işsizlik bitirdi beni

İzmir iş alanı bakımından çok kısır bir yer ne yazık ki...

Bir iki noktaya temas edeyim dedim ben de.Aslında sorunların temelinde ülkenin bu kadar çok üniversite mezununa ihtiyacının olmaması. Her şehire üniversite açtık diye seçim sloganı yapmışlar. İyi b.. yediniz Havan kime güzelim diye bunlara sormak lazım asıl, Avrupa Birliği'ne "şık" mı görünülüyo nüfusun yarısı üniversite mezunu olunca ??? O üniversitelerden anca o ilin esnafı, kiraya verilecek evi olanı yararlanıyor.

Halkta kabahat yok mu? Herkesin bebesi üniversite okuyacak maaazallah.Herkes mühendis olacak, çıraklığa kimsenin tahammülü yok O yüzden de okuyabilecek adam da okuyamayacak adam da gidip dağda bayırda yazıyor bi üniversite. Kimisi nasılsa buluruz zamanı gelince torpilini mantığıyla zaten tüm kalitesizliğine rağmen torpilini bulup sokuşturuyor bir yerlere, bulamayan da işsizim işsizim türküsü işte...
Hele ki idari bilimler fakülteleri..Hali içler acısı. Neci olduğu belli değil, okul biter sınavlar bitmez, kamucusu, iktisatçısı, uluslarcısı, işletmecisi, hepsi birbirine rakiptir o sınavlarda....Okuma kardeşim, gidip bi anadolu şehrinde işletme okuma.Sonra da orada yaptığın master'ı doktorayı bana yüksek bilmem neyim diye kakalama, biliyoruz oralarda o diplomaların da nasıl alındığını.

Yazma boğaziçi olsun da çamurdan olsun diye en dandik bölümünü.Geçerli bölüm yaz. Say kaymak üniversiteleri, kaç tane? 10 olsun hadi.Her birinden yılda 2000 er kişi mezun olsun Etti mi sana 20.000 kişi? Her sene 20.000 tane düzgün pozisyon açılır, bu 20.000 de özel sektörde bi kaç ay içinde iş bulur şanssız değillerse...Geri kalanı? Tufan...O üniversite okumuş adamı artık çırak da yapamazsınız, ama mühendis yapacak kapasiteyi de o adamda bulamazsınız.

Ha girdiysen üniversite sınavında ilk 10.000'e,yaptıysan stajını, gözünü dört açıp etrafta olana bitene kafa yorduysan, kendini geliştirdiysen, kampüsün içinde ot gelip ot gitmediysen, gözlediysen yurdun her tarafından öğrenci sıfatıyla gelen insanları, anladıysan onların dertlerini, yaşayışlarını, o zaman şikayet et.Çünkü bizim ülkemizde başarının ölçütü ÖSS'ydi bi zamanlar, hakkaniyetle yapılabildiğini düşündüğümüz zamanlar. Hoş, artık ona da güvenimiz kalmadı

walker mrb yazdıklarını az önce okudum da muhasebe kursundan bahsetmişsin daha uygun ücrete gidebileceğin yer olarak halkeğitim merkezlerini tavsiye edebilirim sana ben de gittim 4 program öğrendim.

yazdıklarınızı tek tek okudum kızlar.ben de aynı dertten muzdaribim o kadar güzel anlatmışsınız ki yazdıklarınızı ;kendimi buldum yazdıklarınızda.hem hepimiz için üzüldüm;hem de duygularınızı paylaşıp biribirinize destek olmanız beni mutlu etti.hepinize teşekkür ederim.bazen en yakınımızdakiler bile bizi anlamazken kilometrelerce uzak ama klavyedeki tuşlar kadar yakın sizlerin beni ve birbirinizi anlamanız gerçekten beni çok mutlu etti.iyi ki varsınız

sevgili berrin ben çok zaman evvel halk eğitime işletmenlik için gitmiştim.çok ucuz olduğu halde diğerlerine göre ucuz etin yavan yahnisi izlenimi veriyordu.bizi kendi halimize bırakıp ha bire tenefüs arası yapıp fosur fosur sigara içmeye çıkıyorlardı.ya da bana kötüsü denk geldi genellemeyeyim yinede.

benim kursumda biz ön muhasebeden başladık şimdi genel muhasebeden örnek çözüyoruz.sonra netsis ve mikroyu geniş geniş göreceğiz.çünkü şu anda en yaygın ve pratik muhasebe prog.bu ikisi kimse logo yu fazla aramıyor mesela..

aynı sorun bendede var bende iyi bir eğitim almış buna rağmen hiç iş bulamayan bulsamda 2 günü işten çıkarılan biriyim tam 5 senedir bu böyle çevremdeki okumamış ama biryerlere gelmiş kişiler imalı imalı aynen şu sözü söylüyorlar hava atıp okuyanlarıda görüyoruz falan filan deyip kendilerini göklere beni yerin dibine sokuyorlar bunun dışında diğer işlerimde yolunda gitmiyor ama nedenini öğrendim kıskanç fesatçı kişiler tarafından yapılmış şeyler çıktı seninde benim kadar uzun bir yılsa sende şüphelen derim ben madem iş bulamıyorum bari şu işkurdaki kurslara başvurayım diyorum böyle birşey olamaz ben başvurıyorum kurs iptal oluyor varmı böyle birşey sırf bir tecrübem olsun diye askeri ücretin altında bile maaş istiyorum bazen başvurduğum yerler çok yakın oluyor beni almıyorlar çok yüksek maaş isteyen uzakta oturanları alıyorlarki ilanda yakın civarda oturan faln filan diyorlar okadar fedakarlık yapıyorum olmuyor olmuyor bundan sonra inşallah bu durum düzelecek

Son düzenleme:

evet canım ben de takip ediyorum işkur kurslarını ama hala istihdam garantili açılmadı ya özürlü açılıyor ya hükümlü sıkıldım valla.yakında işkur kurslarına da türkiye geneli bakıcam artık

evet canım hocaya göre değişiyor demek ki haklısın.umarım hepimiz için herşeyin en iyisi olur.Allah emeklerimizi , çabalarımızı boşa çıkarmasın

uzun süre işsiz kalan kendini iyi yetiştirmiş,sen kadar olmasada yurdumun Anadolu üniversitelerinden birini hasbel kader bitirmiş birisi yazıyor sana bunları..bu ülkede öyle mastır yapıp yüksek atlaman,engelli zıplaman ..vs işe yaramıyor...iş ararken ne aşamalardan geçtiği az çok foruımlarda yazdım,yakın çevremde iyi bilir.maalesef kolay değil...yolda gördüğüm ilanlı her aracın şirketine ait web sayfalarını ziyaret edip cv mi gönderiyordum ben...aklına gelmeyen iş sitelerinde iş arıyordum vs..istanbulda yım ama gitmediğim muhit ,gezmediğim cadde de kalmadı..velhasıl kolay değil..gerçekten..madem gözün yükseklerde değil ufaktan başlayacaksın...şöyle örnek vereyim..şuan mali müşavir stajyeriyim ben,ilk ön muhasebe de ve bir araba motor servisinde işe başladım.erkeklerin,motor yağlarının,tamircilerin içinde..etraf ne der diye düşünmeyeceksin,ben şu şu okulları bitirdim de demiyeceksin,belkide bilmeden kibir yapıyorsun..herkes tecrübe istiyor bu bir gerçek,çabuk motivasyon iş yaşamında önemli..haa birde bizim ülkemizde ne yazıkki torpil önemli...ben artık iş değil torpil arar olmuştum bir dönem...ama çok şükür Allah kimseye muhtaç etmedi ve kendim buldum işimi..yılgınlık gösterirsen,arkandan koşan onca kişiden birisi önüne geçer bunu unutma...hakkında hayırlısı olsun..

Torpil ve tecrübe konusunda haklısın arkadaşım. Ama bazen öyle iş ilanları oluyor ki. Yok 5 yıllık şu meslek kolunda şu endüstride tecrübeli olsun 25 yaşını aşmamış olsun 3 dil bilsin üni mezunu olsun. Çok özür dilerim bir yuh diyorsun. Böyle adam var mı varsa da nerede acep diyorsun. Herkes tecrübe istiyor ama tecrübe de çalışılarak kazanılıyor. Herşeyin bir çağı var derler ya eğitim çağında eğitim iş çağında iş olmalı...

benim de derdim aynı :2: çok güzel bir bölümü ingilizce eğitim veren bir üniversitede okudum.. 2 tane de yabancı dilim var ama ben de neredeyse 1 yıldır işsizim.. görüşmelere gidiyorum hep olumlu olduğunu düşünüyorum ama her seferinde hüsran.. deneyimsiz olduğumuz için böyle oluyor sanırım.. bir de bu işler şans işi sanırım yaa biz de şanssızlardanız heralde .. ben de artık delirmek üzereyim zaman geçtikçe kendime olan güvenimi kaybetmeye ve umutsuzluğa kapılmaya başladım..

Yok artık ya kim istiyor 3 dil?
O kadar iş ilanı inceledim.
İşe alım süreçleri en çetrefilli olanlar bile 3 dil falan istemiyor.
Zaten 3 dil istemenin bir anlamı da yoktur.
Genelde İngilizce her yerde şarttır.
Ama bunun yanında mesela bir Alman şirketine girecekseniz Bosch gibi Almanca bir tercih sebebidir.
3 dil bilen eleman arayan şirketin profesyonelliğinden şüphe ederim.

yalnız ilanlarda ticari amaçlı ....zamanında hergün iş ilanlarını takip etmiş biri olarak ,aylarca aynı ilanın askıda durduğunu biliyorum..önemli olan avı yerinde yakalamak...

ben de aynı durumdayım o kadar oku oku mühendis ol, sonunda iş dilenir hale gel, insanın ağırına gidiyor boşuna mı dirsek çürüttüm yıllardır diyorsun. Artık torpil de işe yaramıyor tanıdık falan araya koyunca da olmuyor, direk şirketin kurucusunun akrabası falan olman lazım herhalde.

Br de herşeyden önce nasip işi bu da tabi ki -evlilik gibi- ama zoruna gidiyor insanın ne yaparsan yap olmayınca. İmtihandan geçiyoruz kızlar çok zor geliyor biliyorum ama sabredip dua etmeye devam etmemiz gerek... doğru olan bu biliyorum ama açıkçası ben de artık umut edemez hale geldim...

arkadaşlar bu iş meselesi de bir yerde şans. bakıyorsun liseyi bitirmiş üniversite okumamış ya da okuyamamış bir insan çok güzel bir iş bulup yükselme şansı elde edebiliyorken, yüksek lisans bile yapmış olan kişi işsizlikle boğuşuyor.

Firmaya göre de aranan nitelikler farklı oluyor. kimi üniversite mezunu alacağıma daha ucuza meslek lisesi mezununu çalıştırırım diyebiliyor. kimi ise yüksek lisanstan aşağısını kabul etmiyor. Tavsiyem kendini fazla geliştirmiş ( okul, kurs, seminer, yabancı dil ...vs) kişilerin birden fazla farklı cv oluşturmaları. çünkü kimi iş veren bu kadar donanımı gördüğünde de yüksek ücret beklentisi olur diye geri adım atabiliyor.

Piyasaların düzeldiği şu dönemde istanbul gibi bir şehirde iş bulamamak gerçekten üzücü. inşallah herkes dilediği işe kavuşur.

arkadaşlar merhaba..
ben insan kaynakları okudum 4 yıl,sonra halkla ilş yön,sonra da bankacı oldum..
bikaç şeyden bahsetmek istiyorum..
halkla ilş yön iken ik'yı da bana yıkmışlardı asıl mesleğim olduğu için, gelen cvleri derleyip toparlıyordum..
çalıştığım yer temizlikçi arıyordu ve üni. mezunlarının sadece ev ve çocuklarına para götürmek için bu işsizlik ortamında temizlikçi işine başvurduğunu kendi gözlerimle gördüm..
sonra uzun bi dönem işsiz kaldım,herrrryere başvurdum,bırakın olumlu cevabı,cevap vermeye bile tenezzül etmiyorlardı..bir iş başvurusuna gittim,eski bir fabrika içinde işçilerin yanına atmışlar eski kahve sandalyesinden (koyu kahve derisinden hatırlarsınız) , bsayar falan yok,300 tl dedi..yine aynı sıralar bankaya başvurmuştum netten..
banka mülakatlarını bilen bilir,benim toplam 3 ay sürmüştü yazılı-sözlü-ingilizce-toplu ve bireysel mülakatlarım.. toplu mülakata 5-6 kişi girdik,herkes kendini tanıtıyor..ben izmirden mezunum 4 yıllık,2 yabancı dilim var,bu kadar.arkadaşlar, toplu mülakatta tesadüfen herkes bayandı ve aralarındaki en düşük mezuniyet benimdi,çift anadallar mı dersiniz,doktoralar mı,hem türkiyede ing bölüm hem ingilterede çift dallar mı.... ve hepsi fıstık gibiler,ben erkeksi kaldım yani yanlarında pantolon gömlekle..
mülakattan çıktım eşim nasıl geçti dedi, dedim ki hiç şansım yok.. orada sorulan bikaç soruya kendime göre cevap vermiştim,olumlu sonuçlandırmışlardı neyse ki.. yine bankada gişede çalışan nice mühendisler,nice ing öğretmenleri vs var..bankalar yüksek maaşlı yerler değildir bilen bilir..
bütün bunları niye anlattım.. insan üni.de okurken devlette çalışmayı bile hakir görüp özel sektörde milyonlar milyarlar kazanacağını sanıyor..(buna 8-10 yıl önce üni mezun olan çevremdeki herkes dahil).. üniversite bitiyor işte gerçek hayat.. öyle çok üni. açıldı ki artık herkes üni mezunu,herkesin 2-3 yabancı dili var,bunlar ayırt edici özellikler değil artık maalesef.. e onca okul okudum dirsek çürüttüm o paraya da çalışmam durumu öyle çok ki inanın buna.. aslında iş var,kimisi parasını veya imkanlarını veya standartlarını düşük buluyor..kimi zaman da işverenler , ya bu pozisyona bu kalifikasyonda birini alamam,yazık olur özelliklerine,hem verdiğim maaş da ona layık olmaz deyip reddediyorlar..ben eski işimden biliyorum,böyle çok elendiği oluyor insanların..
yani kendinizi yetersiz hissetmeyin sakın, işverenler sizin özelliklerinizin işe değil işin imkanlarının size yetmeyeceğini düşünüyor bazen..
bir yerden başlandığı zaman da gerisi geliyor merak etmeyin..ama işe başlarken nolur ücret kaygısı olmasın kimsede.. hele ilk işler genelde düşük ücretle olur..ve ik görüşmelerinde başkası gibi değil kendiniz gibi olun..kendinize güvenin ama ne aşırı ne de az..
inşallah en tez zamanda hayırlı birer iş bulursunuz gönlünüzdekine uygun olarak..
bu arada ben de kararsızım bebeğime bakacak kimsem olmadığı için ücretsiz izin dönüşü işimi de bırakabilirim.. bu işsizlik ortamında daha sonra bir daha çalışmak istesem bulabilir miyim..bulamama ihtimalim çok yüksek..ama evlat işin içine girince herşey değişiyor..bakalım benim de herkesin de hakkımızda hayırlısını versin Allahım..

Son düzenleme:
Arkadaşlar inanın bazı şeyleri abarttığınızı düşünüyorum.
Herkesin 2- 3 yabancı dili varmış...
Yabancı dil öğrenmek o kadar kolay bir şey değil.
Yıllardır İngilizce'yi öğrenemedim ben.
Bırak ikinci bir dili İngilizce'yi bile tam olarak söktüm diyemiyorum,
o kadar cesur değilim.
Çünkü bir dili öğrenmek çat pat konuşmak, konuşulanları şöyle böyle anlamak değildir.
İki üç cümle kuran herkes o dili biliyorum sayıyor.
Gerçekten 2- 3 dil bilen kimse aç kalmaz, gayet güzel işini de bulur.
Bu kadar karamsar bir tablo çizmeyelim.
Siz bırakın ikinciyi üçüncüyü bir İngilizce'yi layığıyla öğrenin, geçerli de bir bölüm bitirin kolay kolay işsiz kalmazsınız.
Sözüm kimseye değil ama çevremde görüyorum iki kursa giden, başlangıç seviyesini geçen herkes de dil biliyorum zannediyor. Öyle olmuyor maalesef.

Son düzenleme:
bugün bi olumsuz cevap mektubu daha aldım maalesef benimde umutlarım iyice tükenmek üzere mülakatta zaten takılmışlardı deneyimsiz olmama ama nasıl deneyim kazanabilirim kimse fırsat vermedikten sonra mezun olalı tam 1 yıl oldu ve ben hala bi yerlere gelemedim maalesef 3 ay bi gazetede ücretsiz staj yapmak dışında

pinktomato çok güzel dile getirmiş..inşallah bebişine bakacak biri çıkarda sende işine dönersin..tahmin ettim açlıştın bankayı çok zordur..aza kanaat getirmeli insan öncelikle...yav ben hiç dil bilmezken ne firmalardan çağırıyorlardı benii..sırf şu stajım yüzünden takıldığım oldu..cidden abartılcak bir durum değil arkadaşlar..ama tecrübesiz arkadaşlar ne yazık kii her işe koşturcaklar...en azından biraz olsa bişiyler yapabilmek için bişiylerden fedekarlık ediceksiniz..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…