Kaybolan Mezar

Sanırım kimseye sormadan etmeden sadece gidip kendşleri kazıp gömüp dönmüşler.

E yani ne olmasını bekliyosunuz ki konu sahibi? Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Annenizin aklı ermese, erkekler yüzünden bebeğiyle ilgili hiçbir şeye karışamasa bile bebek hastanede doğmuş, hastane bebek doğunca doğum tarihi anne baba bilgisi, bebeğin cinsiyetinin yazılı olduğu doğum belgesi vermiştir, vermemesi söz konusu bile değil çünkü bu prosedürü uygulamak zorundalar 0-0-1995 Anne adı X Baba adı Y, Bebeğin Cimsiyeti Erkek, Sağ bebek diye kayıt tutulur bir örneği aileye verilir ki nüfus kağıdı çıkarsınlar, nüfus müdürlüğüne o belgeyle gidersiniz, ki 1995’te evlilik cüzdanı da istiyorlardı, cüzdana bebeği işliyorlardı.

Hastanede yatmışsa da giriş kaydı yapılmıştır, bebeğin nüfus kağıdı yoksa bebek için babanız adına kayıt açmış olma ihtimalleri yüksek, öldüğünde de babanızın adıyla düzenlenmiş bir ölüm kağıdı vermişlerdir, ölüm tarihi vs yazılıdır kağıtta.

Bunların olmaması mümkün değil, ölüm belgesiyle de mezarlıklar müdürlüğüne başvuruyorsunuz, aile mezarlığınız varsa ölen kişi o mezarlığa, mezar yeriniz yoksa görevlilerin gösterdiği yere gömüyorsunuz.

Sizin hikaye eksik ya da yanlış, dedeniz ve babanız cenazedeyse, babanıza soracaksınız bebek nereye gömüldü diye, bağ bahçe tarla bir yere gömülmüş olabilir, babanız da korkudan size söylemiyordur.

Dedem hatırlamıyor diyorsunuz, numara mı yapıyor gerçekten mi hatırlamıyor bilemem ama gerçekten hatırlamıyor da olabilir, alzheimer hastaları yakın geçmişi unutabilir fi tarihi hatırlar.

Valla nerden tutsan elinde kalan bir hikaye. Aklım almadı. Ailede herkes tuhaf sanırım. Siz de kurtarırsınız kendinizi inş.
İnşallah
Benimde nerden tutsam elimde kalıyor işte anne baba küçük ve cahil olunca nerden tutsak elimizde kalıyor

E-devletten nüfus sureti miydi neydi ona bakınca çocuklar görünür. Hastanede kaydı varsa oradan da çıkar belki. Devletin mezarlığına gömülmüşse yine kayıtlarda olmalı. Acaba gidip var olan bir mezarın üstüne mi gömdüler? Babanız da bilirdi onu herhalde. Tamam yaşlar küçük ama bunda hatırlayamayacak ne var ki? Devler mezarıysa kapıya şu kadar yaklaşık olarak uzaktaydı, ağaç vardı. Tepedeydi. Yakınında bu şu vardı diye yaklaşık olarak da hatırlaması lazımdı.

İşte dedemde bitiyor herşey hiçbirşey söylemiyor
Bilerek olduğunu düşünüyorum iyice araştırdıktan sonra kanunlarda müracaat edicem inşallah
Bende şaşırıyorum nasıl kaybolur bir mezar

Sanırım kimseye sormadan etmeden sadece gidip kendşleri kazıp gömüp dönmüşler.

E yani ne olmasını bekliyosunuz ki konu sahibi? Sarı Çizmeli Mehmet Ağa
Gelipde burada dalga geçmeyin derdimiz bize yetiyor
Dedem herşeyi biliyor ama söylemiyor.Mezarlık belli ama hangi mezar bilmiyoruz.

Evet bende öyle diyorum toprakta sonuçta annem diyor ki 3 5 mezar vardı ziyarete bir gittik her yer dolmuş çocuk mezarıyla
E devlette görünmüyor bile kimliği yoktu ondan olsa gerek biz görünüyoruz ama o yok
Babam gidip müdürlüge soracak en kısa zamanda bakalım ne cıkacak

İşte dedemde bitiyor herşey hiçbirşey söylemiyor
Bilerek olduğunu düşünüyorum iyice araştırdıktan sonra kanunlarda müracaat edicem inşallah
Bende şaşırıyorum nasıl kaybolur bir mezar
Siz bence babanızı sıkıştırın, bebeğinin cenazesine giden adam bilir nereye gömüldüğünü, annenizi çok sonra mezara götüren de babanız, belki hiç gömülmediği bir yere götürdü nereden biliyorsunuz?

Cenaze namazı bile kılınan bir bebeğin gömüldüğü yeri babanız bilmiyor olamaz, babanız da annenizle aynı yaşta olsa dahi bilir.
Benim amcalardan biri dedem askerdeyken köyde doğmuş buna rağmen kaydı vardı, 40 çıkmadan da ölmüş dedem askerden döndüğünde nerede gömülü olduğunu biliyordu, ki 1940’lardan bahsediyorum, dedem de cahilmiş babaannemde, askerlik deseniz öyle 6 ayda değil 24 ay askerlik yapıyorlarmış, iletişim yok hiçbir şey yok.

Siz 1995’ten bahsediyorsunuz babanız biliyor bence.

Babam hiç sesini çıkarmıyor bile yani hiç bizim yanımızda bahsetmedi anneme bahsetmiş sadece
Peki babam bilse neden söylemesin ki çocuğun mezarını

Babam hiç sesini çıkarmıyor bile yani hiç bizim yanımızda bahsetmedi anneme bahsetmiş sadece
Bilmediğiniz bir şeyler var muhtemelen. Çok büyük ihtimalle kardeşiniz eceli ile vefat etmedi ve aile üyelerinin de bu işin içinde parmağı var.

Benimde bebeğim vefat etti, mezarı var cennet kuşumun. İlk zamanlar mezar baya yüksekti, yaza doğru (sonhabaharda kaybettik) mezar yağmur kar rüzgar gibi sebeplerle ve belki de toprağın çökmesiyle baya küçüldü. Sonra mermerle yaptırdık biz ama etrafta pek çok bebek mezarı artık kaybolmaya başlamıştı. Otlarda uzayınca neredeyse gözükmüyorlar. Hatta yapılı mezarlar bile bakımsızlıktan dağılmaya başlamış.

Mezarı yaptıracağımız zaman demişlerdi ki, 3 yıl mezarın satın alınması bekleniyor satın alınmazsa üzerine başkaları defnediliyor. İlk defnederken orayı satın almıyorsunuz nereyi gösterirlerse oraya defnediliyorsunuz ama mezar taşı yaptırmak isterseniz satın almanız ve o yerin size ait olduğunu ispatlamanız gerekiyor.

Sizinkiler taş yaptırma konusunda geç kaldıkları için, üzerine başka mezar yapıldığını düşünüyorum maalesef.

Orasını ben bilemem, anlattıklarınız mantığa uymuyor, size bebeğin gömülme hikayesini babanız yanlış aktarıyor bence.

Dışarıdan bir göz gibi okuyun yazdıklarınızı hiç mantıklı geliyor mu?
Hastanede doğan bir bebek var, sonra hastalanıyor 6 ay hastanede yatıyor ve yine hastanede ölüyor, bir kere doğum ve ölüm hastanede olduğundan devlet bunları kayıt altına alır, hastane doğumu da ölümü de kaydeder ve anne babaya belge verir, belge vermemiş olma ihtimalleri yok zira hiçbir hastane böyle bir belgeyi vermemezlik yapmaz.

Sonra bebek mezarlığa gömülüyor, birkaç sene sonra etrafında bir sürü bebek mezarı var, demek ki devletin tahsis ettiği bir mezar alanı burası, gizli kapaklı gömülmeler olsa en başta oranın jandarması soruşturma başlatır o kadar çok bebek mezarı olan yer için.

Devletin mezar alanına da belgesiz gömme işlemi yapamazsınız ölüm kağıdı istiyorlar çünkü, o mezara sizin aileden ilk gömülen abinizmiş ki etrafı çevrili değil, mezar taşı yok vs, devlet ailenize bebek için mezar yeri göstermiş oraya gömmüşler dersek, o vakit mezarın yeri için babanıza ada pafta kaydı verirler, ki siz o ada pafta bilgileriyle mezarı satın almak istiyorsanız alasınız ve etrafını çevirip mezar yeri yapasınız.

Babanız bunu da yapmamış, o zaman belli bir süre geçtikten sonra mezar yeri sahipsiz olduğundan bebeğin üzerine başkaları gömülmüş olabilir, bir başkası o mezarı satın almış olabilir.

Burada ihmal babanızın, bebek öldükten birkaç sene sonra mezara gidiyor bulamıyor sözde, o zaman üstüne düşüp mezar yeri kaydını kaybettiyse bile mezarlıklar müdürlüğünden yenisini çıkaracaktı, bebeğin nüfus kaydı olmaması mühim değil, baba adıyla kayıt açılmıştır yine de bir kayıt tutulmuştur tabii mezarlığa gömüldüyse ama babanız dedenizin kafasına uyup kendilerine ait tarlanın bahçenin bir köşesine gömdüyse onu biz bilemeyiz ama babanız biliyordur.

Mezar satın almak nasil bişey arkadaslar ?
Ben Konya'da yaşıyorum hiç bir aile ferdimize mezar satin almadik
Nereyi gösterdilerse gidip nefin islemeri yapildi
Hicbir ücrette ödemedik
Hatta belediye defin ücreti diye aileye küçük bir miktar para veriyor burda

95 yili ise biseyler cikar ilk basta isim yazmamislardir belki sizinkiler. tek tahta koyuyorlar isim yazmayı unuturlar dicem ve sonradan gidiyorlarda yine yakin zaman hatirlanir nereye gömüldüğü

Haklısınız ancak bende annemden öğrendiğim kadarını biliyorum e dedeme soruyorum diyor ki sizin çocuğunuz mu öldü amcalarım aynı şekil bilmiyoruz diyorlar yani kime sorsam böyle.Annem dışında herkes bu bebeği unutmuş sanki hiç yokmuş gibi davranıyor oysa dedem elli sene önceki şeyi bile unutamayan adam.

Devlet mezarlığı olduğu kesin annemde öyle diyor
Anneme diyorum belge varmı sende yok diyor bana birşey vermediler diyor
babam zaten hiç adını bile anmadı bunca sene

95 yili ise biseyler cikar ilk basta isim yazmamislardir belki sizinkiler. tek tahta koyuyorlar isim yazmayı unuturlar dicem ve sonradan gidiyorlarda yine yakin zaman hatirlanir nereye gömüldüğü
Evet yazmamışlar isim anneme diyorum ki nasıl hatırlamıyorsun diyor ki gittiğimde birsürü çocuk mezarı yapılmıştır hangisi benim bilemedim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…