Pardon uzun oldu ama yinede okumak istersen sevinirim : )
Kardesine bir iyilik yapmak istiyorsan ona hazir ekstradan para vermeyi gercekten birak. Sizin verdiginiz parayla idare etmeyi ögrenmeli.
Cok acil ve vahim bir durum olmadiktan sonra birde kendin gidip teslim etme.
Hayatin sartlarini ögrenmesi gerek. Borc yapinca o borcu geri ödüyememek insani ne duruma soktugunu anlamali. Birde anladigim kadariyla soguk davranislariyla hic ona karsi yaptiginizin iyiliginin bile farkinda degil.
Tabii türkiyenin sartlarini bilemem, ama burda bile annesi babasi lüx icinde yasasa bile hemen hemen her ögrenci calisiyor. En azindan kendi harcligini cikartacak kadari.
Örnek: Pizzacida bir genc oglan calisiyor günde 3 saat okuldan sonra geliyor siparisleri aliyor telefonda. Oglanin altinda son model arabasi var (babasindan 18ine hediye), anne babasi okul müdürü ögretmen daha yeni lüx bir misir tatilinden geldiler, oturduklari evi bugün satsan en az 1 Milyon Euro eder. Esim sormus oglana: Sen niye calisiyorsunki? Baban sana harclik vermiyormu?
Oglanin cevabi: Dogdugumdan berli babamgil benim icin para yatirmis, bankada faiz isliyor, ilerde kendime bir ev almak istiyorum. O paraya hic dokunmuyorum, üniversteye basliyali bagamgil göndermiyor artik aylik kesilen parayi, ben her ay 50 Euro transfer ediyorum kontoya. Birde Üniverste parami cikartmak icin calisiyorum. Babasi vermiyormus, hem okusun hem calissin daha verimli olur, daha iyi okur diyormus.
Birde: bir evin bir oglu.
Cok güzel kitablar var: Nasil zengin olabilirim? Nasil basarili olabilirim? Nasil iyi bir insan olabilirim? diye. Richard Templer´in kitablari mesela mükemmel. En güzeli: Herzaman ilk siralardaki söz: Asla konsum borclari yapmayin (Konsum- gerekli olmayan seyler: parfüm, tatil, lüx esya, araba (ise lazim olmadigi sürece), disarda yemekler, asiri hediyeler, disari eglenceler vs.
Al öyle bir kitab ve kardesine hediye et, cok tavsiye ederim. Nekadari erken okursa okadari iyi. Bahsettigim oglana babasi 15 yasinda baslamis bu tarz kitablar hediye etmeye.
Ayrica benimde 23 yasina bir erkek kardesim var, borc üstüne borc yapan, calismayan, psikopat bir tipdi, bir sene öncesine kadari. Aynen bunlari bende uyguladim. Baslangicta alip atti kitablari, hic ellemedim, geldim gittim yerlerde sürünüyor. Sonra birden bire artik canimi sIkIlmis kafasina dankmi etmis okumus. Cok sükür simdi borclarindan kurtuldu hatta para bile biktirdi (Bankada parasi olacakti ve o aninda harcamiyacakti? 10 Euro bile olsa gidip cekerdi hemen!) ve haril haril dogru dürüst bir is ariyor, kendi capinda en azindan ugrasmaya basladi.