Karışmamakla doğru mu yapıyorum?

Rosalind Franklin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2018
4.192
19.405
208
Herkese merhaba,

Yurtdışında doktora öğrencisiyim ve tezimi bir araştırma grubunda yapıyorum. Bulunduğum ülkede çalışan bir arkadaşım vardı meslektaşım aynı zamanda, ben geldiğimde sözleşmesi bitiyordu ve işyeri ile sorun yaşadığı için sözleşmesini uzatmayacaklardı. Geri dönmek istemiyordu ve benim çalışma grubumda bir pozisyon vardı, ona başvurmak isteyip istemediğini sordum. O da başvurdu ve kabul aldı. Birkaç ay geçti ve geçtiğimiz hafta ondan konum olarak yüksekte olan biri ile sorun yaşadı. Bana iki taraf da sorunu anlattı ayrı ayrı ama kendi perspektiflerinden anlattıkları için olayı farklı anlatıyorlar. Ben iki kişiyi de dinledim ama yorum yapmadım, olaya karışmadım, hatta ayrı ayrı bana konuyu anlattıklarını dahi paylaşmadım ikisiyle de, laf taşıma yapmam.

Yalnız olay şu ki diğer kişinin anlattığına göre çalışma arkadaşımın yaşadığı sorun, daha önceki işyerinde yaşadığı sorun ile aynı. Dil bariyeri yaşadığını, bir plan yapıldığında anlamasa bile anladığını söyleyip daha sonra yanlış yaptığını söyledi. Bu şekildeyken onunla çalışıp çalışmamaktan emin olmadığını söyledi muhtemelen amirleri ile konuşacak. Diğer işyerinde de aynısı olmuş ve o zaman inkar etmişti arkadaşım, eski çalışma arkadaşını suçlamıştı ama şimdi burada da aynı olay olunca acaba gerçekten böyle mi oluyor diye düşündüm. Arkadaşım bilmiyor diğer kişinin olaydan bahsettiğini bana.

Ben hiç karışmak istemiyorum, benden duymasını istemiyorum zaten laf taşımanın hoş olmadığını düşünüyorum. Doğru mu yapıyorum? Olay bir şekilde bana bağlanır diye çekiniyorum.
Şunu söyleyeyim ben referans falan olmadım arkadaşıma, sadece başvuru yapmasını vesile oldum. Mülakat ve alım süreci kendi kendine yaptı. Zaten ben öğrenci o çalışan konumunda, işe alınmasında bir söz hakkım olamazdı.

Karışırsanız olay size bir şekilde bağlanır ama karışmazsanız sıkıntı olmaz

Haklısınız bana iki taraf da karşı tarafla konuşup konuşmadığımı soruyor, laf taşımamak için konuşmadım demeye devam edeceğim.
Çok rahatsız oldum gerçekten bu durumda kalmaktan.

Aynen öyle ama iki taraf da bana anlatınca ve benim arkadaşım olunca olay bana bağlanmasın diye çekindim

İki tarafın sorunu, sizin aracı olmanızı istiyorlarsa söyleselerdi, "sen ona şumu iletir misin" derlerdi. Böyle birşey dememişler, o zaman en doğrusu işin dışında durmak.
Yetişkin, profesyonel insanlar. Yüzyğze gelip konuşup çözmelerini önerebilirsiniz sadece.

Evet haklısınız, ben zaten laf taşımıyorum hiçbir şekilde ama birinden biri söze başlarken 'X sana anlattı mı bilmiyorum ama.... X ile konuştun mu bilmiyorum ama...' diye başlıyorlar, rahatsız oluyorum.

Bana da arkadaşınızda sıkıntı var gibi geldi. Siz hiç karışmayın. Kendileri çözsünler problemlerini.

Arkadaşımı severim ama şu ana kadar çalıştığı yerlerde çok uzun süre kalmamış ve bana sebep olarak hep karşı tarafı suçlamıştı. Hatta benim çalışma grubuma ilk geldiğinde neden sürekli oradan oraya atladığı sorulmuştu ve buna inanılmaz kızmıştı, bana gelip 'Biraz daha bu konuda üstüme gelirlerse valla buradan da giderim' demişti.

Biri en ufak hoşuna gitmeyen bir şey söylese bütün gün surat asıyor ve gelip bana anlatıyor, çok bunaldım gerçekten. Şimdi diyorum acaba vesile olmam da mı hataydı.

Böyle olacağını bilemezdiniz ki sonuçta. Siz arkadaşınıza iyilik yapmışsınız sadece. Bundan sonraki sürece dahil olmayın, hiç yorum bile yapmayın.

arkadasinizin size anlatmasi neyse de,
diger kisi neden size anlatiyor, o kismi anlamadim.

eger sizden iletisim problemini cozmenizi istiyorsa, bence yardimci olabilirsiniz.
tarafsiniz cunku siz de istemeseniz de,
eger sorun iletisim problemi kaynakli ise iki tarafi da bilgilendirebilirsiniz. bunda yanlis bir sey yok.

ancak elbette karismamayi da secebilirsiniz,
ancak bu durumda ikisini de bundan sonra dinlememeniz gerekir, ben bu konuya mudahil olmak istemiyorum diyebilirsiniz.

Ancak su asamada, iki tarafla da konusup, ben karismiyorum demek bana garip geldi, yanlis anlamazsaniz eger.

Şimdi şöyle anlatayım ben iki tarafla da konuşmadım, kendileri gelip anlattığında yalnızca dinledim ama kesinlikle iyi-kötü yorum yapmadım. Dinlememe gibi bir şansım yoktu biri arkadaşım diğeri ise benim aynı projede çalıştığım üstüm. Ben onlara gidip ne oldu diye sormadım, sormam da zaten.

Tamam iste o ustunuz size dedikodu olsun diye anlatmamistir. Sorunun cozumunde yardimci olun diye anlatmistir. O yuzden bence karisabilirsiniz ve iletisimlerini saglayabilirsiniz. Laf tasimak olarak gormuyorum bu durumu. Arkadasiniza gidip sen boyle yapmissin ama onlar boyle anlamis gibisinden bilgilendirebilirsin veya tam tersi diger kisiyi yanlis anlasilmalik bir durum varsa bilgilendirebilirsin
Bence bunu amaclamis size anlatan kisi.

Evet haklısınız, ben zaten laf taşımıyorum hiçbir şekilde ama birinden biri söze başlarken 'X sana anlattı mı bilmiyorum ama.... X ile konuştun mu bilmiyorum ama...' diye başlıyorlar, rahatsız oluyorum.

Öyle zamanlarda benim çözümüm "konuşsa da ben sana bununla ilgili birşey anlatmazdım. Sonuöta senin bana aramızda kalması için söylediklerini de başkasına söylememi istemezdin değil mi" demek. Biraz bozuluyor insanlar ama sonra hak veriyorlar.
Başkasının bana anlattığı şeyi gelip sana anlatırsam bana nasıl güvenip de derini açabilirsin ki.

Hem birbirinizin bilmesini istiyorsanız yüzyüze gelip konuşun de, pasla onlara :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…