Kararı zor bi soru!!!!

ya arkadaş durumumuz kötü olsada evimde çoluğumla çocuğumla otururum diye birşey dememiş ki. elbette her anne çocuğuna iyi bir gelecek sağlamak ister. iyi bir okulda okusun, eksiği olmasın ...vs ve bunlar da maddi imkanlarla doğru orantılı. gelir durumu yüksek bir eş bunları sağlayabiliyorsa evde oturmayı tercih edebilir bir kadın. herhalde açlıktan sürünsem de çalışmam çocuklarımla otururum diyen yoktur.

ama şu da bir gerçek ki hem çalışıp hem ev-cocuk bakmak gerçekten zor iş ve helal olsun. Annemin rahatsızlığından ötürü birkaç gündür tüm evin işi bende. kolum bir yere bacağım bir yere kaydı, mahvoldum. bir de evlenince hem çalışıp hem de bunları yapacağım düşüncesi çöktü üzerime. bunaldım akannehir ama hayat, gerekliyse yapılacak.

CANIM BENİMM :1hug:

valla maddi durum belirler canım cevabı.........eğer gerekiyosa bayanda çalışmalı..hayat müşterek değilmi?durum iyi gerekmiyosa çalışmayıp evle çocukla ilgilenmesi daha iyi tabi ama bu zamanda tek maaş zor ..

kadının uygun şartlarda çalışmasının bir sakıncası olmadığını düşünüyorum ayrıca günümüzde malesef ekonomik koşullardan ötürü tek maaş bir evi geçindirmeye yetmediği için çalışmak mecburi hale geldi ,eşinizin maaşı ii ise çalışmama tercihini kullanabilirsiniz ama çalıştığınız zaman çocuklarınıza yeterince vakit ayıramayacağınız fikrine de katılmıyorum .Bir insan isterse herşeyi yapabilme gücüne sahiptir ,çalışıp da çocuklarını dört dörtlük yetiştiren çok fazla insan var ve hatta çalışmak sosyalleşme adına çok büyük bir etken ,çalışan bayanlar hayatın zorluklarını daha ii görüp para kazanmanın anlamına varıyorlar ve çocuklarını da sosyal bir anne olarak çok daha ii bir eğitim ile büyütüyorlar ,sosyalleşemeyen kadının çocuğuna ne derece ii bir eğitim verebileceğini tartışmak gerekir ,kadının sosyalleşmesi adına illa çalışması gerekmeyebilir ama çalışmak bunda çok büyük bir etkendir hem de eşini daha ii anlamasına yardımcı olur çünkü kendisi de para kazanmanın nasıl bir şey olduğunu anlar ,çocuk bakımına gelince çok zor ama önemli olan zoru başarmak ,istenilirse de hayatta yapılamayacak şey yok ,hem çalışır hem çocuklarıma hem eşime bakar çocuklarımı da dört dörtlük yetiştiririm valla ,hepsinin de üstesinden gelirim inş. yeterki istek olsun

Benim annemde çalışan bayandı ve memurda değildi
Yukarıda yazdığın şartlarda çalışıyordu
Ve iki tane gül gibi evlat yetiştirip evlendirdi ve birtek eksik olmadan
Babam vefat ettiği için hem anne hem baba hem arkadaş hem sırdaş oldu
Bayan çalışmalı ekonomik özgürlüğü elinde olmalı zemuszemuszemuszemus

aynı sekılde bır konuyu bende bır kac ay once acmıstım..
calısmayan bayanlara sormustum..calısmadıgınız ıcın mutlumusunuz esınızden para almak dert oluyor mu vs gıbı..bende calısma hayatına sıcak bakan bırı degılım aslında..ama bunun ne cevreyle ne de dın le alakası var..benım yapım 10 ısı aynı anda yapmaya uygun degıl..ben yapamam..ben hem calısıp hem evıme bakıp hem de cocuguma bakamam..ben sabah 7 de kalkıcaksam benım 10da yatmam lazım..uykuyu seven bırıyım uykusuz oldugum zaman yanıma kımse yakalasamaz..vs bu tarz bır ınsanım..ve calısmayı hıc ama hıc dusunmuyordum..taa kı o konuyu acıp calısan ve calısmayan bayanların fıkırlerını ogrenene kadar..suan da ıs arıyorum,bulursam evlenene ya da cocuk dogurana kadar calısmayı dusunuyorum..ama bunu ne senın ıcın ne annem ıcın ne komsu ıcın ne de fatma teyze ıcın ne de dınımız ıcın yapıcam..bunu kendım ıcın yapıcam yanı kendım ıcın calısıcam..Allah a sukur maddı zorunlulugum da yok..yanı para ıcınde calısmıycam..dedıgım gıbı kendım ıcın..mezun olduktan sonra calıstım ama beceremedım ve sogudum,eger bır ıs bulursam bır daha denıycem...olursa olur olmazsa da olmaz..
boyle bır karar alıcaksan ılk once kendın ıcın al..otekı turlu zaten mutlu olamazsın calısamazsın..

çok param olsa tabiki çalışmak istemem ileride. çocuğumun büyümesini adım adım takip etmek isterim. ama sonra o büyüyecek okula gidecek, üniversiteye gidecek, bağımsız olmak isteyecek, annesini peşinde istemeyecek... kendi özerkliğini ilan edecek (ben de yaptım yani bunları ) ee benim elimde ne kaldı?

valla durumum ortalama olursa tabiki çalışmam gerekir.. hayattaki tek rolümün annelik olmasını istemem, başka bir şeyler de olmalıyım, kendimi gerçekleştirebilmeliyim. en önemlisi bu kadar yıllık okullara verdiğim emeğin, paranın, zamanın karşılığını almalıyım...

annem evlenene kadar çalışmış, ben lise sondayken yine çalışmaya başladı. 18 yıl aradan sonra... keşke hiç bırakmasaydım diyor.. sadece pazar günleri çalışmıyor, günde en az 10 saat çalışıyor ama yine de evde olduğundan daha mutlu.. biz küçükken çalışamadı bize bakmaktan, ama kardeşim de ben de evden ayrılınca daha çok farketti, şimdi çalışmasam ne yapardım siz de yoksunuz diyor...

ben bi iş sahibi olunca çalıştırmıycam ama :)))

şu erkekler toplumsal stabiliteyi kurmanın yolunu hep kadını aşağı tutmakta bulurlar...

dinime, peygamberime,kitabıma ve Allahıma sonuna kadar inanıyorum ama din şarlatanlarına değil.

yeri gelir diyanet işlerini bile tanımam. onlarda insan neticede üst bir merci değil ki.. bir keresinde kemiklerini kırmadan kadını dövebilirsiniz diyen de onlar değil miydi? inanmayan googledan aratsın.
eğer şarlatanların ağzına bakıyorsan tam bakacaksın ve dayak yediğinde de kocam beni dövdü demiyceksin.. şarlatanların sana uygun gördüyü statüyü kabul edecek , kıracaksın dizini oturacaksın...

ilahiyat profosorleri bile kendi aralarında ne kadar çatışıyorlar.. demekki birileri feci şekilde haksız..

içlerinde çok güzel insanlar yok mu? elbette var.. dinimi yorumlayamadığımda yardım istenecek merci onlardır.. onlara sorma gereği bile duymam böyle bir şeyi..

din matematik gibi değildir,duygusal bir olgudur.o yüzden dinden istifade edenler çoktur,çok da olacaktır..

kadının çalışmaması kendi insiyatifidr, eyvAllah.. lafım yok.
tuttu eşiniz vefat etti.. herkesin babasının 2 çocuklu bir kadına bakacak gücü var mı? herkesin kocası vefatından sonra ailesini sahiplenecek,maaş verecek bir iş yerinde çalışabiliyor mu? hayır..
bu ülkede ha diyince iş bulunuyor mu?
HAYIR

o zaman ne yapmayı düşünüyorsunuz?

kesinlikle zor bir soru değil..
kadın çalışmalı arkadaş!
çalışıp ekonomik özgürlüğünü elde etmeli!
koca eline muhtaç olmamalı!
dinimiz şu nu der : ALLAH çalışan kulunu daha çok sever !
Çalışmaktan zarar gelmez kimseye...
Koca eline bakmayı kendime yediremem yakıştıramam!
ben işimin başında çalışarak ölmek isterim :Saruboceq:
Çalışmak istemeyen kadın çalışmaz,isteyen çalışır buna kılıf bulmak anlamsız...evliyim çalışıyımmı,çocuğum var çalışımmı ..
benim sülalemin 7 düvel kadınları çalışır hatta büyük ananem ankaranın ilk devlet memurudur! erkeklerden çok çalışır bizim kadınlar ! bizim sözümüz geçer !
Deli gibi çalışır Efeler gibi alırız maaşımızı kimseye mudara olmadan Allahıma bin şükür...

eğer gerekiyorsa tabi ki çalışmalı.. yada kendini böyle iyi hissedecekse..
ama ben düşünmüyorum..evime bakayım gezeyim tozayım çocuğuma bakayım olrsa tabi bunlar inşallah :) bi de şöyle bişey vardır ev hanımları her zaman çalışan bayanlardan daha yoğundur çünkü çalışan bayan arkadaşlarıyla kahve içmeyi öğle arasına alışverişi akşam çıkışına sıkıştırabilir ama ev hanımına sorasanız salı bi kahve içelim diye şöyle bir cevap gelir ayy salı seraptayız şekerim:)

Benim için kararı hiçte zor değil, bana göre çocuğu kreş-ana okulu yaşına kadar çalışmayıp sonra çalışmaya devam etmeli, çocuk olunca tek kişinin çalışması ile çok zor, ama maddi durumu iyidir çalışmaz tercih meselesidir ama benim tercihim çalışması yönünde hem kendi için hem çocuklarının geleceği için, eklediğin gibi onlarca yazı vardır, tam zıttı yönünde de mantıklı yazılar bulursun, kişinin kendisi ve ekonomik durumu ile ilgili bir durum...

cok guzel anlatmissiniz..

Beyinlerdeki memur zihniyetini silemeyeceğiz galiba. Sanıyorsunki ben sabah 9 akşam 5 mesai yapıyorum, haftanın 2 günü tatilim var, senede 2 ay iznim var.
Cidden siz memuriyeti ne sandınız anlamadım. Bende haftanın 6 günü çalışan biriyim, sabah 7 de iş başı yapıp akşam 7 de evime geliyorum. Bu arada iş yoğun olur daha da uzar. Öyle akşam mesai bitti hadi eyvallah diyemiyoruz malesef. Size kapanan devlet kapılarının ardında içerde hala çalışan insanlar yani memurlar var. Ben oğlumun pijamalarıyla beni işten almaya (eşimle birlikte) geldiğini bilirim. Tabiki o açığı ben çocuğumla bir şekilde kapatıyorum. Kendi zevkimden özel isteklerimden, özel zamanından fedakarlık ediyorum. Kuaföre gitmek yerine o vaktimi çocuklarımla geçiriyorum. Yani isterseniz her şeyi çok güzel yapabilir bir koltuğa iki karpuz sığdırabilirsiniz.
Haaa sizin dediğiniz tek nokta senede bize verilen 30 günlük izin hakkıdır kiii ben 24 yıllık memuriyetimde kızımın doğduğu senenin dışında asla 30 gün kullanamadım ve izinlerim hep yandı. Eğer yanan izinlerimi hesaplarsam yaklaşık 1 yıldan fazla devletten alacağım olur. Yılda 5 günde izin kullandığım oldu 15 günde. Ama ben bu 5 güne de 15 güne de şükrederek ve vaktimi oldukça verimli kullanarak başardım her şeyi.
Annelik sabahtan akşama kadar evde olmak değildir.

çevre için yaşarsak ohoooo.. kendin için yaşamalısın heleki bu devirde, bende evliyim 1.5 senelik ve çalışabildiğim yere kadar gücüm yetiğince çalışıcam allahın izniyle..

dinime, peygamberime,kitabıma ve Allahıma sonuna kadar inanıyorum ama din şarlatanlarına değil.

yeri gelir diyanet işlerini bile tanımam. onlarda insan neticede üst bir merci değil ki.. bir keresinde kemiklerini kırmadan kadını dövebilirsiniz diyen de onlar değil miydi?

yaa Margarıta cok bılıosan sen bı fetva yayınla da bız de rahat edelım yaa
din şarlatanları mı demiş bunu ..
pekı sen nerden arastırdın senın kaynagın google mu oluyor ??İslam hukuku kıtabına mı baktın yoksa kelam mı okudun fıkıh mı ..bi adım ıleremıyoruz hala hala aynı at gozlgu yaa dın sarlatanıdır aa tabı ..hosumuza gıtmeyen seyler dın sarlatanlıgının işi gerısı ben dınımınde ımanımdayım benım kalbım temız ..
hangı alımle konusun hangı kıtaptan buldun bıze de soyle de bız de tartısmayalım var mı yok mu

burda sana tartış ya da tartışma diye bir cümle mi yazmışım?
herkes görüşünü bildiriyor.. ben kimseyi hedef alarak yazmadım.. niye üstüne alındın?
fetva yayınlama hakkım,yetkim var mı dedim?herşeyin doğrsunu ben bilirim, ey kitleler peşimden gelin mi dedim.. herkesin aklı var fikri var.. kimsenin kimseden bir ayrıcalığı yok.. canı isteyen haklarını kullanır,özgürlüğünü seçer.. canı isteyen de sırtından sopayı,karnından sıpayı eksik ettirmez.. bana ne be? herkesin kendi seçimi...
diğer duruma gelince;
LAıK bir ülke burası ,, elbetteki diyanet işleri sırdan bir merci.. üst bir kurul değil!! Arkadasın biri diyanet işleri de böyle düşünüyor demiş, kadınların çalışmasını günah olarak görüyor demiş.ben de aynı diyanet işleri vaktiyle böyle bir fetva da verdi.. (kemiklerini kırmadan kadını dövebilirsiniz diye..) o zaman ona da riayet edelim dedim. o fetvayı da gazetede okudum. hurriyetti.. tarihini araştıramam kimse için ama merak eden.. google da aratır arşivinden bulur, demek istedimm. herşeyi yarım yamalak anlayıp konuşuyorsun insanların karşısında, tartışmayı bilmiyor , sürekli hakaret ediyorsun.(kırmızı ile işaretlediğim yere bak)
atama-belirsizlik topiğinde de çıktın vakti zamanında, atanamayan 350bin öğretmene atanamadıkları için laf çarpıp, hükümet yanlısı konuşmalar yaptın. bize ne senin politik renginden??
üstüne yetmedi sırf kendini haklı çıkarmak için gecen sene fizik birincisi bile atanamamışken ( çünkü fizik için hiç kadro açılmadı ) kuzenim 94 aldı da atandı diye palavra attın.googledan bulunmuş gazete küpürlerini göstermiştik sana cümleten..
o zamandan mı kalma google'a gıcıklığın?

bak ben herkesle, her zıt görüşte, her ortamda sağlıklı bir şekilde tartışırım.. amacım da hiç bir zaman fikirlerimi empoze etmek olmaz.. kendi görüşlerimi savunmak olur amacım.. karşıt görüşlü insanlarla da tartışmak medeni koşullarda keyif verir bana..
ammaaaaaa yalan söyleyebilen insanlarla polemiğe girmek çok keyifsiz,can sıkıcı bir durumdur.. o yüzden ne yazarsan yaz, seninle hiç bir platformda işim olmaz...

son olarak arkadaşlar.. bu konu sevimsiz bir şekle girdi..görüşlerimi net bir şekilde belirticem..(çünkü bazıları hedef tahtası haline getirmeye çalışınca,yanlış anlayanlar çok oluyor..) daha sonra bu sayfaya uğramıycam. zira zevk almamaya başladım.

ben kadının da hatta erkeğin de çalışması kendi insiyatifindedir görüşündeyim.. canı isteyen çalışır, canı isteyen gezer, canı isteyen amuda kalkar bekler.. kimsenin kimseden hesap sormaya hakkı yoktur bu durumda..
bazı durumlarda gerekirse erkek evde çocuk bakar, ev işi yapar; kadın dışarda çalışır.. çiftlerin kendi kararıdır ; kimi ilgilendirir ki?

ama işe din teması sokulduğunda, çalışmamaya mazeret arandığını düşünüyorum.çünkü bizim dinimizde, kitabımızda (benim bildiğim kadarıyla diyeyim de , sonra adım hacıya , hocaya çıkmasın-öyle bir rütbem yok çünkü-) böyle bir şeye şu ana dek rastlamadım. milletin verdiği fatva da beni ilgilendirmez.. bu fetvalarla ilgilenenlerde buyrun devam etsin.

bye byee

Son düzenleme:

Gercekten samimi soruyorum canim....Neden?
Neden koca eline bakmayi kendine yakistiramiyorsun?
Bunu yapan kadinlar cok assalik birseymi yapiyor?

Konu sahibi arkadasda toplumdaki bu yargilar yüzünden konu acti zaten.

Calisan kadinin calismayan kadindan hicbir üstülügü yoktur güzelim....
Calismayan bir kadinda heleki Anne ise evde oturup findik fistik yiyip bütün gün tv seyretmiyor inan! Bir evi cekip cevirmek, tek basina akrabadan ondan bundan yardim almadan cocuklarin bakimini üstlenmek ne kadar zor ve zahmetli bir is biliyormusun sen`?
Bir alman bilim adaminin arastirmasina göre Ev hanimligi meslek olsaydi Ev hanimlari bir Organisatör veya menejerle es deger bir maas almasi gerekirdi dedi.

Ayrica büyük lokma ye ama büyük konusma demisler....yarin öbür gün evlendigin zaman el kadar bebegini elin bakicisina birakmak zorunda kalmasin insallah.

Dinen kadinin calismamasi neden uygun görülmüs?

Kadinlarin erkeklerden daha fazla görevleri oldugu icin, Annelik gibi kutsal ama ayni zamandada zor bir mertebe Kadinlara verildigi icin, evin isi, cocuklarin bakimi kadinin dogasina verildigi icin ayriyetten birde disarda calisip kendi özgürlügnü daha fazla kistilamamasi, daha fazla yipranmamasi ve yorulmamasi icindir.

Yani kadin calismak zorunda degildir....zaten evde yeterince yoruldugu ve yeterince görevler üstlendigi icin
Lakin erkek esinin evinin ve coluk cocugnun nafakasini temin etmekl zorundadir, mecburdur.....ekmegni tasdanda cikarsa esine git calis sende bir is bul diyemez!

Yani kadin calisamaz degilde calismak zorunda degil olarak degerlendirmek gerek.

Ama iste günümüzde zaten mecburen iki tarafinda calismasi gerekiyor, kisilerin insafiyetine kalmamis artik bu konu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…