Kaybolan Mezar

İşte bana da ilginç geliyor o yüzden. Şahsen benim anneannemin dedemin babaannemin falan hep var nüfus cüzdanları.
Tümüyle ihmalkarlık, büyük kardeşin nüfus kağıdı var ölen bebeğin yok, hani büyüğün de nüfus kağıdı olmasa neyse, çok eskiden köyde insanlar bilmiyormuş o yüzden çoğu bebeğin nüfusu 3-5 yıl sonra çıkmış, köyde tarlada evde doğan, doğduktan sonra hemen veya 1 sene içinde ölen bebelerinde kaydı yok, bunların hepsine tamam, hatta köyde doğup resmî nikah dahil hiçbir resmî daireye işi düşmeyen kimliksiz insanlar da var hala ama çoğuna bakıyorum 80-90 yaşında insanlar, 1994-1995 yıllarında doğan bir çocuk için aşırı ihmal var.

Baba cahil desem ilk çocuğuna nüfus çıkarmış biliyor prosedürü, bu konu için diyorum mevzu küçük evlenme cahillik değil en azından bebeğin babası için değil, ihmal etmiş bugün yarın demiş nüfusu çıkarmamış ya da belki çıkardı, bebek aslında kayıtlı da olabilir, eskiden biri öldüğünde nüfus kağıdı alınıyordu sanki öyle hatırlıyorum

Bi de şey var doğuda bi resmiyette kullandığı ismi bir de aile arkadaşlarının kullandigi isim çok yaygın bu mesela resmiyette Dilan gerçekte ailenin kullandığı helin niye böyle çok komik geliyor valla şey diyorlar isim çoktan verilmiş oluyor ama resmi memur önünde baba son dakika karar defistirince böyle oluyor ama o kadar yaygın ki bu ne kararsızlık kardeşim

Abimin kimliğini kullanmış olabilir ondan büyük bir abim var. 1994 doğumlu olması gerekiyordu

Şimdi bebek ve 1 yaş çocuğu çok başka olacağı için, o kimligi kullanmaları zor. Bir de ölüm kaydı abinizin adına geçerdi bu sefer. Bir çeşit rüşvet falan dönmüş olabilir mi acaba ? Mesela benim doğduğum hastanede bebek kaçırma olayları çok olmuş o sene, satmışlar bebekleri hasta bakıcılar. Beni kimse almaya gelmeyince teyzem gelip gizli çıkarmış, nasıl dikkat çekmediğine şaşırıyorduk hep, yıllar sonra çıktı ortaya ki zaten bebekleri kaçırıp sattıkları bir döneme denk gelmiş bizim olay. Haberlerde görüp şok olmuştuk. Yani doğru dürüst kayıt vs olmadığı için, bir katakulli dönmüş olabilir rahatlıkla. Ki ben büyükşehirde doğdum. Doğu'da da gayet mümkün yani.

Ülke : Ben ne alaka ?
Niye ilk defa mı duydunuz? Böyle ve benzeri olaylar çok yaşanır geri kalmış toplumlarda. Çocuklar nüfusa geç yazdırılır veya hiç yazdırılmaz. Millet çocuğunu başkasının nüfusuna verir, ölen abi abla üzerine yenidoğan yazdırılır. Coğrafi kader diye bir şey var

Yorumları pek okuyamadım ama acaba bebek ölmemiş olabilir mi?
Dede bebeği evlatlık vermiş olabilir mi?
Fazla mı senaryo gibi oldu bilmem ama aklıma bu ihtimal geldi.

Niyeyse bana da öyle geldi. Çok enteresan kendi torunun ölüyor ve hatirlamiyorsun.
anne bebegin öldügünden eminmiş kendi evlerinin önünde kendisi yıkamis cenazeyi falan.
dede izin vermedigi icin anne define gidememis.
cocugun babası gitmis ama oda artik yerini hatirlamiyormuş cok fazlada mezar yapildigi icin.

şimdi aklıma geldi, e devlette anne yada babanizin alt ust soy bilgilerine baktiniz mi hic orada belki cikar bir kayit.
dede belki kimlik olmadigi icin muhtara falan öylesine bir isim yazdirip öldügunu bildirdi.
alt ust soy bilgisinden cikar belki

Çok acayip yani insan çocuğunun yerini hatırlamaz mı? Ya da o kadar yıl bir kez bile ziyarete gitmez mi? Üzücü...

Altından ilginç bir olay çıkmaz ya. Dede gömmüş unutmuş işte taş falan da yaptırmayınca kalmış gitmiş. Hastanede öldüyse belge vs vardır ama. Artık yapacak bir şey yok hatırladığınız kadarıyla olan yere gidip dua edin zaten illa mezara gitmeye gerek yok dua için. Dede uğraşmamak için ölen oğlunuz mu vardı diye sallıyor ama gömdüğü yeri o da hatırlamıyordur muhtemelen.

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun ikisininde
Bizim bebeğinde ne mezar taşı yapılmış ne birşey kaybolduğu için
Bide dedemler resmi hiçbirşey yapmamış direk götürüp gömmüşler kimsede sormamış
Evet ne güzel sizinki bulunmuş ama bizimki imkanı yok bulunamaz sorarak

Evet çok var öyle bizdede var

Deden nasıl sebep oldu? "Bir gittik her yer mezar" demek için üzerinden baya zaman geçmiş olması lazım. Hiç mi uğramamış ailen?
Hayır aradan 1 ay geçmiş sadece
Dedem 2 çocuğunda ölmesine sebep oldu birinde annem hamileyken koca bir çuval taşıttı ve erken doğum yaptı öldü
Diğerinin de daha yeni doğmuştu kırkı bile çıkmadan sokağa attı ve anne babam o zaman 17 yaşındaydı daha çocuklardı

Bence annen ile babanın yaşadığı psikolojik bir sorun. Hiç psikiyatriye gittiler mi? Sorulmustur belki kusura bakmayın.
Ayrıca annen ile baban keşke gömme konusunda o zalim dedene güvenmeselerdi
Keşke ama işte 17 yaşındalardı kendileri de pek bişey bilmiyorlardı mecbur güvendiler
Hayır hiç gitmediler gitmezlerde

Baktım ama hiçbirşey çıkmadı resmen yok gibi görünüyor bebek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…