Kayınvalidem yüzünden evliliğim zarar görecek. Lütfen bana akıl verin

atia123

Üye
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2025
74
161
8
30
Merhaba hanımlar. Sizlerle konuşup fikir almaya çok ihtiyacım var, ne yapacağımı bilmiyorum.

Tam iki senelik evliyim. Henüz çocuğumuz yok. Severek isteyerek evlendik. Gelin gittiğim aile açıkçası eğitimli, nezih bir aile olarak görünüyor. Kocam ve kaynım başarılı mühendisler, görümcem profesör doktor. Kaynanam ve kayınbabam emekli öğretmenler. İki adet de evleri var. Maddi sıkıntıları olan insanlar olmamalarına rağmen evlenirken kayınvalidem evimiz için bir çöp dahi almadı. Gelinliğimi bile kendimiz hallettik. Erkek tarafının alması gereken çoğu şeyi de görümcem aldı. Kaynanam da bana yalnızca iki adet bilezik taktı. Beyaz eşya isteklerimi kabul etmedi. (Aynı yastığa baş koyacağın adamın kullandığı eşyalar, yabancının değil, benim yeni alacak gücüm yok memur emeklisiyim dedi. Aynısını eltim de yaşadı) biz bir şekilde benim ailem, görümcem ve kendimiz bu evi kurduk, nikahı kınayı yaptık. İnanın her şeyi makul tuttum. Ekstra yüksek hiçbir şey istemedim. İstanbulda yaşıyoruz ve kirası nispeten düzgün çok küçük bir ev seçtim. Her şeyi kendimiz yaptık diye de evlendiğimizden beri borç ödedik. Şu an az bir borcumuz var.

Bu hafta kayınbabam ani kalp krizi ile vefat etti. Eşim annesinden çok babasına düşkündü hep. Dolayısıyla biraz dağılmış durumda. Onunla bu konuları konuşamıyorum ve sizden yardım rica ediyorum. Kaynanam eşini gömdüğü gün çocuklarından şunu talep etti: "ben hayatta yalnız kalamam, bunalıma girerim. Yanıma 7/24 benimle hem yaşayacak hem de bana hizmet edecek kadın tutun." Çocukları da kabul ettiler.

Kızlar, kaynanam 65 yaşında eli ayağı tutan, balkan turları senin, GAP turları benim gezen, günlere giden, şıkır şıkır giyinen bir kadın. Bir hastalığı olup kötü durumda olsa ağzımı açmam. Ama çocukları ve gelinlerine zırnık vermemiş, hiç destek olmamış bir kadının, firdevs yöreoğlu'nun katyası gibi kendine hizmetçi istemesi ve bunun parasının çocuklarından çıkacak olması çok zoruma gidiyor. Ben 28 bin tl kira, 16 bin tl araba kredisi ödüyorum. Araba dediğim de ikinci el çok iyi değil, gerçekten eşimden ekstra hiçbir şey istemedim. Ama ben ayağımı yorganıma göre uzatırken kaynanamın lüksü için para verecek olmak zoruma gidiyor. İkinci bir evleri var ve kiraya dahi verilmemiş durumda. Orada boş boş duruyor, onu kiraya verelim, gerekirse üstünü tamamlar destek oluruz annene diyorum. O evi babam çok severdi, kiraya vermek hemen içimizden gelmiyor diyor. Eltim de benimle aynı kafada, aynı şeyleri söylüyor. Ama bize "babamız ölmüş annemizi de böyle bırakalım mı" diyorlar. Bırakmak mı bu? Lüks başka, ihtiyaç başkadır. Anneleri bizden lüks istiyor. Bu kadın çocukları okurken dahi zerre para vermemiş, kocasıyla dünya turuna çıkıp para yiyip, üzerine borç yapıp çocuklarına ödetmiş bir kadın. Benim kocam normalde anneci bir adam olmamasına, mantıklı davranmasına rağmen bu haksızlığı nasıl göremez? Evliliğim zarar görmeden bunu ona nasıl anlatabilirim?

Kayınpeder yeni vefat ettiği için çok birşey diyemezsiniz. Görümcenin durumu iyi sanırım. O daha çok destek olur gibi geldi. Ayrıca sizde çalışıyor musunuz? O kısmı göremedim

Kayınpeder yeni vefat ettiği için çok birşey diyemezsiniz. Görümcenin durumu iyi sanırım. O daha çok destek olur gibi geldi. Ayrıca sizde çalışıyor musunuz? O kısmı göremedim
Çalışıyorum ama benim gelirim eşiminkine göre baya düşük. Biz evlendiğimizden beri bir sürü borç ödedik, takılanlarla da üzerine kredi çekip ikinci el bir araba aldık. Maalesef arabada da bazı hasarlar çıkınca daha önce bitmesini beklediğimiz borçlar biraz uzadı. Ben de her şeyi erteledim inanın. Normalde durumu kötü olacak bir aile değiliz, özbekistan gezisi falan çok istedik eşimle. Ama borçlar bitsin öyle yapalım ayağımızı yorganımıza göre uzatalım dedik.

Problem şu ki kayınvalidemin istekleri bitmiyor. Bir şeyini yapıyoruz üstüne başka bir şey istiyor. Kayınbabamın vefatı öncesinde de böyleydi. Şimdi daha da artıracak. Bu benim evimin huzurunu kaçırır diye çok korkuyorum

Daha bir hafta olmamış adam öleli, şu an hiç kimse mantıklı kararlar alabilecek durumda değil, biraz zaman tanıyın bence.
Kayınvalidem daha adam ölmeden bizden çok şey istediği için beni korkutuyor. Fazlasıyla manipülatif bir kadın açıkçası. Normalde de oğullarını gördüğü an ağlar, keşke bir hizmetçim olsa hiçbir şey yapmasam falan derdi.

Bence hiç sesinizi çıkartmayın ya ben yalnız kalamam deyip sizlerden biri ile yaşamak isteseydi ne yapacaktınız?

Anladığım kadarıyla 3 kardeşler, aylık 10 bin verseler kişi başı birini bulurlar diye düşünüyorum (yatılı yardımcı ücreti hakkında bilgim yok)

Ben bir annenin yanina bakici tutulmasinin (yasi, gencligi, hastalik sahibi olmamasi vs bence onemsiz) bir evliligi nasil yikacagini çözemedim.

Benim Allah gecinden versin, babam vefat etse ilk yapacağım is anneme yardimci tutmak olur, cunku yalnizlik bircok hastalıktan daha olumcul.

Size birsey yapmadigi icin kinlisiniz anladigim kadariyla ama ben evleniyorum diye ortaya cikan is guc sahibi insanlara kimse yardım etmek zorunda degil, evliliginiz bu kadar pamuk ipligine bagliysa kendinize bi bakin derim ben, bugun hayir diye direttiginiz konularla sinanmaniz cok gece kalmayabilir.

Ben bakici, yardimci vs adi herneyse haksiz bulamadim ama su diger ev kiraya verilip o kira ilede bakici tutulsa elbetteki herkesin butcesi acisindan daha mantikli bir karar olurdu.

Eli ayağı tutan, çalışan insanlarsınız düğününüzü kendinizin yapmasında bir sakınca yok. Bir çok insan böyle yapıyor zaten. Ailesi de size bir şey almak zorunda değil. Görümcem sadece 2 bilezik taktı derken daha ne isterdiniz anlayamadım. 2 bileziği beğenmediniz mi yani? Ayrıca kadının kocası yeni ölmüş bu süreyi atlatmak için pekala birine ihtiyacı olabilir. Sizde kalmak istiyorum deseydi ne yapacaktınız? Kadın eşinizin annesi bir süre eyvallah diyin, eşinizinde acısı biraz hafifledikten sonra tekrar gündeme getirirsiniz.

Bakıcı tutabilirler elbette ancak kayınvalidem mülk sahibi bir kadın. Boşta evi tutuyorlar. Biz kirada oturuyoruz. Şu anki verdiğim kiranın üzerine 15 bin verip daha geniş ve ferah bir eve ben de çıkabilirdim ama harcamaları abartılı yapmamak ve kendi çekirdek ailemizi bu anlamda bunaltmamak için ekstra hiçbir şey istemiyorum. Çocuk sahibi olmaya çalışıyorum bir senedir, bir sene daha olmazsa belki tüp bebek deneyeceğim. Elbette geçmişe ve şimdiye yönelik kızgınım. Biraz bir şeyler beklemek, istemek ve içimde kalan şeylerin olması normal diye düşünüyorum

Diğer konulara bir sey diyemem çünkü evleri olsa da daha fazlasını yapacak durumları olmayabilir çok normal. Benim ailemin de 2 evi vardı ama nihayetinde emeklilerdi ve ekstra masraf yapacak durumları hiç yoktu. Eşiniz mühendismis siz de üniversite mezunu çalışan birisinizdir. Yani bi ev eşyası dizemeyecek haldeyseniz evlenmeyebilirdiniz.
Bakım konusuna gelirsek, bir yaştan sonra çoğu Türk ailesine gerekiyor. Sağlığımız sporumuz olmadığı için genelde bakım ihtiyacı oluyor bir yaştan sonra. Eli ayağı tutarken böyle bir talep gelse, çalışan ve borcu yeni bitmiş biri olarak ben kabul etmem. Ben kabul etmediğim için eşim de böyle bir sey yapmaz. Konuşmak için biraz daha bekleyebilirsiniz su an her sey cok yeni ama müsait bir zamanda bu işin yaşlılığında hastalığı olduğunu ve şimdiden gücünüzü buna vermek istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Yok ev hatırası kiraya vermem falan diyen olursa da ben de aile butcemi vermem diyin geçin.

Görümcem değil kayınvakidem taktı iki bilezik. Onu da görümceme aldırdı zaten. Ben kimseden komple evimi kurmasını beklemiyorum ama evlenirken en azından birlikte gelinlik almaya çıkıp alsaydık garip miydi sizce?

Şu an evet acıları taze diye çok bir şey demiyorum ama sonrasında dediğiniz gibi konuşabilirim inşallah. Kayınvalidemin o kadar güzel iki evi var ki size anlatamam. İkisi de dubleks, içlerine bir sürü şeyi biz aldık. İnanın hastalığı olsa, eli ayağı tutmasa ağzımı açmam. Anne hakkıdır. Ama şu an lüks duruyor

7/24 sürekli kendisi ile yaşayacak kadını seçmiş bile kayınvalidem. Ücreti 90 binleri buluyor

Kocası yeni vefat ettiği için şuan sessiz kalıp durumu gözlemleyin. Herkes acısını yaşayıp normal hayatına devam ettikten sonra kocanıza bunu kabul etmeyeceğinizi uygun bir üslupla konuşun.

2 evi olan biri emekli maaşıyla geçiniyor. Aklınızdan geçen nedir acaba size daha fazla yardım etmek için evlerini mi satsınlar? Annem babam emekli kendi bileziğimi kendim yapıp aileme verdim bana düğünde taktılar.
İnsanların malı mülkü hakkında bu kadar yorumunuz olması bence çok abes. Fazla beklenti insanı üzer.
Bu arada bunları bir gelin olarak yazıyorum, erkek kardeşim de yok hiç erkek tarafında olmadım. Eğer gelinlik bakmamalarını hazmedemezseniz o nikahı bozacaktınız. Madem bozmadınız şimdi intikam peşinde koşmayacaksınız. Eşinizin de sizi evde aç bırakarak annesine para yollayacağını sanmıyorum.
90 bin tabi ki abes. Durumlar değerlendirilir eşiniz zaten kendinin ayırabileceği meblaağı iletir. Görümceniz de mantıklı birine benziyor zaten orta yolu bulacaktır.
Konu bana iki elti konuşa konuşa birbirini kurmuş gibi geçti kusura bakmayın. Adam öleli bir hafta olmuş derdiniz bu. Eşinizle konuşmayın ara bozarsınız.

Siz çalışıyor musunuz? Kimse kimsenin düğününü yapıp eşyasını almak zorunda değil. Kendinizden ve kendi ailenizden bahsetmeden kadına epey yüklenmişsiniz. Kadınının kendi çocuklarından talepleri gelinleri neden ilgilendiriyor. Konuya tepkiyi çocukları vermesi gerekirken gelinlerin tepki vermeleri ? Ben kaynananamı hiç sevmem ama böyle bir taleple gelmesi durumunda sessiz kalır eşime bırakırdım. Çalışıyorum maaşımdan gitmeyecekse de sorun etmezdim.
Kaldı ki 2 emekli maaşı 1 memur maaşında denk gelmiyor şuan
Ortada bir sorun yokken evliliğinizi kurtarma çabasına girmiş olmanızda bana çok anlamsız geldi.

Böyle sizin gibi bir seyler alip edip sonra lafının edilmesini sevmiyorum. Ben başkasına para harcamayı sevmem o yuzden de almam mesela. Size de bunu tavsiye ederim. Bir eksiğim varken neden koskoca insanların evine eşya alayim ne münasebet? Sonra böyle arkadan lafını ediyorsunuz. Almayın da etmeyin de.

Konunuz baştan sona maddi icerikli
Üstelik babaları yeni vefat etmişken,
kalkip para derdine düşmeniz utanc verici ve talihsizlik resmen.
Eşinizin yasına saygı duymalisiniz

Bakın biz evlenirken maddi durumları çok iyi olmasına rağmen bize bir şey yapmadı diyorsunuz , sonra da yok borç yaptı habire çocuklarından para istiyor diyorsunuz, bu insanların durumu iyi mi değil mi?

Bomboş duran bir evi kiraya vermemek evet saçmalık, ama şimdi bu konuların zamanı değil diyorum ben size acele panik olmanıza gerek yok.

Yatılı hizmetçide öyle bir günde bulunacak bir şey değil , ilk gelene tamam bugün başla diyecek hali yok kimsenin güvenmek lazım.

İlla ne yapayım diye soruyorsanız da ödemekte olduğunuz tüm giderleri eşinize paslayın , ben güç yetiyorsa anne rahat ettirilmeli diye düşünüyorum ama siz, biz evlenirken bir şey yapmadı biz şimdi neden yapıyoruz diye bakıyorsunuz olaya ikisi aynı şey değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…