Işsizlik ve bozulan psikolojiler

Temiznevresimkokusu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Mart 2018
1.394
1.355
53
Herkese selam.
Bi kız arkadaşım var. Bu akşam buluştuk ve dertlestik biraz. Kendisini çok çok severim. Ama kızın psikolojisi bozulmuş durumda.
Olaya gelecek olursam..
Bu arkadaşım elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünü 2. Olarak bitirdi. Ortalaması yüksek ve azimlı bi öğrenci idi. Ama gel gelelim 2 senedir iş bulamıyor. Ve küçük bir şehirde değil Ankarada yaşıyoruz.
Aynı süreçten geçtiğim için onu anlayabiliyorum. Ben 6 ay tahammül edememiştim.
Is görüşmesine dahi çağırılması bi elin parmaklarını geçmiyor. Ve psikolojisi kalmadı kızın. Uyanır uyanmaz kariyer sitelerine bakıyor. Kpss ye girdi ve 80 aldığı için atama ihtimali kalmadı.
Irak'a bile başvurdum yeter ki artık bir isim olsun diyor.
Sizler nasıl iş buldunuz ? Arkadaşıma verebilecek önerileriniz var mı?
Lütfen konu taşınmasın.

Keşke herkes istediği işi yapabilse ama ‘ne olsa yaparım abi’ devri hala yaşanıyor ...
Devlet olsun ne olsun diyen biriyse en kötü , lise mezunlarının girdiği KPSS ‘ye girebilir . Daha sonra çalışırken , tekrar kendi bölümü ile alakalı olan için çalışır . Böylece hem para kazanır , hem de bir gün istediğini elde eder . 80 puan çok az bir puan değil . 1-2 seferde halleder :kızgın:
Ya da şehir değiştirecek , İstanbul iş yelpazesi olarak daha geniştir .
İş olsun ne olursa olsun diyorsa , herşeye başvuracak :/ ay çok zor .. içim şişti

Valla panpa Ankara genelde büyük şirket, savunma şirketleri
Referanssız tanıdıksız o tip şirketler artık çok çok zor çünkü başka istihdam pek yok.

10 yıllık deneyimliyim, PhD terkim, uluslararası konferanslarda yayınlarım var, dünyaca ünlü projeye kod koymuşluğum var ben gelsem iş bulabilir miyim emin değilim o derece! Arkadaşına bol şans diliyorum. Bence İstanbul, Gebze de baksın.

Referanssız tanıdıksız o tip şirketler artık çok çok zor çünkü başka istihdam pek yok.

10 yıllık deneyimliyim, PhD terkim, uluslararası konferanslarda yayınlarım var, dünyaca ünlü projeye kod koymuşluğum var ben gelsem iş bulabilir miyim emin değilim o derece! Arkadaşına bol şans diliyorum. Bence İstanbul, Gebze de baksın.
Istanbulda yeni mezun maaşı ile geçinemem diye istanbula bakmıyor. Ama kocaeli sakarya vs. Başvuruyor.. Çok üzülüyorum.
Ben iş yaptığımız firma için patronumdan rica ettim. Karşı tarafa adını soyadını verdi. Ama yine çağırılmadı görüşmeye..
Artık neresi olursa 1700e bile başlayacağım ama yok diyor. Bugün içim ezildi.
Ne ümitlerle okudu derece yaptı ama hala bulamıyor. Elden cv de dağıttı telefonla da aradı ama yok.

Gebze güzel bir yer değil ama iş imkanı açısından oldukça iyi ve ucuz bir yer. Bence de Gebze olabilir bir basamak olarak.

Oraya da başvuruyor. Diyorum ya ıraka bile başvurdu. Ama yok çağırılmıyor
Maddi olarak çok mu zor durumda, ailesiyle yaşıyor da problemleri mi var? Yabancı dili nasıl? Mühendislikte (diğer pek çok bölümde olduğu gibi) yabancı dil önemli. Bence bu dönemi dil öğrenerek geçirsin boşa geçirmesin. Ya da tekrar kpss hazırlansın, sayısal alt yapısı vardır sabah 8 akşam 6 mesai gibi sürekli çalışması gerek ama başka türlü olmaz kpss...Bir de özel sektöre girerse tekrar kpss deneme şansı çok zor, çalışmak için hiç zamanı olmaz. Ben olsam bir yandan kpss çalışır, denk gelirse de ilanlara başvururdum. Şuan bence depresyona sokmuş kendini arkadaşınız, her şeyin bir zamanı var emin olun. Hayat boyu işsiz kalmayacaktır. Şuan takıntılı şekilde sabah kalkıp hemen iş sitelerine bakıyorsa zamanını iyi kullanamaz.

Kısaca yerinde olsam ben tekrar kpss çalışırdım.

Oraya da başvuruyor. Diyorum ya ıraka bile başvurdu. Ama yok çağırılmıyor
Bir de Irak demişsiniz de, ben olsam kadın mühendis tercih etmezdim o koşullardaki bir işte. Yani o nedenle olmamış/olmuyor da olabilir. Buna takılmayın olsa bile sırf bir iş olsun diye Irak'a başvurmak mantıklı değil, bu da arkadaşınızın psikolojisinin bozulması sebebiyle mantıklı düşünemediğini gösteriyor.

Istanbulda tükendi artık.
Kocaeli'de fabrikalar Bölgesi'ne baksın konu Sahibi.

KPSS düz memurluk için girsin hiç olmazsa bi işi olur.

Bir de matematiği iyidir mühendislik geçmişi varsa özel ders verebilir. En azından harçlığı çıkar.

Çok sıkılıyor ve hiç iş bulamıyorsa geçici işlere başvursun.

Ben de mezun olalı 2 yıl oldu ama istediğim gibi bir iş bulamadım. Kendimi 2 alanda geliştirdim üstelik. Arkadaşınız içimi karartmasın, uğraşmaya devam etsin. Ben öyle yapıyorum.

ortalaması iyi 2. olmuş neden yüksek lisans düşünmüyor asistanlık falan. öğrenci olduğu sürecede bursları vs olur. bende mühendisim ama farklı bir alanda. bizim zamanımızda bu kadar zor değildi iş bulmak ben öğrenciydim çalışmaya başladığımda 4 ay part time çalıştım.

Keşke herkes istediği işi yapabilse ama ‘ne olsa yaparım abi’ devri hala yaşanıyor ...
Devlet olsun ne olsun diyen biriyse en kötü , lise mezunlarının girdiği KPSS ‘ye girebilir . Daha sonra çalışırken , tekrar kendi bölümü ile alakalı olan için çalışır . Böylece hem para kazanır , hem de bir gün istediğini elde eder . 80 puan çok az bir puan değil . 1-2 seferde halleder :kızgın:
Ya da şehir değiştirecek , İstanbul iş yelpazesi olarak daha geniştir .
İş olsun ne olursa olsun diyorsa , herşeye başvuracak :/ ay çok zor .. içim şişti
Mezun olmuş biri lise kpss den atanamaz ki. Son mezun olduğu okul geçerli olur. Lisans mezunları dışında kpss ye giremez.

Ben çok kızıyorum, 2 akrabam var, biri inşaat mühendisi öbürü iktisat mezunu. Biri yapı denetim açacak, öteki sayıştaya müfettiş olacak. 1 gün iş tecrubeleri yok, baba boş çalışmıyor sayılır, anne kendini paralıyor. Mezun oldular, hala anneleri sınav parası, kurs parası veriyor. Öğrenciyken çalışmaları gerekiyordu, ama onlar o yoklukta gezmeyi sadece gezmeyi tatilleri okudukları yerde geçirmeyi sadece gezmeyi tercih ettiler. şimdi işsizliğe söyleyecek tek lafları yok.
Arkadaşınıza tavsiyem çevre iller, ve görüşmeye gittiğinde iş tanımına takılı kalmasın enerjik gözüksün, önemli olan ilk aşama, zamanla istediği işlere geçer ama biraz verici olmasında fayda var

lise mezunuyum ben is arayipta bulamayinca darlaniyorum 2.likle uni bitirmis onu dusunemiyorum insanin icine oturur ya hak eden hak ettigini ne zaman alacak bilemiyorum issizlik ttavan yapmis uni mezunlari hep acikta insan bin bir emekle okuduguna uzulur heralde

Back
X