• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kayınvalidemle dil problemi

yenie

Üye
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2013
21
0
16
İstanbul
merhaba
arkadaşlar benim bir problemim var. Eşim doğulu ve ailesinde gençler hariç kimse Türkçe bilmiyor. Kaynanamın misafiri de çok gelir. ne zaman misafir gelse aşağı iner yardım ederim genelde eltim ve kaynanam yemekleri yapar ben bulaşıkları yıkarım çünkü misafirden benim haberim olduğunda onlar çoktan yemeği yapmış oluyor bende en azından bulaşığa yardım edeyim diyorum.ama ne zaman aşağı insem gençler mutfakta yaşlılar salonda oturuyor bende gençlerin yanına gidince sen içeri geç bizde birazdan geliyoruz deyip beni yolluyorlar ama bir türlü içeri salona geçmiyorlar ki ayrıca bakışlarından benden rahatsız olduklarını çok belli ediyorlar yaşlıların yanında da ben bişey anlamıyor sıkılıyorum. zaten Türkçe bilen gençler dahi benim yanımda kürtçe konuşuyor, gülüyorlar felan. biz onlara misafirliğe gittiğimizde de yine aynı durum söz konusu bende gitmek istemiyorum bide hala öğrenemedin mi diye dalga geçiyorlar. eşim sağolsun çok iyi beni anlıyor ama sen onlar gibi olma benim seninle evlenmemin sebebi bu sen onlardan farklısın diyor eşimi kırmak istemiyorum ama bu durumdan rahatsız olduğumu bilsinler istiyorum nasıl başarabilirim bunu?
asıl en önemli sorun kv çünkü nerdeyse hiç Türkçe bilmiyor. bende arada ona ineyim hal hatır sorayım diyorum ki böyle olması gerekir ben gelinimden bunu isterim mesela.ama ne zaman oraya insem o susuyor ben susuyorum artık iyice sıkıldım ve bu aralar eşim olmadan asla inmiyorum. fakat içim rahat değil sürekli kapım kapalı ne eltime nede kv me inmiyorum iyice duyarsız oldum .eşimde bu durumdan rahatsız arada annesine inip hal hatır sormamı bekliyor benden. lütfen bir akıl verin ne yapayım inince öyle 15-20 dk ya kalkamıyrumda en az bir saat oturmam gerek
bu arada eşim onlar gibi değilsin diyerek asla ailesini dışlamıyor yani sen böyle şeylere dikkat edersin ama onlar bu konuda hassas davranmaz demek istiyor.

Son düzenleme:
eşin akşamları yarım saat sana öğretmeye çalışsa en azından kaynanana halini soracak kadar öğretse yeter gerçekten o dili öğrenmeden başka çaren yok

bu durumda size bir-iki birsey ogrenmek duser
Esiniz hem onlar gibi olmani istemiyorum diyor hem hal hatir sormani istiyor
Dil ogrenmek guzeldir hem onlar gibi olmayacaksiniz korkmayin :)
Anne nasilsin, iyimisin gibi kolay seyler ogrenseniz mesela

Bence imkanınız varsa o çevreden uzaklaşın taşının o evden...belliki sizi dışlamışlar...
İyi niyetli birine benziyorsunuz size sözle birşey söylenmemiş ama tavırlar çok çirkin en iyi çözüm oradan uzaklaşmanız ileride sorunlar dahada büyüyebilir.

Bence dil öğrenin ama aileye yakın oturmayın anlamaya başladıkça sorunlarınız artacak diye düşünüyorum :34:

ben de çok çirkin buldum davranışlarını hiç hoş şeyler değil aranıza mesafe koyun desek zaten mesafelisiniz belli ki bunu koruyun
ama sizde haklısınız çünkü böyle hayat gitmez çok sıkıcı olur kendinize oyalanacak şeyler bulun bence halk eğitim kurslarına falan katılın üzüldüm doğrusu
kayınvalide için de arkadaşların dediği gibi ufak tefek şeyler öğrenebilirsiniz
yaşınız kaç acaba

Gençlerin size öyle davranması sizin kayınvalidenizin halini hatrını sormamayı gerektirmez benimde anneannem türkçe bilmiyor bizde doğuluyuz ama kimse kimseyi dışlamaz o anlamasın diye yanında kürtçe konuşmamaları çok cahilce siz boşverin onları ben kendi annemden hergün birkaç kelime öğreniyorum hemde hobi olarak eğleniyorumda öğrenirken ve eğer farkeetiyseniz türkçeye yakında çok kelime var hergün bir kelime öğrenin çok zor değilki. İnanın kayınvalideniz :54:de sizinle konuşup sohbet etmek ister biraz çaba..

Gençlerin size öyle davranması sizin kayınvalidenizin halini hatrını sormamayı gerektirmez benimde anneannem türkçe bilmiyor bizde doğuluyuz ama kimse kimseyi dışlamaz o anlamasın diye yanında kürtçe konuşmamaları çok cahilce siz boşverin onları ben kendi annemden hergün birkaç kelime öğreniyorum hemde hobi olarak eğleniyorumda öğrenirken ve eğer farkeetiyseniz türkçeye yakında çok kelime var hergün bir kelime öğrenin çok zor değilki. İnanın kayınvalideniz :54:de sizinle konuşup sohbet etmek ister biraz çaba..

birkaç şey öğrendim hatta üniversitede evimde doğulu arkadaşlarım vardı onlardan öğreniyordum o zamanlar nişanlıydık. ama öğrendiklerim yetmiyor kayınvalidem çok iyi sağlosun akraba kızlarının yaptıklarına da onun için ve eşim için dayanıyorum. türk gelin aldı aramza hiç katılmıyor demesinler kaynanama laf gelmesin diye akraba ziyaretine de gidiyorum onlar kaynanama gelince aşağı inip hoşluyorum da

ben de çok çirkin buldum davranışlarını hiç hoş şeyler değil aranıza mesafe koyun desek zaten mesafelisiniz belli ki bunu koruyun
ama sizde haklısınız çünkü böyle hayat gitmez çok sıkıcı olur kendinize oyalanacak şeyler bulun bence halk eğitim kurslarına falan katılın üzüldüm doğrusu
kayınvalide için de arkadaşların dediği gibi ufak tefek şeyler öğrenebilirsiniz
yaşınız kaç acaba

yaşım 25 biraz öğrenmeye çalışıyorum eşim şu aralar kpss ye hazırlanıyor o yüzden öğretemiyor.

canım benim esimde doğulu ama mersinde dogup büyümüş mesela..esim görümcelerim heps okumuş kültürlü insanlar ama mesela onların tarafından birileri geldiğinde genelde dediğin gibi o dili konuşuyorlar ve benim anlamam için kayınvalidem hep bana açıklama yapar sunu konuşuyoruz bunu konuşuyoruz diye.sana yapılan sey bence cok kötü..

Bence tavir olarak bu sekilde devam edin. Olgunlugunuzu bozmayin, siz size yakistigi gibi davranin, sonra birakin o gencler ister aralarina alsin, ister almasin sizi. Karakter meselesi cunku. Demek ki onlar aralarina tabiri caizse disardan insan girmesini kaldiramayacak kadar ufku dar insanlar. Fazla ciddiye almaya degmez bence.

Eger tek sorununuz buysa evinizi tasimaya, uzaklasmaya filan hic gerek yok. Her sevmedigimiz insan gorunce ev tasiyacaksak ohoo..
Kayinvalideniz icin birkac kelam dil ogrenmekten baska care yok zaten. Kadinla tek basina kalinca da gulumsemenizi eksik etmeyin, mesela ikram gibi seylerde Turkce konusmakta bir sakinca yok diye dusunuyorum, hem o da biraz Turkce ogrenir. :) Inanin insan dil bilmese de karsi tarafin surat ifadesinden anliyor bazi seyleri zaten. O yuzden yanlis izlenim vermemek icin dikkat etmek lazim.

üniversite mezunuymuşsunuz çalışmayı düşünmüyomusunuz hem o ortamlara girmek zorunda kalmazsınız akşamları eşinizle birlikte kv gidersiniz bu arada internetten bi kaç kelime ögrenebilirsiniz kv konuşmak için
ayrıca o genç arkadaşlarıda boşverin siz onlara degilde bırakın onlar size özensinler siz olgun davranmaya devam edin

üniversite mezunuymuşsunuz çalışmayı düşünmüyomusunuz hem o ortamlara girmek zorunda kalmazsınız akşamları eşinizle birlikte kv gidersiniz bu arada internetten bi kaç kelime ögrenebilirsiniz kv konuşmak için
ayrıca o genç arkadaşlarıda boşverin siz onlara degilde bırakın onlar size özensinler siz olgun davranmaya devam edin

çalışıyordum bu yıl ücretli öğretmenlik yaptım asıl mesleğim değil tabi atanana kadar evde durmamak için hem 9 aylık evliyiz biraz düğün borçlarımız için.şimdi yaz geldi okul bugün bitti eltim de annesine ziyarete gidiyor 1-2 ay için. o en azından biraz çeviriyordu bana.

çalışıyordum bu yıl ücretli öğretmenlik yaptım asıl mesleğim değil tabi atanana kadar evde durmamak için hem 9 aylık evliyiz biraz düğün borçlarımız için.şimdi yaz geldi okul bugün bitti eltim de annesine ziyarete gidiyor 1-2 ay için. O en azından biraz çeviriyordu bana.

canım eltinin olmayışını degerlendir bence git kendine bi tane türkçe kürtçe sözlük al kayınvaliden anlayışlı birisi ise bence onada al bi tane detaylı bi şekilde olmasada kelimelerle anlaşmaya başlarsınız bence o biraz türkçe ögrenir sende kürtçe hem çaba gösterdiğin içinde seni takdir eder ve sevinir diye düşünüyorum

bu durum gerçekten kötü bende bunun kötü ama fıkra gibi bir halini yaşadım. eşim zaza onlarda zazaca konuşuyolar. eşimin anne babası ayrı annesi de babasıda başkalarıyla evli. konuyu anlatabilmek için bunları paylaştım.

eşimin babasının babası vefaat etti. babaanneside nerdeyse hiç türkçe bilmiyo. dedemiz öyle değildi türkçe zazaca yurt dışında yaşadığından yabancı dili vardı. ama nenemizde malesef yoktu. yoktu diyorum çükü nenemizde vefaat etti.

cenazede oturdum nenenin yanına ğıt yakıyo söylüyo ben anlamıyorum tabi sonra bana dönüp bişeyler söyledi. bende yarım yamalak anlamışım ağlıyo ya bide eskiden aradan türkçeleri seçip buluyodum hatta bana nasıl anlıyosun derlerdi biz anlaşıyoruz onla derdim gülüşürdük neneyle. neyse ben nenenin dediğini şöyle anladım '' kv nerde niye gelmedi bak dede öldü'' bi şok geçirdim önce yılarca birbirlerini görmemişler kadın evli ne işi var. ama işte yaşlı dye idare etcem ya dedim ''bilmemki nasıl olur nene İSTERSEN SÖYLİYİM GELSİN''

kadının gözleri kocaman açıldı ''nere gelcek öldü dede öldü dirilipmi gelcek'' diye. ben bir sıvıştım ortamdan bidaha neneyle göz göze gelmedim. kadın sancak dalga geçiyorum.:26: meğer kadın bana demişki'' hani dede nerde öldü gitti gelirmi dahaa'' gibi ağıt dolu şeyler.

yani nemiş dil önemli

aynı sorun bende de var 1 yıldı geçti evliyim alıştık bu hallerimize kayınvalidemmm nasılısn ıyımısın diyo bende ona o kadar konuşuyorum insan zamanla anlıyor... ben şahsen ben turkçe konuşurken kaynamam benı anlıyorrr ama cevap veremiyor bende o bana bişe anlatıgı zaman ben anlamadım diorummmmmmm:DDD gülüyor bana bide taklitimi yapıyoo:))))) ben anlamadiiiiiii :))))) bence bunu dert etme her zaman güler yuzlu ol kendini sevdirince dil mil kalmıyor :)

merhabalar
benımde esım dogulu ve kv tek kelıme turkce bılmıyordu ılk gelın oldugumda urkmustum cok sert duruyordu ama bılsenız oyle melek bırısı kı bızım dıl sorunumuz nasıl cozuldu dersenız bız cok bır arada kaldık benım 3 cocugumun gebelıgınde de doguma ıkı ay kala gelıp aylarca benle kaldı ve baktı gelın ogrenemıyor o ogrendı vallahı su an da cat pat konusuyor ve anlıyor turkceyı normalde o batmanda ben ankarada yasıyoruz ama yılda en az 2 ay bır arada kalırız bır defada 8 ay bır arada kaldıgımız olmustur ama bır defa kırmadı benı emın olun dogulu ınsanlar gelıne cok deger verıyor ben bunu gordum etrafımda hep bu yonden sanslısınız yanı
sız olgun tavrınızı bozmayın bence kv mutlaka anlıyordur konusamıyorsa bıle anlar kı bende konusamıyorum ama en azından onların neyden bahsettıklerını anlıyorum ve bana mutlaka soylerler ne konustuklarını
sız elınızden geldınce yanlarında bulunun bu onları mutlu edecektır zamanla yoluna gırecektır hersey

acaba kv seni istemeyerek mi aldı diye düşündüm bi anda
bide eltilerinde mi kürt acaba:44:

Valla bence önemli olan tavırlar. Ben yurtdışında yaşıyorum, buranın dilini de hala tam öğrenemedim.

Arkadaşımın evine oturmaya gittim, annesi de ordaydı. Annesi İngilizce bilmiyordu ama yine de gerçekten çok kibardı. Biraz yanımızda oturdu, sonra sohbet işinin olmayacağını anlayınca kaçtı :27:

Annesinin tavırları çok sevimliydi, el kolla bir şeyler anlattı, sonra bir şeyler söyleyip kızına çevirmesini söyledi. Giderken de ingilizcem olmadığı için kusura bakma dedi :39: Ben de Almancam olmadığı için kusura bakmayın dedim :34:

Dille anlaşamasak da, kadının tavırlarından pozitiflik akıyordu, bilmem anlatabildim mi? Güzel davranmak isteyen her türlü güzel davranır ve ben de Doğulu bir ailedenim, gelinlere gerçekten kız evlatlar kadar değer verilir. Dayım yengemi aldattığı zaman anneannem dayımla resmen dövüşmüştü, yengemizi niye üzüyor diye.

Bence dil için çabala, iletişim kurmak istediğini göster. Yani sen bir adım atarsan Doğulu bir kv sana 10 adım atar diye düşünüyorum.

Back
X