- 9 Temmuz 2015
- 10.397
- 21.027
- 398
- 35
- Konu Sahibi AfetiDevran34
-
Bak şimdi 3 yaş ve 4 yaş çocuğu arasında fiziksel anlamda pek bir fark yoktur ama 6 aylık bebek ile 1 yaşındaki çocuk arasında fark var. Mesela bana öyle bir hasta gelseydi , o kimliğin yanlış olduğunu bile bile kaydeder miydim bilmiyorum. Annesinin veya babasının kimliği ile kaydetmek daha doğru sanki ama ben sağlıkçı değilim, sağlıkçılar cevap verse daha doğru olur.Mesela bundan 3 sene önce bebek kuzenimin kimliği yoktu benim küçük kardeşim de 4 yaşındaydı onun kimliğiyle hastahaneye gidiyordu demekki kaydediyorlar
Anne baba adına belge düzenlenir bebek ve soyadı yazarCidden o da doğru peki nasıl 6 ay yattı ki acaba
Ayrıca çocuk çok kötü rahatsızdı yani kimlik olmasa bile yoğun bakımdaki bir çocuğun sırf kimliğini yok diye sizce hastahaneden çıkartırlarmı
Bilemiyorum o kadar gaddar bir adam ki hiç aklımdan alzheimer olacağı ihtimali geçmedi ne yapan söyleyeyim.Dedenizin alzheimer olabileceğini, gerçekten hatırlamadığını düşündünüz mü hiç?
Bir kez daha yazdım konunuzda alzheimer hastaları, ki bu hastalık evre evredir çok geçmişi hatırlar ama yakın geçmişi unutabilir, dedemin hastalığı böyle başlamıştı, önce bizim gittiğimiz yere hayır gelmediniz siz yoktunuz demeye başladı, 5-6 yıl içinde de biz dahil herkesi unuttu.
Ayrıca gerçekten ölmüş, bunu anneniz kendisi teyit ediyor zaten, yıkandı vs diye anlatıyor size, eee dedeniz neden özellikle saklasın?
Babanızın ismini bile anmadığı bebek için sizin de annenizin de direkt dedenizi suçlayıp hedef göstermeniz mantıksız kusura bakmayın.
Anneniz bebeğinin mezarının bulunmasını istiyor madem, gömüldüğü mezarlık belli öldüğü tarih de belli, bebeğin gömülü olduğu il/ilçenin mezarlık müdürlüğüne gidersiniz durumu anlatır o tarihte gömülen bebeklerin anne baba ismiyle kaydını istersiniz, eğer mezarlığa gömüldüyse mutlaka kaydı vardır.
Bende böyle düşündüm ama kaybediyorlar kuzenim daha 7 8 aylıktı kardeşim 4 yaşındaydı onun kimliğini kullanıyorlarsa bende çok şaşırdım nasıl kayıt yapıyorlar diye ama yapıyorlarBak şimdi 3 yaş ve 4 yaş çocuğu arasında fiziksel anlamda pek bir fark yoktur ama 6 aylık bebek ile 1 yaşındaki çocuk arasında fark var. Mesela bana öyle bir hasta gelseydi , o kimliğin yanlış olduğunu bile bile kaydeder miydim bilmiyorum. Annesinin veya babasının kimliği ile kaydetmek daha doğru sanki ama ben sağlıkçı değilim, sağlıkçılar cevap verse daha doğru olur.
Genelde bebekler babaanne ,dede yanına falan gömülür köylerde yine sizin aile büyüklerin oradadır büyük ihtimal.Bilemiyorum o kadar gaddar bir adam ki hiç aklımdan alzheimer olacağı ihtimali geçmedi ne yapan söyleyeyim.
Babam bizim yanımızda hiç bahsetmez yapısı böyle pek acısını gösteren biri değil ama annem diyor ki baban her gece bahseder ondan her başını yastığa koyduğunda rüyasında boğuyor der.
Evet gerçekten öldü bundan hepimiz eminiz ölüsünü bile görmüş annem Ama dedem böyle yapınca insanın aklına bin türlü şey geliyor ister istemez
En kısa zamanda gitmeyi düşünüyoruz zaten ancak bazı üyeler emin olmadan resmi yerlere başvurmayın başınıza iş gelir dediler kararsız kaldım açıkçası.
üzerine gömme çok sık yapılan bir uygulamaAcaba dedem bu yüzden mi söylemiyor
İnsaAllah vardır ama 27 sene geçmiş siz diyorsunuz ki 25 sene sonra yenilemek gerekir ama biz hiç yenileme filan yapmadık yenilemeyi geçin yerini bile bilmiyoruz acaba başkasını gömmüş olabilirlermi üzerine
dedede bir demans durumu yoksa ortada bir kötü niyet olabilir tabii bilemem.Şimdi şöyle bir durum var, rahmetli 6 ay hastanede yatmış ve o şekilde ölmüş. Yani evde ölüpte hadi gömelim diye bir durum söz konusu değil. Ayrıca da bakın siz diyorsunuz ki ben 7 göbek akrabalarımın nerede yattığını biliyorum fakat konu sahibinin dedesi sizin oğlunuz mu öldü diyormuş. Olay mezar yerini hatırlamamakta değil, rahmetli yok gibi davranıyorlar. Mesela biz de göçebe değiliz ama dedim ya 38 ölümlü amcamın mezarı belli. O zaman kayıt bilmem ne var mıydı? Yeni kurulan bir ülkeden bahsediyoruz. Ayrıca da sağlıkçı olanlar daha iyi bilir ama kimliksiz bir hasta 6 ay boyunca nasıl yatar hastanede? İlla ki bebek +soyadı şeklinde kaydı olmalı.
Allah rahmet eylesin meleğinBen şöyle söyleyeyim, 19 haftalık karnimda ceninken ölen bebeğimi,beyaz bir beze sarılı halde eşim götürdü, ilçe mezarlığına gömdü. Kimsede ne yapıyorsun? dememiş.
Burası şehirler arası bir ilçe üstelik. Neyse siz diyorsunuz ki doğuda bı yer. Bende bilmiyorum bebeğimin tam olarak nerde gömülü olduğunu. Bilmek gitmek istemedim, onu çok seviyorum ama mezarlık bana çok hüzün veriyor. Gitmeyi istemiyorum
Yok hayır bizim değildi çünki babaannem,dedem,dedemin anne babası,babaannemin anne babası hepsi yaşıyordu ve halada yaşıyorlarOi
Genelde bebekler babaanne ,dede yanına falan gömülür köylerde yine sizin aile büyüklerin oradadır büyük ihtimal.
Ne kadar da görmüş , olayın içindeymiş gibi konuşuyorsunuz sizden kaç sene önce olup bitmiş olaylarla ilgili .Dedem bebek daha yeni doğduğunda kar kış demeden sokağa attı anne babamı hemde çok zengin olmasına rağmen sırf işkence çeksinler diye o kadar gaddardı annemde mecbur sırtında yeni doğmuş çocukla çalıştı ve çocuk ağır rahatsızlandı 6 ay hastanede yattı ve öldü
konuyla alakasız amaYok hayır bizim değildi çünki babaannem,dedem,dedemin anne babası,babaannemin anne babası hepsi yaşıyordu ve halada yaşıyorlar
Bu muammayı çözecek tek kişi var babanız, anneniz bebeğin öldüğünden kesin emin, bebek öldükten sonra yıkandığını da görmüş, babanız oğlunu gömmeye gitmiş dedenize hacet yok ki babanız dururken.Bilemiyorum o kadar gaddar bir adam ki hiç aklımdan alzheimer olacağı ihtimali geçmedi ne yapan söyleyeyim.
Babam bizim yanımızda hiç bahsetmez yapısı böyle pek acısını gösteren biri değil ama annem diyor ki baban her gece bahseder ondan her başını yastığa koyduğunda rüyasında boğuyor der.
Evet gerçekten öldü bundan hepimiz eminiz ölüsünü bile görmüş annem Ama dedem böyle yapınca insanın aklına bin türlü şey geliyor ister istemez
En kısa zamanda gitmeyi düşünüyoruz zaten ancak bazı üyeler emin olmadan resmi yerlere başvurmayın başınıza iş gelir dediler kararsız kaldım açıkçası.
O zaman demek ki ilçeden ilçeye bile değişiyor. Biz de hiç bilmiyorum öyle şeylerin olduğunu. Ölenin kaydı kuydu falan hep tutulur.üzerine gömme çok sık yapılan bir uygulama
sahipsiz taşsız kayıtsız mezar bir yana eski mezarların bile üstüne gömme yapılır. sahipli mezarlarda yanlış bilmiyorsam 50 sene sonra mı ne yapıyorlar. aynı aileden oluyor vs vs.
dedede bir demans durumu yoksa ortada bir kötü niyet olabilir tabii bilemem.
ancak abinin kimliğiyle hastanede yattıysa...
kimliksiz olarak gömülmüş olması mümkün
doğuyu bilmem doğulu değilim. ama bizde mezarlıkların hiçbirinde ne bekçi var ne personel ne de bir kayıt defteri...parsel pafta da yok...devlette belki bir defter vardır da onun doğru olma ihtimali %0 -ya da şöyle diyelim devlette x köyü mezarlığına gömüldü yazıyor olabilir, fazlası olamaz.. devlet gelecek de siz buraya kimi gömdünüz diye soracak da, haritalı/paftalı kayıt çıkartacak bizde hiç yapılmadı bu...benim ilçemde ilçe merkez mezarlıkları hariç (ki onlarda da çerkes mezarlığı vs. dir o kişiler de bizden çok çok önce devletin kayıtlarına girmişler ama onların da maalesef hep yol vs. geçtiği için mezarlarının çoğu yok oldu)..şu anda mezarlıklar müdürlüğünde kayıtlı olanlar sadece bu ilçe merkez mezarlıkları.. bizde dijital çağ öncesi, 1 tane tapulu mezar da yok, tek bir tane kayıt da yok kürek de yok...ha bu başka ilçelerde böyle değilse köyler mezralar yaylalar hep kayıtlıysa kayıtlarda da doğruysa bilemem ama bizim durum bu. (nasıl bu kadar net biliyorum: e ben de kardeşimi kaybettim, dünya kadar başka akraba da kaybettim, kazdık gömdük kimse yer mer tahsis etmedi...).
bizim bilme sebebimiz tamamen sözlü aktarım. yörüklerde çok görülen atalar kültü. biz kendi serecemizi tutuyoruz. ancak biri mezara getirse bir çocuk da ölse, gömse, mezarlıkta taze mezar olsa tüm köy bilir. bilinmemesi çok tuhaf. hadi dede bilmiyor. oralı olan insanlar nasıl bilmiyormuş? her bayram taze mezarlara bu kim bu kim diye gezilir.
burada kayıt bulunacak yer ancak hastane onu da o zaman dijital kayıt yoktu. ayrıca ölüm belgesi düzenlemiş vermişse hastane- abinin kimliğiyle verecekti, e abinin kimliğiyle abi ölmüş olacaktı, o yüzden onunla işlem yapmak istememiş ve naaşı kaçırmış olabilirler o yüzden kendileri gömmüş olabilirler diye düşünüyorum.
Doğru tabii bende aynısını anneme söyledim neden bu kadar pasifsin dedim sonuçta evlat acısı normal bir şey değil ki ama diyor ki ben ne yapayım korkudan hiçbirşey yapamıyordum anneme de artık kızmıyorum çünkü annemin karakteri bu 2 çocuğunun ölümüne sebep olan insanlarla konuşuyor hala diyor ki ben Allaha bıraktım.Bu muammayı çözecek tek kişi var babanız, anneniz bebeğin öldüğünden kesin emin, bebek öldükten sonra yıkandığını da görmüş, babanız oğlunu gömmeye gitmiş dedenize hacet yok ki babanız dururken.
Nereye gömüldüğünü hangi mezarlıkta olduğunu babanız biliyor, gidecek mezarlıklar müdürlüğüyle görüşüp kaydı çıkaracak, he ama şuraya gömdük diye babanız annenize yalan söylüyorsa elbette resmî yerlere başvurduğunuzda babanız korksun tabii.
Özür dilerim ama Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın, evladıyla sınamasın lakin ben bebeğim doğduğunda cahil bile olsam, erkekler beni evladımın cenazesine götürmese, eşim yavrumun mezarına birkaç sene sonra götürse ve mezar yerini bulamasak ben kayınpederimi değil eşimi suçlarım, onu sıkıştırırım nerede çocuğumun mezarı diye, babanızı her gece rüyasında boğuyormuş bebek, vicdanı olmasın o? Tarlaya mı gömdü evin bahçesine mi söylesin artık.
Ben sizin aksinize dedenize değil babanıza kızıyorum, bebek dedenizin değil babanızın evladıydı.
Bir şey soracağım anneni sokağa atmış ama annenin hiç mi akrabası yok sığınacağı. Ne kadar kalmış ki sokakta?Doğru tabii bende aynısını anneme söyledim neden bu kadar pasifsin dedim sonuçta evlat acısı normal bir şey değil ki ama diyor ki ben ne yapayım korkudan hiçbirşey yapamıyordum anneme de artık kızmıyorum çünkü annemin karakteri bu 2 çocuğunun ölümüne sebep olan insanlarla konuşuyor hala diyor ki ben Allaha bıraktım.
Dedeme kızmamızın nedeni annemin 2 çocuğunun ölümüne de o sebep oldu birinde anneme karnı burnundayken çuval taşıttı ve bebek öldü diğerinde böyle oldu işte sokağa attı yeni doğan bebek sefilce öldü bende diyorum ki bu kadar sebep oldun ölmesine nasıl vicdanın rahat vicdanın rahatlığını geçtım resmen unutmuş yok gibi
Bir insan nasıl yaptığı zulümlerin bedelini vicdanende olsa çekmez çekmeyi geçtik bu kadar çabuk unutur
Ne olursa olsun gideceğiz o nüfus müdürlüğüne kimin başı yanarsada yansın umrumda değil.
Bide biz dogudaydık yani istanbulda bile bu mümkünse doğuda hayat hayat mümkünYatar ne varki bunda benim kimliğim 8 yaşında cıktı okula kimliksiz kayıt oldum gittim 200lerin başı birde hastanede doğmuşum ve bebekken defalarca kes hastanede yatmışım 90larda mümkündü demek hemde istanbul gibi büyük şehirde.
Bence kayıt tutmama binde birdir Seridina, benim baba tarafımda anne tarafımda köylü, biri batının bir köyü, diğeri doğunun bir köyü, iki ailenin de taaa fi tarihinde gömülenlerinin mezarları belli, hepsi de kayıtlı e devlet soy bağımdan her birini çıkardım hatta, aralarında bazılarının nerede doğduğu doğum tarihi vs var ölüm yok, onlarda muhtemelen savaş zamanı askere gidip geri dönmeyenler.O zaman demek ki ilçeden ilçeye bile değişiyor. Biz de hiç bilmiyorum öyle şeylerin olduğunu. Ölenin kaydı kuydu falan hep tutulur.
Katılıyorum. 18 yaş küçük bir yaş değil ki hatırlamasın. Ben o yaşta gezdiğim birçok yeri hatırlıyorum. Ayrıca da bu çocuk yani. Nasıl unutuluyor hiç anlamadım.Bu muammayı çözecek tek kişi var babanız, anneniz bebeğin öldüğünden kesin emin, bebek öldükten sonra yıkandığını da görmüş, babanız oğlunu gömmeye gitmiş dedenize hacet yok ki babanız dururken.
Nereye gömüldüğünü hangi mezarlıkta olduğunu babanız biliyor, gidecek mezarlıklar müdürlüğüyle görüşüp kaydı çıkaracak, he ama şuraya gömdük diye babanız annenize yalan söylüyorsa elbette resmî yerlere başvurduğunuzda babanız korksun tabii.
Özür dilerim ama Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın, evladıyla sınamasın lakin ben bebeğim doğduğunda cahil bile olsam, erkekler beni evladımın cenazesine götürmese, eşim yavrumun mezarına birkaç sene sonra götürse ve mezar yerini bulamasak ben kayınpederimi değil eşimi suçlarım, onu sıkıştırırım nerede çocuğumun mezarı diye, babanızı her gece rüyasında boğuyormuş bebek, vicdanı olmasın o? Tarlaya mı gömdü evin bahçesine mi söylesin artık.
Ben sizin aksinize dedenize değil babanıza kızıyorum, bebek dedenizin değil babanızın evladıydı.
Annem hep çalışmış mecburiyetten daha çocuğu yeni doğmuş ama çalışmış pamuk filan tarım alanındaBir şey soracağım anneni sokağa atmış ama annenin hiç mi akrabası yok sığınacağı. Ne kadar kalmış ki sokakta?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?