Arkadaşlar, konuyu açan arkadaş çok genç ve birşey sormuş. Neden böyle kaçıracak şekilde tepki verdiniz ki? Şimdi bu tepklilerden sonra yapacağı yoksa da yapacak. Yapıcı olabilsek keşke biraz.
Konuya gelince. Ben konuya evlilik önce ilişkinin "ahlaki (!)" boyutu açısından yaklaşmak yerine psikolojik ve yaşamsal boyutu açısından yaklaşmayı daha doğru buluyorum KENDıMCE. Şöyle ki; bu konu kişiden kişiye ve kişinin değer yargılarına, ahkal anlayışına ve dünyaya bakış açısına göre değişir. Benim için evlilik öncesi ilişkide ahlaksal bir terslik yok örneğin. Ben bunu yaşadım, birçok arkadaşım da yaşadı. Elbetteki ailem ile farklı kuşakların insanlarıyız, ailem bunu bilmiyordu; ama bilmeleri gerekmiyordu. En azından benim cinsel hayatımla ilgili merak ettikleri birşey yoktu. Bunu yaşadığım ilk insanla da evlenmedim, evlenirken de bir sorun yaşamadım çünkü eşim kendi yaşadığı birşeyi bir yetişkin olarak bilmem kaç yaşına kadar hiç yaşamamış olmamı beklemiyordu. Bekleseydi evlenmezdim zaten onunla. Yanlış anlaşılmasın sırf evlilik öncesi cinsel ilişkiye karşı diye evlenmekten vazgeçmekten bahsetmiyorum ama o tür bir insanla hayat görüşlerimiz muhtemelen farklı olurdu ve geneli itibariyle zaten anlaşamazdık.
Dolayısıyla psikolojik kriterler ve daha başka şeyler bu konuda daha önemli diye düşünüyorum.
FAKAT genel olarak bu görüşe sahip olmakla birlikte; bu aşamada bir genç kızın böyle bir ilişkiyi yaşamasını doğru bulmuyorum. Eğer yaşanacaksa hayatta herşeyde olduğu gibi bilinçle ve akılla ve de doğru şekilde doğru insanla doğru zamanda yaşanmalı. Tatlım belli ki ruhen hazır değilsin ve kendi çevren bunu kaldırabilecek bir çevre değil ve sen de bu çevreye herşeyinle karşı koyabilecek güçte değilsin. Yoksa bu konuyu bir internet sitesinde seni tanımayan insanlara sorma ihtiyacı duymazdın. Ve daha da önemlisi ilişkiniz bu olgunluğa gelmemiş. Anlattığın kadarıyla o yakınlığı duyabilecek kadar birşey paylaşmamışsınız. Bu durumda bence bunu yaşamamalısın. Daha hazır olduğun ve biraz daha büyüdüğün bir zamanı beklemelisin. Çünkü bir çok arkadaşın haklı olarak dediği gibi; üç gün sonra "birlikte olduk ama terkedildim, ah şimdi ne olacak" diyeceksen sakın ha sakın... Yaşadığın şeyi keyif yerine acıya dönüştürecek çevre koşullarında ve psikolojide yaşıyorsan YAPMA...
Sevgiler. Canın yanmadan büyümen dileğiyle.