Ben kocamın sürekli yanımda olacağı garantisini veremem ama siz de gelecekte çalışamayacak bir durumda kalabilirsiniz öyle değil mi? Birgün bu ekonomik özgürlük garantiniz elinizden giderse bir daha ömür boyu mutlu olamaz mısınız yani?Bu işler garantiyle olmaz ki ! Biz de evde şıkır şıkır giyinebiliyoruz orda ortak noktadayız.Evet ev hanımı olduğu için zor durumda kalanlar var ama çalışan hanımların hepsini de kocası başının üstünde taşımıyor.Tam tersi hem işyeri stresi hem ev stresi hem çocuk bakımı derken daha çok perişan oluyorlar bence.Söylediğim doğrudan size değildi, ama içten içe ev hanımlarının eziklendiği de bir gerçek.Koca parası yemek ne demek? Burası benim evim yahu.Kocam amirim mi bana maaş versin ! Giysi için rica etsem pullarım dökülmez ki rica etmeme bile gerek yok! Çalışan bayanlar herhangi bir şey için kocasına hiç mi rica etmiyorlar? Siz ekonomik yönden kocanıza bağlı değilsiniz diye her konuda onu ezip geçmiyorsunuzdur neticede. Son olarak özgüven denilen vasıf eğer ki çalışmakla sağlanılıyorsa yazık o zaman benim okuduğum kitaplara, mezun olduğum okula, yetiştirmeye çalıştığım evladıma, korumaya çalıştığım değerlere...
Bir kere koca parası lafından bende haz etmiyorum. Bunu sizlere yönelik bir haksızlık olarak görüyorum. Eşleriniz çalışıp para kazanıyorsa, sizde evinizle, eşinizle, çocuklarınızla ilgilenip onlara konfor sağlıyorsunuz. Çalışsın ya da çalışmasın, evin idaresi ve çocukların bakımı her zaman kadınların sorumluluğu olmuştur. Erkekler eşlerinin haklarını asla ödeyemezler.
Bu koca parası lafının en büyük mağdurlarından biri benim annem. Babamın sülalesi ve bizzat kendisi annemi hep koca parası yemekle itham etti. İhtiyaçlarını asla içine sine sine alamadı. Aldığı da başına kakıldı, çünkü para kazanmıyordu!
Yıllarca sırf ekonomik özgürlüğü olmadığı için babamdan ayrılamadı. 4 yıldır ayrılar, boşanma devam ediyor, tedbir diye kuş kadar nafaka bağlandı ve benim annem 4 yıldır kendine göre işler bulup çalışıyor. Bunu neden anlattım, çalışmayı savunan bir kadın olarak hassasiyetine hak verdiğim için.
Ama ne olursa olsun, kocası iyi de olsa, halinden memnun da olsa, çok ama çok zengin de olsa ben kadınların çalışması gerektiğine inanıyorum. Çünkü sizinde dediğiniz gibi yarın ne olacağı belli değil. Boşanmak zorunda kalabiliriz, eşimiz bir sağlık sorunu nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalabilir, malulen emekli oldu diyelim, maaşı düşecek sizde biliyorsunuz. Anne babamızın bir şeye ihtiyacı olabilir, çocuklarımıza istediklerimizi alamayabiliriz vs vs vs...Sebep çok çalışmak için.
Farzedin çalışan bir kadın dediğiniz gibi sağlık nedenleriyle alışamayacak duruma geldi. Bu kadın malulen emekli olacak ve çalıştığı zamanki kadar olmasa da bir maaş alacak. En azından elinde geleceğe yönelik bir garantisi olacak. Özel sektörde bile artık böyle bir imkan var. İşten kovulsa, yenisini bulabilecek deneyimi var. Alternatifi var.
Her gün burada boşanmaktan korkan, ailesi kabul etmediği için boşanamayan kadınlara üzülüyoruz. Ne olursa olsun, çalışıp da eşiyle sorunları olan kadınlar, çalışmayıp sıkıntı çekenlere göre daha şanslı. En azından ekonomik özgürlüğü olan, tahammül edemediği noktada ayrılır ve yoluna bakar.