issizlik de parasizlik da yalanmis

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
elbette alt degistirme, tansiyon, igne vb yok bunlar,
kulagi duymuyor, yurmesinde dizinde sorun var illa ki koluna biri girecek ki rahat yurusun,

Koluna birisi girmeden rahat yürüyemiyorsa tuvalette yardıma ihtiyacı olmuyor mu peki? Klozete oturup kalkmak da dizinde sorun olan birine zor gelir.
Diğer merak ettiğim şey de tek başına rahat yürüyemeyen biri geriye kalan 4 günde hayatına nasıl devam ediyor? Yemek hazırlamak, yemek bile zor oluyordur.

Kusura bakmayın da kafanız tam işveren kafası. Sizin yanınızda çalışacak kişiye acırım.

Evet ülkece çok iyiyiz, çöplerden ekmek toplayan yok, aç olan yok, daha geçen gün dışarıda diye ceza kesilen evsiz insanlarımız yok hepimiz çok zenginiz.

Hatta o kadar zenginiz ki çalışmaya bile ihtiyaç duymuyoruz. Çıkmışsınız yurt dışına oradan bu ülkedeki işsizliği inkar edip siyasetçilere hak veriyorsunuz. Sırf annenize birini bulamadınız diye bundan işsizlik yok çıkarımını yapmanız ilginç valla.

Demek ki seçimlerde bizim yerimize karar verenler bu tür kafalar. Hep derim yurtdışında yaşayanlar bizim geleceğimiz hakkında oy vermesinler! Haksızlığın daniskası bu bizlere!

İnsanların işsizlik acizlik seviyesi 2000 tlye annenize bakmamakla mı ölçülüyor ? Ağır konuşmak istemiyorum ama demek ki 80 tlye kivi toplamak daha az sabır isteyen bir şey biraz insancıl olun bulursunuz birini
daha az sabır istemesinin yanında, şunları da düşünün
açık havada yapılıyor, stres atmak açısından güzel
10 15 kadın birlikte çalışıyorlar
yani şey gibi birlikte konu komşu kış hazırlığı yaparken, tarhana çıkarılır, mantı büker sarma sarar gibi toplanıp çene yapıyorlar
e şimdi bir de COVID zamanı zaten evlere oturmalara fazla gidilmiyor
e kimin kızı kaçmış kimin oğlu atanmış kim gelinle kavga etmiş tüm dedikodular bu böyle arazi işlerinde yapılıyor
biri çay yapıyor öbürü börek getiriyor ortalık kabul günü gibi; düşünün tüm bu sosyalleşme ihtiyaçlarına cevap veriyor bu işler...
kivi toplamak da öyle inşaat işi değil yani sonuçta tamam belli bir fiziksel efor gerekiyor ama atla deve değil..
ayrıca 1 gün gidersin öbür gün evde işin olur hasta olursun gitmezsin, söz vermiyorsun, sorumluluk yok.

benim teyzemler de gidiyor benzer işlere de oradan biliyorum.

neticede Türk kadına bu işi yaptırmak zor. Anneniz yabancı birine ikna olursa ne ala.

Ben de neden 3 gün olduğunu merak ettim

Yani bir gün gelsin öbür gün ben idare ederim durumu çok da makul değil

Her gün gelsin örneğin bugün çamaşırı asar yarın toplar işler sıkışmaz

Şimdi talep netleşmeli teyze bakıcımız şu an nasıl devam ediyor çarşı Pazar yemek pişirme ne alemde

84 yaşındaki anneannem var yalnız yaşıyor ama evi 5. kat inip çıkmak yoruyor alışveriş dayımda

Ama diğer yemek çamaşır vs anneannede süpürme vs dayıda yuvarlanıyorlar öyle

Herkes bu sırt sabunlamaya takılmış da eskilerde öyle bir alışkanlık var anneannem de anneme misafir gelince şurada bir yıkanayım da sırtımı sabunla diyor yani kendi evinde de annemde de kendi yıkanıyor sadece bir lif sırtına sürülüyor ve bu ihtiyaç oluyor işte bir sırtımı sabunlayayım yok

Yalnız bakıcı seçerken onun isteklerini de ölçmek lazım arkadaşım babası rahatsızdı annesi de vardı evde ama yardımcı bulundu yabancı

Adam yatalak falan değil de hafif felçli kolu vs

Neyse kadın neden kimse Benimle sohbet etmiyor neden birbirleri ile konuşmadan salonda oturup tv izliyorlar ben sıkılıyorum demişti

Yani o daha böyle sohbet muhabbet bekliyor ama ev sahibi de işler yapılırken oturmak istiyor

Türkmenler vs denenebilir Özbeklerden de uzun zaman Türkiye de kalanlar var onlar da iyi konuşuyor

Lakin kalem kalem teyze ne istiyor yazıp karşıdakine de sormak lazım o sıkıldım diye bırakan belki de evde olmaktan sıkılmıştır

Dışarıda çalışma hayatı olana evde olmak çok zor

Çok üzüldüm ☹️ hani çalışanı işten çıkarmalar yasaktı?

az bir cezası var gerçekten çıkarırsan. Yasak değil.
Ama şu an benim çalıştığım yerde de uygulanan şey her ay toplu kıyımla insanlar ücretsiz izne gönderiliyor pandemi bahanesiyle. Önce 55 yaş üstü. Sonra kalp tansiyon şeker astım alerji kronik hastalar gebeler vs gönderildi. İşler çığrından çıktı demir eksikliği olan bile gönderildi. Yersen işte güya sni düşünüyoruz.
İşlerde azalma yok daha az elemanla daha çok iş yapılıyor çalışanlar stres içinde zaten herkes saç baş yoluyor. Ben de bu süreçte bu strese dayanamadım her ay çıkarılıcam mı korkusu benim de kroniğim vardı zaten üstüme geldiler. Ben de gebe kalıp ayrıldım artık ücretsize.
Bu süreçte işten çıkarmadıkları için tazminat yok.
Başka işte de çalışamıyorsun yani. Hala orada çalışıyor gözüküyorum. Süreç bittiğinde de işe dönüp dönmeyeceğimin garantisi yok. 1 sene sonra tazminatımı ödeyip güle güle diyebilir. Ben 1 sene işsiz ve tazminatsız kaldığımla olurum.
Çalışanı işten çıkarma yasağı çalışanı değil işvereni koruyor yani.

Yok, cevap vermeye gerek görmüyormuş.

Çok saçma anlatmalı. Fransa’daki haklarına sahip olamayacağı için gelmediğini söylesin. Hem insan haklarına hem kadın haklarına hem işçi haklarına sahip çıkıldığı için kaldığını anlatsın biz de ikna olalım. Tabi ki dönme diyelim. P printemps-

ben 16 yaşında böyle bir iş yaptım yatılı olarak 1 yıl boyunca. hatta yürümesi de koltuk değneğiyle olan bir teyzeydi. Belki daha genç birileri ilgilenir akraba tanıdık kızı filan olmaz mı?Ama ne yalan söyliyim huysuz oluyorlar bir anları bir anlarını tutmuyor aynı çocuk gibi çok terslerdi,bir yere giderdim gel şöyle oldu diye bahaneyle çağırırdı beni ondan bıraktım, anneniz farkında olmadan öyle insanları itiyor olabilir mi?

Bazıları birim para üzerinden kıyaslama dediğinde euro ile bizim para denk miye getirmişte arkadaşlar, konu sahibinin oturduğu ülkelerde bırakın yaşlı bakımını günlük genel temizlik yaptırmanın bir saatlik bedeli bile 10 eurodan başlıyor, yaşlı bakımı da olunca bu bedel 20 euro hatta daha fazlasını buluyor. Yani yurt dışında bu hizmeti alabilmek için , en vasıfsız elemanla bile çalışsanız haftalık en az 300-350 euro ödemek zorundasınız. Bayanın verdiği haftalık bedel ne 500 TL , oturun şimdi bu iki bedelin iki ülkedeki alım gücünü hesaplayın. Basit bir örnek olsun diye söylüyorum orada 1 euro bedelle aldığınız sütü burada 5 liraya alamıyorsunuz..Birim bedel hesabu budur , yoksa kimse konu sahibinden euro bedeli üzerinden ödesin falan demiyor ama bulunduğu ülkede birim para üzerinden bizdeki karşılığı kadar para vermediği sürece kimseyi bulamaması normal, bunun işsizlikle bir ilgisi yok, milletin acizliği üzerinden emek sömürüsü yapmaya çalışmakla ilgisi var diyoruz.

Benim ablam yaşlı bakıcılığı yapmıştı zamaninda. O kadar bıkmıştı ki. Dayanamayıp işten ayrılmıştı.
İnşALLAH gönlünüzce birini bulursunuz.

Annenize sizden daha iyi bakan birisini bulamazsınız. Benim annem de artık kendine iyi bakamayacak hale gelince, ben annemin yanına gittim ve hemen hemen üç bucuk yıl yanında kaldım, hastaneye beraber gittik, yanında yattım, bütün ev işlerini yaptım, yani anne kız kaldık. Okul tatilinde kızım da geldi kaldı yanımızda. Vefaat edesiye kadar yanındaydım. Çok tavsiye ederim, yanında durun. Yoksa vefaat ettikten sonra, cok vicdan azabı çekersiniz. Sonra başlıyor, keşke keşke keşke zamanı. Benim en güzel zamanlarımdan bir an, annemle beraber yaşadığım zaman. Gidin annenizin yanına.

az bir cezası var gerçekten çıkarırsan. Yasak değil.
Ama şu an benim çalıştığım yerde de uygulanan şey her ay toplu kıyımla insanlar ücretsiz izne gönderiliyor pandemi bahanesiyle. Önce 55 yaş üstü. Sonra kalp tansiyon şeker astım alerji kronik hastalar gebeler vs gönderildi. İşler çığrından çıktı demir eksikliği olan bile gönderildi. Yersen işte güya sni düşünüyoruz.
İşlerde azalma yok daha az elemanla daha çok iş yapılıyor çalışanlar stres içinde zaten herkes saç baş yoluyor. Ben de bu süreçte bu strese dayanamadım her ay çıkarılıcam mı korkusu benim de kroniğim vardı zaten üstüme geldiler. Ben de gebe kalıp ayrıldım artık ücretsize.
Bu süreçte işten çıkarmadıkları için tazminat yok.
Başka işte de çalışamıyorsun yani. Hala orada çalışıyor gözüküyorum. Süreç bittiğinde de işe dönüp dönmeyeceğimin garantisi yok. 1 sene sonra tazminatımı ödeyip güle güle diyebilir. Ben 1 sene işsiz ve tazminatsız kaldığımla olurum.
Çalışanı işten çıkarma yasağı çalışanı değil işvereni koruyor yani.
Yazdıklarınızı okudukça inanın çok üzüldüm. Bizim şirket hamileleri veya şeker, kalp gibi ciddi kronik hastalıklari olanları pandemi basindan beri home ofise döndürdü, işten çıkartma olmadı. ( Benim bölümümden 1 kişi anlaşarak ayrıldı sadece.)
Dediğiniz gibi çalışanın değil parası olanın korunduğu lanet bir sistemde yaşıyoruz... Şirketlerin insafına kaldık.

Yazdıklarınızı okudukça inanın çok üzüldüm. Bizim şirket hamileleri veya şeker, kalp gibi ciddi kronik hastalıklari olanları pandemi basindan beri home ofise döndürdü, işten çıkartma olmadı. ( Benim bölümümden 1 kişi anlaşarak ayrıldı sadece.)
Dediğiniz gibi çalışanın değil parası olanın korunduğu lanet bir sistemde yaşıyoruz... Şirketlerin insafına kaldık.

benim eşimin şirketi de küçük bir patron şirketi. Patronları iyi niyetli bir insan. İsteyen home office. Gelmek isteyen de gelsin evde müsaitliği olmayan kafasında adam. Maaşlarda düşüş bir şey de olmadı. İş var çünkğ görüyor çalışan.
ben de mühendisim. Sektör olarak etkilenmedik. Şirketim bayağı büyük ölçekli bir yer ama kurumsalla patron kafasına sıkışmış kötü niyetli insanların yönettiği bir yer. Bize daha ihtiyaç duyulan durumdayız. Ama maaşlarda pandemi bitimine kadar düşül yaptılar. 3 ayda bir kağıt imzalatıyırlar 3 ay boyunca şu maaşı almayı kabul ediyorum diye. Nereye kadar gidecek belli değil. Bunun dışında da ihtiyacı var mı yok mu dinlemeden gönderiyorlar işte.
benim işim hep eşimden daha garanti duruyordu bize bir şey olmaz krizde diyorduk. Bunu hesap edememiştik 😂

Bu kadin belli ki yemeğini öz bakımını evin temizlini yapamıyor ki bakıcı aranıyor.. haliyle gelenden beklenecek yemek kadının temizliği evin toplanması en hafif ifadeyle,varsa ilaçları verilmesi .. bunları söylemezseniz de insanlar anliyordur bunları kendinin yapacağını.. bi cay bi kek bi sırt ovalamaya kimse bakıcı aramaz

Annenizin sırtına kese atacak birini bulamadınız diye ülkede işsizlik yok demek...Evet! Kritik düşünme, olaylar arası bağlantı kurabilme becerinizi geliştirmenizi tavsiye ederim.

Bu arada yatılı yardımcı kültürünün oldukça fazla olduğu bir ülkede yaşıyorum. Burada da lokal insanlar bu işi yapmıyor, çevre ülkelerden yabancı çalışanlar gelip yapıyor. Çünkü ülkelerinde geçindirmeleri gereken bir ailesi var hepsinin ve birim para olarak aldıkları maaş ülkelerinde çok daha değerli. Aynı parayı alan lokal kişi bu ülkede doğru düzgün geçinemez. Bu kadar basit cevabı olan bir şey için olayı ülkenin işsizlik problemine genellemeniz akıl alır gibi değil.

benim eşimin şirketi de küçük bir patron şirketi. Patronları iyi niyetli bir insan. İsteyen home office. Gelmek isteyen de gelsin evde müsaitliği olmayan kafasında adam. Maaşlarda düşüş bir şey de olmadı. İş var çünkğ görüyor çalışan.
ben de mühendisim. Sektör olarak etkilenmedik. Şirketim bayağı büyük ölçekli bir yer ama kurumsalla patron kafasına sıkışmış kötü niyetli insanların yönettiği bir yer. Bize daha ihtiyaç duyulan durumdayız. Ama maaşlarda pandemi bitimine kadar düşül yaptılar. 3 ayda bir kağıt imzalatıyırlar 3 ay boyunca şu maaşı almayı kabul ediyorum diye. Nereye kadar gidecek belli değil. Bunun dışında da ihtiyacı var mı yok mu dinlemeden gönderiyorlar işte.
benim işim hep eşimden daha garanti duruyordu bize bir şey olmaz krizde diyorduk. Bunu hesap edememiştik 😂
Çalıştığım firma fon şirketi. Karlılık üzerine kurulu olduğundan ve biz bu dönemde ciddi anlamda büyüdüğümüzden dolayı sorun olmadı sanırım. Zarar etsek bir şekilde bizden de gönderilenler olurdu.

Farkli yerlerde çalışan bazı arkadaşlarım kısa çalışma ödeneği almak durumunda kaldı, ki şirketleri gayet iyi yerlerdi. Bu durumu firsata çeviren firmalar çok oldu ama iş varken maaşlarda düşüş olmasi çok saçma. Kimse denetlemiyor mu ☹️☹️☹️

Tabi ya madem öyle toplanın gelin Türkiye'ye yerleşin işsizlik yoksa size de bir iş bulunur elbet:)
Yok kurulu düzenimiz var, yok alışkanlık demeyin insanın memleketi için her şeyi bırakır gelir siz de gelin hem annenize bakın :)

Tabi yerse :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X