- 23 Haziran 2014
- 972
- 326
- 73
Ben diyetime ilk başladığımda (şubat veya mart ayıydı) ilk bir ay boyunca hiç kaçamak yapmadım ve 3 kilo verdim. Sonra bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine haftada bir gün serbest gün olsun diye karar verdim (arkadaşım bana haftada bir günü serbest yapınca vücudun şaşıracağını ve daha kolay kilo vereceğini söylemişti.)
Neyse, sonuç olarak serbest günümde ne istersem yiyordum ve gerçekten de o gün dışında kaçamak yapmıyordum en başta. Ama hafta boyunca da o gün ne yiyeceğimin hayalini kuruyordum. O gün benim için bir nevi atak oluyordu. Önce pastaneye gidiyordum, kurabiye pasta ve poaça alıyordum. Sonra markete gidip cips, çikolata ve bol kuruyemiş alıyordum. Çayımı demleyip hepsini yiyordum. Daha önce hayatımda hiç her şeyden aynı gün yemeyi tatmamıştım, ve o hissi ilk kez tadıp o hissi çok sevdim. Daha önceleri (diyet değilken) canım bir şey istediğinde gidip onu alırdım, mesela hem cips hem çikolata değil. Ama bu serbest gün yüzünden bir günde her şeyi yeme hissini tattım.
Sonra benim bu ataklarım sıklaştı. Serbest günü ilk bir ay gerçekten haftada 1 yapabildim, o ay da 2 kiloya yakın verdim. Ama bir aydan sonra o serbest gün haftada ikiye çıktı ve ben tıka basa yeme durumuna bu şekilde alıştım ve bende yeme bozukluğu gelişti. 1 gün atağım oluyordu market ve pastaneden canım ne istiyorsa alıp patlayana kadar yiyordum, ondan sonraki 2-3 gün ise çok az besleniyordum o günü telafi edebilmek için. Son ay verdiğim iki kiloyu bu şekilde aldım, üstüne bir de adet düzenim bozuldu. Şimdi o yeme bozukluğunu aşmak için çok uğraşıyorum gerçekten. O atak hissini unutmaya çalışıyorum.
Diyeceğim o ki, ben denedim ama bende sonuçları bunlar oldu. Ve ben yeme bozukluğu olduğunu erken farkettiğim için erken önlem almaya çalıştım. Farketmeyip öyle devam da edebilirdim. Tehlikeli bir şey bu. Son iki haftadır yapmıyorum, ondan önceki 2 ay kabustu.
Ama siz diyorsanız ki sen abartmışsın, biz senin gibi iradesiz değiliz, biz öyle yapmayız... Haklı da olursunuz çünkü serbest günlü diyet yapan bir sürü insan var başarılı olan. Ben sadece bu işin böyle de bir riski olduğunu hatırlatmak istedim. O hissi tatmadan önce benim için aynı günde 2-3 abur cubur diye bir şey yoktu, aklıma bile gelmezdi. Ama artık var.
Yine de serbest günlü devam etmek isterseniz benim size önerim sınırlandırmak olur. Öğün sınırlandırması veya çeşit sınırlandırması. Böylece tıka basa yemenin ve o hissi almanın önüne geçmiş olursunuz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Karatay diyetinin esprisi zaten 3 hafta en fazla 1 ay karatayın istediği gibi ye iç yaşa, ondan sonra zaten senin alışkanlığın olacak. yani zararlı paketlenmiş boş kalori besinlerinin içindeki bağımlılık yaratacak maddelerden uzak durarak onları unutmanı sağlıyor.
eğer sen her hafta bir gününü zararlı yiyecekler günü olarak ilan edersen, ömrünün sonuna kadar diyet yapmakla uğraşıp yeme hafızandan bu tatları bir türlü silemediğin vücudunun onları unutmasına izin vermediğin için, ömrünün sonuna kadar karatay sana işkence gibi gelecek, aklın hep o bağımlılık yaratan hazır işlenmiş gıdalarda olacak.
yalnız şu konuda haklısın, biz millet olarak sabırsısızdır, günü yaşarız, anı kurtarmak isteriz. 1 ay eğer bu hazır işlenmiş içi boş kalorilerden uzak durursak bir daha canımızın yemek istemeyeceğini bile bile 1 ay bekleyemeyiz. genlerimize aykırıdevamlı bahane üretir bir şekilde meşrulaştırırız, sabrımız taşar, dondurmaya mantıya baklavaya asitli içeceklere dalarız
Dediklerine aynen katiliyorum. Karatay'a şuan alistim zaten. Arada kacamak yaptığım oluyor ama hem haftada bir gibi cok sık değil, hem de miktar olarak o kadar fazla degil. 3 kasik makarna, pide, unla yapilan çorba vs... Ama bunlari yaparken de hep dengeyi koruyacak baska seyler de yapiyorum. Mesela makarnayi bol tereyagli yiyorum, yaninda mutlaka peynir yiyorum. Zaten pideyi kesinlikle bir tarafini tereyagina bir tarafini zeytinyağına banilmis sekilde yiyorum. Aslinda Karatay bana çok şey ogretti. ♥ Ve ben bu ogrendiklerime ihanet edip de paketli urun yemek istemiyorum.
Ama haftada bir karbonhidrat yuklemesi sistemi hala aklimin bir kosesinde. Sonucta karbonhidrat deyince sadece paketli gidalar, pastalar, borekler akla gelecek diye bir sey yok. Bizim saglikli karbonhidratlarimiz da var.
Dedigim su ki, o karbonhidrat yuklemesi gununde mumkun oldugunca protein ve yagi azaltip, saglikli karbonhidrat urunlerine agirlik versek? Mesela bol sebze... Hem saglikli hem karbonhidrat. Mesela bol kuruyemis. Mesela sabah 1 porsiyon degil de 3 porsiyon meyve. Mesela bol yogurt. Mesela bol baklagil. Hepsi cok ama cok faydali seyler. Kimsenin bunlara kötü dedigi yok. Karbonhidrat yuklemesi gününde (artık adina serbest gün demiyorum) bunlardan bolca yesek, diger protein urunlerinden ettir, peynirdir yemesek, ya da az yesek? Yağ icin de yine sagliksiz transyaglari agzimiza surmesek ve saglikli tereyag ve zeytinyagini da bugune mahsus azaltsak ya da yemesek? Yani kisaca dengeyi karbongidrat tarafina ceksek? Ama tabii ki saglikla...
Bu konudaki fikirlerini de almak isterim.
Azarlama degil. Hepimiz kacamak yapiyoruz. Olur olmadik seyler yiyoruz. Diyet demek nefisle mucadele demek. Sagliksiz onca şeyin arasinda sofralarimizda bir elin parmak sayisini gecmeyecek kadar bile saglikli gida yokken gözün kaymamasi imkansiz zaten. Her ne kadar sağlıklı beslenmeyi amac haline getirsek de istemeden de olsa cok buyuk hatalar yapabiliyoruz.
Sen sadece benim konuya baska bir acidan bakmama ve serbest gun hakkinda dusunmeme vesile oldun. Bunu ciddi ciddi ben de dusunmeye basladim. Hatta birkac hafta tecrube etmek bile istiyorum.
Ama sunu da soyleyeyim, eger uygulamaya baslarsam benim icin sadece 1-2 hafta kadarlik bir deneme sureci olarak kalacak sanirim, cunku bu sistemi tamamen hayatıma gecirmek konusunda hala supheli ve tedirginim. Sonucta bir gun boyunca sagligi unutmak diyetin diger gunlerinde kontrol ve devamlilik saglasa da bence o serbest gun sebebiyle buyuk kayiplara da yol acilabilir.
Eee sen ne dusunuyorsun bu konuda? Ve diger kizlar, sizin dusuncelerinizi de merak ediyorum...
Azarlama degil. Hepimiz kacamak yapiyoruz. Olur olmadik seyler yiyoruz. Diyet demek nefisle mucadele demek. Sagliksiz onca şeyin arasinda sofralarimizda bir elin parmak sayisini gecmeyecek kadar bile saglikli gida yokken gözün kaymamasi imkansiz zaten. Her ne kadar sağlıklı beslenmeyi amac haline getirsek de istemeden de olsa cok buyuk hatalar yapabiliyoruz.
Sen sadece benim konuya baska bir acidan bakmama ve serbest gun hakkinda dusunmeme vesile oldun. Bunu ciddi ciddi ben de dusunmeye basladim. Hatta birkac hafta tecrube etmek bile istiyorum.
Ama sunu da soyleyeyim, eger uygulamaya baslarsam benim icin sadece 1-2 hafta kadarlik bir deneme sureci olarak kalacak sanirim, cunku bu sistemi tamamen hayatıma gecirmek konusunda hala supheli ve tedirginim. Sonucta bir gun boyunca sagligi unutmak diyetin diger gunlerinde kontrol ve devamlilik saglasa da bence o serbest gun sebebiyle buyuk kayiplara da yol acilabilir.
Eee sen ne dusunuyorsun bu konuda? Ve diger kizlar, sizin dusuncelerinizi de merak ediyorum...
Aslında diyetisyenler bile söylüyor kilo vermeye başladığınız zaman 1 gün kendinizi abartmadan ödüllendirin diye ben bu fikre olumlu bakarım hem diyet yapıp kilo veririz hem de kilo verdiğimizi görünce sevinip 1 gün kendimizi ödüllendiririz :) :)
Kızlar sizin düşünceleriniz neler hadi sizlerde yazın :)
iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
valla ben ve kimmik yazdık görüşlerimizi, en son da ben kendi açımdan bir karara bağladım, haftada bir en fazla iki gün yararlı karbonhidrat günü yaptım
o gün bol yeşillik salata yiyeceğim (burada karbonhidrat salata oluyorve yanında da yoğurt ya da kefir, güzel bir mola olacaktır, kimmik kavrulmamış çerezleri de ekledi ama benim onları yemem biraz sakıncalı, kulak çınlaması sorunum var ve çerezler özellikle de fındık çınlamayı arttırıyor
elbet burada bahsedilen mantı, börek, poğaça, ekmek, dondurma, abur cubur, paketlenmiş, hazır, işlenmiş gıda gibi zehirler değil, onlar toksik madde gibi düşünüyoruz. insanın yemesi için değil bunlar, unutuyoruz bunları. kafamızdan hafızamızdan siliyoruz bunları
ekmeği kendiniz de yapabilirsiniz bu arada. organik tam buğday unu ya da yulaf kepeği içine yumurtayla fırına verin mis gibi ekmek. bizim evde ayda bir yapılır. ince bir dilim ondan yiyebilirsiniz. ama devamlı değil. karatayın ekmeğe karşı çıkması fırın ekmeklerindeki bozulmaması için eklenen kansorejen maddeler, çok fazla işlenip müdahele edilmiş un ve kürekle içine atılan kalitesiz tuz. yine de kendimiz de yapsak çok az yiyoruz.
valla ben ve kimmik yazdık görüşlerimizi, en son da ben kendi açımdan bir karara bağladım, haftada bir en fazla iki gün yararlı karbonhidrat günü yaptım
o gün bol yeşillik salata yiyeceğim (burada karbonhidrat salata oluyorve yanında da yoğurt ya da kefir, güzel bir mola olacaktır, kimmik kavrulmamış çerezleri de ekledi ama benim onları yemem biraz sakıncalı, kulak çınlaması sorunum var ve çerezler özellikle de fındık çınlamayı arttırıyor
elbet burada bahsedilen mantı, börek, poğaça, ekmek, dondurma, abur cubur, paketlenmiş, hazır, işlenmiş gıda gibi zehirler değil, onlar toksik madde gibi düşünüyoruz. insanın yemesi için değil bunlar, unutuyoruz bunları. kafamızdan hafızamızdan siliyoruz bunları
ekmeği kendiniz de yapabilirsiniz bu arada. organik tam buğday unu ya da yulaf kepeği içine yumurtayla fırına verin mis gibi ekmek. bizim evde ayda bir yapılır. ince bir dilim ondan yiyebilirsiniz. ama devamlı değil. karatayın ekmeğe karşı çıkması fırın ekmeklerindeki bozulmaması için eklenen kansorejen maddeler, çok fazla işlenip müdahele edilmiş un ve kürekle içine atılan kalitesiz tuz. yine de kendimiz de yapsak çok az yiyoruz.
Aslında diyetisyenler bile söylüyor kilo vermeye başladığınız zaman 1 gün kendinizi abartmadan ödüllendirin diye ben bu fikre olumlu bakarım hem diyet yapıp kilo veririz hem de kilo verdiğimizi görünce sevinip 1 gün kendimizi ödüllendiririz :) :)
Kızlar sizin düşünceleriniz neler hadi sizlerde yazın :)
Ben de geç olsa da yazayım :) kendinize tartı günü belirlediniz ya sonuçta sabah tartılıyoruz. Gün içinde kaçamak yapabiliriz ama öyle tüm gün değil mesela tüm hafta canımız tatlı türü istedi onu yemeyip tartı gününe saklasak o gün yesek bir hafta içinde kilo veririz zaten. Ve değilim gbi dolu dolu kaçamak değil sadece bir seçenek ve belirli ölçüde olmadı
Diye düşünüyorum bn
Bambaşka renklerimiz var bizim bir araya geldiğinde tek renge dönüşen..
Iftardan önce:90.5
Iftarda
Yarım çay bardağı zemzem suyu Yarım kase yayla çorbası
2 yemek k bulgur pilavı
2 yemek k tavuk
Z.yağlı fasulye
Çoban salata
Bol su
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?