• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kayınvalidemin düğün takı borçlarıyla ilgili isteği

masmavi19

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2025
7
9
1
Benim ailem ve çevremde düğündeki takıları yeni çiftin anne babası borç olarak kabul eder. Düğün sonrası kim ne takmış not ederler zamanı geldiğinde aynı şekilde takarlar. Kayınvalidem ise altınları bizim geri vermemizi istiyor çevremde hiç görmediğim için isteği tuhaf geldi. Kayınpedirimin kuzeni bize çeyrek altın takmış şimdi onların oğullarının düğünü varmış biz gidip onlar yerine takacakmışız Benim ailem ise bize hiç yansıtmadılar akraba eş dostun düğünlerine gidip bize takılan kadar takı taktılar. Benim ailem enayi mi o zaman diye düşünmeden edemiyorum. Sizlerde nasıl olmuştu arkadaşlar ?

Son düzenleme:
Yani ben ne geldiyse o gidecek muhabbetine gıcığım en başta. Velev ki ben 10 yıl önce evlendim çeyrek 1000 liraydı bugün olmuş 6000 küsür lira nasıl çeyrek götürülsün? Takılan zamanda altın fiyatını bulup ona göre para mı götürmek lazım acaba 😬
Yani benim ailem de hiç böyle talepte bulunmadı benim düğünümden hemen sonra da bir kaç düğün oldu eş dostun haberim bile olmadı ailemin ne taktığından. Bu erkek ailelerinde genel bi gariplik var ya her konuda sebebini çözemedim.
12 yıl önce ceyrek 150 TLydi 🥴 kendimden biliyorum neyse işte arkadaşım bana çeyrek taktı oda geçen sene evlendi ben yine çeyrek takmıştım 😁😁

Aslında aileler götürür oğluna kızına kim ne getirdiyse sizin kaynana biraz uyanıkmış. Bizim bir tanıdık bana 2 çeyrek takmıştı. Oğulları evlenirken annemlere dedik verelim bizde sonuçta 2 çeyrek çok diye kabul dahi etmediler kendileri götürdü.

Benim ailem ve çevremde düğündeki takıları yeni çiftin anne babası borç olarak kabul eder. Düğün sonrası kim ne takmış not ederler zamanı geldiğinde aynı şekilde takarlar. Kayınvalidem ise altınları bizim geri vermemizi istiyor çevremde hiç görmediğim için isteği tuhaf geldi. Kayınpedirimin kuzeni bize çeyrek altın takmış şimdi onların oğullarının düğünü varmış biz gidip onlar yerine takacakmışız, temmuzda kv min kardeşinin kızının düğünü var teyze bize çeyrek taktığı için bizde kızına takacakmışız. Benim ailem ise bize hiç yansıtmadılar akraba eş dostun düğünlerine gidip bize takılan kadar takı taktılar. Benim ailem enayi mi o zaman diye düşünmeden edemiyorum. Sizlerde nasıl olmuştu arkadaşlar ?
O zaman şöyle yapardım. Ailemden gelenleri de eşimin ailesinden gelenlerinde hepsini kendilerine verirdim. Ki biz öyle yaptık. Kafamız rahat. Kimseye hiçbir minnetimiz yok çok şükür. Götürecek şimdi 7 bin ödeyip götürüyor. İyi ki zamanında almamışız.

Kiz tarafı istemez genelde. Bazi aileler de isteniyor.Ama kuzen yakın akraba altin takilmali. Alirken iyi oluyor da.

Eşiniz bunu evlenmeden önce söylemedi mi size?
Eşimin de haberi yoktu ki 😂 birilerinin düğünü başlaması ile öğrendik o taraftan çok gelen bir takı da yok aslında ama benim ailem kendi borçu bilip takılanları bize bırakmışken diğer taraftan gelen talep şaşırtıyor o zaman benim ailemde kendini zora sokmasın diye düşünüyorum.

e peki 2 kardeş olsun
1 tanesinin 5-6 çocuğu evlensin
diğerinin 1.

ne oluyor o durumda?
O iki kardeşinde çocuklarına gidilir mutlaka takısı takılır ama o takı da geri döner bize yani
Bizde öyle açıkçası mesela
Örnek veriyorum biz 1000 tl taktık diyelim o bize 1200 olarak geri döner yada daha fazlası olur
Bizim sülalede böyledir aynı şekilde takan kişinin başka çocuğuna gidersek bizde 1500 veya 2000 bin takarız

O zaman şöyle yapardım. Ailemden gelenleri de eşimin ailesinden gelenlerinde hepsini kendilerine verirdim. Ki biz öyle yaptık. Kafamız rahat. Kimseye hiçbir minnetimiz yok çok şükür. Götürecek şimdi 7 bin ödeyip götürüyor. İyi ki zamanında almamışız.
Bu mantıklıymış iki tarafta sonrasında ne yapıyorsa yapardı tabi öncesinde böyle bir talep geleceğini beklemiyordum dediğim gibi bizim çevrede farklıydı adetler karşı tarafı da biz gibi düşünmüştüm 😅

Eşimin de haberi yoktu ki 😂 birilerinin düğünü başlaması ile öğrendik o taraftan çok gelen bir takı da yok aslında ama benim ailem kendi borçu bilip takılanları bize bırakmışken diğer taraftan gelen talep şaşırtıyor o zaman benim ailemde kendini zora sokmasın diye düşünüyorum.
Ben de böyle düşünüp babama vermeye çalışmıştım ama adam almadı tabii ki. Ben de madem öyle bari kendi memleketimizde tuttuğumuz mekanın parasını buradan ödeyelim dedim, zor bela kabul ettirdim. Kalan altın ve paraları da bilezik yaptırmıştık. Kayınbabam her anlamda elini cebine fazlasıyla attığı için çok batmadı bana bu durum.

Ayrıca eşiniz bence biliyordur, salağa yatıyordur siz kızıyorsunuz diye. 🤣

Her yörenin adeti farkli oluyor. Bize takılanları biz aldık. İki taraf da altın borçlarımı siz ödeyeceksiniz demedi. Onlar takacaklarini taktılar. Biz de ayrıca takımızi gücümüzün yettiğince takiyoruz

Bizim oralarda takı defteri tutulur kim taktıysa not edilir borç defteri gibi ne takıldıysa gider borcu ödenir.
Benim annem de yaptı bunu defter tuttu o dönemin altınını dolarını yazmış ben 2019da evlendim çeyrek 450 ama bana 200 tl takan olmuş. Ona göre veriyor çok takıntılı

O iki kardeşinde çocuklarına gidilir mutlaka takısı takılır ama o takı da geri döner bize yani
Bizde öyle açıkçası mesela
Örnek veriyorum biz 1000 tl taktık diyelim o bize 1200 olarak geri döner yada daha fazlası olur
Bizim sülalede böyledir aynı şekilde takan kişinin başka çocuğuna gidersek bizde 1500 veya 2000 bin takarız
işte mesela benim 1 tane çocuğum var siz geldiniz 1000 taktınız

e sonra sizin 5 tane düğün oldu
ben ne bilcem ama siz 5 tanesini de evlendirecek misiniz 5 tanesi 20 senede evlenecek belki

ben 1.sine gelip 1200 takcam bitti diğer 4üne boş mu gelcem?

ya da ben 5 düğün yaptım siz hepsine bin bin taktınız
e sizin düğününz yok. sizin çocuğunuz erkenden evlenmiş ben tanımadan önce. ya da evlenmiyor hayat ya. sonra da ben öldüm ne olcak?

kusura bakmayın da eşiniz salak değilse biliyordur

benim eniştemin ailesinde var bu olay
bakın ben biliyorum

bırakın kendinin bilmemesini ben baldızım yani ailesini toplam kaç sefer görmüş olabilirim. ama biliyorum.
böyle şeyler bilinmez mi?

işte mesela benim 1 tane çocuğum var siz geldiniz 1000 taktınız

e sonra sizin 5 tane düğün oldu
ben ne bilcem ama siz 5 tanesini de evlendirecek misiniz 5 tanesi 20 senede evlenecek belki

ben 1.sine gelip 1200 takcam bitti diğer 4üne boş mu gelcem?

ya da ben 5 düğün yaptım siz hepsine bin bin taktınız
e sizin düğününz yok. sizin çocuğunuz erkenden evlenmiş ben tanımadan önce. ya da evlenmiyor hayat ya. sonra da ben öldüm ne olcak?
Ayy Allah iyiliğini versin ya 😂😂
Allah gecinden versin 🙏
Şöyle söylim o zaman dur
Ben geldim senin çoçuğuna 10000 taktım yaa tamam o orda bitti seninki evlendi başka çocuğun yok
Sonra benim oğluma senin evlenen çoçuğun takıyor 12000 Buda burda bitti
Diğer çocuklarıma da sen gelip takıyorsun
Benim amcamın bi kızı var mesela
Ama bizde dört kardeşiz amcam hepimize tam altın taktı mesela
Benim babamda amcamın kızına çocuklarına taktığı altının misliyle aynı şekilde altın takar misali beşi bi yerde anladın mı 😂😂

Ben de böyle düşünüp babama vermeye çalışmıştım ama adam almadı tabii ki. Ben de madem öyle bari kendi memleketimizde tuttuğumuz mekanın parasını buradan ödeyelim dedim, zor bela kabul ettirdim. Kalan altın ve paraları da bilezik yaptırmıştık. Kayınbabam her anlamda elini cebine fazlasıyla attığı için çok batmadı bana bu durum.

Ayrıca eşiniz bence biliyordur, salağa yatıyordur siz kızıyorsunuz diye. 🤣
Benim tüm süreçte hiç ellerini ceplerine atmayıp tüm yükü eşime yükledikleri için kızgınlığım zaten vardı eşim ödemelerde zorlandıkça biz gerildik. Ev eşyaları hiç yardım etmediler ortak hallettik Farklı illerdeyiz burda biz nikah dairesinde nikah yapalım siz orda düğün yapınla başladı o nikahtan bile vazgeçtiler Sadece bizim burda düğün nikah birlikte oldu burada diye herşeyle tabi biz ilgilendik yer ayarlaması pazarlığı salon parasını eşimle benim ailem yarı yarıya ödedi (sağolsun benim ailem bana destek oldu) salonun ikramlarına ek kuruyemiş kurabiyeler babam halletti diğer taraf 3 saat yoldan gelecek diye onlara yemek ayarladık yine ortak ödedik, kayınpeder dolmuş tutup getirtecekti ben öderim onu diyordu düğünden bir gün önce onunda parasını eşimden istedi . Kayınvalidemlere 1 gün önceden gelin siz dedik istemediler düğün günü misafir gibi gelip gittiler sağolsunlar 30 g nişanda taktıklarını geri vermiştim düğünde de sadece onu taktılar 🙂 ben bu kadar masrafsız oğlan evlendiren görmemiştim babam biz oğlan aldık diyor zaten 😂

Ayy Allah iyiliğini versin ya 😂😂
Allah gecinden versin 🙏
Şöyle söylim o zaman dur
Ben geldim senin çoçuğuna 10000 taktım yaa tamam o orda bitti seninki evlendi başka çocuğun yok
Sonra benim oğluma senin evlenen çoçuğun takıyor 12000 Buda burda bitti
Diğer çocuklarıma da sen gelip takıyorsun
Benim amcamın bi kızı var mesela
Ama bizde dört kardeşiz amcam hepimize tam altın taktı mesela
Benim babamda amcamın kızına çocuklarına taktığı altının misliyle aynı şekilde altın takar misali beşi bi yerde anladın mı 😂😂
ya anlıyorum da bunun dengesinin tutması çok çok zor, hadi o 4 çocuğa yaptı sen onun bir çocuğu var diye hepsini ona yaptın.. paaat 45 yaşında tekrar çocuğu oldu, bebek var ablası evliyken. ne olcak? tüm hesap karıştı. o bebeğin başı kel mi? (kel olabilir gerçi)

benim babam annem 11er kardeş
içlerinde 9 çocuğu olan da var 2 çocuğu olan da. dahası halamın amcamın teyzemin çocuğunun çocuğunun çocuğu var. yarın evlenirler.
ben şimdi hesabı kimden başlatıp tutcam

neyse şükür zaten bizde bu yok.
evlenmem de söz konusu değil

iyi yırtmışım.

Back
X