Tuvalet Eğitimi Israrla altını söylemeyen çocuk

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Benim kiz kakani gordugu gibi bagirip kacmaya calisiyor ve gunlerce o kakani unutamiyor, korkudan her seye kaka demeye başladi artik

31 aylık benim oğlum da. 1 haftadır uğraşıyoruz,çiş tamam gibi ama kakayı hiç denk getiremedik henüz

2016 şubat doğumlu oğluma 1 yıl oldu ögreteli.

gecen sene 2.5 yaşında ögretmiştim.

ilk once daha bezi bağlıyken banyoya gotürdüm klozeti tanıttım. bak annecim biz yetişkinler buraya yapıyoruz sende bebek değilsin artık buraya yapacaksın dedim.

Sonra bezini açıp klozetete oturttum. adaptör almıştım. yapmadi sağa sola baktı inceledi. Beni kaldır diye ağladı hatta.

sonra ben hala bez varken klozete goturmeye başladım ve klozete cisini yaptı. evde el sallayan gülen yüz stickerları vardı ondan yapıştırıp el salladık çişe. Bay bay ciş dedik. bu arada kukulinin sarkisini soyledik beraber dans ettik beze bay bay diye.

Bu anlattıklarım hazırlık asaması. sonra evdeki tum halıları topladım koltuklarada örtü serdim ve bezini cıkardım. Bak annecim artık kücük degılsin bizim gibi tuvalete yapacaksın dedim. ben goturdugumde klozete yapiyordu onu ögretmistim zaten ama soylemiyordu ve altina yapiyordu. Birkac gun yapti altına ama ben sık sık tuvalete götürdüm. sonra tutma sureleri uzadı ama ben demesem gelip söylemiyordu ben goturuyordum. parka gittik altına kacirdi hatta. hep sabırla tuvalete goturdum ve her yaptiginda bay bay cis diyerek sticker yapistirdik banyo duvarina.

1 ay kadar kendi soylemedi ben hep goturdum ama tutabiliyordu artık. sonra söylemeye başladı anne cisim geldi dedi.

Simdi cok sukur soyluyor. Hatta bir kere birazcik kacirmis oyun oynarken niye tuvalete yapmadın annecim bez mi bağlayayım sana dedim "Hayır anne ben bebek değilim bezi bebekler bağlar" dedi.

inşallah sizde en kısa sürede alıştırırsınız.

Oldukça zeki bence verdiği cevaplarla güldürdü beni. İnattan söylemiyor olabilir. Üzerine düştüğunuzü biliyor ilgi cekmekte hoşuna gidiyordur. Yaşıtı çocuk var mı etrafinda? Bu tür durumlarda o yapiyorsa bende yaparim diyebiliyor çocuklar. Benim abim kıskancliktan biliyorken altını , baslamiş ben dogdugumda tekrar yapmaya. Doktora da danışin tabi.

ah bizde de var aynısından Mayıs 2016 doğumlu
geçen gün bezini çıkardım külot giydirdim, bir süre mutlu mutlu gezdi, sonra çişi geldi lazımlığa oturttum ama bir türlü kendini koyveremiyor, bir kere yapabilse öğrenecek ama kendini çok kasıyor bir türlü yapamadı, geri bezini bağladık mecbur, çok ağladı.
ben de çaresizim bu konuda

Bu süreç biraz zor oluyor benim yeğenimde kendisi bırakmak istedi maşallah söylüyor gelince ama bazen unutuyor mağazanın ortasında koyuveriyor cadı

Öğretmenliğimin ilk senesinde otizmli çok inat bir öğrencim vardı :) bıcırık. Tayinim çıktı ayrıldım o okuldan ama annesi ile hâla görüşürüz. Hikaye yöntemini denemiştik baya da işe yaramıştı. Çizgi film ile ya da normal hikaye ile değil. Çok saçma olacak ama size kısa bir örnek ile açıklayayım (diyelim ki oğlunuzun adı minnoş) minnoşun bir gün çok kakası/çişi gelmiş hemen annesine söylemiş tuvalete gitmişler sonra minnoş ...... şekilde tuvaletini yapmış çiş/kaka şöyle şöyle maceralar yaşamış şunları şunları yapmış en sonunda da hep Okyanus’un dibindeki ailesi ile buluşmuş olarak bitiriyorduk biz. Hikayenin resimlerini de hikayeye uygun çizip çocuğunuz ile okuyup hikaye bitince resimleri boyatabilirsiniz. Belirli bir süre farklı maceralar ile özellikle çocuk tuvaletini tubalette yaptıktan sonra tekrarlarsanız işe yarayacaktır. Bir müddet sonra hikayede ne olacak diye merak edip gitmek istedikleri bile oluyor :) Benim çok işime yaramıştı.

Ben kızımı protez kullandığı ve silikon yedeği olmadığı için tuvalet konusunda aşırı zorlamadım. 4 yaşını iki ay geçerken bez olayımız sadece 1.5 ayda hayatımızdan çıktı. Zeki ve akıllı. Fakat hazır değildi. Zorlasaydım kesinlikle bezi çok erken dönemlerde bırakırdı. İki yaşını biraz geçiyordu anne kokuyor diyordu kaka için. Lazımlık aldım salona koydum. Tuvaletleri gösterdim. Çişi veya kakası geldiği zaman buralara yapabileceğini anlattım. Tamam dedi ama bezine yapmaya devam etti. Biz bez takmaya mecburduk proteze yaparsa malesef yürüyemezdi. Çiş olayı kaka gibi değil. Kaslarını kontrol etmeyi öğrenmesiyle alakalı. İşte bu yüzden çocuklar ilk zamanlar tuvalete koşarken altını kaçırır. Bir uzman emzik ve tuvalet eğitimi konusunda zorlayıcı olmamak gerektiğini, önemli olanın çocuğun tamamen hazır olması olduğunu bir yazısında anlatmıştı. Biz farkında olmasak da tuvalet eğitimi çocuklar için çok ürkütücü.

Bence tuvalet lafını ortadan kaldırın. Bezden, çişten ve kakadan bahsetmeyin. Tuvalet eğitimi olan çocuklarla kaynaştırın. Bizimkinin bezi bırakmasındaki en büyük etken okulda havuz dersine katılmak istemesi oldu. Karşıma aldım ve güzel bir dille tuvaletimizi tutabilmeyi öğrenmeden havuza giremeyeceğimizi çünkü havuzda altımıza kaçırırsak hoş olmayacağını defalarca anlattım. Fakat asla çişini ve kakasını tuvalete yapması konusunda baskı yapmadım. Gündüz bezden çıktıktan sonra net hatırlamıyorum ama ya bir ya da iki hafta içinde gece toplamda 5-6 kere bezledim. Gece sadece bir defa altına yaptı ama tamamen benim hatam. Uyandı ama ben rüya görüyorum sandım. Gündüz oyuna dalıp çok defa altına kaçırdı. Tuvalet lafını rafa kaldırın bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…