• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kayınvalideyle Bir Yaşam

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
116
Kayseri
Onu seviyorsunuz. Ama unutmayın, bir de ortağı olacak: kayınvaldeniz. Eğer evliliğinizin başında dikkatli davranır ve müstakbel “anneniz”le yakın bir ilişki kurmayı başarırsanız, eşinizle olan birlikteliğiniz de daha sorunsuz olacaktır...

Belki farkettiniz, belki de çok yakında farkedeceksiniz... Eşinizin hayatındaki en önemli kadın belki sizsiniz ama en az sizin kadar önemsediği bir başkası daha var! Eşinizin annesine duyduğu saygı ve sevgi, dozunu aştığında evliliğiniz gölgelenebilir. İlişkinin dengede kalabilmesi içinse her üç cephede bir takım fedakarlıklar yapılması esastır. Ne yazık ki kültürümüzde, kadınların üzerlerinde en etkili olduğu erkekler, oğullarıdır. Osmanlı sarayından bu yana devam eden bu gelenek, belki kentlerde yerini daha modern bir tarza bıraktı ama hala anadolunun bir çok yerinde devam ediyor. Ve, anne bu ayrıcalığından kolay kolay vazgeçmek istemeye bilir. Her iki kadının da, farklı biçimlerde olsa bile hemen hemen aynı oranlarda sevdikleri bir erkeğin paylaşılaması güç olacak, her ikisi de onun yaşadığı evde hakimiyet kurmak isteyeceklerdir. Böyle bir durumda, kendinizi bir anda yalnız ve sıkıntılı hissetmeye başlayabilirsiniz. Ama bilmelisiniz ki, müstakbel eşiniz sizden daha zorlu dakikalar yaşayacaktır. Zira , o taraf tuttuğu taktirde diğeri kendisinden uzaklaşmaya, sıkıntı duymaya başlayacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak, eşinizi tercih yapmak zorunda bırakmamak ve kendi ruh sağlığınızı korumak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Neler yapmalısınız?
· Öncelikle ilk şartınız, ayrı bir evde oturmak olmalı. Her ne kadar bütün bir ailenin bir arada olmasının avantajları olsa da, kayınvalidenizle aynı çatıyı paylaşmanız ikinizin de birbirinize olan duygularının değişmesine yol açabilir.
· Eğer aile bütçesi böyle bir duruma olanak tanımıyorsa, sizinde bir takım haklarınızın olduğunu eşinizin ailesine kabul ettirmelisiniz. Size söylenenleri yapıp, sonra bunlardan sürekli şikayet etmek, durumu sadece kötüleştirmeye yarayacaktır. Bu yüzden bir takım arzularınız varsa ilk günden bildirmelisiniz.
· Arada bir takım tatsızlıklar ve gerginlikler yaşayabilirsiniz. Ne de olsa, o insanla tıpatıp aynı biçimde düşünmenizin imkanı yoktur. Bu yüzden olayları karşınızdaki insanın açısından da görmeye çalışmalı, herhangi bir durum size uygun olmadığında bunu derhal mantıklı bir biçimde konuşarak halletmelisiniz.
· Ve en önemlisi, olan biteni eşinize şikayet ederek anlatmak yerine kendiniz çözmeye çalışmalısınız.

Kayınvalide’nin dikkatine
Gelin-kayınvalide ilişkisinin yürümesi için, kayınvalideye de pay düşecektir. Onun da bazı noktaları aklında bulundurmasında yarar vardır.
· Gelin, farklı bir ailede ve değişik biçimde yetişmiş olabilir. Bu yüzden kayınvalideye ters gelen bazı davranışları o farkında olmadan veya öyle alışmış olduğu içn yapabilir. Bunları anlayışla karşılamak veya tatlı bir dille konuşmak çözüm olabilir.
· Aileye yeni katılan bir genç kadına birden bire ”evin kızı” muamelesi yapmak ve onu sahiplenmek doğru değildir. Eğer o kayınvalidesini “anne” diye çağırmak istemiyorsa ve daha mesafeli bir tavir takınıyorsa, bunu yadırgamamak lazımdır.
· Kayınvalide, bir zamanlar kendisinin de bir gelin olduğunu unutmamalı ve çektiği sıkıntıları hatırlamalıdır.

Damadın tutumu
Anlayış ve saygı, ilişkilerin yürümesinde en önemli faktördür. Gelin kayınvalide ilişkisinin yürümesi için damadın da arabulucu rolü oynaması gerekir.
· Özellikle her iki kadının da birbiri hakkında bir takım şeyleri kendisine anlatmasına izin vermemelidir.
· Kesinlikle taraf tutmamalı ve aşırı tepki göstermemelidir. Hiç kuşkusuz yeni bir yaşama, daha önce hiç tanımadığınız kişilere alışmanız kolay değildir. Ama unutmayın, biraz özveri, sıcak bir aile ortamı yaratmanız için yeterlidir.

Kayın validenizin gönlünü hoş tutmak, size ikinci bir anne kazandırır.”
Thomas Sandler

Kayın valide - gelin üzerine daha önce yayınlanmış yazılarım genelde kayın validelere yönelik tavsiyelerden oluşuyordu. Peki, gençlik heyecanlarını henüz üzerinden atamamış gelinlerin nelere dikkat etmesi gerekir? Bu yazıyı özellikle yeni evli hanımlar için kaleme aldım.
Evlilik, getirdiği yeni hayat tarzıyla beraber, farklı bir takım sorumlulukları da omuzlarınıza yükler. Bunlardan biri de, eşinizin ailesiyle tanışmak, onlara alışmak ve kendinizi onlara kabul ettirmekle ilgilidir. Yeni evli veya evlilik arifesindeki çiftler için, eşinin ailesiyle ilişkiler inşa etme süreci çok stresli olabilir. Fakat bu süreci eşinizle birlikte atlatmanız, evliliğinizin temellerinin daha sağlam olmasını sağlayacağı gibi, eşinizle ilişkilerinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

Eşinizden Yardım İsteyin
Eşiniz, onun ailesiyle iyi ilişkiler kurma konusundaki isteğinizi görmekten hoşnut olacaktır. Her türlü zorluğu beraberce yükleneceğiniz insan eşiniz olduğuna göre, ailesiyle iyi ilişkiler kurma konusunda onun tavsiye ve yönlendirmelerinden faydalanmalısınız. Onun desteğini almaya ihtiyaç duyduğunuzu özellikle belirtmenizi tavsiye ederim.

Sevdiğiniz İnsanın Annesi
Her şeyden önce kayınvalideniz, sevdiğiniz insanın annesi; onu büyüten, yetiştiren, bu günlere getiren insan. Anne olmanın kutsallığını, eşinize olan sevginizi birleştirince karşınıza çok büyük bir sevgi çıkmıyor mu? Kayınvalidenize bu düşüncenin getireceği hürmet ve sevgi hisleri ile yaklaşın.

Sevdiğinizi Söyleyin

Kayınvalidenize onu sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin. Biz maalesef toplum olarak sevgi ve muhabbetimizi sözlü ifade etmeyi pek tercih etmeyiz. Gelin-kayınvalide ilişkisinde daha da seyrek görülen bir durum olsa da, kesinlikle hayatınıza geçirmeniz, hatta alışkanlık haline getirmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Yapacağınız şey çok basit: ona sevgi sözcükleri kullanın. Abartmadan, belli aralıklarla ve farklı şekillerde onu sevdiğinizi ifade edin.
Eğer aranızda bir gerginlik yaşanmışsa size Hazret-i Mevlana’nın tavsiye ettiği bir yöntemi aktaralım: başka insanların yanında kayınvalidenizin güzel huylarından, çocuklarına bağlılığından ve sevgisinden bahsedin. Bulunduğunuz ortamın negatif elektriği gidecek ve birbirinize karşı yaklaşımlarınızda yumuşama olacaktır. Mevlana Hazretleri, bu şekilde iki insan arasındaki kırgınlığın onarılabileceğinden defaatle bahsetmiştir.

Hitap Şekli

Kayınvalidenize nasıl hitap ettiğiniz de son derece önemlidir. Her durumda (yalnız kayınvalide gelin ilişkisinde değil), iki insanın birbirine güzel hitaplarla seslenmesi her zaman daha uygun bulunmuştur. Hele de bu iki insan, akrabalık bağı ile birbirlerine bağlanmışlarsa, güzel, hoşa giden hitaplar kullanmak daha önemli hale gelir. Tabi burada aklımıza gelen bir diğer husus, gelinlerin kayınvalide ve kayınpederlerine isimleriyle hitap etmelerinin hoş olmayacağıdır. Kültürümüzde, gelin ve damatların kayınpeder ve kayın validelerine “anne\baba” şeklinde hitap etmeleri beklentisi hâkimdir. Bu beklentiye muvafık hareket etmenizin daha hoş olacağını belirtelim. Öte yandan kimi gelin veya damatlar, bu hitaptan hoşlanmayabilirler. Anne yerine “valide hanım”, “valide sultan” gibi hitap tarzı geliştiren gelin veya damatlar vardır. Aile veya çevreye göre bu tip hitaplar hoş karşılanabilir. Önemli olan, aile büyüklerinin gönüllerini kırmamaktır.

Dua
Duanın kelime anlamı "Çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek"tir. Dua ettiğimizde hem aklımız hem de kalbimizle belli bir gayeye yoğunlaşırız. Bir insana hayır dua ettiğimiz zaman, o insanın iyiliğini gönülden istemiş de oluruz. Ayrıca, kendisine dua ettiğimiz insanla aramızda sevgi bağlarının kurulması için önemli bir adım atmış oluruz. Gelin kayın validesine, kayınvalide geline hayır dua ettiğinde, aralarında bir bağ kurulmuş olur. Siz ister buna manevi bağ deyin, ister telepatik güç deyin, isterseniz, eskilerin ifadesiyle kurbiyet deyin, sonuç aynıdır.
Aranızda manevi bağın tesisi için, duanın gücünü küçümsememenizi tavsiye ederim.

Adab-ı Muaşeret
Son olarak, belli başlı adab-ı muaşeret kurallarına dikkat etmeniz de hoş olacaktır. Örnek vermek gerekirse, yumuşak bir ses tonu kullanmak, konuşma önceliğini kayınvalideye vermek, alaylı ifadeler takınmamak vb. noktalara dikkat etmek kendinizi geliştirme adına da son derece önemlidir.
Kayınvalidenizin çok yüksek beklentileri olabilir ve bunlar karşısında kendinizi yetersiz hissettiğiniz için gerilim duyabilirsiniz. En sık yapılan hata, bu gerilimi eşinize fatura etmek veya hatalı çıkışlarla aradaki bağın zayıflamasına yol açmaktır.
Dua ipine sarılın ve hüsn-ü niyetinizi sabit tutun.

öncelikle herkese selamlar.bizde sözlümle evlilik planları yapıyoruz.ve
evlendiğimiz zaman sözlümün ailesiyle aynı partmanda oturucaz.onlar alt katta biz üst katta.ve bizim üstümüzdede sözlümün abisi ve karısı.cümbür cemaat :))biraz korkularım var aslında.çünkü ben evlendiğim zaman her iki ailedende uzak olmayı mantıklı buluyorum.sözlümle konuştum bunları.o da bana korkmaman gerektiğini,ailesinin çok iyi ve birbirlerine bağlı olduklarını ne olursa olsun herzaman benim yanımda olacağını söyledi.başka bir eve çıkmak için diretsem beni kırmaz ama bu sefer ailesiyle arası bozulabilir.benim düşüncem aşkım için biraz fedekarlık yapıp o apartmanda yaşamayı deneyeyim diyorum.siz ne dersiniz?bana yardımcı olmak isteyen arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa benimle çok sevinirimmmm..

Buket önce çok Teşekkür Ederim Seçtiğin Bu Konu çok Güzel
O Kadar önemli Ve Doğru Yazilmiş Ki...sana Yildizlar Az Gelir...

Bence esinizde kayinvalidenizde nekadar iyi olursa olsunn..ev ev üstüne olmuyor.Kendinize ait bir düzeniniz olamiyor.Hic karismasa bile inceden dokundurabiliyor.Bence cooook zor ya vurdum duymaz biri olacaksiniz kafaniza takmicaksiniz.Yada herkesin kendi evi olacak herkes düzenini bilcek.
Bizimde annelerimiz kayinvalide ve ben sahsen kendi annemde yanlis bisey görürsem gelinine karsi, mutlaka söyler ve uyaririm annemi.Aynisi bana yapilsa ben böyle böyle düsünür söyle davranirdim diye:)
neyse yani sonucta evde iki kadin fazla bence:)

Bu Konu Icin Bende Sunu Diyeyim Kayinvalideye Her Zaman Saygi Gostermek Lazim Her Halikarda Birgun Bizimde Yaslanacagimizi Ve Kayinvalide Olacagimizi Unutmamali Ama Birlikte Kalmaya Gelince Sonuna Kadar Karsiyim Hic Degilse Bir Iki Yil Evlenen Kisiler Ayri Oturmalilar Sonra Bir Araya Gelebilirler Belki Benim Karsi Cikmam Sundan Benim Abilerim Evlendi Ve Ben Bekardim Bir Arada Kaliyorduk Bu Durum Hem Onlarin Acisindan Hemde Bizim Acimizdan Hicde Guzel Bir Durum Degildi Hep Ezilen Bir Taraf Oluyor Benimde Annem Ezildi Her Zaman Sonra Evlendim 3 Kaynim Benimle Kalmaya Basladi Bunu Hic Anlatmim Bu Sayfanin Tamami Dolar Cunku Ben Hala Evliligimde Problemler Yasiyorum Eger Evliligimizin Ilk Gunlerinde Birbirimizi Tanimamiza Firsat Verseler Ayri Otursaydik Belkide Evliligim Bunca Yil Kavgayla Gurultuyle Gecmezdi Onun Icinde Sonuna Kadar Beraber Oturmaya Karsiyim

dünya ya kesinlikle katılıyorum banada evliliğimin ilk yıllarında eğer eşimi tanıma fırsatı verselerdi kayınvalideme değilde eşime hanımlık yapsaydım bu kadar yıl yıpranıp ayrı dünyaların insanıymışız gibi yaşamazdık anne-oğul da olsalar birinin istekleri farklı diğerininki farklı kayınvalideden sonra eşime adapte bile olamadım beraber oturulması yanlış,yanlış,yanlışşşş:çok üzgünüm: :çok üzgünüm: :çok üzgünüm:

merhaba herkese.bu site niye ilgimi çekti biliyor musunuz?çünkü kayınvalidem diye biri hayatıma girdikten sonra evliliğin ne kadar zor bişey olduğunu anladım.kimse beni anlamıyordu en başta da eşim.çünkü o hayatını annesine adamış bir insan.onu bir zavallı olarak görüyo ve annesi de bunu bilerek sonuna kadar kullanıyo.ben şaşkınlığımı bi 6 ay sonra atabildim.şu an da 8 aylık evliyim ve kayınvalidemden kurtulmanın yollarını arıyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum

çok güzel bir yazı olmuş buket
karşılık lı anlayış en ve saygı en öenmlisi eger karşı taraftan bunu göremiyorsak sorun burada başlıyor, iki kişi arasında ipleri koparmamak lazım her zaman yüz yüze bakmak durumundayız çünkü, belkide onlara kayınvalide gözüyle bakmayınca herşey daha kolay olur

valla kızlar bende bir yorumda bulunmak istiyorum abim 3 sene öncesine kadar burda yaşıyordu eşiyle birlikte kendi evlerinde fakat 3 yıl önce yurt dışına yerleştiler şimdi senede 1 ay geliyolar ve bizimle birlikte aynı evde kalıyolar çünkü kendi evlerini kiraya verdiler tabiki birbirimizi çok özlüyoruz birbirimizi çok seviyoruz ama inanın ev ev içinde çok zor oluyor bizim gelinimizden yana yada abimden yana şikayetimiz yok çok şükür hatta dahada güzeli 2 tane yeğenim var onlarda bizimle beraberler insan çok güzel vakit geçiriyor. ama gerçekten çok zor yanlarıda var 2 aile bir evde çok zor yaşayınca insan daha iyi anlıyor bizimkisi geçici bir durum olduğundan sorun yaratmıyor ama kalıcı olsa herhalde sorunlar çıkardı. imkanınız varsa kayınvalidenizle değil ayrı bir evde oturun derim...

Eşimin ailesiyle aynı apartmanda oturuyoruz. Bu durumdan hiç hoşnut değilim... ve en uygun zamanda da başka bir yere taşınmayı düşünüyorum. Kesinlikle ve kesinlikle mutlu bir aile için hem kız tarafından hem erkek tarafından uzakta oturmayı doğru buluyorum... Çevrende ne kadar çok akraba varsa o kadar sıkıntın oluyor !!!!!:1closedeyes: :1closedeyes: :1closedeyes:

buketim güzel demişsin ama ben burda dünyaya katılıyorum 12 yıl aynı apt. yaşıyorum kaynoşla kapılar ayrı ama aynı ev gibiyiz ve inan bunu yaşayan bilir heleki benimki gibisi zor bulunur , görümcem gurbette yazları gelir bir ay kalır ve giderken bana her zaman dediği şudur allah sana peygamber sabrı vermiş nasıl dayanıyosun anneme diye ben dahada bişey demeyimmm..............

merhaba herkese.bu site niye ilgimi çekti biliyor musunuz?çünkü kayınvalidem diye biri hayatıma girdikten sonra evliliğin ne kadar zor bişey olduğunu anladım.kimse beni anlamıyordu en başta da eşim.çünkü o hayatını annesine adamış bir insan.onu bir zavallı olarak görüyo ve annesi de bunu bilerek sonuna kadar kullanıyo.ben şaşkınlığımı bi 6 ay sonra atabildim.şu an da 8 aylık evliyim ve kayınvalidemden kurtulmanın yollarını arıyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum
ah be arkadaşım onlardan kurtuluş yolu yokkiii,ben 6 senedir cekiyorum son 2 senesini saymayayım, ipleri koparmakta buldum careyi,ne yaparsan yap bazı insanlara yaranamazsın..

Biz 9 yıl boyunca eşimin ailesiyle yaşadık daha sonra evleri ayırdık bi baktımki benden giden öyle çok şey olmuşki kendime acıdım doğrusu eşime doymadan ondan usanmışım zor kızlar çok zor şimdi ogünlerin psikolojisini üzerimden atmaya çalışıyorum ama yazık değilmi size şunuda söyleyeyim türkiyedeki kadınların yüzde 80 kocasını önemsemez kayınvalidesine kendini beğendirebilmek için ömrünün yarısını harcarmış etrafıma baktığım ve kendi yaşadıklarım sonucu bunun gerçek olduğuna inanıyorum.

şartlar Ne Olursa Olsun Ayni Evde Oturmayi Düşünmem..düşünücek Olsam Evlenmez Annemlerle Yaşardim..bence En Iyisi Herkesin Kendi Evi...bazi şeylerin Olucaği Varsa Da Ayni Evde Yaşadiğiniz Sürece(yada Ayni Apt.)olmaz...ayy Düşünmesi Bile Gerdi Beni....

ecrenim kardeşim o fotodaki kız ne tatlı öyle maşallah.inşallah benim de öyle sevimli bi kızım olur ilerde.ben korkumdan çocuk bile yapmak istemiyorum biliyo musunuz çünkü 3 günde bir kapıma dikileceğini biliyorum o kadının.şimdi bile eşimle gezmeye giderken gözü kalıyo.ben sizi götüriyimm? ben size yemek ısmarlıyımmm? aklı fikri bize musallat olmakta.aklı fikri benimle gezsin tozsun sanki ben ev hanımıymışım gibi.benden 21 yaş büyük bir kadınla hele hele eşimin annesiyse ben nasıl kanka olabilirim.itici bişey yani.samimiyet gösterdim mi bi bakıyorum her gün telefon ediyo alakam olmayan şeyleri bana anlatıp vaktimi alıyo.o yüzden soğuk gelin olarak anılmayı bile göze aldım ve tavır koydum ama bu kez de anlamamazlığa verdi.eşini 15 yıl önce kaybetmiş ve evlenmemiş canı çok sıkılıyomuş ve yalnızmış ona anlayış göstermeliymişim eşimin de söylediği bu.yani anlamadığım,yeni evli olan benim ve anlayış göstermesi gereken yine ben.sevdiğim insanla evlenmenin bedeli böyle mi olmalıydı?ben annesini mutlu etmek için mi evlendim,annesini hoş tutmak gönlünü eğlendirmek için mi ??? bu soruların cevaplarını arıyorum

öncelikle herkese selamlar.bizde sözlümle evlilik planları yapıyoruz.ve
evlendiğimiz zaman sözlümün ailesiyle aynı partmanda oturucaz.onlar alt katta biz üst katta.ve bizim üstümüzdede sözlümün abisi ve karısı.cümbür cemaat :))biraz korkularım var aslında.çünkü ben evlendiğim zaman her iki ailedende uzak olmayı mantıklı buluyorum.sözlümle konuştum bunları.o da bana korkmaman gerektiğini,ailesinin çok iyi ve birbirlerine bağlı olduklarını ne olursa olsun herzaman benim yanımda olacağını söyledi.başka bir eve çıkmak için diretsem beni kırmaz ama bu sefer ailesiyle arası bozulabilir.benim düşüncem aşkım için biraz fedekarlık yapıp o apartmanda yaşamayı deneyeyim diyorum.siz ne dersiniz?bana yardımcı olmak isteyen arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa benimle çok sevinirimmmm..

ben fedakarlık yaptım ve aynı apartman degıl bır evde bırlıkte oturuyoruz inş .sonu güzel bıtecek..

İki tarafta birbirlerine anlayışla yaklaşırlarsa bence gelin ve kayınvalide çok da güzel geçinirler.Aynı evde yaşamak imkansız değil ama biraz zor bir durum olabilir.Ama gün gelecek hepimiz birer kayınvalide olcaz ne ekersek onu biçeriz inşallah.:teselli::teselli:

Back
X