İlkokulda devlet yada kolej

Tamam işte paranı biriktir Amerikaya yolla çocuğu, hepsinden önemlisi üniversite diye öyle bir yazılmış ki liseyi bitirene kadar ne yaparsa yapsın anlamı çıkıyor. Siz yorumu beğenince ben de sizi alıntıladım. Sonuçta devlette okumuş sizinkiler ama çok iyi çalışmış ve akademik anlamda yeterli donanıma ulaşmışlar

Özelle devlet arasında bir tek aktivite farkı var, gerisi öğretmende ve çocukta bitiyor.
Benim yiğenim isim yapmış bir kolejde, oğlumda devlette 1. Sınıfa başladı bu yıl. Oğlum sakir sakir oluyor herşeyi, yeğenim henüz ses birleştirmeyi tam çözemedi.
Ama şu var, yegenimi öğretmeni sarılıp opuyor, sinif sayisi daha az, ablamda ogretmenin cep numarasi var vs.
Bizim sınıfta 32 kişi var, öğretmenimiz aşırı disiplinli ve sadece haftada bir gün konuşma saati belirlendi onun dışında ulaşmak mümkün değil.
Yani özelde verdiğiniz para, ilgi ve hizmet olarak geri donuyor. Bu güzel birşey.
Ama neticede gerçek hayat devlet okulu, kolejdeki gibi kimse el üstünde tutmayacak yavrularımızi, bu da bir gerçek.
Artıları eksileri iyi degerlendirmeniz lazım.
son bir onerim olacak izninizle, isim yapmış bir koleje gönderemeyecekseniz kesinlikle devlet derim ben. Şimdi konuyu daha fazla uzatmayaagim ama orta özeller çok kötü, defalarca şahit oldum buna. Sevgiler.

Anasini sattigimin ulkesinde tapu dairesinde bile bazi adamlari ayakta karsilarlar bizim gibiler zaten alim yapamaz da dededen kalmalari satarken elin cariklisi siraya gec der. Kimse devlet hastanesine gitmez cocugun egitimi soz konusu olunca burdaki muallim hanimlar devlet iyidir ben de devlete gonderiyorum der bilirler de islerine gelmez ogretmen cocugu kayirilir ogretmenlrr basta sorar anan baban ne is yapiyor diye.bizimkiler 40 kisilik sinifta gariban gariban oynar. He kolej iyi midir?devlet neden kolejlere destek vermektedir onlarin kaynagini kamu okullarina akitsa ya bunu kimse sorgulamaz. Sistemde yapilan sinavlarda cocuklarin basarisi dusunulmez (hatta sinav neden var sorgulanamaz) ama ogretmen odasinda dedikodular girladir. Veliler az mi onlar baska bir boyut zaten ahmet eymen inini yaristirmak icin siraya girerler disarda kahvaltilar yaparlar anasi calisan cocuk gene mahsun. Egitim bakani kendini finlandiyada sanar 1 hafta tatil yapar cocuga kim bakacak cepte para var mi sormaz amaan aman bi cocuk yaptim hayat burnumdan geldi valla

Sorması ayıp yeterli akademik bilgi olmadan Amerika’da nasıl okuyacak. Paranın gücüyle geçiliyor mu dersler orada

Yurt disinda okuyabilmek icin yeterli donanima sahip olanlar sadece kolej mezunlari mi size göre. Sirf koleje yollatilarak yaririm yapilmaz bir cocuga. Size göre devlette okuyan cocuklarin hepsinim teneke gibi bomboş olması gerekiyor sanırım.

Yani sonuç olarak ne çıkıyor :) :) özele gönderen devleti kötülemiş ,devlete gönderen özeli kötülemiş gibi .Aslında sorumuzun cevabı bu değil .

Özel kolejdeki aktivitelerden bahsedilmiş ama bu kadar çok aktiviteye yönlendirmek doğru mu ? Keza devlet okuluna gidip çocukları yine bir sürü aktivite yaptırmak doğru mu ? Çoğunda çocuğun fikri soruluyor mu? Yoksa anne baba olarak aman yüzme öğrensin yüzmeye gitsin diye mi düsünülüyor.Bu sadece bir örnek ,örnekler çoğaltılabilir .

Not :Çocuğu seneye 1.sinifa başlayacak özel mi devlet mi diye düşünen bir anne olarak yazdim :) :)

Herkes ilerdeki meslegini, yatirimini vs yazmis ama ozel okul tercihinin tek nedeni bu degil ki, mesela benim icin degil.
Cocugum 40 kisilik sinifta okusun istemiyorum,
Hijyenik ve guvenli bir ortamda egitim gorsun istiyorum,
İdeolojik olarak bana cok uzak bir sistemin icinde kafasi karissin istemiyorum (bu konu brnim icin fazlasiyla hassas mesela)
İyi yemek yesin, temiz siralarda otursun, okulda sadece ders yapmasin keyifli vakit gecirsin istiyorum.
Tuvaletleri hijyenik olsun, okulunda sağlık hizmetleri verilsin, aniden karni agridiginda hemsire ablasina gitsin istiyorum.
Bunlari bana hangi devlet okulu verebiliyor?
Yoksa ben de biliyorum Turkiye nin en basarili okullarının Fen Liseleri olduğunu, ilerde kazanır belki, kazanamasa da canı sagolsun, hayatta her sey okul ve ders basarisi degil ki, mutlu, huzurlu, özgüvenli cocuk, üniversiteyi amerikada okumasa da kendi basarisini yaratir. İlle doktor, yazilimci, ceo falan olmasina gerek yok, iyi bir kuafor olacak belki, ya da terzi olacak, simdi verebilecegim en iyi yasam kalitesinin keyfini cikarsin ilerde de istedigi dogrultuda hayatini kazansin yeter. Amacim basari odakli bir insan yetistirmek degil, mutlu ve özgüvenli bir insan yetistirmek oldugundan belki, bu kadar sinav notu, ders basarisi, meslek secimi odakli bakanlar sasirtti beni.

Cocugunuzun ozel ilgi ve alaka gormesini istiyorsaniz bir kere kesin ozele verin. Sosyal aktivite bol olsun , hijyen olsun vs . İstiyorsaniz özel .
Ama basarili olsun diyorsaniz sadece ozel hicbir ise yaramiyor. Cocugunuzun durumu ve sizin ilgilenmeniz yine gerekiyor.
Cevremde kolejde okuyan cocuklar cok var . Birisinin annesi diyorki , sirf okulu bitirsin diye gonderiyorum. Yoksa okumayacak. Digerleri de aman aman degil. Tabi kolej dediysem , 20 ,30.000 bütçeli okullar bunlar. 60.000 ustu fiyati olanlar egitimle de cok ilgili olabilirler . Onu bilemiyorum.

Benim kizim devlette ilkokul okuyor suan. Ogretmenimiz cok iyi ,ilgi ve alakali, kizim çabalıyor ve bende ilgileniyorum . Suan iyi gidiyoruz.
Her devlette okuyan iyi yerlere gelmedigi gibi her ozelde okuyanda iyi yerlere gelmiyor.
Bence cocugun cabasi , ailenin cabasi ve ogretmen , üçü bir bütün. En cok cocuk etkili tabi , basari icin.
Her sey basari mi o da tartisilir . Ulkenin ilerisini cok iyi görmediğimden . Kolej parasini kenara atip , cocugumda kendim ilgilenmeyi tercih ediyorum . Calismiyorum benim icin kolay oluyor bu yuzden .

Ve yine cocuk her seyi ilk ailede ogreniyor. Kibarligi ,nezaketi vs . tercihim iyi bir semtte devlet okulu olur.

Özel okul öğretmenleri devlettekilere sallıyor, devlettekilerse özel okul öğretmenlerine... Diğerlerini beğenmemek yerine keşke herkes kendini iyileştirmeye çalışsa.
Devlet okulunda çalışıyorum. Bir öğretmen dahi boşlamıyor çocukları. Teneffüste ayakları ıslanan çocukların çoraplarını çıkarıp kaloriferde kurutan öğretmen arkadaşlar var.
Akademik olarak da ellerinden geleni yapıyorlar ancak özel okulda imkanlar fazla olduğundan konular defalarca tekrar edilebiliyor. Etütler, birebir dersler, tüm gün eğitim, az mevcut vs.

Hayır, gayette öyle bir anlamda yazmadim o yazdiklarimi. Sadece bir cocugun hayatinda okudugu universitenin (onun hayatinin dönüm noktasini oluşturması acisindan) diger egitim asamalarindan (ilkokul ve lise gibi) daha önemli olduguna degindim. Cocuk universiteyi disarda okusun varsin ilkokul ve liseyi disardan bitirsin anlaminda cikarilcak bir sonuc yok yazilanlardan. Nitekim söz konusu olan çocuk ögrenmeye acik bir cocuksa şayet, 40 kisilik siniflardan da alacagini alir her türlü. Zaten ben bu yazdigimi orta gelirli bir insanin yapmasi gereken mantikli davranis budur anlaminda yazdim. Ailenin her türlü parasal kudreti varsa, direkt cocugunu koleje yollar zaten, buraya giripte devlete mi yoksa ozele mi yollayayim diye konu acmaz. Suan eskiye nazaran aileler cocuklarinin egitimleri cok cok daha onemsedikleri icin ister ekonomik durumu iyi olsun isterse olmasin (yediginden ictiginden kisip) cocuklarini koleje yolluyorlar zaten. Bu cocuklarin okuduklari universite ile bir fark yaratmalari ve yasitlarinin onune gecmeleri gerekir diye dusunuyorum. Amerika ornegini de bunun icin verdim zaten.

Teyzemin oğlu kolejlerde okudu,teyzem yeterince dersleri ile alakadar olmadi.zaten para veriyorum okuyor diye.
kuzenim hala boş boş geziyor.
ailenin imkanlari ile geciniyor..dayimin kizi cok iyi imkanlarla oludu.
en isim yapmis kolej egitimi gordu.
dayim londraya dil egitiminede gonderdi.
ama basarisiz oldu.oda bisey olmadi.
simdi evlendi zengin biri ile.
hayattaki tek basarisi zengin biri ile evlenmek en marka kiyafetleri giymek en luks mekanlarda paylasim yapmak oldu.
hayali yok.tüm imkanlara sahip.
yani sen cocugunu istedigin ulkeye yolla.
o cocukta istek bilinç yoksa yine boş

Köklü okullardan olmayacaksa devlet.

Benim 2 yillik aöf adalet mezunu formasyonu olmayan eski is arkadasim suan cok populer zincir kolejlerden birinde öğretmen. Bunun icin para ödemek gerekir mi bilmiyorum.

Ben koleje göndermeyi savunmadım zaten

Benim büyük kızım 7. Sınıf öğrencisi 5. Sınıfta yapılan türkiye seviye belirleme sınavında okulda 1.inci ilde 4.üncü türkiyede 40.ıncı çıktı. 6. Sınıfta ergenlige girince saldik biraz.bu sene gene okul birinciliğini götürüyor devlet okulunda okuyor bence bu biraz çocuğun içinden gelecek bende derslerini kontrol edip mesela proje odevlerinde farklı fikirler verebiliyorum.cesitli roman ve hikayeler çeşit çeşit soru bankaları tedarik ediyorum(benim kızımın üstesinden gelemeyeceği şey yok diye kaktırıyorum arkadan ).Mesela o ders çalışırken ona özel meyve tepsileri abur cuburlar hazırlayıp daha da mutlu edip heveslendiriyorum.evdeyken bende isim bitince köşeme çekilip romanımı okurum ona örnek olmak amaciyla.Bu sene erasmus mevzusu oldu babamız başta istemedi gitmesini çünkü kızına çok düşkün başka ülkede ne yapar eder.ogretmenler 2 hafta eve geldiler telefonla aradılar 3 öğretmen.ve öğretmenimizin dediği kelime bu erasmusa gitmeyi en çok senin kiz gözü kapalı hakediyor.simdi bulgaristana gidecek benim yavru.cocugun eğer içinde varsa yapamayacağı hiçbirşey yoktur yeterki istesin.Ustelik bende çalışıyorum. Ama geri kalan zamanım onlarin.su aralar orjinale bağlı kalmak şartıyla truva atı yapıyor sergide sergilenmek üzere(çeşitli fikirler konusunda yardımcısı gene ben).Karar sizin çocuk sizin.o nasıl mutlu olacaksa cabalayın.

Benim eşim kolejde on yıl öğretmenlik yaptı beş senedir de devlette. Hatta üç sene önce fen lisesine öğretmen oldu. Yani her tarafı iyi bilen bir öğretmen olarak diyor bunu. Maddi anlamda çok sıkışık olmazsak çocuğumuzu kolejde okutmak istiyor. Başka çocuk istememe sebeplerimizden biride bu hatta.
Çünkü çocuk devlette belli bir ideolojiye mahkum. Haftada bir kez müftü geliyormuş mesela.
yada serseri takımı da çok. Arkadaşları daha her kesimden olacak.
Dil devlette büyük sorun. Öğrenci profilinin de kolejde tam tersi daha düzgün olduğunu düşünüyor mesela. Aksine devlettekiler daha terbiyesiz şımarık diyor. Dersi dinleyen çocuklara ulaşmakta zorluk çekiyor mesela arkadaki goygoycu takımından dolayı diyor. Yani öğrenciniz düzgün bile olsa devlette mutlaka bir iki serseri dersi sabote ediyor.
Maddi güç varsa kolej.

Özel okula ne gözle bakıyorsunuz?

Hani şöyle bir algınız mı var. Vereyim koleje, basayım parayı kafam rahat olsun.
Ben uğraşmayayım.

O durumda kusura bakmayın, parlak çocuk yetiştiremezsiniz.

Kolej ya da devlet farketmez.

Gerçek anlamda donanımlı çocuklar ailesiyle dolu dolu vakit geçiren,
tablet, tv, pc oyunları yerine çeşitli kurs ve aktivitelerle desteklenen çocuklardır..

Bunu devlet okuluna giderken de yapabilirsiniz.

Elbette iyi bir özel okulun farklı avantajları var bence.

Ama esas önemli olan iyi bir öğretmene rastlamaktır.
Bu da ordan burdan gelen önerilerle olmaz.
Herkesin beklentisi farklıdır iyiden çünkü...

Son düzenleme:
Koleje para ödeyeceksiniz bu sebeple arastirmak soruşturmak en iyisini seçmek hakkınız. Merdiven altı gibi kolejlere verin demiyorum zaten.Bi defa verdiğiniz kolejin mezunlarına göz atın.
Kadro her sene değişiyor mu ona bakın. LGS hocaları özellikle sinab grubuysa cocuk tecrübeli mi diye bakın..
Evet devlette yabanci dil yok bu bi gerçek kolejde haftada 10 saat Ingilizce var daha ne olsun.Devlete yollayip ozel ders ve etutlerle destekleyince de para gidiyor.Devletteki çocuk hasta olsa 1 hafta yatsa evde vevokula baslasa hicbir öğretmen çıkışta kal anlatayim 1 hafta yoktun cocugum demez veya hiçbiri öğle arasini buna harcamaz bu bir gerçek.Parasi olan versin koleje zateb ulkede egitimde fırsat eşitliği yok maalesef yok.

En kötü kolej en iyi devlet okulundan iyi durumda..Lisede de nitelikli okullardaki MEB hocalari iyi ve kendini geliştirmiş durumda.Onun dışında iyi MEB hocasi parmakla sayilamayacak kadar az .
Köklü okullardan olmayacaksa devlet.

Benim 2 yillik aöf adalet mezunu formasyonu olmayan eski is arkadasim suan cok populer zincir kolejlerden birinde öğretmen. Bunun icin para ödemek gerekir mi bilmiyorum.
O nasıl iş yahu? Nasıl kabul ediyorlar?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…