- Konu Sahibi tourmaline
-
arkadaşlar merhaba..
ben insan kaynakları okudum 4 yıl,sonra halkla ilş yön,sonra da bankacı oldum..
bikaç şeyden bahsetmek istiyorum..
halkla ilş yön iken ik'yı da bana yıkmışlardı asıl mesleğim olduğu için, gelen cvleri derleyip toparlıyordum..
çalıştığım yer temizlikçi arıyordu ve üni. mezunlarının sadece ev ve çocuklarına para götürmek için bu işsizlik ortamında temizlikçi işine başvurduğunu kendi gözlerimle gördüm..
sonra uzun bi dönem işsiz kaldım,herrrryere başvurdum,bırakın olumlu cevabı,cevap vermeye bile tenezzül etmiyorlardı..bir iş başvurusuna gittim,eski bir fabrika içinde işçilerin yanına atmışlar eski kahve sandalyesinden (koyu kahve derisinden hatırlarsınız) , bsayar falan yok,300 tl dedi..yine aynı sıralar bankaya başvurmuştum netten..
banka mülakatlarını bilen bilir,benim toplam 3 ay sürmüştü yazılı-sözlü-ingilizce-toplu ve bireysel mülakatlarım.. toplu mülakata 5-6 kişi girdik,herkes kendini tanıtıyor..ben izmirden mezunum 4 yıllık,2 yabancı dilim var,bu kadar.arkadaşlar, toplu mülakatta tesadüfen herkes bayandı ve aralarındaki en düşük mezuniyet benimdi,çift anadallar mı dersiniz,doktoralar mı,hem türkiyede ing bölüm hem ingilterede çift dallar mı.... ve hepsi fıstık gibiler,ben erkeksi kaldım yani yanlarında pantolon gömlekle..
mülakattan çıktım eşim nasıl geçti dedi, dedim ki hiç şansım yok.. orada sorulan bikaç soruya kendime göre cevap vermiştim,olumlu sonuçlandırmışlardı neyse ki.. yine bankada gişede çalışan nice mühendisler,nice ing öğretmenleri vs var..bankalar yüksek maaşlı yerler değildir bilen bilir..
bütün bunları niye anlattım.. insan üni.de okurken devlette çalışmayı bile hakir görüp özel sektörde milyonlar milyarlar kazanacağını sanıyor..(buna 8-10 yıl önce üni mezun olan çevremdeki herkes dahil).. üniversite bitiyor işte gerçek hayat.. öyle çok üni. açıldı ki artık herkes üni mezunu,herkesin 2-3 yabancı dili var,bunlar ayırt edici özellikler değil artık maalesef.. e onca okul okudum dirsek çürüttüm o paraya da çalışmam durumu öyle çok ki inanın buna.. aslında iş var,kimisi parasını veya imkanlarını veya standartlarını düşük buluyor..kimi zaman da işverenler , ya bu pozisyona bu kalifikasyonda birini alamam,yazık olur özelliklerine,hem verdiğim maaş da ona layık olmaz deyip reddediyorlar..ben eski işimden biliyorum,böyle çok elendiği oluyor insanların..
yani kendinizi yetersiz hissetmeyin sakın, işverenler sizin özelliklerinizin işe değil işin imkanlarının size yetmeyeceğini düşünüyor bazen..
bir yerden başlandığı zaman da gerisi geliyor merak etmeyin..ama işe başlarken nolur ücret kaygısı olmasın kimsede.. hele ilk işler genelde düşük ücretle olur..ve ik görüşmelerinde başkası gibi değil kendiniz gibi olun..kendinize güvenin ama ne aşırı ne de az..
inşallah en tez zamanda hayırlı birer iş bulursunuz gönlünüzdekine uygun olarak..
bu arada ben de kararsızım bebeğime bakacak kimsem olmadığı için ücretsiz izin dönüşü işimi de bırakabilirim.. bu işsizlik ortamında daha sonra bir daha çalışmak istesem bulabilir miyim..bulamama ihtimalim çok yüksek..ama evlat işin içine girince herşey değişiyor..bakalım benim de herkesin de hakkımızda hayırlısını versin Allahım..
sevgili arkadaşlar,
herkesin bir yabancı dile hakim olduğunu cvlerde yazmak bir gelenek..
hele ingilizcenin içten içe yara olduğu toplumumuzda..
yetersiz kimselerin bile ingilizceyi iyi olarak işaretlediğini görüp şaşırmamak elde değil..
eğer yabancı dil gerektiren bir pozisyonsa ve bu,aranılan özelliklerde belirtilmişse, sanki sözlü ve yazılı mülakatlara girmeyecek..
benim başvurduğum sırada bankanın yabancı dil yazılı mülakatı,bilen bilir toefl la yarışır düzeyde idi..
daha önce de yazdığım gibi 2 yabancı dilim olmasına (ki ingilizce ağırlıklı ve hazırlık olan okullarda okuyup 2. yabancı dilim de almanca olmasına , üzerine amerikan kültür ve tömerden sertifikalarıma, üstelik bilen bilir "advanced level" ingilizce ve "A2" düzey almancam olmasına) rağmen ben de uzun süre işsiz kaldım..
bu arada banka grup mülakatındaki bir detayı atlamışım,marmara üni. ing bölüm ile cambridge uni mezunu olan afet hatuna "bankada hangi pozisyonda çalışmak istersin?" diye sorduklarında "hangi bölüm olursa olsun çalışabilirim" dediğinde işsizlik boyutunu daha iyi anlamıştım..
karamsar değil gerçekçi bir tablo oluşturmak adına yazıyorum.. maalesef mezuniyet,yabancı diller vs.. tek başına yeterli değil,ayırt edici değil,zaten başvurduğunuz pozisyonda bunlar mutlak istenen özellikler oluyor..bunu yıllarca insan kaynakları tecrübeme dayanarak söylüyorum..
eğitim seviyesi,yabancı diller,kurslar,sertifikalar,tecrübe vs... bunların sizde bıraktığı gelişim izleri,güleryüz,iletişim becerisi,kararında kendine güven ve tüm bunların süzdüğü kendi kişiliğiniz..
görüşmeye gittiğinizde karşınızdaki kişi sizi cvnizde anlattığınız kadar biliyor, kendinizi ve özelliklerinizi anlatmanız için 10 dk bilemediniz max yarım saatiniz var.. en iyi şekilde değerlendirmek gerek
son olarak belki bildiğiniz ama benim de çok sevdiğim sözleri paylaşmak isterim:
İYİ BİR İLK İNTİBA İÇİN, ASLA İKİNCİ BİR ŞANSINIZ OLMAZ.
GECENİN EN KARANLIK OLDUĞU AN, SABAHA EN YAKIN ZAMANDIR.
hepinize kocaman sevgiler