kapanmak ya da kapanmamak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geronimo92

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Haziran 2011
50
7
88
Ailem kapanmamı istiyo.Önceden ben ortaokula daha yeni başlamışken falan babam bu konuda baskı yapardı biraz,annem de hep ona kızardı böyle baskı yaparsan kapancağı varsa da kapanmaz,sen bişey deme o istediği zaman kapanır diye.Uzun zamandır bu konunun lafı açılmıyodu artık rahatladım sanmıştım ama bu yıl üniversiteye başladım.Babamların bi tanıdığı var böyle dini işlerde falan çalışıyo,geçen gün onunla konuşmuş üniversiteye başladığımı öğrenince de e artık zamanı gelmiş kapansın,kapanınca da gelsin tanışalım falan demiş.babam da başka biri böyle dediği için diil ya kendi içinden de aynısı geldiği dün ben de yanlarındayken anneme söyledi bunu.annem de boşver o sonra kapanır falan dedi.şu an bana yaptıkları belirgin bi baskı yok ama bi şekilde psikolojik baskı uyguluyolar bunun kendileri bile farkında diil belki.annem bırak kendisi ne isterse onu yapsın demiyo bırak o sonra kapanır diyo.peki ben ne istiyorum?öyle kapanmaya karşı bi insan diilim aslında.bi de üniversitede kapalı arkadaşlarımı falan da görünce hevese geldim biraz,acaba ilerde kapansam mı diye düşünmeye başladım biraz.ama gelgelelim ki şu an kapandığımı hayal bile ettiğimde kötü oluyorum.bunun sebebini de tahmin edebiliyorum biraz.ben eminim annemler eğer ellerinde olsa benim gibi bi kızları olsun istemezlerdi.kötü bi kız diilim,ailemin her istediğini sırf onlar istiyo diye yapmam ama bunu onlara karşı çıkarak,asilik yaparak yapmam,geç saatlerde dışarı çıkmam,karakter olarak iyi biri olmaya çalışıyorum,derslerimde başarılıyım.ama annemlerin çocujlukları,geçnlikleri köyde geçmiş.ve kırsal kesimde ya da benim memleketimde diyelim belki bilenler olsun evlencek bi kız ararken bile karakteri biraz daha geri plandadır,önce giyimine bakarlar kapalı mı diye sonra elinden her iş gelip gelmediğine bakarlar.eğer kapalıysa,her ev işini el işini falan da yapıyosa tamam işte onlar için iyi kız budur.bense kapalı diilim,küçükkken annem bana el işlerini öğretmeye çalıştığında bunlar benim bi işime yaramıycak deyip reddettim,ev işlerini ise bunun sadece kadının işi olarak görülmesine karşı çıktığım için sadece yeteri kadarını yapıyorum.bu yüzden annemler böyle kapalı,her işi yapan bi kız gördüklerinde imrenerek bakıyolar.ben onların istedikleri gibi bi kız diilim bunu biliyorum.ama olmak da istemiyorum.çünkü bence iyi insan olmak kapalılıkla ev işi yapmakla olmaz.ben kapalı olsam,elimden her iş gelse ama insanların arkasından konuşsam,laf taşısam daha mı iyi biri olucaktım?Çevremdeki kadınlara bakıyorum,kapalılar ev işlerini yapıyolar.ve bi kaç örnek veriym halamın kızı evli ve kocası onun akrabalarına hiç gitmiyo bile,halamın kızı kendi başına bi yere çıkamıyo ya kocası bırakıyo ya yanında mutlaka biri olunca çıkıyo bi yerlere,ve halamın kızı bu konuda kocasına bi şey diyemiyo.yengem var,kocası amcamın oğlu oluyo,amcamın oğlu hiç bi ev işinde karıma yardım ediym demez,çocukları var 2 yaşında,geçen gün beraber bi yere gidiyoduk çocukları yengemin kucağında uyudu yengem artık bi süre sonra taşımaktan yoruldu ama amcamın oğlu erkek ya erkek adam çocuk mu taşır bi yengemin kucağından alıym demedi.yengem buna çok sinirlendi ama o da bi şey diyemedi.çevremdeki hangi kadına baksam eziliyo ama buna o kadar alışmışlar ki ezildiklerini bile düşünmüyolar.ve ben onlar gibi olmak istemiyorum.kapanınca sanki onlar gibi olmaya bi adım daha yaklaşmış olucam gibi hissediyorum ve bu beni korkutuyo.ben kapanınca annemler beni değiştirmiş olucaklar,beni olduğum gibi sevmezken onların istediği gibi olmaya başlayınca sevmeye başlıycaklar sanıyorum ve bu da beni korkutuyo.çünkü ben onların beni olduğum gibi kabul etmelerini istiyorum.bütün bunları düşününce de kapanmak istesem bile kapanamıycam gibi bi durum çıkıyo ortada.sizden istediğim bana kapanıp kapanmamam gerektiğini söylemeniz diil çünkü ben kendimi buna hazır hissetmedikçe,bunu istemedikçe kim ne derse desin kapanmıycam zaten.sadece bu tür düşüncelerden nasıl kurtulabilirim lütfen yardım edin.aranızda benden çok daha büyük,çok daha deneyimli olanlarınız vardı lütfen yardımlarını bekliyorum

Verdiğiniz örneklerde sanki kapalı bayanlar hep eziliyormuş gibi anlatmışsınız.
Kapalılıkla ne alakası var bunun.
Nice üniversite mezunu, kariyer sahibi insanlar dayak yiyebiliyor.
Nasıl bir bağlantı kurdunuz o kısmı anlayamadım.
Aileniz gönlünden geçeni söylüyorlar ama size baskı yapmıyorlar bence.
Gayet anlayışlılar, ola ki ileri de kapanmadınız, yine tavırları bu şekilde anlayışlı olacak gibi bence.
Bir de eğer bu konuların bu şekilde konuşulmasını istemiyorsanız,
baskı altında olduğunuzu hissediyorsanız, anne ve babanızı karşınıza alıp konuşun,
belki de hiç kapanmayacağınızı ve bu konuların açılmasını istemediğinizi.
Sizi zorunda bıraktıkları bir durum yok, o yüzden bence dertte yok ortada.

ben bütün kapalıların ezildiğini düşünmüyorum eğer öyle anlaşıldıysam özür dilerim.ama çevremdeki örnekler hep böyle olunca ya ben de öyle olursam diye korkuyorum

bence sizin "kapanmak" kelimesine yüklediğiniz anlam çok farklı..asıl sorununuz burada başlıyor gibi...

ev işi yapmanın,ezilmenin,şiddete maruz kalmanın vb..şeylerin ne açıklıkla ilgisi vardır ne kapalılıkla.

eğer siz istiyorsanız kapanırsınız başkası istediği için değil..kul için değil Allah için yapılır bazı şeyler.

Bu kapalilikla degilde senin cevrenle alakali birsey bence...kspaliligi degilde benim cevremin esleri neden boyle eziliyorlar onu dusun sen...

Ezilir miyim ezilmez miyim bunu bir yana koy hele;
önce ne istediğine karar ver.

Aileler hayatımızın her döneminde bir şeyler ister bizden,biz uygular ya da uygulamayız o ayrı.
Eğer bu taleplerini dile getirme sıklıkları seni rahatsız ediyorsa bunu onlara söyle.
Bu konuda ben karar verene kadar sizden teklif/yorum/istek duymak istemiyorum de.

De yani;konuş.
Sen istediklerini ve beklentilerini karşındakilere ifade edemezsen o zaman ezilmiş olursun işte hemde henüz kapanmamışken

Kapalılık iyi yemek yapan,el işi bilen,ev işlerine adapte,ezilen kadın değildir.
Sizin çevreniz bunu gösteriyorsa bunu bilemem.
Kapanmak ayrıca birilerinin isteği ile olacakta değil.
Şayet sen tam anlamıyla kendini hazır hissettiğinde en önemlisi de dış çevre için değil de Allah rızasını gözetip dinimiz emrettiği için kapanmayı istediğinde olur.

bir şey insanın içinden gelirse
amacına ulaşır.
içinden gelmiyorsa ancak görüntüden ibarettir insan.
bunun sorgu suali bile saçma.

içinizde varsa kapanırsınız yoksada kapanmazsınız

kolu komsu dedı dıyede kapanacak degılsınız .

bence bu korkularından vazgec aılenın karsısına gec

onlarla konus .hazır olmadıgını ıcımden gelmedıgını

baskaları ıstıyor dıye kapanmayacagını soyleyıp

anlayıs gostermelerını rica et .

Bu konunun bu forumda kapanacağını bile bile neden açılır ki?

karşındakine kapan diyene valla ifrit oluyorum.
Allah emretmiş tövbe yarabbi örtüyorsun da falanca söyledi diye örtüyorsun olacak şey değil.

ayrıca verdiğiniz örnekte ezilen biri varsa onlar kapalı akrabalarınız değil sizsiniz.açıksınız bi başınızı örtmediniz diye ne bu Allah aşkına.

Buna gerçekten inancından ötürü yapana saygı duyarım ama bu işler böyle olmaz.
Sanki her iş bitmiş bi o kalmış.

ben örtülü biçok insan görüyorum.sen ahlaklı mısın eline beline diline sahip oluyor musun adil misin insan gibi insan mısın yahu...Dini vecibelerini yerine getiriyor musun.kuranı açıp okudun mu desen yok.eeeeee ozaman sorarlar adama bu nedir ne değildir diye

Sen kapanmak istemiyorsun bu bir gercek dahası sen ne kapanmak ne de icinde yaşadığın hayattaki kadınlar gibi olmak istiyorsun.
Taşıdığın düşünceler ve nicesi senin karakterin ve sen icinde oldugun aile ortamından cok daha farklı bir hayat yasamak istiyorsun.
Annen bi bakımdan seni kısıtlamamış ama babam gördüğüm kadar diş etkilere açık bir insan.
Üniversiteyi bitirip kendi ayaklarının üzerinde durduğunda ailen zaten sana fazla karışmayacak diye düşünüyorum şimdilik herseyi bir kenara bırak ve kariyerine yönlen, kendin gibi düşünen insanlarla tanisip kendi hayatını kurmaya bak.
Yoksa dediğin gibi ortamda senin gibi büyümüş bir kız mutsuz olur.
Sen o ortamdan biriyle evlensen ve kapansan bunalıma girersin istediğin bir hayatı yasamamak da seni bitirir.
Bunların bilinciyle kendi hayatına yönlen ve ailenle konus.
Kapansan da kapanmasan da bunun icin su an hazır olmadıgını ailene anlat ve kendine bu kararı bırakmaları konusunda onlardan anlayış iste. Boyle zorlamakla olmaz...

Son düzenleyen: Moderatör:
ben sadece şu kısıma yorum yapacağım.kapanıp kapanmamak kişisel tercihtir.kimse karışamaz bu tercihe.

bence kapalılık senin için bir simge olmuş.çevrendeki insanlar hep kapalı ve eziliyorlar sen de kapanırsam onlar gibi olurum endişesi taşıyorsun.eğer açık olursan daha radikal,hür ve birey olacağını düşünüyorsun.ama bir yandan baskılara hemen boyun bükmeyip ben ne istiyorumu kendine sorduğun için de tebrik ediyorum.nicesi var etraf hep kapalı diye kapanıyor,Allah için mi kapanmış oluyor o zaman.o halde açık bir çevrede doğanın günahı ne?
bu işleri gönülden ve bilinçli yapmasazsan (tabi Allah bilir de) geçerli olmaz diyor mantığım.çok düşünüp karar vermelisin çünkü bir yerde dönüşü yok tekrar açmak istesen on kat fazla tepki alırsın.
bence ailene ciddi tepki verme daha çok üstüne gelebilirler.inşallah bana da kısmet olur de geçiştir,o zman pek yüklenmezler.

Söylediğin sorunların çoğu kültürel meseleler canım örtülü yada örtüsüz bunlara maruz kalabilir insan. Bu yanlış tutumlardan uzak kalabilmek için ona göre insanlar seçmek lazım hayatımızda. Konuya gelince açıkça hazır hissetmediğini bu şekilde örtünürsen senin adına kötü olabileceğini söyle. Ama başörtüsünü bir örtünme aracı değilde bir sosyal konum toplumda bir rol edinmek gibi algılamışsın o yüzden ciddi endişelerin var. Oysa bir sürü başörtülü yazar çizer düşünür akademisyen vs var toplumumuzda onları gör. kendi hayatını kendin çizersin biraz.

Evlenilecek kız olarak kapalı ya da açık olarak bakılmıyor bizim orada.
Karakterine bakıyorlar, ailesinin karakterlerine davranışlarına bakıyorlar.
Ev işi bilseniz ne olur bilmeseniz ne olur, zor şeyler değil bunlar az bir zaman içerisinde kazanılabilir şeyler.
Kapanmak konusunda da kimseye kulak aldırmamalısın.Bu ailen bile olsa.
Hayat senin hayatın ki kapanıp kapanmamakta sadece sana özel bir karar.
İstiyorsan, yüreğinden kapanmak geçiyorsa kapanırsın, geçmiyorsa bunu ailene anlatmalısın.
Anlatmalısın ki sana psikolojik baskı yapmasınlar.
Geç karşılarına otur, böyle böyle ben şu an kapanmayı düşünmüyorum.
İlerde ne olarak düşünürüm bilmiyorum ama bana bu konu da anlayışlı olmanızı bekliyorum demelisin bence.
Sen bir şey demedikçe bu psikolojik baskı devam eder.
Ki şöyle bir şey de var ki, sana tek bi laf demeseler bile sen sanki diyeceklermiş gibi düşünüp, kendini strese sokabilirsin.

verdigin ornekler gercekten cokkk garip

sen kapanmak istemedigin icin boyle seyleri bahane ediyorsun bence halbuki seni zorla kapattiracak biri yok yazina bakilacak olursa, cunku annen daha sonra kapanir diyor. bana kalirsa bu yasa kadar istemediysen kolay kolay zaten kapanmazsin, tabii icine bir istek gelecek ancak oyle. agac yasken egilir demisler...hmm birde eger ezilenler sadece kapalilar olsaydi bu derdim var kosesindeki herkes kapali demek olacakti...

sanırım bu konuda haklısınız ve beni anladığınız için de çok teşekkür ederim.Ailemin ve çevremin bunu sadece Allah için mi yaptığını sorguluyorm biraz,sanırım bu konudaki tepkim biraz da bu yüzden.Şu an namaz kılmıyorum mesela bana gelip de namaz kılmam için ısrar etseler anlıycam ama neden kapanmayı ilk sıraya koyuyolar?Gördüğüm böyle insanlar da var dinle ilgili hiç bişeyden haberi olmayıp da kızlarını kapanmaya zorlayanlar.Ailemin sırf çevremiz kapalı diye benim kapanmamı istediklerini pk düşünmüyorum çünkü dinlerini yaşayan insanlar,babam yeni umreye gitti geldi,annem hep namazını kılar Kuran'ını okur.Ama kapanmak Allah içinse namaz da Allah için,annemlerin bana namazdan önce kapanma konusunda ısrar etmelerinde biraz da çevrenin etkisi olduğunu düşünüyorum,ama ben sadece çevrem öyle diye kapanmak istemiyorum.hele geçen gün babamın söylediği bişeye çok sinirlendim ama sinirlendiğimi de belli edemedim.babam bana çeşitli yerlerden burs arıyo şu an,ilim yayma cemiyeti bana burs vericeğine söz vermiş ama benden kapanıcağıma dair bi söz istiyomuş.kendimi o kadar kötü hissettim ki.sanki para için kapanıcam??ben kapanıcaksam ailem öyle istiyo diye,çevrem öyle diye,ya da burs koparabilmek için kapanmak istemiyorum.ama ailem yanlış anlıyo bunu.liseyi çok Atatürkçü bi okulda okudum ve malesef bizim ülkemizde Atatürkçü olmak dinsizlikle eşdeğer görülüyo nerdeyse biliyosunuz,bu tartışmayı açmak için söylemiyorum sadece öyle görüldüğünü belirtmek için söylüyorum.ailem bu yüzden beni şu an öyle kapanmaya karşı falan bi insan sanıyolar,o yüzden beni yanlış anlıyolar

Konuyu tekrar bi açıver istersen...
Mecra değişiyor vesselam.

Kapanmak mı kapanmamak mı dedin;hemen hemen gelen tüm cevaplar ''bu senin kendi kararın'' yönünde oldu.
Kapalı kadın ezik kadın mı dedin?Yok ya ne alaka kadının ezilmesi epey farklı sebeblere dayanıyor dendi.

Mesele ne şimdi?

Ayrıca ben;

Yazdıklarından kafanın içinide pek açık,aydınlık göremedim...Dışı açık olsa ne olmasa ne!

Son düzenleme:
muhtemelen şimdi üyeler arasında tartışma çıkacak ve konu kapanacak

bence şanslısın, çünkü kızlarının kapanması özlemi duyan aileler senin ailen kadar anlayışlı olmuyor pek. İstemiyorsan kapanma, bu düşüncelerden nasıl kurtulcam diyosun, istemediğin bişeyi neden bu kadar kafaya takıp sorguluyorsun ki, bana sende kararsızmışsın gibi geldi
bence şimdilik bu konuyu rafa kaldırıp okula ve başka şeylere yoğunlaşırsan içindeki gerçek istek belirginleşecektir, o zaman kararını verirsin
ama psikolojik olarak bu kadar sıkışmış hissediyorken sağlıklı karar verebileceğini düşünmüyorum
o yüzden zaman bırak, ailen baskı yapacak olursa tatlı dille geçiştir, kararını aileni düşünmeden ver derim

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…