Kayınvalidemin Yemeklerini Anlayamıyorum

El lezzeti var sonradan kazanilmaz bence ama sizinde lezzetlidir sadece hazir yemek tatli geliyordur isten cikinca.

Benimde elimin lezzetli oldugunu soylerler severim yemek yapmayi ama olcum yoktur mesela.Kek yaptim diyelim yumurtayi sekeri ayri cirpmam ama kabarir.Bazi ufak dokunuslara dikkat ederim ama kayinvalidenizinde olmazsa olmaz dokunuslari vardir bence.

Neden yemek ogretmesini istemiyorsunuz hosuna gidebilir bu durum.

Bu konularada yazarken utaniyorum ovunmek gibi geliyor

Benimde alelacele yaptığım yemekler hep daha güzel olur. Ne zaman ozenirsem bı türlü tutturamam. Hele KV geldiği zaman eşim över x şöyle yemek yapar bunu yapar diye. Onlara yaparım hep kötü olur o kadar özenerek yapmama rağmen.
Cok ozendigin zaman tutmuyor yani. Yaptikcada alışırsın. Bide KV evinde hep birlikte yemenin lezzeti başka olur. Sadece yemeğin lezzetli olmasıyla ilgili değil bence. Benim KV Kayserili orda sucuk kendileri yapar ayıptır söylemesi ev sucugunu orda Severek yerim ayni sucuğu eve getiririm hiç yiyemem. Kalabalıkta nesneyle yemenin tadı çok başka oluyor yani.

bence işin sırrı yemeğim lezzetli olacak inancında da olabilir:)))
nitekim doğru düzgün yemek yapmam ama kırk yılda bir yapacağım tutar huu herkes bayılır
ya da beni kırmamak için diyorlar bilemiyorum o da ayrı bir iddia olabilirdi

Aynı benim kayınvalidem. Sadece soğan doğrasa bile acayip lezzetli olur :)

Kimi insanın eli gerçekten lezzetli oluyor. Baharatını,Salçasını,suyunu tam kıvamında koyuyorlar sanırım.

Yemeği lezzetli yapan püf noktalardır.
Ve tabiki kullandığın malzeme de çok önemli. Pazardaki tazecik mis kokulu domatesle market raflarındaki yeşilden hallice domatesin lezzeti aynı olmaz. Biri saman biri bal
Sonra baharatlar ve salça. Etli yemeklere azıcık biber salçası eklemek %20 artırır lezzeti. Tereyağı ve riveriya zeytin yağı kullanırsan da lezzet artar.
Birde yemekleri yüksek ısıda değil düşük ısıda pişirmen çok daha lezzetli olmasını sağlar. (Kaynadıktan sonra altı kısılacak)
Mesela sana Harika bir nohut tarifi vereyim

Güveçte nohut tarifi
*1,5 bardak nohut
*Yarım çay bardağı riveriya zeytin yağı(kokmaz asla)
*1 adet orta boy soğan
*1,5 lt su
*2 tatlı kaşığı pul biber
*bir çimdik karabiber
*bir çimdik nane
*Yarım kilo kuzu Eti (kemikli olsa daha iyi)
*bir yemek kaşığı domates salçası
*yarım yemek kaşığı biber salçası
*2 kaşık tereyağı
*3-4 inçe diş sarımsak

Yapımı
Akşamdan nohutu suya koyun yemeği yapmaya yarım saat kala nohutun suyunu süzüp 1,5 lt su ile kaynatmaya koyun. O kaynarken,
Güveci suyla çalkalayın içine soğanı rendeleyin ve zeytin yağını ekleyip rengi değişine kadar kavurun. Salçaları ekleyin biraz daha kavurun ve Baharatları ekleyin.İçine Eti ekleyin biraz da öyle kavurun. Etin rengi değişince kaynayan nohutu suyuyla beraber güvece ekleyin. Tuzunu ekleyin. Güvecin ağzını yağlı kağıt (yemeğin içine bakan kısma yağlı kağıt koyup üstüne aleminyum folyoyu kapıyoruz)ve aleminyum folyo ile kapatın. Kaynadıktan sonra altını kısın. 1,5 saat pişmeye bırakın.
Piştikten sonra tereyağını eritin içine sarımsakları koyun yağın rengi değişmeye başlayınca kapatın yemeğe ekleyin. Afiyet olsun

Muhteşem oluyor

İçerisine sarımsak koyacağım yemeklerde soğan pembeleşince sarımsağı eklerim biraz kavururum, Salçalı yemeklerde Salçayla birlikte biraz pul biber koyar öyle kavururum, sarımsaklı yoğurt yapacaksam sarımsağı ezmeye ve yağını çıkarmaya özen gösteririm. Et ve tavukta tencere iyice ısındiktan sonra suyunu salana kadar yüksek ateşte pişirir ve karıştırmam hiç. Bir de baharatları genelde yemeğin altını kapattıktan sonra atarım.

Riviera değil de Sızma kullanın. Hatta taze sıkma en iyisi.

Al benden de o kadar. Yemeği lezzetli oluyor ama sağlıksız oluyor aşırı yağlı, margarin kullanıyor bir de. Ben margarin kullanmam çok çok az yağla yaparım. Benim yemeğimi de eşim beğenir de ben kendi yaptığımın kokusuyla doyarım pek iştahlı yemem. Başkasının yaptığı daha lezzetli geliyor bana

El lezzeti diye bişi var sırrı bu

Ya bende bi ara böyle bir psikolojiye girmiştim . Yanımda mükemmel yemek yapan biri yok Allahtan
Lezzeti bilemem ama pratiklik tabi ki sene ile alakalı .

Ben şunu keşfettim canım misal en basit kek örneği vereyim bir ara çok ozenirdim ilk evlendigimde inan o kadar ozenmeme rağmen hiç kabarmazdi bi ara aman dedim bosverip hiç özenmedim bi baktım kekim uçmuş gitmiş puf puf olmuş. O yüzden bir şeye çok özendiren genelde farketmeden bir hata yapıyorsun anlamıyorsun bile özenme akışına bırak bak nasıl lezzetli oluyor sadece malzemelerin temiz olsun yeter

Benim yemeklerim de begenilir nacizane dikkat ettiklerimi yazayım belki işinize yarar. Hiç bir zaman düdüklü tencerr kullanmam, hızlı pisince lezzetinden ödün veriyor sanki :) fazla su koymam, arada kontrol ederim gerekirse eklerim, mümkün olduğunca kısık ateşte pisiririm, lezzetini ala ala ağır ağır. Her türlü yemeği zeytinyağı ile yaparım. Soganlari koyarken ayni anda tuzu da koyarım ve salcayi ne kadar çok kavurursaniz yemek o kadar berrak olur. Bir cok yemek bir gun dinlendirilince daha lezzetli oluyor. Bir de ben baharati seviyorum, salcali yemeklerin hepsine, yemek pisip bittikten sonra, tereyağında pul biber kizdirip üstünden dokuyorum.

el tadı.

Ne derece dogru bilmiyorum ama elin de ben olanlarin yenekleri guzel olur derler
Annemde harika yenek yapar aynisini yapiyorun benmkide guzel olmuyor

Özel bi sırrım ölçüm yok.. göz kararı yapıyorum.. el lezzeti önemli annemden almışım o güzelliği sanırım.. ilk zamanlar çuvalladığım oluyodu ama zamanla neyle neyin yakıştığını iyice kestiriyosunuz.. mesela bi örnek vereyim.. taze fasülyenin altını kapatmadan 10 15 dakika önce 1 veya 2 diş sarımsağı dövüp yemeğe ilave ediyorum.. yiyenler tadına doyamıyor ve böyle fasülye yemedik diyorlar.. zamanla sizin eliniz de yatkınlaşır

Malesef yetenek ,hic kasmayin ,
Bazisi ugrasir tatsiz tuzsu olur bazisi ot kaynatsa sahane olur

Ben de kendi yaptigim yemegin lezzetini kimsede bulamam
Halbu ki begenmeyenler olabilir. Bence kvniz sizin damak tadiniza uygun yemek yapiyor. Yoksa tuzu piserken dahi konmamis bi yemegin cok lezzetli olacagini sanmam

Cumleleriniz cok tatli geldi bana nedense.
" onun sevdgim icinmi guzel geliyor bna yemekleri" felan. Cok seker. Insallah benim dusunce tarzim ve gelecekteki kayinvalidemlede boyle guzel uyumlu oluruz.
Ben sizin yerinizde olsam bu guzel cumleleri zatn sevdgim kvime soylerim, ve " annecim banada ogretirmisin" derim.
Cok hos bi an olur.
Maasallah size, nazar degmesin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…