Bırakıp gidicen ayrı ev tut gelmem diyecen acmazsa bosayacan çocuğa annen bakar sende çalışırsınEvet
Paylaştım onlar da üzülüyor ama bilmiyorum napicam
Tatlım harem ağaları Osmanlıda asla hadım edilmezdi zira caiz değildir. Bu yüzden dış ülkelerden hadım olmuş çocuklar alınıp yetiştirilirdi. 13 yaşında bir çocukta osmanlıda asla olmazdı zira rus cariyeler satın alırdı bunlar sadece rus değil bunlar küçük yaşta alınıp uzun yıllar sarayda eğitim alırlardı 13 yaşında bu çocuk zaten daha eğitim alıyor yani imkansız. Hem sen dersen ki normal şahıslar kaçak cariye getiriyor dersen doğru çünkü bu tarz olaylar tarihte her yerde olmuştur bizde de böyle insanlar oldu. Ancak devlet bunu engellemek için kanunlar çıkarmıştır tabi merdiven altı illa ki olmuşturcinsel organi kesilip haremde calistirilan hadimlar ve 13 yasinda kendisinden bilmem kac yas buyuk adamin koynuna sokulan rus cariyeler de hep is basvurusu+mulakat yontemiyle işe alindilar zaten evet.
Sizi İlber Ortaylı'ya havale ediyorumcinsel organi kesilip haremde calistirilan hadimlar ve 13 yasinda kendisinden bilmem kac yas buyuk adamin koynuna sokulan rus cariyeler de hep is basvurusu+mulakat yontemiyle işe alindilar zaten evet.
yahu bu cocuklar neden hadim ediliyordu? osmanliya satilmak icin. bu cocuklar ozgur iradeleriyle mi hadim oluyorlardi? kizlar ozgur iradeleriyle mi hareme giriyorlardi? simdi demeyin harem ilim irfan yuvasiydi. ozgur iradeyle secilmis bir egitim degil bu. zira o yasta cocuklarda iradeden bahsedilemez. ailesinin satmis olmasi o cocuklarin kole olmadigi anlamina gelmez. irade disi alinan satilan, kendisine biçilen gorevleri yapan insanlar, yani kole.Tatlım harem ağaları Osmanlıda asla hadım edilmezdi zira caiz değildir. Bu yüzden dış ülkelerden hadım olmuş çocuklar alınıp yetiştirilirdi. 13 yaşında bir çocukta osmanlıda asla olmazdı zira rus cariyeler satın alırdı bunlar sadece rus değil bunlar küçük yaşta alınıp uzun yıllar sarayda eğitim alırlardı 13 yaşında bu çocuk zaten daha eğitim alıyor yani imkansız. Hem sen dersen ki normal şahıslar kaçak cariye getiriyor dersen doğru çünkü bu tarz olaylar tarihte her yerde olmuştur bizde de böyle insanlar oldu. Ancak devlet bunu engellemek için kanunlar çıkarmıştır tabi merdiven altı illa ki olmuştur
Hanımefendi sağdan soldan duyduğunuz şeylerle mi gerçek oluyor bunlar? Evet orası ilim irfan yeriydi çünkü harem okuldu genelev değil yabancı kimse ne hareme ne enderuna girebilirlerdi. Orda şair olan kızlar bile olmuştur. Biraz okuyun okuyamıyorsanız tarihçileri dinleyin öyle dedikoduları dinleyip ya da blog yazılarıyla konuşmayın gülünç geliyor. Haaa bu harem ağaları başka ülkeler içinde hadım ediliyor biz de satın almışız o dönem öyleymiş kızlarla cinsel münasebet olmaması adına.yahu bu cocuklar neden hadim ediliyordu? osmanliya satilmak icin. bu cocuklar ozgur iradeleriyle mi hadim oluyorlardi? kizlar ozgur iradeleriyle mi hareme giriyorlardi? simdi demeyin harem ilim irfan yuvasiydi. ozgur iradeyle secilmis bir egitim degil bu. zira o yasta cocuklarda iradeden bahsedilemez. ailesinin satmis olmasi o cocuklarin kole olmadigi anlamina gelmez. irade disi alinan satilan, kendisine biçilen gorevleri yapan insanlar, yani kole.
toz kondurmayacagiz diye gercegi de gormezden gelmeyelim. iyisi kotusuyle bizim tarihimiz.
Burada konu kayınvalide bilmediğiniz tarihi konuşma konusu değilyahu bu cocuklar neden hadim ediliyordu? osmanliya satilmak icin. bu cocuklar ozgur iradeleriyle mi hadim oluyorlardi? kizlar ozgur iradeleriyle mi hareme giriyorlardi? simdi demeyin harem ilim irfan yuvasiydi. ozgur iradeyle secilmis bir egitim degil bu. zira o yasta cocuklarda iradeden bahsedilemez. ailesinin satmis olmasi o cocuklarin kole olmadigi anlamina gelmez. irade disi alinan satilan, kendisine biçilen gorevleri yapan insanlar, yani kole.
toz kondurmayacagiz diye gercegi de gormezden gelmeyelim. iyisi kotusuyle bizim tarihimiz.
Ben üzülmüyor muyum ne olarak gördünüz beni pardon da
ben haremede egitim alinmiyor mu dedim? bununla gelmeyin zira bu kisinin tercih ettigi bir egitim degildi dedim. haliyle padisahin yuvasinda bulunacak kizlar egitimli gorgulu olsun isteniyordu tabi ki egitim verecekler.Hanımefendi sağdan soldan duyduğunuz şeylerle mi gerçek oluyor bunlar? Evet orası ilim irfan yeriydi çünkü harem okuldu genelev değil yabancı kimse ne hareme ne enderuna girebilirlerdi. Orda şair olan kızlar bile olmuştur. Biraz okuyun okuyamıyorsanız tarihçileri dinleyin öyle dedikoduları dinleyip ya da blog yazılarıyla konuşmayın gülünç geliyor. Haaa bu harem ağaları başka ülkeler içinde hadım ediliyor biz de satın almışız o dönem öyleymiş kızlarla cinsel münasebet olmaması adına.
Ahh ahh o kadar şey var ki polemiğe giremicem . Ama Osmanlı için hadım edilmezdi bak bunu işte internette bile bulursun. Çocuklar aile rızası olmadanda alınmazdı eski metinleri irdelersen çevrilmiş bir biçimde görürsün. Bakın bilmeyebiliriz belli şeyleri kimse her şeyi bilmek zorunda değil ama ben yanlış bilgi verildiği için yazdım düzelttim. Bana inanmak zorunda da değilsiniz ama tarihçilerin videolarınıda izleyebilirsiniz ben bunları hocamlarımdan öğrendim. Diziler vs halkı yanlış bilgiye teşvik etti.ben haremede egitim alinmiyor mu dedim? bununla gelmeyin zira bu kisinin tercih ettigi bir egitim degildi dedim. haliyle padisahin yuvasinda bulunacak kizlar egitimli gorgulu olsun isteniyordu tabi ki egitim verecekler.
bloglardan okudugumdan nasil bu kadar eminsiniz? ayrica sizden farkli bir sey soylemiyorum, bakin siz diyorsunuz -satin alinirdi- yani kole. ozgur bir birey satin alinabilir mi? kendisine uygun gorulen isi secme sansi olmadan yapar mi?
cocuklar baska ulkede durduk yere degil osmanliya satilmak icin hadim ediliyormus yahu. adamlar durduk yere niye etsin. bir talep var ki arz dogmus. osmanli almasa edilmeyeck yani.
kisacasi osmanlida kolelik vardi hanimefendi. kolelerin osmanli topraklarindan olmamasi ya da caiz kabul edilmeyen hadimi baskalarinin yapiyor olmasi bunu degistirmiyor.
ben haremede egitim alinmiyor mu dedim? bununla gelmeyin zira bu kisinin tercih ettigi bir egitim degildi dedim. haliyle padisahin yuvasinda bulunacak kizlar egitimli gorgulu olsun isteniyordu tabi ki egitim verecekler.
bloglardan okudugumdan nasil bu kadar eminsiniz? ayrica sizden farkli bir sey soylemiyorum, bakin siz diyorsunuz -satin alinirdi- yani kole. ozgur bir birey satin alinabilir mi? kendisine uygun gorulen isi secme sansi olmadan yapar mi?
cocuklar baska ulkede durduk yere degil osmanliya satilmak icin hadim ediliyormus yahu. adamlar durduk yere niye etsin. bir talep var ki arz dogmus. osmanli almasa edilmeyeck yani.
kisacasi osmanlida kolelik vardi hanimefendi. kolelerin osmanli topraklarindan olmamasi ya da caiz kabul edilmeyen hadimi baskalarinin yapiyor olmasi bunu degistirmiyor.
Ölmeyi düşünecek kadar vahim bir evlilikte hamile kalmak...Anem babam bana zaten sahip çıkıyorlar kaçarak evlendigim halde 2 defa da küs gittim annemlere ama hamile oldugum icin elimden bisey gelmiyor onlarda yuvam yikilsin istemiyor ama boyle de ben ölucem yakinda
allah allah cidden baskasinin yazdiklarina mi cevap veriyorsunuz anlayamiyorum. ben hadim osmanlida yapilir demedim, osmanliya satilmak icin yapilir dedim. bir cocugun ailesi tarafindan satilmasi onu kole yapmiyor mu? satilip aliniyorlar hanimefendi. bakin bunu siz soyluyorsunuz -satiliyorlar- ve isteseler de istemeseler de kendilerine verilen gorevleri yapiyorlar. siz bunu nasil tanimliyorsunuz? ozgur irade mi bu? aile rizasi olmasi bu cocuklarin sarayin mali oldugu gercegini degistiriyor mu?Ahh ahh o kadar şey var ki polemiğe giremicem . Ama Osmanlı için hadım edilmezdi bak bunu işte internette bile bulursun. Çocuklar aile rızası olmadanda alınmazdı eski metinleri irdelersen çevrilmiş bir biçimde görürsün. Bakın bilmeyebiliriz belli şeyleri kimse her şeyi bilmek zorunda değil ama ben yanlış bilgi verildiği için yazdım düzelttim. Bana inanmak zorunda da değilsiniz ama tarihçilerin videolarınıda izleyebilirsiniz ben bunları hocamlarımdan öğrendim. Diziler vs halkı yanlış bilgiye teşvik etti.
Ya pardon da siz devşirilmis bi soydan mi geliyorsunuz? Siz türkmusunuz? Köleliligin olmadigi toplumlari arastirirsaniz zaten musluman ve turk toplumlarinin karsiniza ciktigini goreceksiniz? Osmanlinin izledigi hosgoru politikasini izleyen bi devlet gosterebilirmisiniz? Kolelik harem yok osmanliya satiliyordu diyorsunuz da osmanlinim sadrazamlarini arastirin derim.. hani arastirmak zor geliyorsa da eski türk filmlerini de izleyebilirsiniz. Ozellikle cuneyt arkin. Sadrazamlar kimmis neymis gorebilirsiniz. Osmanli dunyaya hosgorunun nezaketin gucun nasil olmasinin gerektigini gosteren bir devletti. Sizin gibi muhtesem yuzyilcilarin anlayamamasi normal tabi.yahu bu cocuklar neden hadim ediliyordu? osmanliya satilmak icin. bu cocuklar ozgur iradeleriyle mi hadim oluyorlardi? kizlar ozgur iradeleriyle mi hareme giriyorlardi? simdi demeyin harem ilim irfan yuvasiydi. ozgur iradeyle secilmis bir egitim degil bu. zira o yasta cocuklarda iradeden bahsedilemez. ailesinin satmis olmasi o cocuklarin kole olmadigi anlamina gelmez. irade disi alinan satilan, kendisine biçilen gorevleri yapan insanlar, yani kole.
Ya pardon da siz devşirilmis bi soydan mi geliyorsunuz? Siz türkmusunuz? Köleliligin olmadigi toplumlari arastirirsaniz zaten musluman ve turk toplumlarinin karsiniza ciktigini goreceksiniz? Osmanlinin izledigi hosgoru politikasini izleyen bi devlet gosterebilirmisiniz? Kolelik harem yok osmanliya satiliyordu diyorsunuz da osmanlinim sadrazamlarini arastirin derim.. hani arastirmak zor geliyorsa da eski türk filmlerini de izleyebilirsiniz. Ozellikle cuneyt arkin. Sadrazamlar kimmis neymis gorebilirsiniz. Osmanli dunyaya hosgorunun nezaketin gucun nasil olmasinin gerektigini gosteren bir devletti. Sizin gibi muhtesem yuzyilcilarin anlayamamasi normal tabi.yahu bu cocuklar neden hadim ediliyordu? osmanliya satilmak icin. bu cocuklar ozgur iradeleriyle mi hadim oluyorlardi? kizlar ozgur iradeleriyle mi hareme giriyorlardi? simdi demeyin harem ilim irfan yuvasiydi. ozgur iradeyle secilmis bir egitim degil bu. zira o yasta cocuklarda iradeden bahsedilemez. ailesinin satmis olmasi o cocuklarin kole olmadigi anlamina gelmez. irade disi alinan satilan, kendisine biçilen gorevleri yapan insanlar, yani kole.
ilk yorumumda size değildi başkasına yapmıştım orda dedim osmanlıda da kölelik var ancak bizde ki kölelik batı toplumlarında ki kölelik gibi değil dedim . Hatta ilk yorumumu okursanız görürsünüz. Batıda bilirsiniz nasıl davranıldığını. Ama bizde köyden gayrimüslim evine gidilir o ailede tek erkek varsa alınmazdı eğer tek değilse seçilirdi. Çoğu gayrimüslim isteyerek verirdi devlet yönetiminde yüksek mevkilere dahi gelebildikleri için. Ben şunu demek istiyorum insanlar haremi kafalarında genelev olarak görüyor halbuki ki okul orası. Hadım olarak alınması olayında osmanlı için oluyorlar Osmanlı almasa yapmazlar dediniz ya yapıyırlardı çünkü araplar Avrupa ülkelerine Afrika dan hadım çocuklar satılıyordu. Biz de satın alırdık. Şimdi yanlış şeyler olabilir evet ama o dönemi detaylı kimse bilemez yaşamadık. Şu an çoğu kişi arşivleri okuyamıyor yasak çoğu da yabancılar yaktı yok ettı ya da ele geçirdiler. Bu harem ile ilgili yabancıların dahi kitapları vardır biz de fonksiyonu farklıydı diye. Ama şöyle düşünün yeniçeri ocağı olsun diğer devlet tebalarında olsun kötü bir yer olsa müslüman olup devlete bağlı olurlar mıydı. Hatta bu devşirmelerin yazdığı şeyler olsun o dönemin yazarları devşirmeler hakkında bilgiler vermişlerdir.allah allah cidden baskasinin yazdiklarina mi cevap veriyorsunuz anlayamiyorum. ben hadim osmanlida yapilir demedim, osmanliya satilmak icin yapilir dedim. bir cocugun ailesi tarafindan satilmasi onu kole yapmiyor mu? satilip aliniyorlar hanimefendi. bakin bunu siz soyluyorsunuz -satiliyorlar- ve isteseler de istemeseler de kendilerine verilen gorevleri yapiyorlar. siz bunu nasil tanimliyorsunuz? ozgur irade mi bu? aile rizasi olmasi bu cocuklarin sarayin mali oldugu gercegini degistiriyor mu?
size inanmiyor degilim ayni seyi soyluyoruz zaten. siz sadece bunun kolelik olmadigini savunuyorsunuz. birine iyi egitim verilmesi, o kisinin siir yazabilmesi, enstruman calabilmesi onun kole olmadigi anlamina gelmez, iyi egitilmis bir kole oldugu anlamina gelir.
Ev islerinde annesine yardim ediyor olmanizdan memnun olabilir mi esiniz? Burda ne konular gordum adam esini sabahtan annesine birakiyor, kadin aksama kadar is yapiyor. Bazi adamlar boyle. Kayinvalideniz sadece oglunun parasini degil sizin hizmetlerinizi de kaybetmek istemez. Hamilesiniz yormayin yipratmayin kendinizi. Derdiniz icin tek cozum ayri ev..Kıra ödemeye sorumluluk almaya korkuyor sanırım gecinemeyiz diye düşünüyor galiba burda 5 kişiye bakıyor ama bi bana bakamiycak galiba
Tersi bi durum mümkün değil zatenTeyzem 17 yasında evlenmiş 60 yaşına geldi hala kaynanasıyla yaşıyor, kaynana toprak olana kadar teyzem çürüdü. Her günü bin ah bin pişmanlık...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?