- Konu Sahibi nazlihilal
-
nasıl resmi nikahın bir hükmü yok? yapmayın allasen asıl imam nikahının bir hükmü yok eskiden o şekilde yapılır ve duyurulurdu şimdi herkes resmi nikaha bakarak bir kişiye evlisin diyebildiği için asıl günümüzde imam nikahının hükmü yoktur.
Arkadaşlar nişanlıyım ve 16 haziranda düğünümüz var . nişanlımın dedesi kayınpederime bu cocuklara imam nikahı kıydırın falan demiş. (hemde 4 ay önceden :S ) Sebebi de dışarıda elele dolaşan öpüşen çiftleri görünce bizimde öyle yaptıgımızı düşünerek günah olmasıymış. Yani 4 ay önceden imam nikahı olur mu ? Bi de olursa nişanlım bana nasıl davranır sonuçta evli gibi olacağız yani bilmiyorum ama kafam karışık, nikahı bu kadar erken istemiyorum açıkçası.
bir de ne kadar doğru bilmiyorum ama resmi nikahtan önce imam nıkahı kıyan hocalar hakkında şikayet oluyormuş....
resmi nikah olmadan zaten imam nikahı kıyan hoca olmaz ha tanıdığı vardır o yapar ayrı bişey ama sakın yaptırma nikahı çünkü dinen zaten resmi nikahın bi hükmü yok ve imam nikahını kıydığın an ne istese buna özel durum da dahil yapmak zorundasın çünkü resmen kocan oluyo 4 ay daha bekle düğün günü kıydır imam nikahını benim öyle olmuştu düğün bitti eve geldik nikahımız kıyıldı biraz daha bekle ve itiraz et eğer yapabiliyosan tabi canım...
Olmaz olur mu? Resmi nikah kıyıldıktan sonra imam nikahının bir hükmü yok esasen. Tamamen formalite hal aldı zira. Yeter ki resmi nikah ta dini usulle kıyılsın. Nikah memurunun 'kabul ediyor musun' değil 'kabul ettin mi' diye sorması gerek. Evlenen çiftlerin de 'kabul ediyorum ya da evet' cevabı yerine 'kabul ettim' demeleri gerek şahitler huzurunda. Eğer şahitlerden biri kadınsa, nikah salonunda resmi şahitler dışında da kişiler bulunursa resmi nikah imam nikahı yerine de geçer. Biliyorsunuz nikah dediğimiz şey şahitler huzurunda tarafların bir birini karı kocalığa kabul etmesidir. Ha bir de imam nikahında mutlu huzurlu yuva kursunlar diye ekstradan dualar okunur. Onun güzelliğini de yaşamak için imam nikahı da kıyılır o ayrı tabii.. Ama dinen resmi nikahın hükmü yok demek yanlış..
kabul ediyorum diyince olmuyo, kabul ettim diyince mi oluyoyanlış anlama da çok komik bu
Öyle düşünmek istiyorsan düşünebilirsin. Ben imam hatip mezunuyum, bilmediğim konuda yorum yapmam.
Nikah niyette geçerli olsa da şüpheye yer bırakmaması bakımından geçmiş kipte konuşmak esastır, önemlidir..
BELEDIYE NIKHI, YA DA RESM NIKH:
Linkten gereken usulü okuyabilirsin..
(((
Islâmî nikâh, tarafların müslüman olması halinde; "îcâb" ve "kabul" ün bulunmasıyla gerçekleşmiş olur. "Icâb"; birinin diğeriyle evlenme isteğini bildirmesi, "kabul" de; diğerinin bu teklifi kabul etmesi demektir. Bu karşılıklı sözleşmenin hiçbir şüpheye yer bırakmaması gerekir. Çünkü nikâh önemli bir müessesedir. Taraflar bütün varlıklarıyla birbirinin olmakta ve ömür boyu sürmesi gereken bir müessese bu temel üzerine oturmaktadır. Onun için nikâhtaki anlaşma kelimeleri, ya açıkça nikâhı ve evlenmeyi anlatan kelimeler olmalıdır, ya da o anda başka anlama gelme ihtimalı olmayan ve kendileriyle evlenme kastedildiği kesin olan kelimeler olmalıdır. Meselâ:
Kadın: - "Beni eşliğe (ya da zevceliğe) kabul ettin mi?"
Erkek: - "Ettim. (Ya da seni zevce olarak aldım, eşliğe kabul ettim)" gibi.
Veya:
Erkek: - "Seninle evlenmek istiyorum, bana zevceliği kabul eder misin?"
Kadın: - "Ettim."
Görüldüğü gibi birinci örnekte "îcâb" kadından, "kabûl" erkekten, ikinci örnekte de "îcâb" erkekten, "kabûl" kadındandır. Bu birşey değiştirmez, önemli olan:
1. Icâb ve kabulün başka anlama ihtimal olmayan sözlerle olması,
2. En azından birinin geçmiş zaman kipiyle bulunmasıdır. Ancak bu Arapça'nın özelliğinden dolayı böyledir. Türkçe'de ise nikâh yapılan mecliste taraflar "ediyorum" deseler dahi bu, istikbalde kabul edebileceği ihtimalı taşımadığından bununla da nikâh gerçekleşmiş olur.
Ama "ettim" yerine, "ederim" demesi, şüpheye yer vermiş olabilir. Çünkü bu ifade o anda kabul ettiğini kesinkes göstermez, "mümkündür edebilirim" ve "ileride ederim" anlamlarına da gelebilir. Nikâhta bunları üçüncü bir kimsenin, meselâ nikâh memurunun sorması şart değildir. Hattâ bu, nikâhı papazın nikâh kıymasına benzettiği için bid'at ve mekruhtur diyenler de vardır. Ancak karıkoca adayları onun sormasıyla cevap vermiş olsalar da nikâh yine .gerçekleşmiş olur. Ikinci olarak; karıkoca adaylarının "îcâb" ve "kabûl"lerini duyarak şahitlik eden hür ve müslüman iki erkek, ya da bir erkek iki kadın şahit gerekir. Onların hiçbir şey söylemelerine gerek yoktur.
)))
öyle düşünmek istemiyorum, sadece öyle düşünüyorum. verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. ama kaynağı Kur'an değilse benim için çok bağlayıcı değildir. neyse, o mesajdaki diğer fikirlerine katılıyorum.
Bunun kaynağı ben değilim, istediğin fıkıh kitaplarını araştırabilirsin. Aksini görürsen bana da söylersen sevinirim zira senelerdir bir şeyi yanlış biliyorsam düzeltmek isterim. (Ha bu fıkıh kaynağı Yaşar Nuri, Zekeriya beyaz ve Adnan Oktar olmasın mümkünse)
fıkıh dinimizce çok önemli bir ilimdir zira kuranda abdest alın der( yuz kollar ayak yıkanır baş mesh edilir) ama bunun tafsilatını fıkıhtan öğreniriz bu ve bunun gibi birçok konu namazı kılınız ayeti kerimesi vardır ama nasıl kılacağımız fıkıhta öğretilir tabi ki ehli sünnet alimlerinin fıkıh kitaplarından ediniriz birçok islami bilgiyi ama fıkıha bel bağlamamak diye bişey yoktur kusura bakmayın ...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?