- 22 Ocak 2022
- 1.051
- En iyi cevaplar
- 1
- 1
- 18
- Konu Sahibi AfetiDevran34
-
Abimin kimliğini kullanmış olabilir ondan büyük bir abim var. 1994 doğumlu olması gerekiyorduBaşka bir kimlik kullanmış olabilirler mi ? Bir üye sormuş ya hani aynı yaşta kuzeniniz vs var mı diye, yokmuş gerçi ama buna benzer bir şey olmuş olabilir. Kaç doğumlu olması gerekiyordu rahmetli abinizin ?
Onu hatırlamıyorum ya. Hatırlarsam yazarım.Valla burada da onu diyorlardı kiiii konu sahibi gitmişti o konuda öyle kaldı galiba. @Seridina hatırlamıştı konuyu. Başlığı hatırlıyor musun kız ?
Doğum Tarihi Mevzusu. Konu başlığı buValla burada da onu diyorlardı kiiii konu sahibi gitmişti o konuda öyle kaldı galiba. @Seridina hatırlamıştı konuyu. Başlığı hatırlıyor musun kız ?
Teşekkürler klavyene sağlık.Doğum Tarihi Mevzusu. Konu başlığı bu
Rica ederimTeşekkürler klavyene sağlık.
Ben de bir meraklı olarak hemen koştumDoğum Tarihi Mevzusu. Konu başlığı bu
güzel ablacım hepiniz mi Kadiköy doğumlusunuz?Doğumda ya da anne karnında mı öldü, öyle ise cenin mezarlığı bölümünde araştırmanız gerekir. Her şekilde mezarlıklar müdürlüğüne gidin, kayıtsız mefta olmaz kimliği olmasa bile aile adıyla kaydedilir
Konuya koşmak =Ben de bir meraklı olarak hemen koştum
YaaaBen de bir meraklı olarak hemen koştum
Ülke : Ben ne alaka ?Nasıl bir ülkeyiz yarabbi, bir can ölüyor,öylesine gömüp geliyor dede. Tek başına. Taşı yok, kaydı yok,kimlik zaten yok. Korku filmi gibi.
Ama sene 1995. Benim kuzenim 95 li ve doğduğu saate kadar biliniyor. Benim annemin amcası 1938 yılında ölmüş ve mezarı belli. Yörükler göçebe olduğu için dedikleriniz olası ama konu sahibinde öyle bir durum söz konusu değil ki.güzel ablacım hepiniz mi Kadiköy doğumlusunuz?
ne mezarlıkları ne müdürlüğü? şu anda kaydı var diye eskiden hep kayıtlıydı mı sanıyorsunuz definler?
sen gel bi bizim köylere.... te Alllahım ya.
konu sahibi
o yerde sizden sonra definde bulunan kimler var?
anladığım boş yermiş sonradan dolmuş.
e illa defnedenler biliyordur ilk orada kimin mezarı olduğunu..ya da en azından bir çocuk mezarı olduğunu?
neredeyse her yerde taşsız çocuk mezarlarının üstüne başta ölü koyulur. ama en azından koyan bilir yani...
sizin orada mezarları kim kazar mesela? (bizde bellidir kim mezar, kazar kim naaşları yıkar, kim aşağı indirir, kim tahtalar, 3 5 kişiye sorunca bulunur bu kişiler belliyse...)
ben yörüğüm bizim göç yollarında, yaylada, obada ölenlerimizin de çoğu olduğu yere yıkanıp gömülmüştür ne kayıt ne kürek ne taş ne yazı...ama sözlü aktarımla herkes o mezarın orada olduğunu bilir ben 7 göbek ölenlerin mezarı nerede bilirim bu çocukların çoğunun kimliği çıkartılmadan ölmüş çocuklar...
Anlatmak istediğim şu; aslında mezar satın alma diye bir olay yoktur. Cenaze için defin izni alınır, devletin arazisine defnedilir, tapu denen şey devletin orayı sizin kullanımınıza 25 yıllığına vermesidir, bu süre bitince mezar tapusunun yenilenmesi gerekir, tapu alanlar bilirler üzerinde yazıyor. İlk defin devlet kullanımındaki arazide olduğundan mutlaka defin izin belgesi düzenleniyor, bu kayıt olmadan tapuda alınamaz zaten. Hastanede yatmış bir çocuğun mutlaka kaydı vardır, defin izni için ölüm belgesi gerekir bunlar zorunluluk yani 50 yıl öncede böyleymiş, hastane olmasa belediye doktorunun ölüm kağıdını düzenlemesi gerekir, ölüm kağıdı olmayan kişi defnedilemez, kardeşimin bebeği karnında öldü, doğum yaptırdılar hastanede 6 aylıktı ona bile ölüm kağıdı düzenlendi onunla defnedildi, kayıtsız mümkün değil işler, mutlaka vardır bir kurumda kaydı, bu işlerin cezası çok büyük hiç bir görevli ihmal edemez o yüzden bulacağınızı düşünüyorumSizin babaannenizin ki kayıtlıydı muhtemelen Allah rahmet eylesin
İnşallah bizimki de kayıtlıdır ama sanmıyorum mezar satın almamışlar yaptırmamışlar yani hiçbir şey yapmamışlar gömmekten başka
Ve o dede yıllarca yaşadı, nefes aldı, gezdi, yemek yedi..Dedem bebek daha yeni doğduğunda kar kış demeden sokağa attı anne babamı hemde çok zengin olmasına rağmen sırf işkence çeksinler diye o kadar gaddardı annemde mecbur sırtında yeni doğmuş çocukla çalıştı ve çocuk ağır rahatsızlandı 6 ay hastanede yattı ve öldü
Bu çocuğun doğumu, tedavisi ve ölümü hastanede olmuş kayıtsız değil yani konunun detayını okuyun isterseniz, konu sahibesinin ailesinin sakladığı bir şeyler var, hastanede doğumu, tedavisi,ölümü olmuş bir çocuğu öylece yok edemezler ortadan mümkün değil, doğu hastanesi de olsa bu işten başları ağrır evraksız risk alamazlar, üstelik defin devlet mezarlığına yapılmış yol kenarı falan değil yani kayıtlı bir mezarlığın bekçisi, personeli vs olur öyle cenazeyi kucaklayıp gömmeye götüremez kimse bu yüzden mutlaka bir yerde kaydı vargüzel ablacım hepiniz mi Kadiköy doğumlusunuz?
ne mezarlıkları ne müdürlüğü? şu anda kaydı var diye eskiden hep kayıtlıydı mı sanıyorsunuz definler?
sen gel bi bizim köylere.... te Alllahım ya.
konu sahibi
o yerde sizden sonra definde bulunan kimler var?
anladığım boş yermiş sonradan dolmuş.
e illa defnedenler biliyordur ilk orada kimin mezarı olduğunu..ya da en azından bir çocuk mezarı olduğunu?
neredeyse her yerde taşsız çocuk mezarlarının üstüne başta ölü koyulur. ama en azından koyan bilir yani...
sizin orada mezarları kim kazar mesela? (bizde bellidir kim mezar, kazar kim naaşları yıkar, kim aşağı indirir, kim tahtalar, 3 5 kişiye sorunca bulunur bu kişiler belliyse...)
ben yörüğüm bizim göç yollarında, yaylada, obada ölenlerimizin de çoğu olduğu yere yıkanıp gömülmüştür ne kayıt ne kürek ne taş ne yazı...ama sözlü aktarımla herkes o mezarın orada olduğunu bilir ben 7 göbek ölenlerin mezarı nerede bilirim bu çocukların çoğunun kimliği çıkartılmadan ölmüş çocuklar...
konu sahibi göçebe değildir ama kimliklerimiz yok diyor, sonradan çıkmış diyor. (aralarda başka şeyler geçtiyse bilmiorum ilk 1-2 sayfayı gördüm)Ama sene 1995. Benim kuzenim 95 li ve doğduğu saate kadar biliniyor. Benim annemin amcası 1938 yılında ölmüş ve mezarı belli. Yörükler göçebe olduğu için dedikleriniz olası ama konu sahibinde öyle bir durum söz konusu değil ki.
Acaba dedem bu yüzden mi söylemiyorAnlatmak istediğim şu; aslında mezar satın alma diye bir olay yoktur. Cenaze için defin izni alınır, devletin arazisine defnedilir, tapu denen şey devletin orayı sizin kullanımınıza 25 yıllığına vermesidir, bu süre bitince mezar tapusunun yenilenmesi gerekir, tapu alanlar bilirler üzerinde yazıyor. İlk defin devlet kullanımındaki arazide olduğundan mutlaka defin izin belgesi düzenleniyor, bu kayıt olmadan tapuda alınamaz zaten. Hastanede yatmış bir çocuğun mutlaka kaydı vardır, defin izni için ölüm belgesi gerekir bunlar zorunluluk yani 50 yıl öncede böyleymiş, hastane olmasa belediye doktorunun ölüm kağıdını düzenlemesi gerekir, ölüm kağıdı olmayan kişi defnedilemez, kardeşimin bebeği karnında öldü, doğum yaptırdılar hastanede 6 aylıktı ona bile ölüm kağıdı düzenlendi onunla defnedildi, kayıtsız mümkün değil işler, mutlaka vardır bir kurumda kaydı, bu işlerin cezası çok büyük hiç bir görevli ihmal edemez o yüzden bulacağınızı düşünüyorum
25 sene sonra yenileme tapu için, tapu alınmadığında mezar devlete ait, üzerine defin yapılmış olabilir ancak bununda kaydı olur, tapu almak ya da kimliğinin olması şart değil devlet kendi evrağıyla oraya kimin defnedildiğini takip ediyor. Mezarlık kaydı aslında çok eskilere dayanan bir sistem konu hayli detaylıAcaba dedem bu yüzden mi söylemiyor
İnsaAllah vardır ama 27 sene geçmiş siz diyorsunuz ki 25 sene sonra yenilemek gerekir ama biz hiç yenileme filan yapmadık yenilemeyi geçin yerini bile bilmiyoruz acaba başkasını gömmüş olabilirlermi üzerine
Evet kimlik yok herşeyi kendileri yapmışlar kendileri bahçede yıkamışlar kefenlemişler cenazesi de kendileri kaldırmış ve gömmüşler yani öyle başkası yapmamış bunları kendileri yapmış dedemlerkonu sahibi göçebe değildir ama kimliklerimiz yok diyor, sonradan çıkmış diyor. (aralarda başka şeyler geçtiyse bilmiorum ilk 1-2 sayfayı gördüm)
o çocuğun bir kimliği yoktuysa eğer gayet kendileri de gömmüş olabilir- ki bizde hala herkesi biz kendimiz gömüyoruz. mezarı da kazan, ölüyü de yıkayan, selayı da okuyan, cenazeyi de kaldıran kendi kendimiz. mezar yerini de kimse tahsis etmiyor anasının babasının yanına kazıyorlar gömülüyor hala daha -ha sonra onu kaydediyordur muhtarlar muhtemelen orası ayrı. tabi şimdi bir fark da devlet ölüm belgesi veriyor....veriyor da kişi evde öldüyse doktor eve filan gelmiyor yani görmeden düzenliyorlar belgeyi. (şüpheli bir durumla ölenimiz olmadı)
bu merhumda da; eğer devletten cenazeye ilişkin bir hizmet talep etmezseniz (yıkama, mezar yeri, cenaze namazı vs) kim nerden bilecek kimliksiz bir insanı gömdüğünüzü?
Şimdi şöyle bir durum var, rahmetli 6 ay hastanede yatmış ve o şekilde ölmüş. Yani evde ölüp hadi gömelim diye bir durum söz konusu değil. Ayrıca da bakın siz diyorsunuz ki ben 7 göbek akrabalarımın nerede yattığını biliyorum fakat konu sahibinin dedesi sizin oğlunuz mu öldü diyormuş. Olay mezar yerini hatırlamamak üzere değil, rahmetli yok gibi davranıyorlar. Mesela biz de göçebe değiliz ama dedim ya 38 ölümlü amcamın mezarı belli. O zaman kayıt bilmem ne var mıydı? Yeni kurulan bir ülkeden bahsediyoruz. Ayrıca da sağlıkçı olanlar daha iyi bilir ama kimliksiz bir hasta 6 ay boyunca nasıl yatar hastanede? İlla ki bebek +soyadı şeklinde kaydı olmalı.konu sahibi göçebe değildir ama kimliklerimiz yok diyor, sonradan çıkmış diyor. (aralarda başka şeyler geçtiyse bilmiorum ilk 1-2 sayfayı gördüm)
o çocuğun bir kimliği yoktuysa eğer gayet kendileri de gömmüş olabilir- ki bizde hala herkesi biz kendimiz gömüyoruz. mezarı da kazan, ölüyü de yıkayan, selayı da okuyan, cenazeyi de kaldıran kendi kendimiz. mezar yerini de kimse tahsis etmiyor anasının babasının yanına kazıyorlar gömülüyor hala daha -ha sonra onu kaydediyordur muhtarlar muhtemelen orası ayrı. tabi şimdi bir fark da devlet ölüm belgesi veriyor....veriyor da kişi evde öldüyse doktor eve filan gelmiyor yani görmeden düzenliyorlar belgeyi. (şüpheli bir durumla ölenimiz olmadı)
bu merhumda da; eğer devletten cenazeye ilişkin bir hizmet talep etmezseniz (yıkama, mezar yeri, cenaze namazı vs) kim nerden bilecek kimliksiz bir insanı gömdüğünüzü?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?