işsizlik bitirdi beni

sevgili arkadaşlar,
herkesin bir yabancı dile hakim olduğunu cvlerde yazmak bir gelenek..
hele ingilizcenin içten içe yara olduğu toplumumuzda..
yetersiz kimselerin bile ingilizceyi iyi olarak işaretlediğini görüp şaşırmamak elde değil..
eğer yabancı dil gerektiren bir pozisyonsa ve bu,aranılan özelliklerde belirtilmişse, sanki sözlü ve yazılı mülakatlara girmeyecek..
benim başvurduğum sırada bankanın yabancı dil yazılı mülakatı,bilen bilir toefl la yarışır düzeyde idi..
daha önce de yazdığım gibi 2 yabancı dilim olmasına (ki ingilizce ağırlıklı ve hazırlık olan okullarda okuyup 2. yabancı dilim de almanca olmasına , üzerine amerikan kültür ve tömerden sertifikalarıma, üstelik bilen bilir "advanced level" ingilizce ve "A2" düzey almancam olmasına) rağmen ben de uzun süre işsiz kaldım..
bu arada banka grup mülakatındaki bir detayı atlamışım,marmara üni. ing bölüm ile cambridge uni mezunu olan afet hatuna "bankada hangi pozisyonda çalışmak istersin?" diye sorduklarında "hangi bölüm olursa olsun çalışabilirim" dediğinde işsizlik boyutunu daha iyi anlamıştım..
karamsar değil gerçekçi bir tablo oluşturmak adına yazıyorum.. maalesef mezuniyet,yabancı diller vs.. tek başına yeterli değil,ayırt edici değil,zaten başvurduğunuz pozisyonda bunlar mutlak istenen özellikler oluyor..bunu yıllarca insan kaynakları tecrübeme dayanarak söylüyorum..
eğitim seviyesi,yabancı diller,kurslar,sertifikalar,tecrübe vs... bunların sizde bıraktığı gelişim izleri,güleryüz,iletişim becerisi,kararında kendine güven ve tüm bunların süzdüğü kendi kişiliğiniz..
görüşmeye gittiğinizde karşınızdaki kişi sizi cvnizde anlattığınız kadar biliyor, kendinizi ve özelliklerinizi anlatmanız için 10 dk bilemediniz max yarım saatiniz var.. en iyi şekilde değerlendirmek gerek inanın 5-10 yıl sonra geçmişe dönüp baktığınızda gülümseyerek "bunların da yaşanması gerekiyormuş" diyerek hatırlayacaksınız bu günleri.. ve inanın güzel bir işiniz olacak.. sakın umudunuzu kaybetmeyin..
son olarak belki bildiğiniz ama benim de çok sevdiğim sözleri paylaşmak isterim:
İYİ BİR İLK İNTİBA İÇİN, ASLA İKİNCİ BİR ŞANSINIZ OLMAZ.
GECENİN EN KARANLIK OLDUĞU AN, SABAHA EN YAKIN ZAMANDIR.
hepinize kocaman sevgiler

İnsanlara yardımcı olmak istediğinin farkındayım canım.
Çok da yararlı bilgiler veriyorsun.
Ama bu işsizlik olayını biraz abarttığını düşünüyorum.
Cambridge mezunu afet hanımın işe kabul edilmediğini nerden biliyorsun ki?
Belki de senden önce ona teklif ettiler ama maaşı azımsayıp kabul etmedi.
Bak bu da olabilir değil mi?
Biz ne kadar iş arıyorsak onlar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı yaşıyorlar.
Allah'a şükür dünya daha Cambridge mezununun işe alınmadığı hale gelmedi.
Hiç bir zaman da geleceğini sanmıyorum.
Advance level İngilizcem var diyorsun ama inan İngilizce'yi tam anlamıyla bildiğini kanıtlamıyor advanced level.
Kaç yıldır İngilizce'yle iç içe yaşıyorum ama tam anlamıyla İng. biliyorum diyemem.
Lafım sana değil ama o kadar çok insan var ki anadolu lisesi mezunuyum diye kendini İngilizce biliyor sanıyor.
Şunu da belirteyim benim arkadaşım sırf Almanca bildiği için çok iyi bir işe kabul edildi.
Ama gerçekten biliyordu Almanca'yı.
Yani o kadar kötü değil durumlar.
Ayrıca söylediğin gibi mülakat performansı da çok önemli.

Son düzenleme:
birçok üniversite mezunu seninle aynı durumda emin ol. Umudunu kaybetme ve moralini yüksek tut. Uğraşan bir şekilde iş buluyo merak etme.

artık sinirlerim iyice hırplandı. işsizlik sevgilimide benide bitirdi. ikimizde marmara üni iletişim fakültesi mezunuyuz. sevgilim askerden geldi iş güç yok. beni sorsanız babam sayesinde bir devlet hastanesinde veri elemanı olarak çalışıyorum. Hiç yoktan iyidir bunada şükür. ama gelin görün ki 4 senemi çöpe atmak bu. insan yaşadıklarını hazmedemiyor. yıllarca okuduk ama sonuç ne koca bir hiç...

sevgilim iyice bunaldı. Ankara'ya gidicem diyor. iş bulucam orda düzenimizi orda kurarız diyor. Benden uzaklaşmasını istemiyorum. herşey çok zor olacak nasıl dayanacağımı bilmiyorum ama burdada iş bulamadı. haklı çok bunaldı. ben çaresizim. hayatımızı kuramıyoruz. elimizden birşey gelmiyor.

arkadaşlar birçok yorumda KPSSden bahsedilmiş. onada inancım kalmadı. Kızılaylar devlet hastanelerine bağlandı ve ordaki çalışanlar kadrolu ve sınavsız olarak atandı. bir baksanız çoğu kpss'ye girse kazanamayacak düzeyde. eğitim düzeyleri düşük ama nerden baksanız 2000 TL'ye yakın maaş alıyorlar.

artık hayata karşı bir inancımn kalmadı. Başımızdaki insanlara lanet ediyorum. hayatımızı kuramıyoruz. delirmek üzereyim. Biz bu ülkeye karşı okuyarak görevimizi yaptık ama bu ülke bize ne yaptı. Koca bir hiç... Bu ülkeden kaçan kurtulur. Artık sadece buna inanıyorum

arkadaşlar benim 5,5yıllık iş tecrübem var,
evlenince işyeri uzak kaldı, ayrıldım.

şimdi diyorumki; acaba, evli olmam dezavantaj mı.
ayrıca bu iş tecrübem tek bir iş yerinde.
yani başkalarının cvsinde birsürü yer yazıyor, benimki kısacık kalıyor.
cv kısa ama, tecrübem 5,5yıl.

sanki ben işveren olsam; kendimi "istikrarlı" diye işe alırım
off saçmalıyorum yaa.

kısacası evli olmam olumsuz mu görünüyordur sizce?

Son düzenleme:

bence tek yerde çalışmış olman onlar için artı birşey, birçok insan işinden memnun olmadığı için sürekli iş değiştiriyor. sık sık iş değiştirilmesine sıcak bakmıyorlar diye biliyorum ben bu gariban halimle ama bilemiycem ne de olsa garibanım işsizim :26:

sözlerinizde haklısınız ama bence siz yıllardır ingilizceyi öğrenemediniz diye herkesi de aynı kefeye koymayın.. belki sizin yabancı dile olan kabiliyetiniz o kadardır ama bir başkası daha kısa bir sürede daha iyi bir şekilde öğrenebilir. birkaç mesaj öncesinde ben de işsizlik sıkıntımı paylaşmıştım.. ben ingilizce eğitimine ilkokulda başladım.. henüz türkçe okuma yazmayı öğrenirken bir taraftan da ingilizce öğrenmeye başladım ve ilkokuldan üniversite bitimine kadar ingilizce eğitime devam ettim.. ingilizce eğitim veren bir üniversiteden ve çok geçerli olan bir bölümden mezun oldum.. gittiğim mülakatlardaki ingilizce seviye tespitlerini de başarıyla atlattım yüzüme karşı "evet ingilizce gerçekten iyiymiş" denildi.. bunun yanında ikinci yabancı dilim var ingilizce kadar iyi değil tabiki bunu özgeçmişimde ve mülakatlarımda da belirtiyorum zaten.
eğerki dediğiniz gibi ingilizceyi layığıyla öğrenmek ve geçerli bir bölüm bitirmekle olsaydı ben şimdi 1 yıldır çalışıyor olacaktım..

işe girip çalışmanın en iyi eğitimleri almakla hiç bir ilgisi yok maalesef....bun uehr seferinde dile getiren biriyim...iş bulmak,peşinden koşulması gereken bişiy gerçekten..ciddi manada enerjinizi buna zorluyorsunuz bir kere...piskolojinizin sağlam olması gerekiyor ayrıca her türlü etkene karşı..kimi zaman iş değil " tanıdık" peşinden koşmanız gerekiyor...eğitimleri çok iyi olan insanların pek çoğundaki ortak nokta ne yazık ki iş beğenmiyor olmaları...aldıkları eğitim ile birlikte, daha iyi bir kurumda daha iyi bir yerde tabiki daha iyi olanak ve ücretle çalışmak istiyorlar...fakat işveren de kendini düşünüyor...tecrübeli biri onlar için her zaman daha önde duruyor..bu da onlar için iş hayatındaki bir risk..tabiki bunun istisnai durumları da mevcut..ama bunu da pek çok deneme yanılma ve iş görüşmeleriyle görmek mevcut...

Türkiye için geçerli bölümü veya iyi bir üniversiteyi bitirmedikten sonra istediğiniz kadar dil öğrenin bir şey değişmeyecektir.
Artık her şehirde en az bir tane üniversite var milyonlarca mezun var
ya çok iyi seviyede isim yapmış bir üniversiteden mezun olmak ya da herhangi bir üniversitenin iş alanı geniş olan bir bölümünü bitirmek gerekiyor.
Ama 17-18 yaşında insan tercih yaparken bunları düşünememesi gayet normal iyi yönlendirilmek gerekiyor.
Misal sağlık sektöründe iş imkanı fazla en kötü ünvteyi bitirenler bile iş buluyor. Bir arkadaşım vardı dumlupınar fizik tedaviyi bitirmişti tek sahip olduğu özelliği
diplomasıydı mezun olur olmaz girdi işe.

arkadaşlar nasılsınız,
iş bulan var mı,
ben çok sıkılıyorum, görüşmeye bile çağıran yok.

arkadaşlar nasılsınız,
iş bulan var mı,
ben çok sıkılıyorum, görüşmeye bile çağıran yok.

Ben kamu sektöründe iş buldum ve 1 aydan uzun süredir çalışıyorum. Lise mezunlarının yapacağı bilgisayar işlerini mühendislere yaptırıyorlar.Sistem çok kötü. Üniversitede öğrendiğim bilgileri unutacam diye üzülüyorum.

bende iş bulamıyorum bir türlü...

yarın stajerlik için görüşmeye çağırdılar...(bir tanıdığımız ayarlamış)

ama ben istemiyorum...

para kazanmak istiyorum artık...

stajer olmak istemiyorumm :95:

yok hiçbi yer olmuyo.olumlu diyenler bile almıyo.ben artık yaşamak istemiyorum.keşke böyle bir şsansım olsa

aylar önce bu topiği açmıştım..şartları kötü de olsa bir iş buldum 3 aydır çalışıyorum; sorduklarında çalışıyorum ben demek ve de iş aramamak güzel bir duyguymuş..umarım Allah herkesin gönlüne göre verir..

malesef canım bende ünv.mezunuyum işsizim.çevremde o kadar çok nüfuzlu kimseler var.bi telefonlarına bakıyo kimseden yardım görmüyorum.kpss ye girdinmi bankalar çok eleman alacakmış bıktım bunları duymaktan yıllardır.nefret ediyorum insanlardan..keser döner sap döner diyorum ama dönmüyo bee..nböle gelmiş böle ggidio ooof off

bende bu topiğe birkaç ay önce işsiz olduğumu yazmıştım. ama şuan artık bi işim var.. 2 hafta oldu başlayalı... torpille girdim buraya.. yoksa hayatta giremezdim.. gerçekten bu zamanda eşin dostun olmadan işe girmek çok zor... kariyer siteleri filan palavra zaten... Allah herkese en kısa zamanda iş bulmayı nasip etsin..

Arkadaşalarmerhaba,

İş buldum diyen arkadaşlar hangi şehirlerde buldunuz işlerinizi merak ettim direk aklıma gelen istanbul oluyor kimya / kimya mühendisi denilince ve de kocaeli gebze...
Ben de kimya mühendisiyim bu yaz mezun oldum , 2aydır bursada çalışıyorum özel bi şirkette ama mesleğimi yaptığım söylenemez daha yeni mezunum yüksekten uçmak istemiyorum ama mesleğimi yapmadığım için birazda ağırıma gidiyor, farklı bi bölüm okuyanda yapabilir bu işi diyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…