Kaybolan Mezar

Mesela bundan 3 sene önce bebek kuzenimin kimliği yoktu benim küçük kardeşim de 4 yaşındaydı onun kimliğiyle hastahaneye gidiyordu demekki kaydediyorlar
Bak şimdi 3 yaş ve 4 yaş çocuğu arasında fiziksel anlamda pek bir fark yoktur ama 6 aylık bebek ile 1 yaşındaki çocuk arasında fark var. Mesela bana öyle bir hasta gelseydi , o kimliğin yanlış olduğunu bile bile kaydeder miydim bilmiyorum. Annesinin veya babasının kimliği ile kaydetmek daha doğru sanki ama ben sağlıkçı değilim, sağlıkçılar cevap verse daha doğru olur.

Bilemiyorum o kadar gaddar bir adam ki hiç aklımdan alzheimer olacağı ihtimali geçmedi ne yapan söyleyeyim.

Babam bizim yanımızda hiç bahsetmez yapısı böyle pek acısını gösteren biri değil ama annem diyor ki baban her gece bahseder ondan her başını yastığa koyduğunda rüyasında boğuyor der.

Evet gerçekten öldü bundan hepimiz eminiz ölüsünü bile görmüş annem Ama dedem böyle yapınca insanın aklına bin türlü şey geliyor ister istemez

En kısa zamanda gitmeyi düşünüyoruz zaten ancak bazı üyeler emin olmadan resmi yerlere başvurmayın başınıza iş gelir dediler kararsız kaldım açıkçası.

Ben şöyle söyleyeyim, 19 haftalık karnimda ceninken ölen bebeğimi,beyaz bir beze sarılı halde eşim götürdü, ilçe mezarlığına gömdü. Kimsede ne yapıyorsun? dememiş.

Burası şehirler arası bir ilçe üstelik. Neyse siz diyorsunuz ki doğuda bı yer. Bende bilmiyorum bebeğimin tam olarak nerde gömülü olduğunu. Bilmek gitmek istemedim, onu çok seviyorum ama mezarlık bana çok hüzün veriyor. Gitmeyi istemiyorum

Bende böyle düşündüm ama kaybediyorlar kuzenim daha 7 8 aylıktı kardeşim 4 yaşındaydı onun kimliğini kullanıyorlarsa bende çok şaşırdım nasıl kayıt yapıyorlar diye ama yapıyorlar
Muhtemelen abiminkini de bebek+soyadı diye kayıt açtılar

Oi Genelde bebekler babaanne ,dede yanına falan gömülür köylerde yine sizin aile büyüklerin oradadır büyük ihtimal.

üzerine gömme çok sık yapılan bir uygulama
sahipsiz taşsız kayıtsız mezar bir yana eski mezarların bile üstüne gömme yapılır. sahipli mezarlarda yanlış bilmiyorsam 50 sene sonra mı ne yapıyorlar. aynı aileden oluyor vs vs.

dedede bir demans durumu yoksa ortada bir kötü niyet olabilir tabii bilemem.

ancak abinin kimliğiyle hastanede yattıysa...
kimliksiz olarak gömülmüş olması mümkün

doğuyu bilmem doğulu değilim. ama bizde mezarlıkların hiçbirinde ne bekçi var ne personel ne de bir kayıt defteri...parsel pafta da yok...devlette belki bir defter vardır da onun doğru olma ihtimali %0 -ya da şöyle diyelim devlette x köyü mezarlığına gömüldü yazıyor olabilir, fazlası olamaz.. devlet gelecek de siz buraya kimi gömdünüz diye soracak da, haritalı/paftalı kayıt çıkartacak bizde hiç yapılmadı bu...benim ilçemde ilçe merkez mezarlıkları hariç (ki onlarda da çerkes mezarlığı vs. dir o kişiler de bizden çok çok önce devletin kayıtlarına girmişler ama onların da maalesef hep yol vs. geçtiği için mezarlarının çoğu yok oldu)..şu anda mezarlıklar müdürlüğünde kayıtlı olanlar sadece bu ilçe merkez mezarlıkları.. bizde dijital çağ öncesi, 1 tane tapulu mezar da yok, tek bir tane kayıt da yok kürek de yok...ha bu başka ilçelerde böyle değilse köyler mezralar yaylalar hep kayıtlıysa kayıtlarda da doğruysa bilemem ama bizim durum bu. (nasıl bu kadar net biliyorum: e ben de kardeşimi kaybettim, dünya kadar başka akraba da kaybettim, kazdık gömdük kimse yer mer tahsis etmedi...).

bizim bilme sebebimiz tamamen sözlü aktarım. yörüklerde çok görülen atalar kültü. biz kendi serecemizi tutuyoruz. ancak biri mezara getirse bir çocuk da ölse, gömse, mezarlıkta taze mezar olsa tüm köy bilir. bilinmemesi çok tuhaf. hadi dede bilmiyor. oralı olan insanlar nasıl bilmiyormuş? her bayram taze mezarlara bu kim bu kim diye gezilir.

burada kayıt bulunacak yer ancak hastane onu da o zaman dijital kayıt yoktu. ayrıca ölüm belgesi düzenlemiş vermişse hastane- abinin kimliğiyle verecekti, e abinin kimliğiyle abi ölmüş olacaktı, o yüzden onunla işlem yapmak istememiş ve naaşı kaçırmış olabilirler o yüzden kendileri gömmüş olabilirler diye düşünüyorum.

Allah rahmet eylesin meleğin
Cidden dogudada kimse şimdi bile gidip gömsen ne yapıyorsun demez
Bende mezarlığa gitmeyi pek sevmem mecbur kalmadıkca gitmem

Oi
Genelde bebekler babaanne ,dede yanına falan gömülür köylerde yine sizin aile büyüklerin oradadır büyük ihtimal.
Yok hayır bizim değildi çünki babaannem,dedem,dedemin anne babası,babaannemin anne babası hepsi yaşıyordu ve halada yaşıyorlar

Ne kadar da görmüş , olayın içindeymiş gibi konuşuyorsunuz sizden kaç sene önce olup bitmiş olaylarla ilgili .
Olayları dinlediğiniz tek kişi de anneniz.
Çünkü dedeniz ve babaniz böyle bir olay hiç yokmuş gibi davraniyor . Anneniz de hiç aklıselim konuşmuyor (zaten aklıselim ve normal bir insan değil,önceki konulardan anladığım) , sadece sabah akşam beddua ediyor , o bebeğimi öldürdü/ o bebeğimi kaybetti falan diye. Aslında olaylara hakim bile degil. Kaldı ki ne define gitmiş ne de bebeği ziyaret etmiş onca zaman. dünyadan haberi yok.
Bebek hastanede yatmış, elinde ölüm belgesi olmamasına imkan yok, ama belgeden de haberi yok. 27 sene geçmiş çocuğun üstünden ,bir kere beddua etmek dışında bir şey yapmamış,adım atmamış. Olaylarin üstünden bunca sene geçmeden bir bilene sormamıs. Ama peşisira 5 çocuk doğurmayı bilmiş.
Şimdi de durduk yere 27 senedir umursamadigi çocuğu anmaya başlamış, güne beddua ederek basliyor.
Benim kişisel görüşüm (açtığınız bir milyon konuyu baz alirak söylüyorum) siz mutsuzluktan / kaostan beslenen birisiniz. Bu nedenle hayatınızda kaos yoksa geçmiş kaoslari deşip kinlenecek bir şeyler buluyorsunuz. Heh, işte anneniz de tam olarak böyle bir insan. Belli ki şu an hayatında bir kaos yok. Ekonomisini düzeltmiş, kocasıyla anlaşmaya başlamış, çocukları sorun cikarmiyor. Heh, hemen geçmişi kazıp bunca senedir umursamadigi çocuğa takmış,bunun üzerinden Beddua seanslarına başlamış.
Neden?
Çünkü annenize mutsuzluk lazım.
Ayrıca dedeniz o çocuğu öldürmüş mu oluyor kendi evinden kendi çocuğunu kovunca?
Adamın kendi evi. Evi barki olmadan ,cebinde para olmadan üreyen annenin babanın hiç mi suçu yok? Ya da o evden attı, kizini torununu kabul etmeyen ananenin dedenin hiç mi suçu yok?
Her gün takacak yeni bri sey buluyorsunuz sulalenizle ilgili..bir gün abiler,bir gün yengeler,bir gün amcalar,bir gün miras,bir gün başka bir şey...
Bence ciddi ciddi sorunlarınız var. Ama genetik aktarimla gelen sorunlar.
Aile dizilimi diye bir şey hiç duydunuz mu?
Bir sonraki takacağınız konu bu olsun bence. Sosyal medyada bu işi yapan insanlara falan ulaşın, özel durumunuzu, çok sorunlu bir aileden geldiğinizi/onların yükünü sirtlandiginizi, yasinizin çok küçük olduğunu ve ailenizin geçmişiyle barışmak istediğinizi yazın. Eminim birinden biri size ücretsiz aile dizimi seansı yapmayı kabul eder. Bence sizin acilinden buna ihtiyacınız var

Bu muammayı çözecek tek kişi var babanız, anneniz bebeğin öldüğünden kesin emin, bebek öldükten sonra yıkandığını da görmüş, babanız oğlunu gömmeye gitmiş dedenize hacet yok ki babanız dururken.
Nereye gömüldüğünü hangi mezarlıkta olduğunu babanız biliyor, gidecek mezarlıklar müdürlüğüyle görüşüp kaydı çıkaracak, he ama şuraya gömdük diye babanız annenize yalan söylüyorsa elbette resmî yerlere başvurduğunuzda babanız korksun tabii.

Özür dilerim ama Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın, evladıyla sınamasın lakin ben bebeğim doğduğunda cahil bile olsam, erkekler beni evladımın cenazesine götürmese, eşim yavrumun mezarına birkaç sene sonra götürse ve mezar yerini bulamasak ben kayınpederimi değil eşimi suçlarım, onu sıkıştırırım nerede çocuğumun mezarı diye, babanızı her gece rüyasında boğuyormuş bebek, vicdanı olmasın o? Tarlaya mı gömdü evin bahçesine mi söylesin artık.

Ben sizin aksinize dedenize değil babanıza kızıyorum, bebek dedenizin değil babanızın evladıydı.

O zaman demek ki ilçeden ilçeye bile değişiyor. Biz de hiç bilmiyorum öyle şeylerin olduğunu. Ölenin kaydı kuydu falan hep tutulur.

Doğru tabii bende aynısını anneme söyledim neden bu kadar pasifsin dedim sonuçta evlat acısı normal bir şey değil ki ama diyor ki ben ne yapayım korkudan hiçbirşey yapamıyordum anneme de artık kızmıyorum çünkü annemin karakteri bu 2 çocuğunun ölümüne sebep olan insanlarla konuşuyor hala diyor ki ben Allaha bıraktım.
Dedeme kızmamızın nedeni annemin 2 çocuğunun ölümüne de o sebep oldu birinde anneme karnı burnundayken çuval taşıttı ve bebek öldü diğerinde böyle oldu işte sokağa attı yeni doğan bebek sefilce öldü bende diyorum ki bu kadar sebep oldun ölmesine nasıl vicdanın rahat vicdanın rahatlığını geçtım resmen unutmuş yok gibi
Bir insan nasıl yaptığı zulümlerin bedelini vicdanende olsa çekmez çekmeyi geçtik bu kadar çabuk unutur

Ne olursa olsun gideceğiz o nüfus müdürlüğüne kimin başı yanarsada yansın umrumda değil.

Bir şey soracağım anneni sokağa atmış ama annenin hiç mi akrabası yok sığınacağı. Ne kadar kalmış ki sokakta?

Bide biz dogudaydık yani istanbulda bile bu mümkünse doğuda hayat hayat mümkün

O zaman demek ki ilçeden ilçeye bile değişiyor. Biz de hiç bilmiyorum öyle şeylerin olduğunu. Ölenin kaydı kuydu falan hep tutulur.
Bence kayıt tutmama binde birdir Seridina, benim baba tarafımda anne tarafımda köylü, biri batının bir köyü, diğeri doğunun bir köyü, iki ailenin de taaa fi tarihinde gömülenlerinin mezarları belli, hepsi de kayıtlı e devlet soy bağımdan her birini çıkardım hatta, aralarında bazılarının nerede doğduğu doğum tarihi vs var ölüm yok, onlarda muhtemelen savaş zamanı askere gidip geri dönmeyenler.

Eşimin anne tarafı Yugoslav göçmeni, vaktiyle mübadeleyle Türkiye‘ye gelmişler sanırım, ben ki doğru dürüst kayıtlarını vs bilmem, onların bile nereye gömüldüğünü sonra o mezarlık tasfiye edilince nereye nakledildiklerini öğrendim.

Onu bırakın eşimin bir teyzesi varmış, kayınvalidem hayatı boyunca bir kızkardeşi olduğundan hiç bahsetmemişti, çok ilginçtir eşim 15 yıl önce rüyasında İstanbul Eyüp’te bir mezarın başında görüyor kendini, hatta mezar taşındaki ismi de okuyor, uyanınca bana anlattı oralarda akrabaları var onun etkisiyle görmüş olacağını düşündük ama mezar taşındaki isim aklımıza takıldı kayınvalidemi aradık kızkardeşim dedi, 1950’lilerde vefat etmiş, o mezarın bile yeri belli.

Doğanlar ölenler bir şekilde arşivleniyor, çok eski kayıtlar Osmanlı arşivinden bile çıkıyor, 1800’lerde doğmuş ölmüşlerimi buldum ben, ki 1995 yılında nüfus kağıdı çıkmamış olsa dahi hastanede yapılan doğumun kaydı olmaması imkansız, hastanede ölümünde kayda geçmemesi mümkün değil.

Katılıyorum. 18 yaş küçük bir yaş değil ki hatırlamasın. Ben o yaşta gezdiğim birçok yeri hatırlıyorum. Ayrıca da bu çocuk yani. Nasıl unutuluyor hiç anlamadım.

Bir şey soracağım anneni sokağa atmış ama annenin hiç mi akrabası yok sığınacağı. Ne kadar kalmış ki sokakta?
Annem hep çalışmış mecburiyetten daha çocuğu yeni doğmuş ama çalışmış pamuk filan tarım alanında
Ailesi vardıda uzaktı gidememiş çocukta tabi sırtında hatta bir kadın demiş bu çocuk daha kırkı çıkmamış ölür diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…