sirf bu gereksiz harcamalari yapabilmek icinmi süt kokulu kuzumu birakip ise gidicem bunlara katlaniyorsam en azindan ise yarar bir birikim yapmak istiyorum evlatlarima bari birseye degsin cok doluyum bu konuda bende

Bende sizi anlamıyorum mesela niçin bu kadar çok alışveriş bende çıkıyorum çarşıya pazara beğendiğim şeyler oluyor ama ihtiyacım yok almıyorum bunu kendime söylüyorum senin buna ihtiyacın yok ve tatmin oluyorum almıyorum mesela 2 yıldır aynı spor ayakkabıyı giyiyorum,5 yıldır bu kış 6 olucak aynı botu giyiyorum,7 yıldırda aynı abiye ayakkabıyı giyiyorum Düğünlerde bayramlarda vs tarihler net keza hepsini alış nedenlerim var,2-3 aydır bi gömleğe ihtiyacım var almadım dahada ertelenir

Yatırım yapmak istiyorum ama bu durumda mümkün değil.hayır hiç yatırım yapmadım.hayatta kredi kartı borclarimdan başka hicbir seye sahip olmadım.
arkadasa katiliyorum kesinlikle kartlarinizi kapatin. her ay 1 altin 3 altin artik durumunuz neye el veriyorsa kenara atmak icin kendinizi sartlayin. valla sonra ihtiyaci oldugu zman insan kafasini vuruyo

Ne alırsam alayım her gün kot tişört spor ayakkabı giyip aynı çantayı kullandığım için kendime amaaan ne de olsa kullanmayacağım diyor veya henüz hiç kullanmadığım şeyleri hatırlatıyor ve vazgeçiyorum. Bazen kasadaki kalabalık vazgeçiyor.
Artık çoğu şeyi almaktan vazgeçiyorum. Çünkü dediğim gibi rahatıma düşkünüm, ne bayıldığım topuklu ayakkabılar, ne şık elbiseler... Almıyorum çünkü aldıklarımı da giymiyorum. Amaaan kim giyecek modundayım. En şık olmak istediğim zamanda bile en sevdiğim pantolon ve tişörtlerimi seçiyorum. :d ergen kardeşim bile benden daha olgun giyiniyor.
Ha ben zaten giymediğim için kendimi dizginliyorum ama giyinmeyi sevenler kendini Nasıl dizginleyebilir bilemiyorum.

bende ıhtıyacından fazlasını alanlara sasırıyorum gercekden
meyveyı bıle sayıyla alırım en fazla 2 cesıt alırım o bıter sonra baska cesıt alırım
hepsıbı bırden alınca hem ozlemezsın hemde aynı anda hepsını yıyemeyecegıme gore :)
kıyafetımde senelerdır vucudum kılo alsamda degısmıyor kıyafete ıhtıyac duymuyorum alıncada hep baska seylerle kombınleyecegımı alırım
elımde kasada 1 elbıseden fazlasıyla gıttıgımı hatırlamıyorum gıyılmıcek oldugunda yenısıne ıhtıyac duyarım
hıc kredı kartım olmadı mesela ıhtıyac duymadım
aylık 20 tl den fazla telefonuma faturada odemedım
harcayanlar nasıl harcıyor gercekden merak edıyorum :)

Sana yardim edemeyecegim hayat felsefem sadelik uzerine kurulu degil yine de bisey almak zorunda degilsin. Her ay maasini alir almaz belli bir parayi baska bir hesabina yatirarak baslayabilirsin. O biraz ise yariyor bende. Banka kartini yaninda tasima

Mutfakta bende sayiyla alirim sebzeyi meyveyi falan ama bu tutumlu halim sadece mutfakta. O da israf olmasin diye. Kiyafet nasilsa israf olmaz mesela mutlaka bir gun giyilir

Mutfakta bende sayiyla alirim sebzeyi meyveyi falan ama bu tutumlu halim sadece mutfakta. O da israf olmasin diye. Kiyafet nasilsa israf olmaz mesela mutlaka bir gun giyilir

dolabımda evımde fazla esya oldumu ben cok bunalıyorum
bırbırıne benzer ıkı kıyafet olsa bırını mutlaka bırılerıne verıyorum huzursuz edıyor benı
az esya evde bol alan guzel enerjı :)

dolabımda evımde fazla esya oldumu ben cok bunalıyorum
bırbırıne benzer ıkı kıyafet olsa bırını mutlaka bırılerıne verıyorum huzursuz edıyor benı
az esya evde bol alan guzel enerjı :)
Ay hic sorma bende nefret ediyorum inan ki fazla esyadan ama bir o kadar da fazla esya var. elimden geldigince ihtiyac sahiplerine versem de kullandiklarim da bir o kadar var azaltamiyorum. Caresizim sigamiyorum Ama evin ne kadar buyuk dolaplarin ne kadar cok olursa o kadar da esya doluyor mutlaka sonu yok yani onune gecilmiyor bence cok sikici bir durum

Ah canım ah bu bence çağımızın hastaligi ya ve daha cok kadınlarda var sanki insaallah banada etkili olur verilen cevaplar ... Bende alırım cok begnediysem ihtiyacım olmasa da alırım

:)))) bu konuda yorum yapmadan geçemiyceğim:))

ben tutumlu olan değil tutumlu ve kararında olmayı sonradan öğrenenlerdenim:)
içimde yaşayan şu anda yaklaşık 3-4 yıldır sesi soluğu pek çıkmayan bi alışveriş canavarı var ... bi girdap gibi içimdeki şey ama söz dinliyo o yüzden susuyo bazen şaha kalkıyo almak istediklerinin sınırı yok
altın,takı,elbise özellikle ayakkabı çanta , domates , araba , kitap, kalem, makyaj malzemesi , mobilya , temizlik ürünleri, bakliyat , perde, kumaş aklına ne gelirse ama ne gelirse ......
bi tek ilgimi hırdavat ve inşaat malzemeleri çekmiyor :))))

önceden bişey gördüm diyelim mesela marketteyim bi temizlik ürünü gördüm hiç kullanmadım yada kullandım fiyatı altarnatiflerine göre çok yüksek o içimdeki canavar bana aynen şunu diyo ''selin al bunu bunsuz yaşayamazsın , o sana lazım gerekli , hayatındaki en lazım olan şey o al onu sen onu hakediyosun'' önümde iki yol var almak veya almamak :)
eskiden onsuz hayatımın kalanına devam edemiyeceğimi düşünürdüm ve alırdım
şimdi kendimi yokluyorum ihtiyacım varmı o ayakkabıya hayır yok o zman içimdeki sese diyorumki hadi yerine narş.....
eğer ihtiyacım varsa fiyatına bakıyorum altarnatiflerine göre normal bi aralıktaysa alıyorum:)
diğer kriterimde aldığımda kendimi suçlu hissetmemek gereksiz bişey almışsam ve kasaya doğru ilerliyosam kendimi suçlu hissediyorum duruyorum ve soruyorum selin kendini suçlu hissediyosun ters giden bişeyler var diye.... bunu mutlaka bilirsin

en önemlisi kendini kontrol mekanizman diğeri ise eşimin ek kartı vardı onu kullanıyodum kullanmak demeyelim sömürüyodum:) nişanlıydık ve tabiki kendi harcamalarımı kendim ödüyodum ve ay sonu elimde hiç para kalmıyodu rezalet!!!!!
ek kartı iptal ettirdim ve kredi kartını yanımda asla ama asla taşımıyorum bankamatıgım var ondada max... 300 tl bulunur yanımdada 50 tl den fazla para taşımıyorum.... yanında çok para taşımamak önemli
ve alışverişini kredi kartıyla değil para olarak yap kartla yapınca para vermiyomuş gibi gelir o 175 tl lik evrak çantasını nakit ödeseydin içinden cızzzzzz diye bi ses mutlaka gelirdi....

diğer uyguladığım yöntem ödül ve ceza yöntemi
bu yaz alışveriş konusunda biraz sapıttım farkındayım kendime ceza olarak tüyp kitap fuarına bu yıl gitmeme ve kitap alamama kararı verdim çünkü en az 50 tane okunmamış kitabım var bu yaz sapıtmasaydım o bir yıldır beklediğim fuardan deli dana gibi kitap alçaktım(( ama alamıycam
mesela 3-4 ay hiç bişey almazsamda kendime ödül verip bir ayakkabı bir çanta extra bişey alıyorum çok mutlu oluyorum:))
ev idaresi tutumlu olma gibi bi çok şeyi bu formlarda kirli çıkılar diye bi topikten öğrendim:)

sonuç olarak: evliliğimde 3. yılımızı bitirdik ve bunlara evlendikten sonra başladım
arabamız var , evimizi aldık borcununda yarısı bitti:) kendimi sıksam yine çok iyi birikim yapadabilirim ama bünyeyide çok zorlamamak gezmek yemekde lazım:)

zaman konusundada çocuğum olduktan sonra daha dikkatli davranmaya başladım
en büyük zman yiyici o elimizde bızıkladıgımız telefonlar aslında onlar olmasa ne cok zmanımız kalaak bize....
birincisi telefonu bulunduğumuz odada bırakmamak atıyorum yatacaksak yanımıza başucumuza koymamak
salondaysak mutfağa bırakmak vs....
ıkıncısı tv ama aartık telefondan tv ıkıncı plana dustu bence
ucuncusu vede en en en önemlisi erken kalkmak:) bunu bır yıldır falan uyguluyorum ınanılmaz mutluyum ve o kadar cok zmanım kalıyo sabah yedi en gec sekızde kalkıp kafanda gunu planlayıp uygulayınca oğleden sonram genelde bana kalıyo
ben ekstra başka bişeyde zman harcayınca çok rahatsız oluyorum keşke çocuğuma harcasaydım zamanımı dıye
tabı kusursuz uygulayabılıyomuyum hayır ama telefonu bıraz ıkıncı plana ıtıp erken kalkınca bol bol zman kalıyo:)

Alisveris bagimliligi psikolojik bir rahatsizliktir sadece birkac seans iyi bir psikologtan yardim alarak ustesinden gelebilirsiniz.
Ben de sizin gibiydim. Belki 50 tane cantam var.hepsi marka. En ucuzu 150 tl den basliyor. Kiyafetlerim deseniz oyle...ama kurtuldum tedaviyle tavsiye ederim.

Aynı beni anlatmissin.birşey aldığımda mutluluk değil pişmanlık duyuyorum,ve neye ihtiyacım vardı var miydi kestiremiyorum.İhtiyaç meselesi şöyle,suan mesela ayakkabı var kafamda bikere deli gibi heryere bakıyorum vakit kaybediyorum ve alirkende bi tane yeterli gelmiyo.siyah alsam ay lacivertle ne giyicem diyorum topuksuz alsam ay ispanyollarin altına ne giycem diyorum ayakkabim var yoksa ihtiyaç değil benim için ama bir kıyafeti giyerken ay diyorum bunun altına şöyle bir ayakkabı olsa ne güzel olurdu ve bir anda ihtiyacım olduğuna karar veriyorum.eşya bagimlisiyim :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…