İyi değilim.

2 yaş sendromu maalesef. Aynısını bizde yaşıyoruz. Melek gibi bebenin içine bişey girmiş gibi devamlı hırçın. Bugün babasına kumandayla vurdu vurma öp dedim tekrar vurdu. İyiken çok iyi kötüyken aman allahım felaket bi hal alıyor. Bende dayanamıyorum bazen ağlayacak gibi oluyorum. Ama benimki dengesiz biraz 2 dk sonra çok iyi olduğu için geçiyor hemen :) destek alın ben öyle yapmayı düşünüyorum. Tamam yap desem olmuyor hayır desem olmuyor çünkü. En iyisi destek gibi.
Mutlaka destek alacağım çünkü gerçketn zorlanıyorum bu sefer ya bağırıyorum ya ağlıyorum ve daha çok ağlıyorum. Bu bana da zarar veriyor. Mesela az önce kuzenine vurdu ay çok garip duygular içindeyim ya. Geçsin şu dönem eski prenses haline dönsün artık

Kızlar 22 aylık ve 2,5 aylık kızım var bilenleriniz vardır. Bugüne kadar açtığım birçok konunun dışında yazacaklarım. Çünkü bakıyorum da aslında onlar çokta sorun dert değillermiş. Bunları yazarken ağlıyorum çünkü şu son 10 gündür kızımdan yana çok olumsuz şeyler yaşıyorum ve olmak istemediğim birisi oluyorum. Amacım sen mükemmelsin iyisin vs bunları duymak değil lütfen gerçekten yardımcı olabilecek olanlar yazsın buna ihtiyacım var. 22 aylık kızım çok ciddi değişti 10 gündür bambaşka bir çocuk. Koltuk tepelerine çıkıyor bize tokat vuruyor tükürük çıkarıp tükürüyor kardeşinin beşiğini devirecek kadar sallıyor oyuncak atıyor uyumuyor uyumamak için aşırı direniyor hemde aşırı ben bunları görmeye alışkın değilim. Diğer küçük bebeğimde olduğu için tahammülüm biraz düşmeye başladı derken iyice düştü sanki. 2 gündür kızıma davranışları yüzünden bağırıyorum çünkü onunla konuştuğumda beni asla dinlemiyor hemde asla. Gülüyor kıs kıs gibi. Ben ne yapacağım bilmiyprum mesela bu akşam kardeşinin yüzüne vurdu iki kez küçük kızım o kadar ağladı ki o anki stresle kızıma bağırdım napıyorsun sen o sana zarar vermedi neden vurdun ona dedim ama bağırdım kendimi kötü hissediyorum ve sanırım bu bağırma durumu artacak ama bu olması gereken değil biliyorum ama konuşarak üstesinden gelemiyorum. Allah aşkına ben onu kötü yetiştirmek istemiyorum şımarık çocukları hiç sevmem kızım neden böyle yapıyor. Ne yapacağız daha yolun başındayım ne olur bir şey deyin. Geçecek mi düzelecek mi
Pedagog bu işe el atmalı derim.Fakat benim gördüğümse kıskançlık ve ilgi çekme çabaları. Şu da bir gerçek ki aslında çocuğunuzun öyle olmasının sebebi size bağlı. Çünkü onun yanında küçük bebeğinizi kesinlikle ama kesinlikle bizim bebeğimiz, hadi gel bebeğimizin altını değiştirelim,sen ıslak mendil ver bende bezi değiştireyim gibi gibi.Sizin ufacık bir hareketinizden bile etkilenip böyle davranıyor olabilir. Ve ne olursa olsun onunla da ilgilenmeye devam edin.

Sebebi kiskanclik ve iki yas sendromu. Cocuklar iki yasina girince bir cesit ergenlik diyelim, kendilerini kesfetme donemine girerler.Daha once hic yapmadiklari seyleri yaparlar. Sabirli davranin, ozellikle evde baska bir bebek varsa, annesinin ilgisini kaybettigini dusunebilir. Iki yasindaki cocugunuzla konusun, herseyi anlar bu yasta. Anne seni hala seviyor, sende karnimdan ciktin ama kardesinde karnimdan cikti, o senin kardesin kotu davranma vs gibi seyler ise yarayabilir (benim buyuk oglumda ise yaradi)
Bebeginizle ilgilendiginiz zaman bunu tek basiniza yapmayin, cocugunuza da izin verin, kardesinin bezini yada kiyafetini o alsin versin, size yardim etsin. Boyle yapinca kardesine karsi kiskancligi buyuk derecede azalacak.
2.5 aylik bebek sadece uyur, uyanik oldugu zamanda yataginda durabilir, vaktinizi tamamiyla buyuk kiziniza harcayin.
Cocugunuz boylece hala onu sevdiginizi, evde olan kucuk bebege ragmen annesinin onunla hala vakit gecirdigini anlar.

Bu tamamen bir donem gececek, gerekirse kucaginizda uyusun o sicakliginizi alsin.
O yasta bir cocuk icin hic kolay birsey degil yeni bebekle basa cikmak :)

Allta yazdigim seyleri ben uyguladim ve buyuk oglum hic kiskanclik yasamadi kardesini cok sevdi bebeklikte ve hala da cok seviyor ( suan 2 ve 4 yasindalar) :
* Bebek dogmadan once oyuncak bebekle antremanlar yapardik :) bez degistirme ust degistirme sut verme vs
*Ogle uykusunu ayni saate ayarlardim, buyuk oglumun yanina uzanir onunla koyun koyuna iki saat uyurduk
*Bebek uyanikken beraber sut verip altini degistirip onu yatagina koyardi ve oyunlar oynardik
*Esim eve gelince bebegi ona verip, cocugumla yataga yatip kitap okurduk masal anlatirdim vs
yani kisacasi bebek olduguna ragmen onceligi buyuk ogluma verdim
cunku bebek zaten anlamiyor, sadece aciktigi icin yada alti pis oldugu icin ihtiyaci vardi bana
öyle boyle iki yili devirdik ve hic kiskanclik olmadi sukur bizim evde

olay sizinle bitiyor, tamamen yaklasiminizdan kaynakli, ha ben hicmi bagirmadim? bagirdim elbette yaramazlik yaptigi zaman. Iki yas doneminde herseye hayir derdi, su bile dahi kendisi almak isterdi bende izin verdim, oyle boyle kndini taniya taniya kesfede kesfede buyudu. Tabiki herseye evet dememek lazim, sizi test ediyor suan, sinirlarinizi belirtin ama yukaridaki yazdiklarim isinize yarayabilir.
Yazdıklarınız için teşekkür ederim. Kçük kızım çok durmuyor gazı var ve uyuyan bir bebek değil kendisi bizim sorun buarada başlıyor zate normalde annem vardı ve kızıma o bakardı bende büyük bebeğim ile oynardım ve sorun yoktu ama o ilgi konusunda azaldı öyle olunca ikisine de ben bakıyorum. Küçük durmadığı için diğer kızıma bakamıyorum tabi çok fazla ama dediklerinizi dikkatle okudum hayatına uyan şekilde alacağım bana zaman ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim.

Kardeş kıskançlığı yaşıyor, evin düzeni haliyle değişiyor. Eve bir birey daha geliyor ve siz onu da çok seviyorsunuz. Benim de büyük 5,küçük 4.5 aylık. Daha yeni yeni öfke patlamaları azaldı. Zor ama biraz sabretmelisiniz

Çok güzel bir tespit,arkadaşım da bu sorunu yaşadı.Bebeğin altı değişeceği zaman ,banyo yapacağı üst değiştireceği zaman kızından yardım istedi evcilik oynar gibi yaptı herşeyi,ve kızının yanında oğlunu hiç sevmedi çok dikkat etti .
Çünkü 2.bir bebek geldiğinde ilk çocuklar hep kıskanır, aile bebeğe odaklanır gelen giden herkes bebeği sever öper, eee haliyle büyük olanda artık ben sevilmiyorum hepsi bebeğin suçu gözüyle bakar ve bu dediklerinizi yapar . 1.bebekle kızınızı yalnız bırakmayın ne olur ne olmaz
2.yanında bebeği sevmeyin öpmeyin ve kızınızla evcilik oynar gibi bebeğinizle birlikte ilgilenin .İnşallah kısa sürede bu durumu atlatırsınız.
Küçüğü büyüğün yanında sevmemek de uygun değil ama.
Dengeli davranmaya çalışmak ve kıskançlığı göze almak gerekiyor bence.
Abartı sevgi göstermeden öpüp koklanmalı, büyük de buna şahit olmalı diye düşünüyorum.

Benim yavrum da hemen hemen böyle. Öyle detay anlatıp sizi de sıkmayayım daha fazla. Sadece yalnız olmadığınızı bilin, bu insana iyi hissettiriyor biliyorum.
Herşeyin geçeceğini unutmayın.

Ben 24 yaşındayım ve hala anne şefkatine ihtiyaç duyuyorum. Annem saçlarımı tarasın. Dizlerine yatırsın başımı okşasın.

E düşünüyorum 2 yaşındaki çocuk hayli hayli ihtiyaç duyar. Kardeşi doğmuş, mecburi olarak ilgisi de bölünmüş sevgisi de. Hırçın olması normal. Onun ruh halini anlayın, bağıracağınız zaman belki bu sizi frenler. Size her anlamda ihtiyacı var. Bağırmak çözüm de değil. Ben de geçenlerde bi hafta çok fena olmuştum acayip bağırıyordum kızıma sonra dedim napıyorsun kendine gel, hiçbir şey düzelmiyor. Siz de bağırarak çözemeyeceğinizi anladıysanız artık başka bi yol deneyin. Allah sabır versin
Bu kesinlikle iyi hissettiriyor yalnız olmamak ve geçeceğini birilerinden duymak çok rahatlatıcı. Bağırarak çözemem asla zate biliyorum aylardır hiç bağırmadım hep sabrettim fakat buara eşimle annem arasında kalıyorum kızım böyle yapıyır küçük bebeğim durmuyor gece uyumuyor çok zorluyor beni onun suçu olmadan yetememe duygusu ile bağırdım ona ama yanlış daha dikkat edeceğim

çocuğunuzun en çok da sizi kızdırdığı katlanılmaz olduğu zamanlar ilgi ve sevgiye ihtiyacı vardır minvalinde bir söz okumuştum çok doğru. Büyük çocuğunuza olabildiğince sevgiyle yaklayışın kardesine vurdugu zaman ona bagırmak yerine sadece kardesini kucagınıza alıp uzaklastırın ve sakinleştirdikten sonra vuran cocugunuza onu anladığınızı kardeşten dolayı kaygılandıgını ama onu hala cok sevdiğinizi söyleyerek rahatlatmaya çalışın. Bol bol sarılın ve bu günlerin gececeğini unutmayın şuan yapacagınız hamleler ilerisi için çok kıymetli. Siz bagırdıkca kızdıkca yapmaya devam edecek çünkü amacı zaten ilginizi çekmek. Kardesi ile ilgili konularda ondan yardım isteyebilirsiniz bu da hoşlarına gider. Yada onunla ilgilenemediğiniz zamanlarda asla kardesini bahane etmeyin örneğin şuan kardesini emziriyorum, sessiz ol kardesin uyuyacak tarzında uyarılar kardesine daha çok öfke dolmasına sebep olur. Aklıma gelen en kritik şeyler bunlardı. Bol sabırlar.
Teşekkür ederim çok sağolun. En aklıma takılan sorun bu aslında ileriki yaşamını etkilemesi 22 aydır hep bu yüzden elimden geleni yaptım. Şimdi bağırmak kızmak asla istemiyorum şuan hissettiğim bir yorgunluk ve ciddi pişmanlık ana toparlayacağım inşallah eskisi gibi güzel olacak her şey ileride bu günler için hep iyiki demek istiyorum

Çok güzel bir tespit,arkadaşım da bu sorunu yaşadı.Bebeğin altı değişeceği zaman ,banyo yapacağı üst değiştireceği zaman kızından yardım istedi evcilik oynar gibi yaptı herşeyi,ve kızının yanında oğlunu hiç sevmedi çok dikkat etti .
Çünkü 2.bir bebek geldiğinde ilk çocuklar hep kıskanır, aile bebeğe odaklanır gelen giden herkes bebeği sever öper, eee haliyle büyük olanda artık ben sevilmiyorum hepsi bebeğin suçu gözüyle bakar ve bu dediklerinizi yapar . 1.bebekle kızınızı yalnız bırakmayın ne olur ne olmaz
2.yanında bebeği sevmeyin öpmeyin ve kızınızla evcilik oynar gibi bebeğinizle birlikte ilgilenin .İnşallah kısa sürede bu durumu atlatırsınız.
İnşallah bunları da dikkate alacağım yardım alıyordum zaten ama sevme konusuna dikkat etmeliyim

kardeşi olanların hepsi aynı dert etmeyin

3,5 yaşındaki yeğenim 1,5 yaşında ki kardeşine resmen çin işkencesi yapıyor. çocuğu itiyor düşürüyor onu sevmemize asla müsaade etmiyor.
geçen gün küçük arkası dönükken bir oyuncak fırlatmış ve büyüğün kafasına gelmiş, yavrumun kafası yarılmış apar topar hastaneye götürdüler yeğenime kardeşine küstün mü diyorum hayır yanlışlıkla yaptı diyor :) ne yaparlarsa yapsınlar küçükte olsalar birbirlerini seviyorlar.

biz de mesela küçük olunca büyüğün konuşması bozuldu Türkiyeye gelmeyi bekliyor ablam ama şu lanet virüsler yüzünden gelemediler.

yani demem o ki onlar kardeş böyle böyle büyüyecekler ve çocuğunuz 2 yaş sendromuna giriyor. çocuklara bakacak kimse yok mu? bir dışarı çıkıp hava alsanız
İnşallah bir kısım bizde o yaşlara gelince zorluk atlatılacak sadece sabır ve gayret lazım sanırım. Annem var eşim var. Fakat annem pek istekli değil. Ona buyurduğumda kendimi kötü hissediyorum. Mesela bugün dışarıya çıkıp gelecektim en fazla 2 saatte evde olurum bebekleri de al götür dedi böyle olunca da kendimi kötü hissediyorum

2 yaş sendromu birde kardeş kıskançlığı kızınızı bu hale getiren.
Bakın 6 yaşındaydı kızım oğlum doğduğunda ve inanın o bile hiç yapmayacağı şeyleri yaptı. Banyo dolaplarının icine 1 kutu pudrayı boca etti ki bebekken asla yapmayacağı /yapmadığı şeyler bunlar. Şu an 7.5 yaşında hala kıskanıyor zaman zaman. Eskisi gibi değil tabi alıştı ama hala var.
Biz anneler ikinci çocuk doğunca genelde ilkinin büyüdüğünü düşünüyoruz ve öyle davranmasını bekliyoruz ama unutuyoruz o da henüz bebek/çocuk,yetişkin gibi davranamaz.
Zor biliyorum ama lütfen sabırlı olmaya çalışın. O da minicik daha,o da bu yeniliğe alışmaya çalışıyor. İnanın kaygılarınız yersiz,şımarık bir çocukta olmaz koltukta zıplayıp tükürüyor diye.
Gözünüzü üzerinden ayırmadan,sakince yapın uyarınızı,hatta dikkatini başka birşeye çekmeyi deneyin belki daha etkili olur yaşı itibariyle
Aşırı tepkiler verirseniz dikkatinizi böyle çekebildiğini farkedip bu davranışlarını pekiştirebilir onunla ilgilenmeniz için.
Kolaylıklar dilerim,sağlıkla büyütün bebeklerinizi.
Amin sağolun bu dikkat yönünü değiştirmeyi mutlaka yapacağım belkide ciddi faydası olur. Kendimi çok kötü hissediyorum böyle olduğu için bu yüzden elimden geleni yapacağım

Bu hareketlerinin sesi ; " Ben şu an iki yaşıma giriyorum ve yeni bir algı dönemim başlıyor. Ama sen benimle eskisinden az ilgileniyorsun, Her neyle ilgileniyorsan lütfen bana geri dön.

Orada duran o ne olduğunu anlamadığım hareketli varlığa vurduğumda hemen görüyorsun beni. Demek ki benden daha önemli. Öyleyse vurmaya devam. :)
.......

Bebeği babasına bırakıp yalnız vakit gecirmelisiniz.

Ve bu süreçte lütfen temizlik ve yemeğe çocuklardan fazla vakit harcamayın.

Hem çocuklar hırçınlaşır hem sizin bedeniniz , ruhunuz çok yipranir.

Lütfen lütfen bağırmayın. Arsizlasir , yüzünüz eskir.

Sizi daha çok dinlememeye başlar. Bu da sizin bu dozajı arttirmaniza sebep olur.

Hoş olmayan bir hareket yaptığında ya dikkatini dagitacaksiniz ki çok işe yarar ya da " Bu şekilde yaptığında çok üzülüyorum değip hiç ona bakmamaya çalışın.

Güzel şeylere bakmayı seviyorum mesela oynayınca, şarkı söyleyince v.s demeyi deneyin.

Kizdikca amacına ulaşır minik beyninde kurduğu hedefi bu çünkü ; ilgi çekmek. :)

Amin sağolun bu dikkat yönünü değiştirmeyi mutlaka yapacağım belkide ciddi faydası olur. Kendimi çok kötü hissediyorum böyle olduğu için bu yüzden elimden geleni yapacağım
Üzülmeyin bu bir süreç ve geçecek.
Bebeğiniz biraz daha büyüyüp ayaklanınca,ikisi birlikte oynamaya başlayınca,arkadaş olunca hepsini unutacaksınız. Zaman sadece zaman.
Dikkat dağıtmak bu aylarda işe yarar,deneyin umarım faydalı olur zira,yapma dedikçe daha fazla yapıyorlar. Oğlum 18 aylık,aynı mücadeleyi veriyorum bende onunla. Baktım durmuyor hemen aa araban nerde gel oynayalım,gel camdan kedilere bakalım vs diyerek oyalıyorum. Ağlıyorsa bile susuyor. Şimdilik işe yarıyor. İnatlaşmaktan,sinirlenmekten iyidir.

Küçüğü büyüğün yanında sevmemek de uygun değil ama.
Dengeli davranmaya çalışmak ve kıskançlığı göze almak gerekiyor bence.
Abartı sevgi göstermeden öpüp koklanmalı, büyük de buna şahit olmalı diye düşünüyorum.
Gerçekten çok zor bir süreç,benim arkadaşımın yaptıklarını ve bana dediklerini yazdım ama en doğrusu bir pedagog olacak .

Eşim Pedagog yardımı almayı teklif etti sanırım bunu değerlendireceğiz. Bugünden itibaren ilgimi artırdım gerçi bu sefer de küçük ciddi yıpranacak gibi ağlıyor çünkü ama geçecek inşallah
En doğru karar ,pedagogun dediklerini de bizimle paylaşırsanız sevinirim ki bizlerde doğruyu öğrenelim.

Tabiki düzelecek. İki kardeş ilerde bunlara gülecekler.
Kardeşi kıskanıyor olması olası. Tatlı dille izah edin göz hizasına inip.

Back
X