İşte bizde o denge kurulmuş zamanında öylede ilerliyor bu zamana kadar herkes üstüne düşeni biliyor ediyor kimseye de boş gidilmez mesela en güzeli de kimsenin kimseye hakkı geçmiyor o düzen oturduğu içinya anlıyorum da bunun dengesinin tutması çok çok zor, hadi o 4 çocuğa yaptı sen onun bir çocuğu var diye hepsini ona yaptın.. paaat 45 yaşında tekrar çocuğu oldu, bebek var ablası evliyken. ne olcak? tüm hesap karıştı. o bebeğin başı kel mi? (kel olabilir gerçi)
benim babam annem 11er kardeş
içlerinde 9 çocuğu olan da var 2 çocuğu olan da. dahası halamın amcamın teyzemin çocuğunun çocuğunun çocuğu var. yarın evlenirler.
ben şimdi hesabı kimden başlatıp tutcam
neyse şükür zaten bizde bu yok.
evlenmem de söz konusu değil
iyi yırtmışım.
herkes kendisine kimin ne taktğını aşağı yukarı bilirBenim annem de yaptı bunu defter tuttu o dönemin altınını dolarını yazmış ben 2019da evlendim çeyrek 450 ama bana 200 tl takan olmuş. Ona göre veriyor çok takıntılı
Kayınvalide Trabzon pederde aslen karadenizli ama çocuklukta Bursa’ya gelmişEş ailesi nerelii
Evet annemin huyu bu abim sünnet olduğunda da yapmış duruyor. Kul hakkı kimse hayrına takmıyor diyor. Kız kardeşim doğduğunda da yapmış. Benden çıkmasın kimsenin bana hakkı geçmesin diyoherkes kendisine kimin ne taktğını aşağı yukarı bilir
bizimkiler defter tutmaz ama 1000 kişilik düğünde kim vardı kim taktı biliyorlar
ama bu başka
bu resmen senet gibi bişey
onu benim annem de yaparEvet annemin huyu bu abim sünnet olduğunda da yapmış duruyor. Kul hakkı kimse hayrına takmıyor diyor. Kız kardeşim doğduğunda da yapmış. Benden çıkmasın kimsenin bana hakkı geçmesin diyo
İstemiyor zaten isteyecek durum yok ailede benim jenerasyonda ilk ben evlendim onun kuzenleri var bekar amcam bile bekardı daha ağzından ben çeyrek götürdüm borcunu getirmedi duymadım ama düğününe gidemediği insanı bulup verir daha geçen gittiği düğüne götürmüş şunun düğününe gidemedim o gelirse vereyim demiş tutuşturmuş elineonu benim annem de yapar
çoluğu çocuğu olmayana ev hediyesi olarak götürür.
ama ben işte defter tutup o şehirden taşınana gidip borcunuz var diye isteyen gördüm. buradaki kadın da gelinden istiyor resmen
Yaşınız da çok küçük neden bu kadar erken evlendiniz. İnşallah fevri bir kararla değildi. Bana göre 25 yaşından küçük evlenmek toptan hata. Seviyorsanız bunlar gözünüze batmaz zaten. Her şeyi çalışıp eşinizle yapmanız çok normal, bana göre olması gereken hatta. Altın konusunda da sizin bir borcunuz yok kimseye. O kv ile altın taktığı kişiler arasında. İlk kez böyle bir şey duyuyorum yani benBenim tüm süreçte hiç ellerini ceplerine atmayıp tüm yükü eşime yükledikleri için kızgınlığım zaten vardı eşim ödemelerde zorlandıkça biz gerildik. Ev eşyaları hiç yardım etmediler ortak hallettik Farklı illerdeyiz burda biz nikah dairesinde nikah yapalım siz orda düğün yapınla başladı o nikahtan bile vazgeçtiler Sadece bizim burda düğün nikah birlikte oldu burada diye herşeyle tabi biz ilgilendik yer ayarlaması pazarlığı salon parasını eşimle benim ailem yarı yarıya ödedi (sağolsun benim ailem bana destek oldu) salonun ikramlarına ek kuruyemiş kurabiyeler babam halletti diğer taraf 3 saat yoldan gelecek diye onlara yemek ayarladık yine ortak ödedik, kayınpeder dolmuş tutup getirtecekti ben öderim onu diyordu düğünden bir gün önce onunda parasını eşimden istedi . Kayınvalidemlere 1 gün önceden gelin siz dedik istemediler düğün günü misafir gibi gelip gittiler sağolsunlar 30 g nişanda taktıklarını geri vermiştim düğünde de sadece onu taktılarben bu kadar masrafsız oğlan evlendiren görmemiştim babam biz oğlan aldık diyor zaten
Bizde evlendiğimiz de özel bize takılmışsa aldık değilse kendi aile tarafına bıraktık.söyledir ;misal amcamın kızı evlendi babam çeyrek taktı , ben evlendiğimde amcam çeyrek taktı ama o takı bizde de aileme aittir.Ben zamanknda kendi paramdam takmadım ki kuzenime babam taktı.Bana özel takıldıysa benimdir ben yeri geldiğinde götürürüm.Kuzenim evlendi benden sonra ben de düğüne gittim ama hiç üstüme alınmadım annemler taktı çünkü bana dayım takmıştı ama ailemde kalmıştı.Kaynanamlar içinde durum aynı.o tarafın Altınlarını o tarafa bıraktık.Eşimin halası çeyrek takmıştı .Oğlu evlendi kışın kayınbabam kendisi taktı .Böyle daha rahat oldu bizim için .İyi ki zamanında böyle yapmışız şimdi kimsenin takısıyla uğraşmıyoruz .(Ama arkadaşlarımızın veya özel olarak bize takılanları aldık.Onlar evlendiğinde götürdük)Benim ailem ve çevremde düğündeki takıları yeni çiftin anne babası borç olarak kabul eder. Düğün sonrası kim ne takmış not ederler zamanı geldiğinde aynı şekilde takarlar. Kayınvalidem ise altınları bizim geri vermemizi istiyor çevremde hiç görmediğim için isteği tuhaf geldi. Kayınpedirimin kuzeni bize çeyrek altın takmış şimdi onların oğullarının düğünü varmış biz gidip onlar yerine takacakmışız, temmuzda kv min kardeşinin kızının düğünü var teyze bize çeyrek taktığı için bizde kızına takacakmışız. Benim ailem ise bize hiç yansıtmadılar akraba eş dostun düğünlerine gidip bize takılan kadar takı taktılar. Benim ailem enayi mi o zaman diye düşünmeden edemiyorum. Sizlerde nasıl olmuştu arkadaşlar ?
Onu da bir şekilde hallederler ,tek çocuğu olana ya topluca bir defada yüksek bir takı takılır ya da ev gezmesi,bebek görmesi ,mevlüt vb gibi davetlerde o borç zamana yayılarak ödenir.Haa banane deyip ödenmeyebilir bu tarz durumlarda çok var.En iyisi ödenmeyeceği ihtimali düşünülüp arkasını aramayacağın cüzi bir şey yapılabilire peki 2 kardeş olsun
1 tanesinin 5-6 çocuğu evlensin
diğerinin 1.
ne oluyor o durumda
Üstlerine soğuk su içiyoruz.işte mesela benim 1 tane çocuğum var siz geldiniz 1000 taktınız
e sonra sizin 5 tane düğün oldu
ben ne bilcem ama siz 5 tanesini de evlendirecek misiniz 5 tanesi 20 senede evlenecek belki
ben 1.sine gelip 1200 takcam bitti diğer 4üne boş mu gelcem?
ya da ben 5 düğün yaptım siz hepsine bin bin taktınız
e sizin düğününz yok. sizin çocuğunuz erkenden evlenmiş ben tanımadan önce. ya da evlenmiyor hayat ya. sonra da ben öldüm ne olcak?
Bi komşum kızıma mevlütte zorla çeyrek taktı, şimdi her fırsatta hatırlatıyor :)Altın geri istenecekse verilmesin ne saçma kafalar.
Yaşınız küçük muhtemelen.Benim tüm süreçte hiç ellerini ceplerine atmayıp tüm yükü eşime yükledikleri için kızgınlığım zaten vardı eşim ödemelerde zorlandıkça biz gerildik. Ev eşyaları hiç yardım etmediler ortak hallettik Farklı illerdeyiz burda biz nikah dairesinde nikah yapalım siz orda düğün yapınla başladı o nikahtan bile vazgeçtiler Sadece bizim burda düğün nikah birlikte oldu burada diye herşeyle tabi biz ilgilendik yer ayarlaması pazarlığı salon parasını eşimle benim ailem yarı yarıya ödedi (sağolsun benim ailem bana destek oldu) salonun ikramlarına ek kuruyemiş kurabiyeler babam halletti diğer taraf 3 saat yoldan gelecek diye onlara yemek ayarladık yine ortak ödedik, kayınpeder dolmuş tutup getirtecekti ben öderim onu diyordu düğünden bir gün önce onunda parasını eşimden istedi . Kayınvalidemlere 1 gün önceden gelin siz dedik istemediler düğün günü misafir gibi gelip gittiler sağolsunlar 30 g nişanda taktıklarını geri vermiştim düğünde de sadece onu taktılarben bu kadar masrafsız oğlan evlendiren görmemiştim babam biz oğlan aldık diyor zaten
O zmanin 1000 lirasiyla alabileceklerin ile günümüzün bin lirasi ile alabileceklerin aynı diyorsanız ancak o zaman mantıklı olur soylediginizYani ben ne geldiyse o gidecek muhabbetine gıcığım en başta. Velev ki ben 10 yıl önce evlendim çeyrek 1000 liraydı bugün olmuş 6000 küsür lira nasıl çeyrek götürülsün? Takılan zamanda altın fiyatını bulup ona göre para mı götürmek lazım acaba
Yani benim ailem de hiç böyle talepte bulunmadı benim düğünümden hemen sonra da bir kaç düğün oldu eş dostun haberim bile olmadı ailemin ne taktığından. Bu erkek ailelerinde genel bi gariplik var ya her konuda sebebini çözemedim.
Hatırlatması yine iyi bir gün bir düğünde masada oturuyoruz kv tarafinin bilmem ne akrabası demezmi ben size ceyrek taktim diye şoke oldum onunda oğlu evleniyordu oteki hafta sonu sehir disina çıkacaktık gelmeyecegimizi biliyor kadin ondan soyluyormus esim çıkarttı falanca abla biz gelemeyecegiz hafta bu oglunun verirsin diye esim biliyor ne mal olduguklarini benim haberim yok herseyi ust üste şoke kapattı çenesi cirkin cirkin ucuz ucuz seylerBi komşum kızıma mevlütte zorla çeyrek taktı, şimdi her fırsatta hatırlatıyor :)
Onlar yerine takamazsınız, sizin taktığınız sizin hediyeniz olur. Kayınvalide de takmamış olur.Benim ailem ve çevremde düğündeki takıları yeni çiftin anne babası borç olarak kabul eder. Düğün sonrası kim ne takmış not ederler zamanı geldiğinde aynı şekilde takarlar. Kayınvalidem ise altınları bizim geri vermemizi istiyor çevremde hiç görmediğim için isteği tuhaf geldi. Kayınpedirimin kuzeni bize çeyrek altın takmış şimdi onların oğullarının düğünü varmış biz gidip onlar yerine takacakmışız Benim ailem ise bize hiç yansıtmadılar akraba eş dostun düğünlerine gidip bize takılan kadar takı taktılar. Benim ailem enayi mi o zaman diye düşünmeden edemiyorum. Sizlerde nasıl olmuştu arkadaşlar ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?